οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

"...Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος φέρεται να έχει πει στους συνομιλητές του ότι ήταν αστοχία του Αλέξη Τσίπρα να μην τον συμπεριλάβει στην πρότασή του για το Πολιτικό Συμβούλιο διότι χωρίς να υπάρχει στρατηγική διαφορά και αντίθετη αντίληψη για την κατεύθυνση της κυβέρνησης δημιουργείται αυτομάτως ένας νέος πόλος. «Δεν κατέληξα ποτέ σ' ένα άλλο διά ταύτα πολιτικής. Απλώς πρέπει να δείχνεις στον κόσμο ότι καταλαβαίνεις τις δυσκολίες» έλεγε χθες ο υπουργός Ενέργειας στους συνομιλητές του. Το Μαξίμου όμως πιστεύει ότι οι απόψεις Σκουρλέτη για τις ιδιωτικοποιήσεις και ειδικότερα η θέση του ότι δεν πρέπει να πωληθεί το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ συνιστούσαν απόκλιση από την επίσημη γραμμή. Ετσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, δύσκολα ο Πάνος Σκουρλέτης θα βρει χώρο στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Τσίπρας..."

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο θέμα+εσωτερικό δισέλιδο)
"ΤΑ ΝΕΑ", 25/10/16


                                                                     "ΤΑ ΝΕΑ", 25/10/16

53 παντιέρες για τον «κόκκινο» Πάνο
Μετά την ψηφοφορία για το Πολιτικό Συμβούλιο, η δημόσια τοποθέτηση της ομάδας των 53 υπέρ του Σκουρλέτη ήρθε να προκαλέσει φουρτούνες στον Αλέξη Τσίπρα ενόψει και του ανασχηματισμού
Της Βούλας Κεχαγιά

Ρεύματα υψηλής τάσης διατρέχουν τις σχέσεις Μαξίμου - Σκουρλέτη, με την ομάδα των 53 να παίρνει δημοσίως θέση για τις εξελίξεις τασσόμενη υπέρ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Μπροστά στα νέα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του λαμβάνοντας υπόψη την παράμετρο Σκουρλέτη σε συνδυασμό με τα πυρά που δέχεται από τους 53 λίγες ημέρες μετά το συνέδριο, όπου σημειωτέον η συγκεκριμένη τάση συντάχθηκε με την επίσημη κυβερνητική γραμμή.

Στο Μαξίμου δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι η ομάδα των 53 θέλησε να κάνει αισθητή την αντιπολιτευτική της παρουσία δύο φορές σε μία ημέρα, την πρώτη σπάζοντας μάλιστα τη συμφωνία μεταξύ των επιμέρους τάσεων της Κουμουνδούρου για τη λίστα υποψηφίων στο Πολιτικό Συμβούλιο. Αυτό συνέβη προτείνοντας σφήνα στην ενδεκάδα των υποψηφίων για μία από τις θέσεις του οργάνου την Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ προηγουμένως η πρόταση Τσίπρα είχε κλειδώσει με συναίνεση όλων των τάσεων αναφορικά με τη συμμετοχή των εκπροσώπων τους.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει δυσφορία στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιρεί από αυτές τις κινήσεις τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ωστόσο πιστεύει ότι δημιουργείται ένας νέος αντιπολιτευτικός πόλος μέσα στην Κουμουνδούρου από τους σκληρούς της ομάδας των 53 και ενδεχομένως και από τον Πάνο Σκουρλέτη. Η μίνι εξέγερση των 53 με την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου της Βουλής προκάλεσε αποσταθεροποίηση και στο προεδρικό σύστημα των ενωτικών, που κατέβασαν επίσης ως πρόταση εκτός λίστας τη Φωτεινή Βάκη. Η ψηφοφορία έδωσε την ευκαιρία στους 53 και σε όσους δυσαρεστήθηκαν από το κόψιμο Σκουρλέτη να στείλουν μήνυμα στο Μαξίμου και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα ψαλιδίζοντας τους υποψηφίους που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

ΑΠΟΣΤΑΣΗ. Αμεση επικοινωνία Τσίπρα και Σκουρλέτη δεν έχει υπάρξει τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο το κλίμα παραμένει φορτισμένο, με τον υπουργό να επιμένει στην θέση του ότι δεν δέχεται να αλλάξει υπουργείο ή να τού αφαιρεθεί η αρμοδιότητα για τα ενεργειακά. Ομοίως ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την αντίδραση Σκουρλέτη και πρωτίστως για όσα είπε ο υπουργός του αναφορικά με τον ανασχηματισμό και τον δικό του ρόλο, κάτι που προδιαθέτει για τη μη συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση.

Η σπίθα που προκάλεσε την έκρηξη ήταν βεβαίως ο αποκλεισμός του Πάνου Σκουρλέτη από το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από το πολιτικό κέντρο που θα χαράσσει την κεντρική πολιτική γραμμή κυβέρνησης και κόμματος. Ο Σκουρλέτης θεωρούσε αυτονόητη τη συμμετοχή του - δεν το έκρυβε άλλωστε στους συνομιλητές του - και αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη αυτή. «Δεν μπορεί επί ένα μήνα να διαρρέει από το Μαξίμου ότι πηγαίνω για γραμματέας και ξαφνικά να μην κάνω καν για μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου» έλεγε χθες στους συνεργάτες του.

Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ... Ομως το Μαξίμου έχει άλλη άποψη για τα γεγονότα. Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε από συμβούλους του για την απουσία του υπουργού Ενέργειας από την πρώτη συνάντηση της κυβέρνησης με την τρόικα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Η ασθένεια που επικαλέστηκε ο Πάνος Σκουρλέτης ερμηνεύθηκε ως διπλωματική, κάτι για το οποίο το Μαξίμου πείστηκε την επομένη, όταν ο υπουργός εμφανίστηκε σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης σφυροκοπώντας για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Αίφνης ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωνε ότι την ώρα που ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν εμπόδια και καθυστερήσεις στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ένας από τους υπουργούς του απείχε από τη διαπραγμάτευση διότι, σύμφωνα με πηγές, πληροφορήθηκε ότι «η τρόικα επρόκειτο να βάλει και νέα ζητήματα στο τραπέζι». 

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος φέρεται να έχει πει στους συνομιλητές του ότι ήταν αστοχία του Αλέξη Τσίπρα να μην τον συμπεριλάβει στην πρότασή του για το Πολιτικό Συμβούλιο διότι χωρίς να υπάρχει στρατηγική διαφορά και αντίθετη αντίληψη για την κατεύθυνση της κυβέρνησης δημιουργείται αυτομάτως ένας νέος πόλος. «Δεν κατέληξα ποτέ σ' ένα άλλο διά ταύτα πολιτικής. Απλώς πρέπει να δείχνεις στον κόσμο ότι καταλαβαίνεις τις δυσκολίες» έλεγε χθες ο υπουργός Ενέργειας στους συνομιλητές του. Το Μαξίμου όμως πιστεύει ότι οι απόψεις Σκουρλέτη για τις ιδιωτικοποιήσεις και ειδικότερα η θέση του ότι δεν πρέπει να πωληθεί το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ συνιστούσαν απόκλιση από την επίσημη γραμμή.

Ετσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, δύσκολα ο Πάνος Σκουρλέτης θα βρει χώρο στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Τσίπρας. Εκτός κι αν ο Πρωθυπουργός αποδεχτεί την πρόταση που φέρεται να τού έχει στείλει σε ανύποπτο χρόνο ο Σκουρλέτης, να αναλάβει δηλαδή πολιτικό ρόλο συντονιστή της κυβέρνησης κοντά στον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου