οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

"ΤΟΝ ΚΑΝΑΜΕ ΓΝΩΣΤΟ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟ, ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΓΑΖΕΙ ΓΛΩΣΣΑ": ΕΝΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΒΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΕΠΑΡΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ...

Από τον κλώνο της "Ε"


                                                                "Εφ.Συν", 25/10/16


Μια επιστολή και η απάντηση
της «Εφημερίδας των Συντακτών»



"Αθήνα 23/10/2016


Κύριε Διευθυντά

Διάβασα με προσοχή την απάντηση της εφημερίδας στην επιστολή της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων που αφορά τη μονομερή από πλευράς της εφημερίδας λύση της συνεργασίας μου μαζί της.

Για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών θα ήθελα να συμβάλω στην αποσαφήνιση του κεντρικού σημείου της απάντησης, του οποίου η διατύπωση φρονώ ότι του αδικεί, αν δεν αποκρύπτει, τα πραγματικά περιστατικά.

Γράφει ο συντάκτης της απάντησης «του ζητήσαμε να επιλέξει κι εκείνος δεν επέλεξε την Εφημερίδα των Συντακτών». Είστε σε θέση να γνωρίζετε ότι αυτή η πρόταση είναι ολοκληρωτικά ψευδής. Η αλήθεια είναι ότι στις επανειλημμένες προσπάθειες της εφημερίδας να επιλέξω ανάμεσα σε δύο μη ασύμβατες (σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΕΣΗΕΑ) συνεργασίες μου, επέλεξα να ΜΗΝ αφήσω την «Εφημερίδα των Συντακτών». Οταν δε η εφημερίδα επέλεξε η ίδια ότι θα έλυνε μονομερώς τη συνεργασία μας, έδειξα ιδιαίτερη φροντίδα να αποφύγουμε τέτοια λύση, καταθέτοντάς σας συγκεκριμένες προτάσεις που θα έδιναν στην εφημερίδα το προνόμιο να έχει μαζί μου μια αποκλειστική σχέση συνεργασίας.

Στο βαθμό που γνωρίζω (και εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται) οι προτάσεις αυτές δε συζητήθηκαν ποτέ, ούτε μου κοινοποιήθηκε έστω η απόρριψή τους ή κάποια άλλη συμβιβαστική πρόταση. Αντίθετα, μου κοινοποιήθηκε η άνευ άλλων εξηγήσεων διακοπή της συνεργασίας μας. Αν λοιπόν κάποιος επέλεξε κάτι, αυτός ήταν η Εφημερίδα των Συντακτών και όχι εγώ.

Με την παράκληση να δημοσιευτεί όσο γίνεται συντομότερα, σε εμφανές σημείο της εφημερίδας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Σπύρος Δερβενιώτης


Η απάντηση της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Είναι προφανές ότι ο επιστολογράφος επιχειρεί να περιγράψει την επικοινωνία του με την εφημερίδα, κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, παίζοντας με τις λέξεις. Πληροφορούμε λοιπόν τον κάθε καλόπιστο αναγνώστη ότι ο κ. Σπ. Δερβενιώτης αποφάσισε και υλοποίησε τη συνεργασία του με άλλη, ανταγωνιστική σε μας, εφημερίδα του Σαββατοκύριακου, χωρίς να μας ενημερώσει. Επειδή είναι δική μας απαράβατη αρχή να μη συνεργάζεται κανείς -συντάκτης ή συνεργάτης- με ανταγωνιστικά έντυπα, του ζητήσαμε να διαλέξει ελεύθερα. Και εκείνος νομίζοντας ότι θα μας φέρει σε δύσκολη θέση, αρνήθηκε να διαλέξει την «Εφημερίδα των Συντακτών» ή τα «Παραπολιτικά» και ζήτησε να πάρουμε εμείς την απόφαση. Και βέβαια η απόφαση της εφημερίδας μας -ομόφωνη, οριστική και αμετάκλητη- ήταν να λυθεί η συνεργασία μαζί του. Η απόφασή μας αυτή του κοινοποιήθηκε αρμοδίως και εγκαίρως. Η επιστολή του όμως είναι αποκαλυπτική και για το ήθος και το ύφος του. Ψεύδεται, λοιπόν, ασύστολα, γράφοντας «επέλεξα να ΜΗΝ αφήσω την Εφημερίδα των Συντακτών», αλλά παραλείπει να προσθέσει ότι ΔΕΝ θα άφηνε και την άλλη εφημερίδα.

Και το αποκορύφωμα: αφού ομολογεί ότι τελικά η εφημερίδα αναγκάστηκε να επιλέξει, στη συνέχεια γράφει ότι εκείνος κατέθεσε προτάσεις «που θα έδιναν στην εφημερίδα το προνόμιο να έχει μαζί μου μια αποκλειστική σχέση συνεργασίας»!!! Ο κ. Δερβενιώτης νομίζει ότι μπορεί να κοροϊδεύει τόσο απροκάλυπτα εμάς και τους αναγνώστες μας ή πιστεύει ότι είναι τουλάχιστον ημίθεος. Καταδέχθηκε, δηλαδή, να κατέβει από το βάθρο των γιγάντων της γελοιογραφίας και των κόμικς και να παραχωρήσει στην εφημερίδα μας το... προνόμιο (!!!) να έχουμε αποκλειστική σχέση μαζί του! Σημειώνουμε εδώ και την αήθη και αντισυναδελφική συμπεριφορά του απέναντι στους συναδέλφους του στο «Καρέ Καρέ», τους οποίους παραμερίζει για να διαπραγματευτεί μόνο για τον εαυτό του.

Αντί να ευχαριστεί λοιπόν την «Εφημερίδα των Συντακτών» που του έδωσε τη δυνατότητα επί δυόμισι χρόνια να δημοσιεύει τελείως ελεύθερα και ανεμπόδιστα τη δουλειά του και να γίνει γνωστός σε δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες, αντί να ευγνωμονεί που είχε την τύχη να εμφανίζεται σε μια εφημερίδα, μοναδική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για την πολυφωνία της, την ανεξαρτησία της και τις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες της, ο κ. Δερβενιώτης νομίζει ότι χάσαμε την ευκαιρία του αιώνα, αφού δεν δεχθήκαμε το «προνόμιο» που τόσο γενναιόδωρα μας παραχώρησε.

Πάντως ανταποκρινόμαστε ευχαρίστως στην τελευταία επιθυμία του. Η επιστολή του δημοσιεύεται σε «εμφανές σημείο» της εφημερίδας μας. Αλλωστε η δική μας εφημερίδα δεν έχει αφανή (!) σημεία.

Η «Εφ.Συν.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου