οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

"...Η επιλογή του Πρωθυπουργού να μη συμπεριλάβει στην πρότασή του για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος επισημοποιεί την απόσταση του Μεγάρου Μαξίμου από τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος σημειωτέον προ ημερών όταν βολιδοσκοπήθηκε για τη θέση του γραμματέα του κόμματος απέρριψε τη σχετική πρόταση, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει με δημόσιες τοποθετήσεις του. Δεν είναι όμως η άρνηση Σκουρλέτη να μετακομίσει στο κόμμα η αιτία του αποκλεισμού του από το κορυφαίο πολιτικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ουσιαστικά θα υποκαταστήσει το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδριάζει κάθε Δευτέρα στο Μαξίμου χαράσσοντας την επίσημη γραμμή. Είναι η στάση του ως υπουργού σε ζητήματα ενέργειας και κυρίως η επιμονή του να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, κάτι για το οποίο μίλησε και στο Συνέδριο υπαινισσόμενος ότι μπορεί να έρθει και τέταρτο Μνημόνιο, που ενόχλησαν τον Αλέξη Τσίπρα...."

"Πρώτο πλάνο" και "Αγιογραφίες", από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", πρωτοσέλιδο, 24/10/16
"ΤΑ ΝΕΑ", πρωτοσέλιδο, 24/10/16
Το μυστήριο Σκουρλέτη
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος πλήρωσε με τον αποκλεισμό του από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ την επιμονή του να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ και τη σχετική αναφορά του για τέταρτο Μνημόνιο από το βήμα του Συνεδρίου του κόμματος

Της Βούλας Κεχαγιά
Κάτι τρέχει με τον Πάνο. Η επιλογή του Πρωθυπουργού να μη συμπεριλάβει στην πρότασή του για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος επισημοποιεί την απόσταση του Μεγάρου Μαξίμου από τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος σημειωτέον προ ημερών όταν βολιδοσκοπήθηκε για τη θέση του γραμματέα του κόμματος απέρριψε τη σχετική πρόταση, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει με δημόσιες τοποθετήσεις του.

Δεν είναι όμως η άρνηση Σκουρλέτη να μετακομίσει στο κόμμα η αιτία του αποκλεισμού του από το κορυφαίο πολιτικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ουσιαστικά θα υποκαταστήσει το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδριάζει κάθε Δευτέρα στο Μαξίμου χαράσσοντας την επίσημη γραμμή.

Είναι η στάση του ως υπουργού σε ζητήματα ενέργειας και κυρίως η επιμονή του να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, κάτι για το οποίο μίλησε και στο Συνέδριο υπαινισσόμενος ότι μπορεί να έρθει και τέταρτο Μνημόνιο, που ενόχλησαν τον Αλέξη Τσίπρα.

ΚΡΙΣΗ. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν αργότερα ότι υπάρχει ενδοοικογενειακή κρίση που σχετίζεται με το πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη και αφορά την επίσημη άποψη του Μαξίμου πως πρέπει να υπηρετήσεις μια πολιτική που έχεις αποφασίσει και όχι να την αμφισβητείς. Η συνέντευξη Σκουρλέτη («Real News») και η θέση του ότι κάποιοι από τους κύκλους των δανειστών θέλουν να καθορίσουν τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα.
Η απόσταση Τσίπρα - Σκουρλέτη φαίνεται πάντως πως μεγάλωσε έπειτα από όσα είπε ο υπουργός μετά την εξαίρεσή του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να αλλάξει υπουργείο στον ανασχηματισμό ή να παραμείνει στο ίδιο χαρτοφυλάκιο χωρίς ωστόσο να χειρίζεται θέματα ενέργειας, σε περίπτωση που θα χωριστούν οι αρμοδιότητες. «Χωρίς την Ενέργεια δεν μένω» φέρεται να είπε ο Σκουρλέτης σχολιάζοντας πως «τα υπουργεία δεν είναι πουκάμισα να τα αλλάζεις συνέχεια. Υπάρχει και ο ρόλος του βουλευτή, που είναι πολύ σημαντικός».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Σκουρλέτης θεωρούσε σχεδόν βέβαιη τη συμμετοχή του στο νέο πολιτικό κέντρο της Κουμουνδούρου, για την αναγκαιότητα του οποίου είχε εκφραστεί και ο ίδιος θετικά το τελευταίο διάστημα. Οταν κάποια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τον πρότειναν ως υποψήφιο για μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, εκείνος είπε ότι εφόσον το όνομά του δεν υπήρχε στην πρόταση του προέδρου επιθυμεί να το διευκολύνει και να μη θέσει υποψηφιότητα. Σε συνομιλητές του αργότερα απέδιδε σε όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα την «απομόνωση» από το νέο πολιτικό κέντρο ή ακόμη και στην ποσόστωση για τις γυναίκες που ίσχυε για την εκλογή του οργάνου τη μη συμμετοχή του σ' αυτό.

ΚΑΛΥΨΗ ΣΕ ΠΑΠΠΑ. Η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δεν χαρακτηρίστηκε μόνο από το κόψιμο Σκουρλέτη από την προεδρική λίστα, αν και το όνομά του έπαιζε ως στανταράκι μέχρι και το Σάββατο στις λίστες του Μαξίμου.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, το κόμμα και ασφαλώς προς την αντιπολίτευση πως ο Νίκος Παππάς απολαμβάνει της πλήρους υποστήριξής του στη μάχη κατά της διαπλοκής με αιχμή τις τηλεοπτικές άδειες καθώς όπως τονίστηκε υλοποιεί μια κορυφαία κυβερνητική επιλογή. «Εδώ λοιπόν θα το δηλώσουμε ξεκάθαρα. Αυτή δεν είναι μάχη ενός υπουργού. Είναι μια μάχη μιας παράταξης και ολόκληρου του ελληνικού λαού για να μπει επιτέλους φως στο σκοτάδι της διαπλοκής εδώ και τόσα χρόνια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας εισπράττοντας το πιο δυνατό χειροκρότημα στην ομιλία του. Και λίγο πριν κατέβει από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής διαμήνυσε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει να απευθύνει απειλές προς την Αριστερά, λέγοντας ότι δεν τη λύγισαν και δεν την τρόμαξαν πολύ ισχυρότεροι από εκείνον: «Δεν θα την τρομάξει λοιπόν το παιδί της Siemens και το παιδί της διαπλοκής» είπε χαρακτηριστικά. Ο Πρωθυπουργός αυτή τη φορά αφιέρωσε πολύ χρόνο στην κριτική του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χρεώνοντάς του ευθέως την αδυναμία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ με την άρνηση της ΝΔ να προτείνει υποψηφιότητες για το Συμβούλιο.

«Στόχος του ήταν εξαρχής να μη γίνει κανένας διαγωνισμός. Και γι' αυτό υπονόμευσαν την προσπάθεια συγκρότησής του. Και τώρα οι ίδιοι άνθρωποι που μπλόκαραν και συνεχίζουν να μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ, χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι η διενέργεια διαγωνισμού χωρίς ΕΣΡ είναι αντισυνταγματική» είπε για να σχολιάσει πως «λένε συνειδητά ψέματα ότι για τους όρους του διαγωνισμού αποφάσισε μόνος του ο αρμόδιος υπουργός, ενώ η αλήθεια είναι ότι αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Βουλή των Ελλήνων».

ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ. Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα σωπάσει, αντιθέτως θα έχει άποψη και θα την πει δημόσια. Σε σχέση με το ίδιο θέμα διερωτήθηκε από πού ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας γνωρίζει ότι ο δικαστής που κατηγορείται για ανάδειξη άλλων δικαστών εκβιάζεται διότι μέσα στο ΣτΕ επιχειρηματολόγησε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου και επιπλέον ποιοι είναι οι δικαστές των Αθηνών που επικαλέστηκε ο Μητσοτάκης προβλέποντας πως η θεσμική εκτροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό μαζί με την ίδια την κυβέρνηση.

Για λίγες ώρες ωστόσο ο Πρωθυπουργός άφησε πίσω την κριτική που ασκεί η ΝΔ στην κυβέρνηση επικεντρώνοντας στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, όπως και τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και ασχολήθηκε με τις ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές ισορροπίες. Κάτι που απαίτησε κλειστή σύσκεψή του με κομματικά στελέχη στον 7ο όροφο του Κάραβελ προκειμένου εκεί να κλειδώσουν τα ονόματα των υποψηφίων για την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Το νέο όργανο θα είναι 29μελές και θα απαρτίζεται από Πολιτικό Συμβούλιο (11 μέλη) και Εκτελεστικό Συμβούλιο (16 μέλη). Το πρώτο όργανο θα λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και το δεύτερο κυρίως οργανωτικές αποφάσεις που σχετίζονται και με τη συνολικότερη λειτουργία του κόμματος.
"ΤΑ ΝΕΑ", πρωτοσέλιδο, 24/10/16


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου