οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

"...Ο πολιτικός προϊστάμενος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης Νίκος Παππάς, όταν είδε ότι η κρίση μετασχηματίστηκε σε ρήξη, λέγεται ότι ετοίμαζε πυροσβεστική κίνηση. Στην πορεία επέλεξε να αφήσει τον συριζαϊκών καταβολών έμπειρο δημοσιογράφο αντί του τεχνοκράτη διευθύνοντος συμβούλου που αμφισβητείται σχεδόν σε όλες τις βαθμίδες του κομματικού και κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Οι εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο αποπέμφθηκε ο Σταύρος Καπάκος από την ΕΡΤ - με επίδοση εξώδικου από δικαστικό κλητήρα - προκάλεσαν δυσθυμία στον υπουργό Επικρατείας, έλεγαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλοι κομματικοί κύκλοι όμως υποστηρίζουν ότι «παραμένει σε ισχύ η στήριξη Παππά στον ερτικό μάνατζερ»...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ", τον κλώνο της "Ε" και
την ημιεπίσημη κυβερνητική εφημερίδα
"ΤΑ ΝΕΑ", 26/10/16

Η καρατόμηση έφερε εμφύλιο (στο ΣΥΡΙΖΑ και στην ΕΡΤ)
Το συριζαϊκό στρατόπεδο χτυπάει το ωστικό κύμα της αποπομπής του Σταύρου Καπάκου από το Ραδιομέγαρο, ο οποίος με νέα του επιστολή βάλλει εναντίον του Λάμπη Ταγματάρχη
Του Χρήστου Ιερείδη

Ο εμφύλιος στην ΕΡΤ προκάλεσε εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ και απασχόλησε, έστω και ακροθιγώς, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας στην προχθεσινή - πρώτη - συνεδρίασή της.

Η θερμοκρασία στο ερτικό περιβάλλον διατηρήθηκε και χθες σε υψηλά επίπεδα κυρίως, όπως λέγεται, από επιχείρηση «σκούπα» στο γραφείο του Σταύρου Καπάκου, το οποίο και σφραγίστηκε. Κατά μία άλλη εκδοχή, η κινητικότητα είναι λογική διότι ο - εκάστοτε - γενικός διευθυντής Ενημέρωσης δεν μπορεί να είναι σε χώρο διαφορετικό από εκείνον όπου χτυπά η καρδιά του ενημερωτικού τομέα, την αίθουσα σύνταξης με το γραφείο ρεπορτάζ και τα επιμέρους ρεπορτάζ (πολιτικό, υπουργεία κ.λπ.).

Αλλωστε και στο παρελθόν (επί ΕΡΤ, λίγο πριν από το μαύρο και επί ΝΕΡΙΤ) ο επιτελάρχης Ενημέρωσης ήταν μαζί με το δημοσιογραφικό δυναμικό του οργανισμού.

Αποσαφηνιζόταν πάντως από το Ραδιομέγαρο με όλους τους τόνους ότι «δεν έγινε καμία εκδικητική ενέργεια από τον Ταγματάρχη», για τον οποίο το θέμα, ανέφεραν κύκλοι της ΕΡΤ, έκλεισε από το βράδυ της Δευτέρας.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης Νίκος Παππάς, όταν είδε ότι η κρίση μετασχηματίστηκε σε ρήξη, λέγεται ότι ετοίμαζε πυροσβεστική κίνηση. Στην πορεία επέλεξε να αφήσει τον συριζαϊκών καταβολών έμπειρο δημοσιογράφο αντί του τεχνοκράτη διευθύνοντος συμβούλου που αμφισβητείται σχεδόν σε όλες τις βαθμίδες του κομματικού και κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο αποπέμφθηκε ο Σταύρος Καπάκος από την ΕΡΤ - με επίδοση εξώδικου από δικαστικό κλητήρα - προκάλεσαν δυσθυμία στον υπουργό Επικρατείας, έλεγαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλοι κομματικοί κύκλοι όμως υποστηρίζουν ότι «παραμένει σε ισχύ η στήριξη Παππά στον ερτικό μάνατζερ».

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Το γεγονός πάντως προκάλεσε φωνές αγανάκτησης στο συριζαϊκό στρατόπεδο. Σαν ομοβροντία έσκασαν έντονες αντιδράσεις από διαφορετικές ενδοκομματικές κατευθύνσεις. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης - υπενθυμίζεται ότι - τουιτάρισε «η απομάκρυνση του Σταύρου Καπάκου από την ΕΡΤ, μέσω δικαστικού κλητήρα, είναι μελανό σημάδι για την ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι τάγμα». Η βουλευτής Αννέτα Καββαδία ποστάρισε «από πότε η δημοσιογραφία γίνεται με όρους τάγματος», ενώ λέγεται ότι μικρή σε διάρκεια αλλά μεγάλης έντασης ήταν η διαμαρτυρία των κυβερνητικών Νίκου Φίλη, Τασίας Χριστοδουλοπούλου στην παρθενική (προχθεσινή) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

Βορειότερα από το υπογάστριο της πόλης και τα κεντρικά του κόμματος, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, η καρατόμηση Καπάκου προκάλεσε δυσαρέσκεια σε μερίδα εργαζομένων, ενώ κάποιοι ανακάλεσαν στη μνήμη τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την «περίπτωση Ταγματάρχη».

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Στο μεταξύ, επιστολή-ποταμό (1.077 λέξεων) έστειλε ο πρώην γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Σταύρος Καπάκος, με την οποία απαντά σημείο προς σημείο στα όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης. Εκταση κειμένου ασυνήθιστη για δημοσιογράφο με θητεία (και επί της ύλης) σε εφημερίδες.

Στην αρχή της, φαίνεται να αποσαφηνίζει (ή μήπως να αναδιπλώνεται;) τη φράση «ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι για δουλειές», με την οποία έκλεινε την πρώτη επιστολή του στον έως προχθές προϊστάμενό του.

«Κύριε Ταγματάρχη, απορώ πώς είδατε τον εαυτό σας πίσω από τη λέξη "δουλειές". Πραγματικά δεν εννοούσα τίποτα επιλήψιμο. Με ρωτήσατε για την τηλεθέαση των ειδήσεων και μετά χαράς σάς απαντώ. Κάθε μέρα περίπου ένα εκατομμύριο τηλεθεατές συνολικά βλέπουν τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ. Πραγματικά είναι λίγοι για την ΕΡΤ που ονειρευόμαστε όλοι. Το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές. Εχετε τις εισηγήσεις μου. Στη διάθεσή σας να το ξανασυζητήσουμε, δημόσια αυτή τη φορά. Θα θυμάστε, ελπίζω, πόσο ανέβηκε και η τηλεθέαση των δελτίων την περίοδο του Euro, όταν υπήρχε πρόγραμμα με αξιώσεις τηλεθέασης. Ελπίζω δε κάποτε να αλλάξει το "χειροκίνητο" σύστημα των δελτίων της ΕΡΤ. Απορώ γιατί δεν είναι στις προτεραιότητές σας.

Σας θυμίζω, επιπροσθέτως, την ανάλυση της ΑGB ότι η τηλεθέαση της ΕΡΤ έχει "βουνά" έστω χαμηλά, "λόφους" και "πεδιάδες". Τα "βουνά" είναι οι ειδήσεις και οι αθλητικές μεταδόσεις, οι "λόφοι" οι ενημερωτικές εκπομπές και οι "πεδιάδες" το υπόλοιπο πρόγραμμα για το οποίο είχατε την ευθύνη. Το λησμονάτε, διαπιστώνω μετά λύπης. Αντιθέτως εγώ δεν λησμονώ τη συμβολή σας στις αθλητικές μεταδόσεις ούτε βεβαίως ότι διοικείτε ένα κανάλι που δεν έχει καταφέρει, έξι μήνες μετά την παραγγελία, να διαθέτει video wall για την ιστορικότερη αθλητική εκπομπή, την "Αθλητική Κυριακή". Πώς το ανέχεστε αυτό εσείς, ένας μάνατζερ τόσου μεγάλου διαμετρήματος;

Με ρωτάτε ακόμη πόσες φορές κάνατε παρεμβάσεις στις ειδήσεις. Μα ο ίδιος αναφέρετε στο εξώδικο, που μου επιδώσατε με δικαστικό κλητήρα, την πρωτοφανή κατηγορία της "άρνησης συμμόρφωσης προς τις οδηγίες".

Διαταγές εκβιαστικού τύπου "το κάνεις ή φεύγεις" δεν δέχομαι. Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί, η ιεραρχία πρέπει να είναι λειτουργική, με αποκέντρωση στη λήψη των αποφάσεων, και όχι ενός ανδρός αρχή».

ΟΙ «ΕΝΤΟΛΕΣ» ΚΑΙ Η «ΑΝΑΚΡΙΣΗ». Ο δημοσιογράφος εξάλλου ισχυρίζεται ότι το ΔΣ της ΕΡΤ δεν γνώριζε «τις "εντολές" σας προς εμένα καθώς και το εκβιαστικό σας ύφος. Τους αποτρέψατε ακόμη και να τις αναφέρουν στην "ανάκριση" που μου έκαναν» και αναφέρει τον πρόεδρό της Διονύση Τσακνή ως «φωτεινή εξαίρεση που προσπάθησε, εις μάτην, να σας αποτρέψει από τη λήψη αυτής της απίστευτης απόφασης». Αξιοπρόσεκτο είναι πάντως ότι ο Σταύρος Καπάκος επιμένει να «χαιρετά» και να μην «αποχαιρετά» και με τη δεύτερη επιστολή του, προσβλέποντας προφανώς σε επικράτηση για δεύτερο γύρο.



                                                                  "Εφ.Συν", 26/10/16



                                                                "Η ΑΥΓΗ", 26/10/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου