οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

"...Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια μαζική συρροή προσφύγων το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων διαφεύγει από τον πόλεμο στη Συρία. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο και πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μια σφαιρική απάντηση της Ευρώπης που θα συμπεριλαμβάνει ειδικότερα και τους αφρικανούς εταίρους της. Δυστυχώς, κάποιοι τρομοκράτες κατάφεραν να επωφεληθούν από την αποδιοργάνωση που προκάλεσε αυτή η μαζική συρροή και να εισέλθουν στην Ευρώπη. Πρέπει ωστόσο να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας και να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να συγχέουν τα άτομα που ζητούν δικαιολογημένα την προστασία την οποία δικαιούνται με εκείνα που έχουν στόχο να σπείρουν τον θάνατο και να αποσταθεροποιήσουν τις κοινωνίες μας. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη να διασφαλίσει επιτέλους τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της. Οι εξελίξεις στον τομέα αυτό σημείωσαν τελευταία μεγάλη πρόοδο...."

Η συνέντευξη, από "ΤΑ ΝΕΑ"


                                                                         "ΤΑ ΝΕΑ", 25/10/16

Ζαν-Μαρκ Ερό
Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, μιλά στα «ΝΕΑ» για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το Κυπριακό, αλλά και το μεταναστευτικό ζήτημα που εξακολουθεί να καίει την Ευρώπη
Η συνέντευξη στον Απόστολο Μαγγηριάδη

Εντατικοποίηση των γαλλοελληνικών οικονομικών συνεργασιών προβλέπει ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό που επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα. Στην αποκλειστική του συνέντευξη στα «ΝΕΑ» εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και σημειώνει το ενδιαφέρον των γαλλικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στη χώρα μας. Ο Ερό θα έχει σήμερα επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας προερχόμενος από την Τουρκία, ενώ ο επόμενος σταθμός στο ταξίδι του είναι η Κύπρος. Το Κυπριακό αναμένεται να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην ατζέντα των συνομιλιών, καθώς είναι ένα από τα λίγα διεθνή θέματα που παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα.

Η παρουσία Ερό στην Αθήνα έρχεται σε συνέχεια των επισκέψεων Ολάντ και Βαλς τον προηγούμενο χρόνο και αποδεικνύει τη στενή διμερή συνεργασία αλλά και συναντίληψη των δυο πλευρών σε ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα. Το Μεταναστευτικό εξακολουθεί να καίει την Ευρώπη, ενώ όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο γάλλος ΥΠΕΞ, η υλοποίηση της συμφωνίας Ευρώπης - Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί αφού λειτουργεί και έχει ανασχέσει το μεγαλύτερο μέρος των προσφυγικών ροών προς στην Ευρώπη. Παράλληλα, δηλώνει ότι οι συνομιλίες με τη Μόσχα θα συνεχιστούν, παρά τα προβλήματα, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο δράμα των βομβαρδισμών στο Χαλέπι.

Η πρόσφατη επίσκεψη Πούτιν στο Παρίσι αναβλήθηκε. Πώς μπορεί να επουλωθεί το τραύμα που έχει προκαλέσει στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση η βαρβαρότητα των βομβαρδισμών στο Χαλέπι;

Ο διάλογος με τη Ρωσία για τη Συρία, αλλά και για άλλες διεθνείς κρίσεις, είναι δύσκολος αλλά αναγκαίος, Δεν σταματήσαμε ποτέ τις συνομιλίες με τη Ρωσία και θα τις συνεχίσουμε. Ο πρόεδρος Πούτιν προτίμησε να αναβάλει την επίσκεψή του στο Παρίσι. Αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίσει να συνεχίσουμε έναν απαραίτητο διάλογο, όπως αυτό συνέβη στις 19 Οκτωβρίου στο Βερολίνο. Για να μπορέσει ωστόσο ο διάλογος αυτός να είναι εποικοδομητικός, πρέπει να γίνει σε ειλικρινή και ξεκάθαρη βάση.

Η προτεραιότητα της Γαλλίας είναι σταθερή: να δοθεί ένα τέλος στο αβάσταχτο δράμα που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας στο Χαλέπι. Πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη παύση των βομβαρδισμών. Μόνο μια πραγματική παύση των εχθροπραξιών θα δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον άμαχο πληθυσμό, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, και θα σημάνει την επάνοδο στις διαπραγματεύσεις με στόχο μια πολιτική μετάβαση.

Τελικά, ποια είναι η επίσημη θέση της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με τις αποκαλύψεις στο βιβλίο των Λομ και Νταβέ για επικοινωνία Πούτιν - Ολάντ περί της διερευνητικής επαφής Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο για τύπωμα δραχμών στη Μόσχα; Διαψεύδεται ή όχι αυτό;

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Η βούληση αυτή συνοδεύτηκε από αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις δύσκολες και θαρραλέες. Σήμερα η Ελλάδα ανακάμπτει. Είναι μια καλή είδηση τόσο για τη χώρα και τον λαό της όσο και για την ευρωζώνη και την Ευρώπη.

Υπάρχει διασύνδεση των προσφυγικών ροών με την τρομοκρατία; Θεωρείτε ότι η καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων μέσα στην ΕΕ συνδέεται με τη διατήρηση ή την αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν;

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια μαζική συρροή προσφύγων το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων διαφεύγει από τον πόλεμο στη Συρία. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο και πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μια σφαιρική απάντηση της Ευρώπης που θα συμπεριλαμβάνει ειδικότερα και τους αφρικανούς εταίρους της. Δυστυχώς, κάποιοι τρομοκράτες κατάφεραν να επωφεληθούν από την αποδιοργάνωση που προκάλεσε αυτή η μαζική συρροή και να εισέλθουν στην Ευρώπη. Πρέπει ωστόσο να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας και να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να συγχέουν τα άτομα που ζητούν δικαιολογημένα την προστασία την οποία δικαιούνται με εκείνα που έχουν στόχο να σπείρουν τον θάνατο και να αποσταθεροποιήσουν τις κοινωνίες μας. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη να διασφαλίσει επιτέλους τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της. Οι εξελίξεις στον τομέα αυτό σημείωσαν τελευταία μεγάλη πρόοδο. Η ανάληψη υπηρεσίας από τις 6 Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Σώματος Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι μέρος της προόδου αυτής. Η Ελλάδα ειδικότερα έκανε σημαντικές προσπάθειες που αξίζει να χαιρετίσουμε. Η Γαλλία τής προσφέρει τη στήριξή της με ανθρώπινα και υλικά μέσα.

Η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρώπης - Τουρκίας έχει ανασχέσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Φοβάστε μια πιθανή αθέτηση από πλευράς Τουρκίας στη συμφωνία για το Προσφυγικό ειδικά αν δεν σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της βίζας; Και τότε τι θα γίνει;

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία επέτρεψε τη δρομολόγηση μιας κοινής διαχείρισης της κρίσης αυτής που είναι προς το συμφέρον όλων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει την Τουρκία στην αδιαφιλονίκητη προσπάθεια που καταβάλει για να υποδεχτεί πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Αγωνιζόμαστε μαζί ενάντια στα δίκτυα των διακινητών, για να μην κινδυνεύει πλέον η ζωή των μεταναστών και των προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο.
Το σχέδιο αυτό λειτουργεί: 700.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα κατά τους 6 μήνες που προηγήθηκαν της συμφωνίας και 18.000 τους 6 επόμενους. Επέτρεψε να σωθούν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Κατά συνέπεια, η υλοποίησή του πρέπει να συνεχιστεί στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν εκατέρωθεν.

Και μια ερώτηση όχι για τη διπλωματία αλλά την πολιτική: έχει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών; Σας απασχολεί το γεγονός ότι οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους έλληνες Σοσιαλιστές, το ΠΑΣΟΚ, είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015;

Τρέφω πολύ μεγάλο σεβασμό για τους έλληνες φίλους μου για να σχολιάσω την εσωτερική πολιτική τους! Εκείνο που διαπιστώνω είναι ότι η Γαλλία συνεργάζεται στενά με την ελληνική κυβέρνηση. Η πρόσφατη επιτυχία της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 9 του περασμένου Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει μία νέα πτυχή της συνεργασίας αυτής.

Πότε πιστεύετε ότι θα επιστρέψουν οι μεγάλες γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα; Το πολιτικό κλίμα ευνοεί την προσέλκυση ξένων επενδυτών;

Οι γαλλοελληνικές ανταλλαγές ήταν ανέκαθεν σημαντικές και έχουν μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο μέρος των γαλλικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα παρέμεινε στη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Συνέβαλαν στη διατήρηση της απασχόλησης και σήμερα αρχίζουν πάλι να επενδύουν.

Η Ελλάδα έχει ισχυρά πλεονεκτήματα που πρέπει να υπενθυμιστούν: υψηλό επίπεδο μόρφωσης και εξειδίκευσης καθώς και εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Ξέρω ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει σημασία στην προώθηση της ελκυστικότητας της χώρας στους ξένους επενδυτές.

Πολλές γαλλικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται εξάλλου για την ελληνική αγορά. Εχουν όλη μας τη στήριξη, όπως το υπενθύμισαν ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και ο έλληνας Πρωθυπουργός όταν υπέγραψαν, πριν από έναν χρόνο, μια στρατηγική εταιρική σχέση. Η οικονομική σταθεροποίηση που σήμερα είναι ολοφάνερη, ανοίγει προοπτικές για την επάνοδο της ανάπτυξης. Οι ανταλλαγές μας θα μπορέσουν συνεπώς να εντατικοποιηθούν περαιτέρω. Στο πλαίσιο αυτό, η γαλλική πρεσβεία και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνουν στις 24 Νοεμβρίου ένα φόρουμ επιχειρηματικών συναντήσεων για την Ενέργεια και το Περιβάλλον στο οποίο θα συμμετέχουν πολλές γαλλικές επιχειρήσεις που δείχνουν δικαιολογημένο ενδιαφέρον για τον πολλά υποσχόμενο αυτόν τομέα. Και την επομένη, θα πραγματοποιηθεί επίσης στην Αθήνα ένα Φόρουμ Καινοτομίας που θα φέρει σε επαφή το γαλλικό και το ελληνικό «οικοσύστημα» καινοτομίας.

«Στρατηγική η εταιρική σχέση
μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας»

Το υψηλό επίπεδο της εταιρικής στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, το Κυπριακό, η τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο μείζον θέμα του προσφυγικού, ο πόλεμος στη Συρία, η σημασία της σταθερότητας στη Λιβύη και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ήταν τα θέματα που συζήτησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Μαρκ Ερό.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το ελληνικό και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών συνδιαμόρφωσαν έναν εξαιρετικά παραγωγικό οδικό χάρτη- από την επίσκεψη του Προέδρου Φρ. Ολάντ το περασμένο καλοκαίρι- που, ήδη, τρεις μήνες μετά, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και έχουν υλοποιηθεί πολλές πλευρές, ενώ υπογράμμισε τα κοινά οράματα που μοιράζονται Ελλάδα και Γαλλία για την Ευρώπη, όπως η διασφάλιση της ευημερίας και της ανάπτυξης στους πολίτες της, και ο μεγάλος ρόλος της στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η Γαλλία κατανοεί την ανάγκη για μία Κύπρο πραγματικά κυρίαρχη, ανεξάρτητη, μέλος της ΕΕ» και επεσήμανε ότι εξήγησε στον Γάλλο ομόλογό του τις ελληνικές θέσεις ως προς την αναγκαιότητα κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και λύσης που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων».

Σημείωσε, επίσης, ότι «η λύση για το Κυπριακό δεν μπορεί παρά να είναι δίκαιη, ευρωπαϊκή,να εξυπηρετεί όλους τους Κυπρίους, την Κύπρο, τον κυπριακό λαό και αυτό να είναι το κριτήριο και όχι τα συμφέροντα τρίτων».

Στο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, η οποία τις παρακολουθεί με προσοχή και χαιρετίζει τον «ειλικρινή και βαθύ διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των επικεφαλής των δύο κοινοτήτων», αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο κ. Ερό, τονίζοντας ότι «η επανένωση της Κύπρου θα ήταν σημαντικό μήνυμα ειρήνης στην περιοχή, μήνυμα για τη δυνατότητα των δύο κοινοτήτων να συνεννοούνται, για τον ρόλο που η χώρα μπορεί να παίξει στην περιοχή, αλλά και μήνυμα ως προς την αντίληψη της Ευρώπης για τη συμβίωση».

Επίσης, ο κ. Ερό διευκρίνισε πως η Γαλλία, ως μη εγγυήτρια δύναμη, δεν θα παρέμβει στις διαπραγματεύσεις και ότι ο ίδιος μεταβαίνει στην Κύπρο, προκειμένου να ακούσει και να συμμετάσχει στον κοινό προβληματισμό.

Επανέλαβε, δε, ότι θα είναι πολύ ενθαρρυντικό το μήνυμα από μία επανένωση, από τη συμμετοχή μίας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, εκτιμώντας ότι είναι κάτι που και η ΕΕ το έχει ανάγκη.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις κοινές ανησυχίες των χωρών τους για το προσφυγικό, συμφώνησαν ως προς την ανάγκη τήρησης της συνφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του τερματισμού του πολέμου στη Συρία.

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι τις επιπτώσεις του πολέμου τις ζει η Ευρώπη εδώ και έναν χρόνο, όπως και τα ελληνικά νησιά, και επισήμανε ότι Ελλάδα και Γαλλία συμφωνούν πως η πάλη για λύση του προσφυγικού σε επίπεδο ευρωπαϊκό είναι και πάλι ενάντια στον πόλεμο.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι δύο χώρες είναι μαζί και στη στήριξη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη, ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να επανενεργοποιήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη βορειοαφρικανική χώρα, στην οποία θα μεταβεί στα τέλη του επόμενου μήνα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη γαλλική πρόταση για αναζήτηση λύσης στο Μεσανατολικό, την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για το παλαιστινιακό ζήτημα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα κατανοήσουν ότι τα προβλήματα δεν αδρανούν αλλά μεγαλώνουν, άρα, έχει σημασία η έγκαιρη λύση τους μέσα από τον διάλογο.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, έσωσε ζωές, παλεύει ενάντια στους διακινητές και επέτρεψε να υπάρξει κοινή διαχείριση του προβλήματος. «Υπάρχουν αποτελέσματα, αλλά δεν είναι αρκετά, χρειάζονται και άλλες προσπάθειες, κοινές προσπάθειες και υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει όλες οι πλευρές», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η Γαλλία έχει αναλάβει δεσμεύσεις, τις τηρεί και θα τις τηρήσει με την αποστολή βοήθειας στα σύνορα, αλλά και στο θέμα των μετεγκαταστάσεων και επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία.

Όπως υποστήριξε, πρώτος στόχος, σε αυτήν τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παραμένει ο τερματισμός των βομβαρδισμών στη Συρία και η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ακόμη, ο κ. Ερό επεσήμανε ότι οι εξελίξεις στη Λιβύη και η αντιμετώπιση των τρομοκρατών στη Συρία, στο Ιράκ, είναι σημαντικά θέματα για την Ευρώπη, τα οποία καλείται να τα αντιμετωπίσει και για να γίνει αυτό πρέπει η ΕΕ να είναι πιο ενωμένη και πιο αλληλέγγυα, απαιτήσεις που, όπως υπογράμμισε, πρέπει να υπενθυμιστούν αυτήν τη στιγμή καμπής για το ευρωπαϊκό εγχείρημα μετά το Brexit.

«Η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται 
στη βοήθεια της Γαλλίας»

Η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια της Γαλλίας και για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και για το προσφυγικό, υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Ζαν-Μαρκ Ερό τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο» παρά το ότι υπάρχουν-όπως είπε-πάρα πολλοί τομείς στους οποίους γίνεται δουλειά. Διαβεβαίωσε, παράλληλα ότι η Γαλλία θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας.

Ο γάλλος υπουργός μίλησε για τις «θαρραλέες προσπάθειες του ελληνικού λαού», που όπως είπε «στην μεγάλη του πλειοψηφία επέλεξε να μείνει στην Ευρώπη και στο ενιαίο νόμισμα».

Για το προσφυγικό, τόνισε ότι «η Γαλλία αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της, με τα μέσα και την βοήθεια που προσφέρει, να στηρίξει την ελληνική δημόσια διοίκηση, αλλά αναλαμβάνει τις ευθύνες της και σε ό,τι αφορά τα θέματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, πάντοτε στο πλαίσιο του σεβασμού της Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο Ερό επισήμανε ότι στη διάρκεια του ταξιδιού του υπενθύμισε «την ισχυρή και σταθερή προσήλωση όλων των Ευρωπαίων στις αξίες της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης».

«Εσείς οι Έλληνες έχετε υποφέρει από την εγκαθίδρυση στρατιωτικής δικτατορίας και το γνωρίζετε αυτό καλά. Είχα την ευκαιρία, λοιπόν, να εκφράσω την αλληλεγγύη όλων ημών έναντι της Τουρκίας θυμίζοντας, όμως, τις αξίες του κράτους δικαίου και τις αξίες και αρχές που διέπουν τα κράτη δικαίου και βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε: «Ελπίζω ότι σύντομα ως Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι μαζί θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι μαζί μπορέσαμε να λύσουμε το Κυπριακό, ώστε η Κύπρος να καταστεί γρήγορα πλήρες μέλος, στο σύνολό της, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη να κινητοποιηθεί η ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, που –όπως παρατήρησε- αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο θέτει προ των ευθυνών και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Οι εταίροι μας πρέπει ν’ αντιληφθούν ότι έχουν και εκείνοι υποχρεώσεις για την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας και για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος για να προσθέσει πως «δεν είναι δυνατόν να έχουμε εταίρους οι οποίοι λειτουργούν με σύνδρομα φοβικά απέναντι στους πρόσφυγες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η αρχή της αλληλεγγύης «δεν είναι απλώς και μόνον ένα σύνθημα ή ένα σύμβολο», αλλά «μια αρχή η οποία περιγράφεται και θεσπίζεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες (…) και υπάρχουν και κυρώσεις για εκείνους που την παραβιάζουν».

Επισήμανε ακόμη ότι πρέπει και η Τουρκία να σεβασθεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία με την ΕΕ. «Στηρίζουμε όλοι στην Ευρώπη, εμείς είμαστε οι πρώτοι που το κάναμε, το συνταγματικό καθεστώς στην Τουρκία. Αλλά πρέπει και η Τουρκία, ακριβώς επειδή την βλέπουμε σαν έναν σύμμαχο που αντιμετωπίζουμε τα δικά της προβλήματα, να σεβαστεί κι εκείνη τις υποχρεώσεις της» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης, η οποία θα περνάει «μέσα από τις Δικοινοτικές Συνομιλίες και θα σέβεται το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Υπενθύμισε παράλληλα ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο μεταξύ άλλων, αποκλείει οποιαδήποτε συνομοσπονδιακή λύση, την παραμονή ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο και οποιεσδήποτε μορφές εγγυήσεων. «Το κεκτημένο αυτό υπερασπίζει και προστατεύει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μόνον μια λύση που σέβεται στο ακέραιο την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι ανεκτή από εμάς τους Ευρωπαίους» κατέληξε.

Συνάντηση με Τσίπρα

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το προσφυγικό καθώς και το μέλλον της Ευρώπης απασχόλησαν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο άντρες συζήτησαν την πορεία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και ειδικότερα των οικονομικών σχέσεων και της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου