οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

"...Η πολωνική κυβέρνηση δεν είναι φυσικά αριστερή. Είναι όμως επαναστατική. Εχει ενδιαφέρουσες ιδέες. Και δεν φοβάται μήπως «πουλήσει την ψυχή της στον διάβολο για την εξουσία». Γιατί και τον διάβολο στην υπηρεσία της τον έχει..."

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/10/16
Από "ΤΑ ΝΕΑ"

Διεθνή πρότυπα: 
"Διαστάσεις", 
του Μιχάλη Μητσού


Αυτή η ευπείθεια των συριζαίων απέναντι στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι πια ενοχλητική. Δεν περνάει ημέρα που κάποιο κυβερνητικό στέλεχος να μην πει ότι η απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες θα ληφθεί υπόψη στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ομως οι πραγματικά αριστερές κυβερνήσεις δεν δεσμεύονται από την κρίση κάποιων σκοτεινών τύπων που συνεδριάζουν σε συνθήκες αδιαφάνειας. Γνωρίζουν οι ίδιες ποια είναι η απόλυτη αλήθεια και ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον του τηλεθεατή. Το ξεκαθάρισε ο δημοσιογράφος που έμεινε στην Ιστορία επειδή αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ: «Οχι, στις δημοκρατίες δεν κυβερνούν οι δικαστές». Το βροντοφώναξε ο ίδιος ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης: «Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές αλλά όχι και σεβαστές». Να δύο αγωνιστές που θα άξιζαν να διαδεχθούν στον ανασχηματισμό τον Νίκο Παππά στο ευάρεστο έργο του νοικοκυρέματος του τηλεοπτικού τοπίου.

Υπάρχουν όμως και διεθνή πρότυπα. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο με τις δικαστικές ελίτ, για μια πιο δίκαιη και πιο τίμια Πολωνία» δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Πάτρικ Τζάκι. Η βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος Κριστίνα Πάβλοβιτς, πάλι, κατηγόρησε ευθέως το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο, που διορίζει τους δικαστές, για «εσχάτη προδοσία» επειδή συναντήθηκε με την Επιτροπή της Βενετίας, όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση για το κράτος δικαίου στην Πολωνία.

Είναι αλήθεια ότι ο Αντρέι Ρεπλίνσκι, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είναι εξόχως προκλητικός. Κατηγορεί, ας πούμε, εκείνους που ορκίστηκαν να υπηρετούν το Σύνταγμα ότι το παραβιάζουν συστηματικά. Ευτυχώς που η θητεία του λήγει στις 19 Δεκεμβρίου και, όπως υποσχέθηκε ο ουσιαστικός ηγέτης της χώρας Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, στη συνέχεια όλα θα αλλάξουν. Οι διαγωνισμοί για τον διορισμό των προέδρων των δικαστηρίων θα καταργηθούν. Το ίδιο και η ισοβιότητα των δικαστικών λειτουργών. Θα δημοσιεύονται επίσης στο Διαδίκτυο οι φορολογικές δηλώσεις τους. Για να πάψουν επιτέλους να κουνιούνται.

Η πολωνική κυβέρνηση δεν είναι φυσικά αριστερή. Είναι όμως επαναστατική. Εχει ενδιαφέρουσες ιδέες. Και δεν φοβάται μήπως «πουλήσει την ψυχή της στον διάβολο για την εξουσία». Γιατί και τον διάβολο στην υπηρεσία της τον έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου