οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

"...Από τη συνάντηση Τσίπρα - Σκουρλέτη ικανοποιήθηκαν και τα δύο μέρη και υπήρξε σύγκλιση που επιτρέπει ακόμη και στον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος να πιστεύει ότι μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό που δρομολογεί ο Αλέξης Τσίπρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν συμπεριέλαβε τον υπουργό στην πρότασή του για το νέο πολιτικό όργανο της Κουμουνδούρου, εκφράζοντας την ενόχλησή του αφενός για το γεγονός ότι ο Σκουρλέτης απέφυγε τη συνάντηση με την τρόικα και αφετέρου διότι σε συνεντεύξεις του ανέφερε ότι οι δανειστές θέλουν να ελέγχουν τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Από τη συνάντηση των δύο προκύπτει ότι δεν έχει κλείσει για τον Πάνο Σκουρλέτη ο δρόμος για συμμετοχή του στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, είναι δική του ευθύνη πλέον να διασαφηνίσει πως δεν υπηρετεί κάποιο άλλο πολιτικό σχέδιο, διαφορετικό από αυτό του Μαξίμου..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"


                                                                   "ΤΑ ΝΕΑ", 26/10/16

Η καταιγίδα πέρασε από το Μαξίμου
Ηρεμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά το τετ α τετ Τσίπρα - Σκουρλέτη και τη δήλωση στήριξης από τον υπουργό που παραμένει στο παιχνίδι του ανασχηματισμού

Της Βούλας Κεχαγιά

Με μια δήλωση που συμφωνήθηκε να κάνει ο Πάνος Σκουρλέτης ξορκίζοντας τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για κρίση στις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό λύθηκε, προσωρινά τουλάχιστον, η παρεξήγηση ανάμεσα στο Μαξίμου και στον υπουργό Περιβάλλοντος με αφορμή τον αποκλεισμό του από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η εξέλιξη αυτή βοηθά και στον σχεδιασμό Τσίπρα για τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δεν συνδέεται με τις αρνητικές δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση αλλά με την αναγκαιότητα ανανέωσής της, μολονότι ο ορίζοντάς της παραμένει ο Σεπτέμβριος του 2019.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, λίγο προτού κληθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, είχε ξορκίσει για μία ακόμη φορά το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ και του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ, χαρακτηρίζοντάς το παρωχημένο. Ζήτησε δε να μην αφαιρεθούν κερδοφόρα κομμάτια του Δημοσίου για peanuts και για ασήμαντη συμβολή στην πληρωμή του χρέους. Επιμένοντας επί της ουσίας στη γνωστή γραμμή του, ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί στο να γίνουν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις από τις εννέα που αναφέρονται στη συμφωνία του Ιουλίου του 2015.

ΣΥΓΚΛΙΣΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συνάντηση Τσίπρα - Σκουρλέτη ικανοποιήθηκαν και τα δύο μέρη και υπήρξε σύγκλιση που επιτρέπει ακόμη και στον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος να πιστεύει ότι μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό που δρομολογεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν συμπεριέλαβε τον υπουργό στην πρότασή του για το νέο πολιτικό όργανο της Κουμουνδούρου, εκφράζοντας την ενόχλησή του αφενός για το γεγονός ότι ο Σκουρλέτης απέφυγε τη συνάντηση με την τρόικα και αφετέρου διότι σε συνεντεύξεις του ανέφερε ότι οι δανειστές θέλουν να ελέγχουν τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Από τη συνάντηση των δύο προκύπτει ότι δεν έχει κλείσει για τον Πάνο Σκουρλέτη ο δρόμος για συμμετοχή του στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, είναι δική του ευθύνη πλέον να διασαφηνίσει πως δεν υπηρετεί κάποιο άλλο πολιτικό σχέδιο, διαφορετικό από αυτό του Μαξίμου, αλλά ότι κινείται στην ίδια αντίληψη με τη συνολική κυβερνητική πολιτική. Κάτι που ο Σκουρλέτης, όπως φάνηκε, δεν αρνήθηκε. Εξ αυτού του λόγου, στη δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει έμφαση στην ακόλουθη διατύπωση: «Στο τελευταίο Συνέδριό μας βγήκαμε με μια πολιτική απόφαση που εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Με αυτά τα όπλα πορευόμαστε φιλοδοξώντας να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του λαού μας».

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ... Ολα δείχνουν πως εφόσον δεν προκύψει κάποιο άλλο πρόβλημα ο Πάνος Σκουρλέτης θα παραμείνει στην κυβέρνηση, άγνωστο ωστόσο με ποιον ρόλο. Ο ίδιος έχει πει ότι δεν επιθυμεί να αλλάξει υπουργείο «διότι τα υπουργεία δεν τα αλλάζεις σαν τα πουκάμισα», όπως επίσης ότι δεν επιθυμεί να του αφαιρεθεί η αρμοδιότητα για τα ενεργειακά. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποβάλει στον Πρωθυπουργό και την πρόταση να αναλάβει έναν συντονιστικό ρόλο στην κυβέρνηση μέσα από το Μαξίμου. Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό δεν υπήρξαν κάποιες δεσμεύσεις για τον επόμενο ρόλο Σκουρλέτη.

Είναι όμως γεγονός ότι η ψυχρότητα των τελευταίων ημερών προβλημάτισε έντονα τον Αλέξη Τσίπρα, διότι ο Σκουρλέτης δεν είναι απλός ένας υπουργός, αλλά υπήρξε επί χρόνια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως μεταξύ τους είχε αναπτυχθεί και μια στενή προσωπική σχέση. Το Μαξίμου τις τελευταίες ώρες μέσω τρίτων πολιτικών προσώπων ζητούσε από τον Σκουρλέτη να ρίξει τους τόνους και να μην κάνει δηλώσεις που θα οδηγούσαν τον Αλέξη Τσίπρα στην επιλογή να θέσει τον υπουργό εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος στον ανασχηματισμό. Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει στους συνομιλητές του ότι θεωρούσε τον Σκουρλέτη καλό υπουργό και ότι δεν σχεδίαζε τη μετακίνησή του από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ομως οι διαρροές του υπουργού και οι συνεντεύξεις του δημιουργούσαν πολιτικό πρόβλημα.

ΟΙ 53 ΚΑΙ Ο ΔΡΙΤΣΑΣ. Ο Σκουρλέτης κλήθηκε χθες στο Μαξίμου καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί ρήγματα αυτήν τη στιγμή στο εσωτερικό κόμματος και κυβέρνησης. Η σπουδή μερίδας των 53 να πάρουν πάσα από τον Πάνο Σκουρλέτη για να θέσουν εκ νέου θέμα ιδιωτικοποιήσεων για την κυβέρνηση ήταν μια αρνητική εξέλιξη που δεν έπρεπε να πάρει διαστάσεις. Επίσης ο Πρωθυπουργός με την κίνησή του να καλέσει τον Σκουρλέτη στο Μαξίμου λειτούργησε με τρόπο ώστε να αποτραπεί, τουλάχιστον για την ώρα, ένας νέος πόλος στην Κουμουνδούρου που θα σφυροκοπά την κυβέρνηση
.
Αλλωστε τα μηνύματα ήταν πολλά καθώς και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας έσπευσε να συμπληρώσει τους 53, στους οποίους ούτως ή άλλως ανήκει, για να πει ότι «δεν συμφωνούμε με τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί δεν είναι στο ιδεολογικό, πολιτικό, στρατηγικό και αναπτυξιακό οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ».

Εν μέσω εσωτερικής κρίσης ο Πρωθυπουργός δέχτηκε χθες στο Μαξίμου ευρωπαίους δημοσιογράφους στους οποίους είπε ότι η κυβέρνησή του είναι συνηθισμένη να χάνει τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο ξέρει να κερδίζει τις εκλογές. Πρόσθεσε με νόημα ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 και τότε ο λαός θα μπορεί να συγκρίνει τι παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τι παρέδωσε στη χώρα, στους τομείς του κοινωνικού κράτους και της δίκαιης ανάπτυξης.

Νωρίτερα στο Μαξίμου βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε τη γραμμή του προέδρου Ολάντ για το χρέος τονίζοντας την αναγκαιότητα να υπάρξει ελάφρυνσή του.

Ο ΑΔΩΝΙΣ ΚΑΙ Ο... ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ. Το Μαξίμου εν αναμονή και της απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για τις διαχωριστικές γραμμές που τραβά σε διάφορα θέματα, διαπιστώνοντας διαφορετικές ταχύτητες στις δημόσιες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αδωνη Γεωργιάδη. Την ώρα που ο Μητσοτάκης επιχειρεί να διαγράψει τις διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς - Δεξιάς πιστεύοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στις μεταγραφές στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σπεύδει να τις ξαναχαράξει τοποθετώντας τες μάλιστα εκεί όπου τις έθεταν η χούντα και ο Γεωργαλάς, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Τις εντοπίζουν δε σε αυτούς που θέλουν να ενισχύσουν τη διαπραγμάτευση και σε αυτούς που θέλουν να την υπονομεύσουν, σε αυτούς που επιδιώκουν την έξοδο από την κρίση και σε αυτούς που επενδύουν στην όξυνσή της, σε εκείνους που επιδιώκουν να κλείσει ένα αμαρτωλό καθεστώς διαπλοκής και σε εκείνους που επιχειρούν να το προστατεύσουν, σε εκείνους που προωθούν μια ανθρωπιστική διαχείριση του Προσφυγικού και σε όσους συμμαχούν με τις δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη.


Η διαπραγμάτευση επί τάπητος
Η πορεία της διαπραγμάτευσης συζητήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό. Οπως τονίστηκε, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για υπερβολικές αξιώσεις των δανειστών – π.χ. κατάργηση του αφορολογήτου – δεν ισχύουν.

«Peanuts» θα φέρουν οι ιδιωτικοποιήσεις

Του Γιώργου Φιντικάκη

«Peanuts», δηλαδή ψίχουλα, θα φέρει στο Δημόσιο η πώληση των ποσοστών του στις ενεργειακές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη. 

«Γιατί αυτό το κερδοφόρο κομμάτι πρέπει να αφαιρεθεί από το Δημόσιο; Για μια ασήμαντη συμβολή στην αποπληρωμή του χρέους; Πολύ περισσότερο που η ανάπτυξη του έργου των επιχειρήσεων αυτών μπορεί να προσφέρει πολλαπλάσια στον μέτοχο-Δημόσιο» ήταν τα λόγια του από το βήμα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία την εκποίηση κερδοφόρων τμημάτων και επανέλαβε ότι η πώληση κερδοφόρων επιχειρήσεων δεν δημιουργεί προστιθέμενη αξία, ενώ υπογράμμισε τον κίνδυνο απώλειας κρίσιμων υποδομών και επιχειρήσεων. «Μπορούμε να φανταστούμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που να μην έχει άμεση πρόσβαση σε διασυνδετήρια ενεργειακά έργα μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας όπως αυτά όπου συμμετέχει η ΔΕΠΑ;», διερωτήθηκε ο Σκουρλέτης.

Επανέλαβε μάλιστα ότι σε αντιδιαστολή το υπουργείο έχει προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης των επιχειρήσεων αυτών με τον πλειοψηφικό έλεγχο στο Δημόσιο και υπέδειξε ως παράδειγμα αφενός τον ΑΔΜΗΕ και τη διατήρηση του 51% των μετοχών από το Δημόσιο και αφετέρου τα ΕΛΠΕ, όπου η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε ιδιώτες, αλλά ο ρόλος του Δημοσίου είναι καθοριστικός.

Νωρίτερα πάντως είχε αποχωρήσει από το Χίλτον, δίχως να κάνει το παραμικρό σχόλιο τόσο για το πολιτικό ρήγμα στις σχέσεις του με το Μαξίμου όσο και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τα ενεργειακά. Επρόκειτο για τ
ην εξ αναβολής προγραμματισμένη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με τους θεσμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου