οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Τα επιτελεία έχουν ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις και κινήσεις που θεωρούσαν απαραίτητες - υπό απόλυτη μυστικότητα βέβαια - με στόχο να αυξηθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα μονάδων και όπλων, αλλά και να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά τους. Kαι βέβαια πλέον οι κινήσεις του «Ορουτς Ρέις» έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με όλα τα υπάρχοντα μέσα που διαθέτουν. Ολες αυτές οι ενέργειες ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων μάλιστα δεν έχουν γίνει την τρέχουσα χρονική περίοδο, αλλά είναι σε εξέλιξη από το περασμένο έτος. Από τότε υπήρχαν άλλωστε σοβαρές ενδείξεις και πληροφορίες ότι η Αγκυρα μετά τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είχε στόχο να προχωρήσει και σε ανάλογες «πειρατικές» ενέργειες και εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο σε Μαξίμου, υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας σχεδιάζονταν τρόποι αντίδρασης της Αθήνας στην περίπτωση που ένα τουρκικό ερευνητικό θα επιχειρούσε να πραγματοποιήσει έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πιθανότατα κοντά στο Καστελλόριζο ή σε κάποια άλλη περιοχή....

Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 21/02/20


ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ



Επιφυλακή διαρκείας για το «Ορουτς Ρέις»

Η πρόθεση της Αγκυρας να στείλει το σεισμογραφικό σκάφος Νοτιοανατολικά της Κρήτης έχει ανεβάσει κατακόρυφα τα επίπεδα ετοιμότητας του «Πενταγώνου» που ετοιμάζει σχέδιο αντίδρασης αλλά και απόκρουσης μιας επιθετικής δραστηριότητας από την Τουρ


Η υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου, η επαναφορά όλων των τουρκικών διεκδικήσεων στο τραπέζι και η αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και Μεσόγειο είχαν θέσει σε αυξημένη επαγρύπνηση τις Ενοπλες Δυνάμεις τους τελευταίους μήνες. Σχέδια αντίδρασης έχουν αναλυθεί, έχουν αναθεωρηθεί, καταρτίζονται νέα, αλλά η πρόθεση της Αγκυρας να στείλει το σεισμογραφικό σκάφος «Ορουτς Ρέις» στα Νοτιοανατολικά της Κρήτης έχει ανεβάσει κι άλλο τα επίπεδα ετοιμότητας του Πενταγώνου και της ελληνικής άμυνας.

«ΤΑ ΝΕΑ» είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι τα επιτελεία έχουν ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις και κινήσεις που θεωρούσαν απαραίτητες - υπό απόλυτη μυστικότητα βέβαια - με στόχο να αυξηθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα μονάδων και όπλων, αλλά και να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά τους. Kαι βέβαια πλέον οι κινήσεις του «Ορουτς Ρέις» έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με όλα τα υπάρχοντα μέσα που διαθέτουν.

Ολες αυτές οι ενέργειες ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων μάλιστα δεν έχουν γίνει την τρέχουσα χρονική περίοδο, αλλά είναι σε εξέλιξη από το περασμένο έτος. Από τότε υπήρχαν άλλωστε σοβαρές ενδείξεις και πληροφορίες ότι η Αγκυρα μετά τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είχε στόχο να προχωρήσει και σε ανάλογες «πειρατικές» ενέργειες και εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο σε Μαξίμου, υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας σχεδιάζονταν τρόποι αντίδρασης της Αθήνας στην περίπτωση που ένα τουρκικό ερευνητικό θα επιχειρούσε να πραγματοποιήσει έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πιθανότατα κοντά στο Καστελλόριζο ή σε κάποια άλλη περιοχή.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΪΣ»; Τις τελευταίες ημέρες πάντως το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Ορουτς Ρέις» εμφανίζεται να έχει κλειστό τον πομπό του. Συγκεκριμένα, στο Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης (AIS), δηλαδή αυτόματης ανταλλαγής ψηφιακών σημάτων του ίχνους κάθε πλοίου - που δείχνει ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο πλέει - το τουρκικό σκάφος φαίνεται να έχει να κινηθεί από τις 6 Φεβρουαρίου. Τότε βρισκόταν στην περιοχή του λιμανιού της Αττάλειας.

Το ελληνικό σχέδιο

Η υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου έδειξε πως η Αγκυρα προχωρούσε και έβαζε σε εφαρμογή αυτόν τον σχεδιασμό και συνακόλουθα απέδειξε πως η ελληνική πλευρά έκανε πολύ καλά που προετοιμαζόταν.

Το σχέδιο αντίδρασης της Αθήνας δεν έχει αλλάξει, απλώς επικαιροποιείται ανάλογα με τη μεταβολή των δεδομένων και τις εξελίξεις. Οι ενέργειες απόκρουσης μιας τέτοιας επιθετικής δραστηριότητας από την Τουρκία από ελληνική πλευράς θα εφαρμοστούν και θα υλοποιηθούν κλιμακωτά.

Το πρώτο στάδιο απάντησης της Αθήνας θα είναι η ταχύτατη αντίδραση με την έγκαιρη άφιξη μονάδων του ΠΝ αλλά και της αεροπορίας στην περιοχή που θα επιχειρήσει να προκαλέσει ένα τουρκικό ερευνητικό. Αυτό φάνηκε εξάλλου και στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου όταν το «Ορουτς Ρέις» μπήκε για λίγες ώρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η ελληνική φρεγάτα που βρισκόταν σχετικά κοντά - στην Κάρπαθο - έσπευσε στο σημείο, ενώ έλεγχος και επιτήρηση υπήρξαν και από εναέρια και άλλα μέσα. Αν ένα οποιοδήποτε ερευνητικό-σεισμογραφικό επιχειρήσει έρευνα εντός της ελληνικής ΑΟΖ θα του ζητηθεί - όπως προεξοφλείται - να απομακρυνθεί.

Αλλά και στο δεύτερο στάδιο δεν προβλέπεται στρατιωτική εμπλοκή, ειδικά στην περίπτωση που το τουρκικό ερευνητικό θα επιχειρήσει μόνο του (χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων) μια παράνομη ενέργεια. Θα επιχειρηθούν δηλαδή η απώθηση και η ακινητοποίησή του με άλλα πολιτικά μέσα. Η απότομη αλλαγή πορείας ενός τέτοιου σκάφους την ώρα που βρίσκεται σε διαδικασία διεξαγωγής έρευνας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα εργαλεία ερευνών του. Και αυτό είναι κάτι που έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει απελευθέρωση των κανόνων στρατιωτικής εμπλοκής στην περίπτωση που το τουρκικό ερευνητικό θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, δεν θα συμμορφώνεται στις συστάσεις να απομακρυνθεί και ταυτόχρονα υπάρξει ενέργεια στρατιωτικής κλιμάκωσης από την Τουρκία.

Προκαλεί πάλι ο Τσαβούσογλου ζητώντας μοιρασιά στην Αν. Μεσόγειο

Σε καθημερινότητα έχει μετατραπεί πλέον το κρεσέντο προκλητικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο, αφού χθες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε ακόμη 5 υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά και σε συνολικά 45 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας. Οι υπερπτήσεις ξεπέρασαν τις 100 σε ένα δίμηνο (!) και έφτασαν πλέον τις 102, ενώ πέρυσι όλη τη χρονιά ήταν 124.

Ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πέταξε συνολικά 5 φορές πάνω από ελληνικά νησιά στις 10.04, στις 10.05, στις 10.07, στις 10.08, στις 10.13 πάνω από το Αγαθονήσι, τους Αρκιούς, τους Λειψούς, ξανά πάνω από τους Αρκιούς, και την Κίναρο στα 24.000, 28.000, 28.000, 14.000 και 25.000 πόδια αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως, το οποίο προκαλεί μάλιστα έντονο προβληματισμό στην Αθήνα και στους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, είναι ότι αυτό το νέο εβδομαδιαίο μπαράζ προκλητικών υπερπτήσεων σε κατοικημένα και ακατοίκητα νησιά σημειώθηκε τις ημέρες που ήταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο στρατιωτικός διάλογος ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε χθες και στη διάρκειά του καταγράφηκαν από το ΓΕΕΘΑ συνολικά 128 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας και 10 υπερπτήσεις. Για να γίνει κατανοητό το θράσος και το μέγεθος της τουρκικής επιθετικότητας θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι όλα τα παραπάνω συνέβησαν ενώ η συζήτηση για τα ΜΟΕ είναι για να αποφεύγεται η ένταση στο Αιγαίο και να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ατυχήματος...

Και όλα αυτά ενώ ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ζητήσει στο τετ α τετ που είχε με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, προ ημερών, στις Βρυξέλλες να σταματήσει η Τουρκία την πρόκληση εντάσεων.


ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Μόνο συμπτωματική δεν είναι πάντως η τουρκική πρακτική, αφού καθημερινά συνοδεύεται και από εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων. Σε αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε προχθές σε έντονα απειλητικό ύφος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας (ΤRT) πως η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να μοιράζεται στην Ανατολική Μεσόγειο και να συμβιβάζεται, διαφορετικά θα υπάρξουν αντιδράσεις από την Αγκυρα. «Μάθετε να μοιράζεστε στην Ανατολική Μεσόγειο. Ολοι έχουν δικαιώματα εδώ. Αλλά αν αγνοήσετε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, εμείς θα κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις». Και σε άλλο σημείο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε «πως η Ελλάδα μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε κάποτε με την Αίγυπτο, κάποτε με το Ισραήλ να απομονώσουν την Τουρκία. Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν απαντήσαμε».

Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου ήγειρε εκ νέου ζήτημα για τη Θράκη, αποκαλώντας ξανά ως «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα. Ανέφερε πως Μητσοτάκης και Ερντογάν στις συναντήσεις που είχαν σε Ν. Υόρκη και Λονδίνο «είπαν να κάνουν μια προετοιμασία οι υπουργοί Εξωτερικών για τα θέματα της τουρκικής μειονότητας της Θράκης, του τζαμιού στην Αθήνα, της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη». Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι το τελευταίο διάστημα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προχωράει συχνά σε τέτοιου είδους ισχυρισμούς και εμπρηστικές τοποθετήσεις. Μόλις προ ημερών άλλωστε είχε επιτεθεί με ειρωνεία και σφοδρότητα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο επειδή είχε κάνει το αυτονόητο, είχε αποκαλέσει τη μειονότητα στη Θράκη «μουσουλμανική».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΔΕΝΔΙΑ. Αμεση ήταν η απάντηση του Νίκου Δένδια στις νέες προκλήσεις του ομολόγου του. «Η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Είναι όμως, επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη, για ένα ανατολίτικο παζάρι φερομένης ισχύος και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ΕΣΗΕΑ. «Επιδιώκουμε» συμπλήρωσε «στην περιοχή μας, τη διαμόρφωση συνεννοήσεων, δικαίου και λογικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου