οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

"...Ακούγοντας αυτούς τους δύο έμπειρους, σοβαρούς και σύγχρονους πολιτικούς, από τη μια έπαιρνες θάρρος ότι δεν έχουν τελειώσει όλα, δεν είμαστε καταδικασμένοι να περιμένουμε παθητικά το αναπόφευκτο «θερμό επεισόδιο», κι από την άλλη σε έπιανε θλίψη που οι άνθρωποι αυτοί δεν αξιοποιούνται περισσότερο από τα κόμματά τους κι από την κυβέρνηση. Ντόρα και ΓΑΠ θα μπορούσαν άνετα να ανήκουν στο ίδιο κόμμα, οι απόψεις τους για την εξωτερική πολιτική είναι πολύ κοντά, ενώ μάλλον δεν τους χωρίζει χάσμα και στα υπόλοιπα. Τι περίεργο όμως: έχεις την αίσθηση ότι το κόμμα αυτό δεν είναι ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΚΙΝΑΛ… Η σύμπλευσή τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και σε κάτι ακόμη: στο ότι δεν αρκούνται να καταγγέλλουν τις παρανομίες της άλλης πλευράς, αλλά προσπαθούν να την καταλάβουν. Ο Παπανδρέου θυμήθηκε που είχε πει στον Ισμαήλ Τζεμ ότι δεν θα αποστρατιωτικοποιήσουμε φυσικά τα νησιά μας υπό απειλή κι εκείνος του είχε απαντήσει: «Εσείς μας φοβάστε; Μα εμείς φοβόμαστε εσάς!». Και η Μπακογιάννη επισήμανε ότι δεν έχουμε εκτιμήσει σωστά τα αποτελέσματα που είχε η απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στη γειτονική χώρα ούτε τον βαθμό στον οποίο αισθάνεται περικυκλωμένη. «Οσο καλύτερα γνωρίζουμε τους Τούρκους, τόσο ισχυρότεροι αισθανόμαστε με τα δικά μας επιχειρήματα», τόνισε. «Γι' αυτό είναι αναγκαίες οι διαρκείς επαφές». Ανάλογες απόψεις εξέφρασε, μιλώντας από το κρεβάτι του πόνου, και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Τι περιμένετε, αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη;..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"TA NEA", 20/02/20

"TA NEA", 20/02/20

"TA NEA", 20/02/20

ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ

Η Αννα Διαμαντοπούλου και το think tank Δίκτυο ήταν οι διοργανωτές της βραδιάς. Και επέλεξαν τόσο τον χρόνο όσο και τη σειρά των ομιλητών πολύ στρατηγικά: ο Τζέφρι Πάιατ μίλησε πρώτος, θέτοντας ένα πρώτο πλαίσιο. Ακολούθησαν ο τούρκος Μπουράκ Οζουγκεργκίν και ο Ισραηλινός Γιόσι Αμράνι, εκπρόσωποι ενός γνώριμου αντιπάλου και ενός σχετικά φρέσκου εταίρου, αντίστοιχα. Στο τέλος μίλησε ο Κυριάκος Λουκάκης, γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών - ο οποίος, στην πραγματικότητα, μπορούσε να απαντήσει σε όλους. Και το έκανε, εκφράζοντας τις ελληνικές θέσεις απέναντι στη σκληρή στάση του τούρκου πρεσβευτή.

Οι τρεις τους δεν συζήτησαν μεταξύ τους. Κουβέντα όμως ακολούθησε, καθώς στο πάνελ ανέβηκαν ο πρώην υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης και η Διαμαντοπούλου. Κι εκεί τους βοήθησε το κοινό: Ανάμεσα στους διπλωμάτες και στους πολιτικούς παράγοντες που είχαν συγκεντρωθεί για να τους ακούσουν να μιλούν για τα πολυπόθητα ζητούμενα στην περιοχή βρισκόταν και ο Κώστας Σημίτης - ο πρωθυπουργός μιας λύσης «έξω από το κουτί» (out of the box), όπως περιέγραψε τη Συμφωνία του Ελσίνκι η πρώην υπουργός. Τέτοιου είδους λύσεις πρόκριναν τόσο η ίδια η Διαμαντοπούλου όσο και ο Καιρίδης, σχολιάζοντας τον τρόπο που καμιά φορά οι διμερείς συζητήσεις βαλτώνουν ανάμεσα στις θέσεις τού ενός και του άλλου. Ο Αποστολίδης και ο Αποστολάκης ήταν, ίσως εκ θέσεως, πιο προσεκτικοί. Ο μεν πρέσβης μίλησε για την αναγκαία προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης των θέσεων της άλλης πλευράς, ενώ ο Αποστολάκης έθεσε το ζήτημα της ενιαίας εθνικής γραμμής, που δεν είναι πάντα δεδομένη στην Ελλάδα.

Στρατηγικής σημασίας ο EastMed

Ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων έχει επιστρέψει δυναμικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Η περιοχή βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή της αμερικανικής στρατηγικής. Το βασικό μήνυμα που θέλω να εκπέμψω είναι πως όλα τα κράτη της περιοχής πρέπει να δουλέψουν μαζί με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα. Κανείς δεν θα βγει κερδισμένος από την αύξηση της έντασης. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την τακτική της Ουκρανίας λειτουργώντας αποσταθεροποιητικά.
Η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ήταν πολύ πετυχημένη, ενώ η Ελλάδα έχει επανέλθει στην Ανατολική Μεσόγειο ως ενεργειακή δύναμη και ως κόμβο υποδομών. Είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος που βγαίνει από μια δεκαετή κρίση και αποτελεί πλέον μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων. Καλωσορίζω τη συμφωνία που εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή για την επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και την ήρεμη, ώριμη στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Στόχος μας είναι όλες οι χώρες να ωφεληθούν από τη συνεργασία. Καλωσορίζω την επανέναρξη της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Η Τουρκία μπορεί να γίνει ενεργειακό σταυροδρόμι λόγω της γεωγραφικής της θέσης.
Ο αγωγός EastMed είναι στρατηγικής σημασίας, ξαναχαράζει την ενεργειακή γραμμή, κέρδισε διακομματική συναίνεση στην Ουάσιγκτον και ενισχύει την ασφάλεια των συμμάχων μας στην Ευρώπη.
-Ο Τζέφρι Πάιατ είναι πρεσβευτής των ΗΠΑ
Αγωγός χωρίς νόημα ο EastMed
Τον τελευταίο καιρό η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καλύπτεται με περισσότερα σύννεφα από ό,τι συνήθως. H τρομοκρατία πρέπει να ξεριζωθεί σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις της. Δεν θα επιτρέψουμε στις τρομοκρατικές ομάδες να πλήξουν τους πολίτες μας ή την οικονομική ευημερία μας. Δεν αναμένουμε «όχι» και «αν» ή «αλλά» από τους συμμάχους μας. Δεν υπάρχει εξήγηση ή δικαιολογία για την τρομοκρατία.
Είμαστε προσηλωμένοι στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών γύρω μας, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τρίτους. Το ίδιο ισχύει και για τους αεροδιαδρόμους. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τη δίκαιη και νόμιμη κατανομή των φυσικών πόρων στις θάλασσες της περιοχής σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σε παρασκηνιακές συμφωνίες ή σε ανέντιμη συμπεριφορά. Οσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, σε μια θαλάσσια ζώνη που δεν έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οποιαδήποτε ανακάλυψη (…) αυξάνει την πιθανότητα να επιστρέψεις σπίτι με άδεια χέρια.
Ο πιο ορθολογικός τρόπος για να προχωρήσουμε, πιστεύω, θα ήταν η οικοδόμηση μηχανισμών συνεργασίας μεταξύ όλων των νόμιμων ενδιαφερομένων. Συνεπώς, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη των συγκρούσεων στη λεκάνη της Μεσογείου αντί να προωθούμε θεωρητικούς αγωγούς, όπως ο EastMed, που δεν έχει κανένα εμπορικό νόημα. Σε κανέναν δεν αρέσει μια lose-lose συμφωνία.
-Ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν είναι πρεσβευτής της Τουρκίας

Επίλυση με πρωτοβουλία των εμπλεκομένων

Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η συμμετοχικότητα δεν σταματά στο φυσικό αέριο και στο ΝΑΤΟ, και πολλές φορές το Ισραήλ νιώθει ότι δεν συμμετέχει σε σημαντικά ζητήματα. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν εννέα προαπαιτούμενα για την ειρήνη. Πρώτο, η εσωτερική σταθερότητα των χωρών της περιοχής. Δεύτερο, ο διαμοιρασμός του πλούτου του κόσμου σε όλους. Τρίτο, ο ρόλος των ηγετών έτσι ώστε να λειάνουν την επιρροή της θρησκείας στις πολιτικές αποφάσεις. Τέταρτο, η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Εθνη με τις αποφάσεις τους και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει τουλάχιστον να προσπαθούν να κρατούν τις ισορροπίες. Η τοποθέτηση του Ισραήλ στην παγκόσμια αρένα κάποιες φορές δημιουργεί ανησυχία.


Πέμπτο, η παρουσία των ΗΠΑ στον κόσμο - χρειαζόμαστε έναν έντιμο διαπραγματευτή, όχι ηγεσία πίσω από την κουρτίνα. Εκτο, η περιφερειακή συνεργασία προϋποθέτει την επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων και η Ελλάδα αρχίζει να επιβεβαιώνει τον ρόλο της στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Εβδομο, ο σεβασμός στον πολιτισμό και στην κουλτούρα του άλλου - αυτό ισχύει και για το Ισραήλ. Ογδοο, ο ρόλος που παίζει η ιστορία, μια και υπάρχουν συγκεκριμένες φιλοδοξίες σε συγκεκριμένα κράτη. Και, ένατο, η επίλυση οποιασδήποτε σύγκρουσης πρέπει να έρθει από την ίδια την περιοχή που συγκρούεται: από την περιοχή για την περιοχή.
-Ο Γιόσι Αμράνι είναι πρεσβευτής του Ισραήλ
 ...από την "Kontranews"


"Kontranews", 20/02/20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου