οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΟΥΣ, ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ...- ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΘΙΣΜΟΥ...- ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΜOMENTUM ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ...- ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΗΜΙΤΗ...- Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΥΒΙΚΩΝΕΣ...- ΕΠΕΙΔΗ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ....- ΕΠΙΧΑΙΡΟΥΝ ΟΙ ΗΜΕΤΕΡΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΝΤ!...- ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ!...- ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ!....

Εννέα κύρια άρθρα, από τον Τύπο της σημερινής Τρίτης

"ΤΑ ΝΕΑ", 05/06/18



"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 05/06/18


ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Το θέμα της ονομασίας της FYROM διχάζει την ελληνική κοινωνία, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις, εδώ και 25 χρόνια. 

Σήμερα μετά από τόσες αποτυχημένες προσπάθειες να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή και εθνικά συμφέρουσα λύση, για πρώτη ίσως φορά διαφαίνεται ότι υπάρχουν επιτέλους και από την άλλη πλευρά, οι προϋποθέσεις να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Βάση της διαπραγμάτευσης είναι η εθνική γραμμή που έχει χαραχθεί από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων εδώ και αρκετά χρόνια και προβλέπει σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά για κάθε χρήση, erga omnes. 

Υπάρχει δηλαδή μια κοινή συνισταμένη που καθορίζει ότι στο όνομα της γειτονικής χώρας θα υπάρχει και η λέξη Μακεδονία, όπως υπάρχει και στην προσωρινή ονομασία που έχουμε αποδεχθεί.

Κάθε πολίτης φυσικά δικαιούται να έχει τη γνώμη και τις όποιες αντιρρήσεις του. Όμως δεν δικαιούται να πλειοδοτεί σε πατριωτισμό και να δημιουργεί ένα κλίμα καχυποψίας ή πολύ περισσότερο να κατηγορεί όσους συμφωνούν με τη σύνθετη ονομασία, ώς μειωμένης εθνικής συνείδησης. 

Τα συλλαλητήρια που οργανώνονται τις επόμενες μέρες δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να υποκαταστήσουν την επίσημη θέση της πολιτείας.

Είτε μας αρέσει είτε όχι καμιά διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα για μείζονα θέματα δεν γίνεται με κραυγές, συνθήματα ή διχαστικές κορώνες. Μπορεί ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας να αισθάνεται ταπεινωμένο από όσα έχει υποστεί τα χρόνια της κρίσης, αλλά δεν θα βρει τη δικαίωση του με υπερεθνικιστικές εκρήξεις, που αγνοούν μάλιστα τα ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας. Ιδιαίτερα όταν και στην απέναντι όχθη υπάρχουν δυνάμεις που τρέφονται με ανάλογα υπερεθνικιστικά ιδεώδη.

Προφανώς το γενικότερο πολιτικό κλίμα δεν βοηθά στη δημιουργία των αναγκαίων συναινέσεων. Με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης που επιχείρησε, στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων τουλάχιστον να εκμεταλλευθεί πολιτικά και πολωτικά το θέμα. Ο πραγματικός πατριωτισμός σήμερα δεν μπορεί να εξαντλείται σε συλλαλητήρια, αλλά οφείλει να λαμβάνει υπόψη του και να κατανοεί τους διεθνείς συσχετισμούς και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας.

Ας έχουν λοιπόν όλοι υπόψη τους, ότι αν κι αυτή η ευκαιρία χαθεί από δική μας ευθύνη, η σύνθετη ονομασία θα είναι κι αυτή παρελθόν. Θα έχουμε μείνει με τις «δόξες» των συλλαλητηρίων, αλλά θα έχουμε υποστεί μια ακόμα εθνική ήττα...

"ΤΟ ΒΗΜΑ", ηλεκτρονική έκδοση


"ΕΣΤΙΑ", 05/06/18

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 05/06/8

"Φιλελεύθερος", 05/06/18

"Η ΑΥΓΗ", 05/06/18 
"Εφ.Συν", 05/06/18


"ΕΘΝΟΣ", 05/06/18


ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Δεν είναι η πρώτη φορά που από κυβερνητικής πλευράς δίνονται διαβεβαιώσεις και ελπίζουμε πως θα εκπληρωθούν, μέσα από την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, που έχουν καθοριστεί από την ίδια. Ο Πρόεδρος επισήμανε πως καταβάλλεται προσπάθεια «σε συνεννόηση και με τις συντεχνίες των γιατρών, να βρούμε εκείνους του τρόπους που να ικανοποιήσουμε πάγια αιτήματα ή και προβλήματα που αναφύονται, έτσι ώστε με αποτελεσματικότερο τρόπο και με λιγότερες ταλαιπωρίες, να προχωρήσουμε και στην αυτονόμηση των νοσοκομείων και στην υλοποίηση της απόφασης για τη λειτουργία του ΓΕΣΥ». Αυτό είναι το πλάνο του Προέδρου και της Κυβέρνησης, που θα κριθούν ασφαλώς εκ του αποτελέσματος.

ΔΕΝ απέφυγε, πάντως, τον πειρασμό ο Πρόεδρος να αναφερθεί σε εκείνους που προβάλλουν εμπόδια στην υλοποίηση του ΓΕΣΥ. Άφησε αιχμές εναντίον κάποιων που δεν το επιθυμούν, είτε αντιδρούν, το ΓΕΣΥ και επανέλαβε πως «θα εφαρμοστεί όπως χρονοδιαγραμματικά έχει καθοριστεί μέσα από το σχετικό νομοσχέδιο».

ΜΕΧΡΙ τότε, όμως, θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις καθώς ο τομέας της Υγείας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και δεν μπορεί να αφεθεί στον χρόνο. Χρειάζονται να γίνουν επειγόντως παρεμβάσεις και να γίνουν αλλαγές εδώ και τώρα. Τα τελευταία περιστατικά, πρωτίστως η περίπτωση του 10χρονου παιδιού που ο τραυματισμός του είχε τραγική κατάληξη, προκάλεσε αναταράξεις. Τόσες, όμως, που οδήγησε σε στάση εργασίας των γιατρών του δημοσίου! Αυτό είναι, όμως, άλλο ζήτημα, που δεν είναι του παρόντος. Αυτό που αναμένουμε και μάλιστα αγωνιωδώς είναι να δούμε πράξεις, ενέργειες που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία. 

ΕΧΟΥΜΕ πολλές φορές αναφέρει στο παρελθόν πως η κοινωνία έχει χορτάσει από λόγια. Πρέπει, όμως, οι πολίτες επιτέλους να αντιδράσουν. Η κοινωνία δεν μπορεί –και δεν πρέπει– να ανέχεται πλέον την αδυναμία του συστήματος, τις μαύρες τρύπες που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό και δεν κλείνουν. Κονδύλια, λένε, υπάρχουν και το κράτος επενδύει στον χώρο της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό και δεν νομιμοποιείται ποσώς να δείχνει μια τέτοια αδεξιότητα και αδυναμία να διαχειριστεί τα προβλήματα. Οφείλει να βρίσκεται απέναντι από τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίζει και όχι να τα κρύβει κάτω από το χαλί. Τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν από μόνα τους. Δεν θα επιλυθούν αυτόματα με το ΓΕΣΥ. Όσοι το πιστεύουν αυτό δεν γνωρίζουν τις πραγματικότητες. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Όσο διαιωνίζονται τα προβλήματα τόσο δύσκολα θα προχωρήσουν και αυτονομήσεις νοσοκομείων και ΓΕΣΥ. Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν τέτοιες κινήσεις και θα ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις, που θα συμβάλουν προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων και των διαχρονικών στρεβλώσεων. Το κράτος αντί να περιμένει τις μεταρρυθμίσεις, τις αυτονομήσεις των νοσοκομείων, το ΓΕΣΥ, οφείλει να εγκύψει στα πραγματικά προβλήματα και να δρομολογήσει την επίλυση των προβλημάτων. Χρόνος δεν υπάρχει. Απαιτούνται δράσεις τώρα.

"Ο Φιλελεύθερος", 05/06/18

"αλήθεια",05/06/18


"ΧΑΡΑΥΓΗ", 05/06/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 05/06/18ΤΟ ΜΗΝΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου