οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

ΓΑΛΑΝΤΟΜΟΙ ΣΕ ΠΑΡΟΧΕΣ ΧΑΡΙΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ...-Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ή ΚΑΠΟΙΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΟΥ...- ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, ΤΟ ΣΥΝΕΠΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ!....-ΚΟΤΖΙΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΒΓΕΙ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ!....- Η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΆΓΚΥΡΑ...- ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΕΣ...- ΤΟ ΑΝΤΙΜΗΤΣΟΤΑΚΕΙΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΤΟΥΣ ΛΙΒΕΛΛΟΓΡΑΦΗΜΑ...- ΚΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ Ο ΚΛΩΝΟΣ ΤΗΣ "Ε"...- ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΚΛΑΚΑΔΟΡΙΚΩΣ...

Εννέα κύρια άρθρα, από τον Τύπο της Τετάρτης

"ΤΑ ΝΕΑ", 06/06/18

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 06/06/18

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η μία, αισιόδοξη πλευρά,του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018-2022 που αποκαλύφθηκε χθες είναι ότι θεωρείται όχι απλά δεδομένη η επίτευξη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 % του ΑΕΠ αλλά η υπερκάλυψη τους κατά θηριώδη τρόπο. Η άλλη όμως πλευρά που μας αφορά όλους είναι ότι η επιτυχία του στόχου στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην υπερφορολόγηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των άμεσων φόρων φυσικών και νομικών προσώπων ξεπερνά το 5%.

Η επίτευξη δηλαδή των δημοσιονομικών στόχων δεν στηρίζεται στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας αλλά στους εξοντωτικούς ρυθμούς φορολόγησης, για να επαίρεται μετά η κυβέρνηση ότι μπορεί να μοιράζει μερικά ψίχουλα και να παριστάνει τον προστάτη των αδυνάτων. Είναι ενδεικτικό ότι και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η φορολογική καταιγίδα δεν αντέχεται και ζητά διορθωτικές κινήσεις για την ανακατανομή του φορολογικού βάρους "με τρόπο που να ανακουφίζει μερικώς από τη φορολογική κόπωση ".

Είναι προφανές πλέον ότι οι φόροι που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο ήταν πολύ περισσότεροι από όσους αντέχουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, αλλά είχε υποτιμηθεί συστηματικά η απόδοση τους.Παρά το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός φορολογουμένων αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις τους, τελικά αυτοί που πληρώνουν υπερκαλύπτουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Κι όμως ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προσαρμόσει τους φόρους στα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, όπως με τον ΕΝΦΙΑ, τεχνηέντως αντί να τους μειώσει τους αυξάνει ακόμα περισσότερο. ¨Όπως παραδέχθηκε χθες ο κ.Τσακαλώτος, με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τουλάχιστον το 15 % των πολιτών θα πληρώσει περισσότερους φόρους. Το πόσοι ακριβώς θα δουν αυξήσεις θα το μάθουμε όταν έρθει ο λογαριασμός της εφορίας...

Είναι σαφές πλέον ότι η υπερφορολόγηση αποτελεί βασική επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα. Από τη μια δηλαδή να εξαντλεί μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας,την πάλαι ποτέ μεσαία τάξη για να μπορεί από την άλλη να συντηρεί ένα πελατειακό δίκτυο μοιράζοντας γλίσχρα επιδόματα σε όσους έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο. Μια πολιτική που μπορεί να βολεύει μικροκομματικά ,αλλά δεν μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση για να αναπτυχθεί η οικονομία και η χώρα.

"ΤΟ ΒΗΜΑ", ηλεκτρονική έκδοση





"ΕΣΤΙΑ", 06/06/18

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 06/06/18

"Φιλελεύθερος", 06/06/18

"Η ΑΥΓΗ", 06/06/18

"Εφ.Συν", 06/06/18

"ΕΘΝΟΣ", 06/06/18


δεδομένων», θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Το θέμα του Συνεργατισμού, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τράπεζα αυτή, απασχολούν εδώ και έναν χρόνο το κράτος, τους εμπλεκόμενους και τους πολίτες. Η πορεία του Συνεργατισμού αφορούν όλους μας, αφορούν το κράτος, που είναι ο ιδιοκτήτης. Γι’ αυτό και μας απασχολεί και δεν μπορούμε να αφήνουμε το ζήτημα αυτό να κρύβεται κάτω από το χαλί ή να θεωρείται ξένο προς εμάς. Τούτο θα πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις του (Active, «Πρωινή Συχνότητα»), ανέφερε πως τα ευρήματα περί κακής διακυβέρνησης στον Συνεργατισμό καθιστούν επιτακτική την ανάγκη διενέργειας έρευνας ώστε να διαφανεί ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό ίδρυμα. Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή την έκθεση για τον Συνεργατισμό που δημοσιοποίησε την περασμένη Παρασκευή. Σημειώνεται συναφώς ότι η διαπίστωση της κακής διακυβέρνησης δεν έγινε μόνο από την Ελεγκτική Υπηρεσία αλλά έγινε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Φρανκφούρτης. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός κατ’ επανάληψη υποδείκνυε στην ηγεσία του Συνεργατισμού «ότι χωρίς διόρθωση σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης δεν θα μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές».

ΕΙΝΑΙ σαφές πως το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα του Συνεργατισμού αλλά και ευρύτερα της κυπριακής οικονομίας είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Είναι πρόβλημα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζεται ορθλογιστικά. Με βάση τα στοιχεία, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα έχει 13,79 δισ. δάνεια, καταθέσεις 12,55 δισ., ΜΕΔ 6,4 δισ. και μετοχική αξία 1,2 δισ. Συνεπώς, είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, το οποίο και δεν μπορεί να υποβαθμιστεί. Αυτό, όμως, το ζήτημα είναι μια διάσταση του προβλήματος, καθώς είναι σαφές πως και το θέμα των δανείων συνδέεται με την κακοδιαχείριση και τις διαχρονικές στρεβλώσεις.

Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ έχει ταλαιπωρηθεί από το πολιτικό σύστημα. Υπήρξε πεδίο πελατειακής εξαργύρωσης των κομματικών πάρε-δώσε με τους ψηφοφόρους τους. Δυστυχώς έχει χρησιμοποιηθεί πολλαπλώς από το πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν σεβάστηκε τον θεσμό αυτό. Κινήθηκε και σε αυτή την περίπτωση στη λογική των πελατειακών σχέσεων και αξιοποίησε τον Συνεργατισμό ως όχημα για εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων. Αυτό κόστισε και σαφώς το πλήρωσε ο Συνεργατισμός διαχρονικά.

ΕΙΝΑΙ γι’ αυτό που όταν αναφέρεται ο Γενικός Ελεγκτής στη διενέργεια έρευνας, την οποία χαρακτηρίζει ως επιβεβλημένη επειδή διαπιστώνεται απώλεια δημόσιου χρήματος, θεωρούμε πως αυτό πρέπει να πράξουν οι αρμόδιοι. Και η έρευνα αυτή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιοριστεί τα τελευταία χρόνια αλλά να επεκταθεί στις τελευταίες δεκαετίες. Γιατί θα εντοπιστούν οι μεγάλες στρεβλώσεις, που βαθμηδόν εδραιώνονταν, ενισχύονταν και οδήγησαν τον Συνεργατισμό στη σημερινή δεινή κατάσταση πραγμάτων. 


"Ο Φιλελεύθερος", 06/06/18


"αλήθεια", 06/06/18


"ΧΑΡΑΥΓΗ", 06/06/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 06/06/18

"ΠΟΛΙΤΗΣ", 06/06/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου