οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ, ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ...-ΚΟΙΝΟΗ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ...-ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΥΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ...- ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ...- ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ...- ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...- ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ...- ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!...- ΕΥΚΟΛΟΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ...


Kύρια άρθρα, από τον Τύπο της Δευτέρας και της Κυριακής

"ΤΑ ΝΕΑ", 04/06/18


"ΕΣΤΙΑ", 04/06/18

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 04/06/18

"Φιλελεύθερος", 04/06/18

"Εφ.Συν", 04/06/18

                                                                "ΕΘΝΟΣ", 04/06/18


του Νοτίου Αιγαίου επέτρεπαν στους κάθε λογής εμπόρους και εμποράκους των όπλων να διαφημίζουν την πραμάτεια τους.

Υπουργοί, βουλευτές όλων των αποχρώσεων, επιχειρηματίες, στρατιωτικοί, μεσάζοντες και λομπίστες, άλλοι εμφανώς, από τηλεοράσεως ή από του βήματος της Βουλής, και άλλοι υπογείως, έχτιζαν το επιχείρημα των εξοπλισμών σε καθημερινή βάση, όπως περίπου συμβαίνει και σήμερα.

Κάποια στιγμή η πίεση προς τον τότε πρωθυπουργό έγινε αφόρητη. Σε σημείο που αναγκάστηκε να απευθύνει εκκλήσεις στον Τύπο.

Ο εξ απορρήτων σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο αείμνηστος Νίκος Θέμελης, διαβλέποντας τον κίνδυνο εκτροχιασμού των αμυντικών δαπανών και υποψιαζόμενος το επερχόμενο κύμα λεηλασίας και διαφθοράς, τηλεφωνούσε αγωνιωδώς στις εφημερίδες σχεδόν παρακαλώντας να εγείρουν ζήτημα διαφάνειας των αμυντικών δαπανών και να απαιτήσουν να καταργηθεί το άβατο του υπουργείου Αμυνας.

Κάποιοι ανταποκρίθηκαν σε εκείνες τις εκκλήσεις του Νίκου Θέμελη. Αλλά το κλίμα ήταν τέτοιο που ουδείς έλαβε υπ' όψιν τις προειδοποιήσεις και τις εκκλήσεις για διαφάνεια και έλεγχο των αμυντικών δαπανών.

Οι θιασώτες των εξοπλισμών προέβαλλαν το απόρρητο των εξοπλιστικών σχεδίων και του αμυντικού σχεδιασμού της χώρας προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο και τη λογοδοσία.

Τη συνέχεια τη γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες. Εκείνο το ευθέως προπαγανδιζόμενο εξοπλιστικό κύμα επέτρεψε στον Ακη Τσοχατζόπουλο να προωθήσει ένα θεόρατο για τις δυνατότητες της χώρας αμυντικό πρόγραμμα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τον ελληνικό λαό - για πολλούς διαμόρφωσε τη βάση της χρεοκοπίας - και προσφέροντας στον ίδιο τη δυνατότητα λαφυραγωγήσεων.

Το δυστύχημα είναι ότι παρά την τόσο κακή εκείνη εμπειρία, που συσσώρευσε απροσμέτρητα δεινά στον ελληνικό λαό και απαξίωσε ηθικά και πολιτικά κόμματα και δυνάμεις, συνεχίζονται οι ίδιες πρακτικές.

Το υπουργείο Αμυνας παραμένει, ακόμη και στις μέρες της χρεοκοπίας, βάση αδιαφάνειας και κέντρο άσκησης διαφόρων επιτήδειων μεσαζόντων, με την ανοχή, για να μην πούμε με τη συνέργεια, της πολιτικής ηγεσίας. Βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, μεθοδεύουν και υπαγορεύουν αγορές και πράξεις κατά τα συμφέροντά τους.

Οπως θα διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ στις σελίδες Α16-17, οι τρέχουσες συμβάσεις για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και οι προηγούμενες για τα παλαιά αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας, βρίθουν «καινοτομιών» και «εφευρημάτων», υπέρ συγκεκριμένων μεσαζόντων, παραβιάζοντας ευθέως τη νομοθεσία περί προμηθειών.

Αυτές οι συμβάσεις είναι μακροχρόνιες, ξεπερνούν τον χρόνο της ζωής μιας κυβέρνησης, δεσμεύουν τη χώρα και δεν είναι εύκολο να αναθεωρηθούν ακόμη και αν αποδειχθεί η προβληματικότητά τους.

Γι' αυτό και έχει αξία η διαφάνεια και ο προληπτικός έλεγχος.

Ας γνωρίζουν ωστόσο οι υπεύθυνοι ότι όλες αυτές οι ετεροβαρείς συμφωνίες θα εξεταστούν, θα αξιολογηθούν, θα αναδειχθούν τα βάρη που τις συνοδεύουν και κατά πάσα βεβαιότητα θα αποδοθούν ευθύνες. Εχουν γνώση οι φύλακες...

"ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 03/06/18

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 03/06/18


"Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 03/06/18






να λειτουργεί το κατοχικό καθεστώς. Τα έξοδα πλήρωνε για τη δράση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και πριν την εισβολή, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες. Είναι, λοιπόν, σαφές πως η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχει επιπτώσεις στα κατεχόμενα και γι' αυτό και ήδη καταγράφονται και αντιδράσεις. Δεν είναι τυχαίο που ο ψευδοπρωθυπουργός είχε κάνει μια αναφορά για «σκέψεις» που γίνονται για «αλλαγή του νομίσματος». Αυτό, βέβαια, ειπώθηκε και πριν καλά-καλά ακουστεί… εξαφανίσθηκε. Η Τουρκία του έκοψε το βήχα και το θέμα δεν επανήλθε. Άλλωστε ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορούσε να προχωρήσει από τη στιγμή που όλα τα έξοδα του ψευδοκράτους καλύπτονται με το μηναίο έμβασμα από την Άγκυρα. Συνεπώς, δεν θα πληρώνει η Τουρκία σε… ευρώ τον λογαριασμό.

ΤΟ θέμα, όμως, δεν αρχίζει και τελειώνει με τα εμβάσματα. Το πρόβλημα είναι η κατοχή. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι Τουρκοκύπριοι, που διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις που βιώνουν ως αποτέλεσμα της υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Να αντιληφθούν ότι από τις επιπτώσεις μπορούν να ξεφύγουν μόνο με έναν τρόπο: Να απαλλαγούν από την Τουρκία. Κοντολογίς, να αποχωρήσει από την Κύπρο η κατοχική Τουρκία και να απαλλαγούν και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι από κάθε εξάρτηση από την Τουρκία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια συμφωνία στο Κυπριακό. Μια συμφωνία, βέβαια, που θα αφήνει την Τουρκία εκτός από την εικόνα της λύσης, εκτός από την εικόνα του δικού μας μέλλοντος. Αυτό το σενάριο φαντάζει μονόδρομος για όλους τους Κυπρίους. Εμείς, οι Ελληνοκύπριοι, το έχουμε αντιληφθεί, μένει να πράξουν το ίδιο και οι Τουρκοκύπριοι.

ΕΙΜΑΣΤΕ της άποψης ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν φθάσει σε ένα κομβικό σημείο και πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της παραμονής τους υπό την Τουρκία, σε ένα παράνομο κατοχικό καθεστώς και τη ζωή τους να εξαρτάται πάντα από την Άγκυρα, ή να επιλέξουν να είναι ελεύθεροι σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα, μαζί με τους Ελληνοκύπριους, τους Αρμένιους και Μαρωνίτες. Είναι προφανές πως πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως οι ζωές τους δεν μπορεί να είναι εγκλωβισμένες στην Τουρκία. Δεν μπορούν να σύρονται, πάντα, από τις διαθέσεις του καθεστώτος της Άγκυρας και τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα αυτή.

ΤΟ έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν πως δεν μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να «παίζουν» διπλοπόρτι. Και την… ασφάλεια και θαλπωρή της Τουρκίας, και ταυτόχρονα τα οφέλη από την Κυπριακή Δημοκρατία και κατ΄επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μπάλα είναι στα πόδια των Τουρκοκυπρίων. Δεν θεωρούμε πως αυτό είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Γνωρίζουμε, αναγνωρίζουμε, τις δυσκολίες και δεν πρόκειται να τις υποβαθμίσουμε. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφασίσουν και να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της επιλογής τους. Η δική μας άποψη είναι πως το μέλλον τους δεν είναι με την Τουρκία, αλλά μαζί μας. Για την Κύπρο και όχι για την Τουρκία.

"Ο Φιλελεύθερος", 04/06/18

"Ο Φιλελεύθερος", 03/06/18

             "αλήθεια", 04/06/18

 


"αλήθεια", 03/06/18



"ΧΑΡΑΥΓΗ", 04/06/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 04/06/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 03/06/18


"η σημερινή", αναδρομική αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου