οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΕΚΔΟΤΡΙΑ ΤΗΣ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ" ΜΑΝΙΑ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΕΘΑΝΕ Η ΜΑΝΙΑ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΥ...

Από "ΤΑ ΝΕΑ" και τον κλώνο της "Ε"























Την τελευταία της πνοή άφησε την Τρίτη η πρώην εκδότρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» Μάνια Τεγοπούλου σε ηλικία 60 ετών, η οποία νοσηλευόταν το τελευτάιο χρονικό διάστημα σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Η Μάνια Τεγοπούλου αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία της, το οποίο δεν μπόρεσε να ξεπεράσει και «έφυγε» το μεσημέρι της Τρίτης, 5 Ιουνίου.

Η Μάνια Τεγοπούλου είχε αναλάβει την έκδοση της εφημερίδας το 2008, όταν πέθανε ο πατέρας της, Κίτσος Τεγόπουλος.

Έμεινε στο χώρο των media μέχρι το 2011, όταν και ανεστάλη η έκδοση της εφημερίδας, ενώ και η προσπάθεια που έγινε το 2013 δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Η Ελευθεροτυπία


Λόγω οικονομικών προβλημάτων της «Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.», εκδότριας εταιρείας της Ελευθεροτυπίας, σταμάτησαν οι πληρωμές των εργαζόμενων στην εφημερίδα τον Αύγουστο του 2011. Το δάνειο από την Alpha Bank στο οποίο βασιζόταν η εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου για την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας, δεν εγκρίθηκε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές προς το προσωπικό.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2011 οι εργαζόμενοι, μετά από πληροφορίες ότι η εκδότρια εταιρεία είχε πρόθεση να υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, αποφάσισαν την έναρξη επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών, αναστέλλοντας έτσι την κυκλοφορία της εφημερίδας.

Η εφημερίδα ζήτησε τελικά επίσημα την υπαγωγή της στο άρθρο 99 μερικές μέρες αργότερα, στις 30 Δεκεμβρίου.

Μετά από περίπου ένα χρόνο, η εφημερίδα και η ιστοσελίδα κυκλοφόρησαν και πάλι στις 10 Ιανουαρίου 2013. Ωστόσο, λίγο μετά τα οικονομικά προβλήματα επέστρεψαν και η εφημερίδα έκλεισε οριστικά.











Συντάκτης:
efsyn.gr


Σε ηλικία 60 ετών απεβίωσε η πρώην εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου που συνέδεσε το όνομά της με το κλείσιμο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας με το ήπαρ της, αναμένοντας μεταμόσχευση.

Η Μάνια Τεγοπούλου ανέλαβε την «Ελευθεροτυπία» μετά τον θάνατο του πατέρα της, Κίτσου, στις 29 Νοεμβρίου του 2006. Λίγους μήνες μετά, ο τότε διευθυντής της εφημερίδας, Σεραφείμ Φυντανίδης, υπέβαλε την παραίτησή του.

Στις 22 Δεκεμβρίου του 2011 η «Ελευθεροτυπία» έκλεισε, αφήνοντας απλήρωτους εκατοντάδες εργαζομένους. Η Μάνια Τεγοπούλου επιχείρησε να ξανανοίξει την εφημερίδα το 2013, ωστόσο το εγχείρημα είχε βραχύ βίο, καθώς έκλεισε οριστικά τον Νοέμβριο του 2014.

Σε συνέντευξή της, τον Σεπτέμβριο του 2017, στο περιοδικό Οδός Πανός και τον Γιώργο Χρονά, η πρώην εκδότρια της «Ελευθεροτυπίας» δεν είχε κρύψει την αποστροφή της για ορισμένους από τους εργαζομένους της εφημερίδας. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα:

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι με το κλείσιμο της εφημερίδας αποκτήσατε εχθρούς, από το δημοσιογραφικό μέρος που δούλευε σε σας;

Απάντηση: Όχι, είχα αποκτήσει ήδη.

Ερώτηση: Τους ξέρατε;

Απάντηση: Πολύ καλά. Τους μισούς τους είχα απολύσει. Κάποιος έχει βγάλει και βιβλίο τώρα τελευταία. Και τον θείο μου απέλυσα.

Ερώτηση: Αυτό σημαίνει δύναμη, εκ μέρους σας ή όσφρηση του μέλλοντος να συμβεί;

Απάντηση: Αυτό σημαίνει ότι μου έσπαγαν τα αρχίδια.

Όσο για το εάν της έλειπε η «Ελευθεροτυπία» είχε απαντήσει ως εξής:


Όχι. Δεν ήταν δικό μου δημιούργημα. Δεν μου λείπει αλλά δεν θα την έκλεινα. Την περιουσία μου έχασα. Αν μου λείπει η περιουσία μου με ρωτάτε; Τι να σας απαντήσω. Εσάς σας λείπει η περιουσία που είχατε ή δεν είχατε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου