οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΣΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ...- ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΤΟ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ ΤΟΥ 2008, ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ, ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΑΙΟ, ΠΟΥ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ...- Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ...- ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...- ΠΙΟ ΙΣΠΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ, ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΣΑΝΤΣΕΘ...- ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΘΗΚΑΝ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΛΩΝΟ ΤΗΣ "Ε";....- Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΡΩΜΗ ΚΑΙ ΜΑΔΡΙΤΗ....

Οκτώ κύρια άρθρα, από τον Τύπο του Σαββάτου

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 02-03/06/18


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 02/06/18


"ΕΣΤΙΑ", 02-03/06/18


"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ",
02/06/18 
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 02/06/18


"Η ΑΥΓΗ", 02/06/18


"Εφ.Συν/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 003/06/18


"ΕΘΝΟΣ", 02/06/18


υπουργός είναι νέος στον τομέα, ανέλαβε καθήκοντα την 1η Μαρτίου 2018 και δεν μπορεί να κριθεί ή και να επικριθεί για όσα έγιναν ή δεν έγιναν. Η Kυβέρνηση, ωστόσο, διανύει τον έκτο χρόνο διακυβέρνησης του τόπου και έχει ευθύνες. Προεκλογικά δεν έχουμε ακούσει από τους αρμόδιους να κάνουν λόγο για περικοπές νερού. Οι λόγοι μη αναφοράς είναι προφανείς και δεν χρειάζεται να τους αναλύσουμε. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως αποδεχόμαστε αυτή την τακτική, να αποκρύβονται δηλαδή μέτρα, τα οποία δρομολογούνται, αλλά ανακοινώνονται μετά από εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Γεωργίας κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο την πρότασή του για την κατανομή των διαθέσιμων ποσοστών νερού στις διάφορες επαρχίες. Συνολικά θα γίνει μια μείωση της τάξης του 30% τους καλοκαιρινούς μήνες παγκύπρια. Ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν περικοπές σε νοικοκυριά για σκοπούς ύδρευσης. Ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Τα σενάρια που λάβαμε υπόψη αφορούν απρόσκοπτη παροχή ύδρευσης και φέτος και του χρόνου». Στο προσκήνιο, φαίνεται, ότι επανέρχονται και οι μονάδες αφαλάτωσης. Στους σχεδιασμούς, όπως αναφέρθηκε, είναι η επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης.

ΤΟ θέμα των περικοπών δεν είναι τωρινό και σίγουρα θα συνεχίσει να υπάρχει και στα επόμενα χρόνια. Η λειψυδρία είναι διαχρονικό πρόβλημα για τη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες χώρες της περιοχής. Σήμερα, βέβαια, υπάρχουν περισσότερα μέσα για αντιμετώπιση του φαινομένου. Σημειώνεται συναφώς ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει πρόσφατα νέους κανόνες με στόχο την τόνωση και τη διευκόλυνση της επαναχρησιμοποίησης του νερού στην ΕΕ, για γεωργική άρδευση. Αυτοί οι κανόνες θα βοηθήσουν τους γεωργούς να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση των λυμάτων, ανακουφίζοντας περιοχές με λειψυδρία και προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και τους καταναλωτές.

ΟΠΩΣ σημειώνεται από την Κομισιόν οι νέοι κανόνες προβλέπουν ελάχιστες απαιτήσεις για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων από σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν μικροβιολογικά στοιχεία (για παράδειγμα όσον αφορά στα επίπεδα E.coli) και απαιτήσεις παρακολούθησης για τακτικούς και ποιοτικούς ελέγχους. Η θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων θα διασφαλίσει ότι το ανακτηθέν νερό που παράγεται, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, θα είναι ασφαλές για άρδευση.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία, που έχει διαχρονικά προβλήματα λειψυδρίας, θα πρέπει να αξιοποιήσει τους νέους αυτούς κανόνες. Να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσει βοήθεια. Αυτοί οι κανόνες, αυτά τα μέτρα διαμορφώνονται από εμπειρογνώμονες για να ωφεληθούν κράτη-μέλη της Ένωσης. Κράτη που έχουν προβλήματα και θέλουν να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Η Λευκωσία έχει, όπως αναφέρθηκε, απευθυνθεί για βοήθεια στις Βρυξέλλες. Σε αυτό το θέμα θα πρέπει να επιμένει, να πιέσει, καθώς η υδατική κατάσταση, όπως περιγράφεται, έχει φθάσει σε οριακά σημεία. Είμαστε σίγουροι πως εάν θελήσουμε να αξιοποιήσουμε τεχνογνωσία από τις Βρυξέλλες, θα υπάρξει ανταπόκριση από την Κομισιόν. 


"O Φιλελεύθερος", 02/06/18
"αλήθεια", 02/06/18




"ΧΑΡΑΥΓΗ", 02/06/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 02/06/18 
"ΠΟΛΙΤΗΣ", 01/06/18


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου