οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΖΑΕΦ ΚΑΙ ΝΟΥΝΕΧΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ....

Εννέα κύρια άρθρα από τουν Τύπο της Τετάρτης

"ΤΑ ΝΕΑ", 13/06/18

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 13/06/18
 ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ

Η συμφωνία, σε επίπεδο κυβερνήσεων Ελλάδος και πΓΔΜ για την επίλυση του «μακεδονικού» δημιουργεί αναμφισβήτητα μια νέα πραγματικότητα. Υπάρχουν προφανώς πολλά ερωτηματικά ακόμα μέχρι να δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι άνοιξε ο δρόμος για να κλείσει μια εκκρεμότητα που ταλανίζει δυο γειτονικές χώρες εδώ και 25 χρόνια.

Υπάρχουν βέβαια πολλά να γίνουν μέχρι την οριστικοποίηση της, καθώς το πολιτικό σκηνικό στα Σκόπια είναι αρκετά θολό. Είναι όμως η πρώτη φορά, μετά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης Γκλιγκόροφ, που μια κυβέρνηση αναλαμβάνει το βάρος να υιοθετήσει μια λύση κοινής αποδοχής. Το στοίχημα για τον κ. Ζάεφ, αλλά και για τη χώρα μας, είναι να καταφέρει να πείσει τους συμπατριώτες του ότι η επικύρωση της συμφωνίας αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για να κλείσει επιτέλους αυτή η χρόνια διαμάχη που δεν συμφέρει κανένα.

Θα πρέπει να γίνει επίσης σαφές και κατανοητό σε όλους ότι η λύση αυτής της εκκρεμότητας, δεν μπορούσε παρά να περνάει από ένα αμοιβαίο συμβιβασμό. Οι ακραίες θέσεις και αντιδράσεις, η καταφυγή στο παρελθόν ούτε βοηθά, ούτε λύνει προβλήματα. Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό,αποτελούσε αφενός πάγια εθνική θέση και αφετέρου ήταν η μοναδική διέξοδος για να κλείσει επιτέλους αυτή η εθνική πληγή.

Αυτήν την ώρα χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και κυρίως εκτίμηση του ευρύτερου εθνικού συμφέροντος. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει πλήρως τα πολιτικά κόμματα και τους έλληνες πολίτες για όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, αποσκοπώντας στη μέγιστη εθνική συναίνεση και όχι στην αξιοποίηση καιροσκοπικών μικροκομματικών φιλοδοξιών.

Αντίστοιχα η αντιπολίτευση οφείλει να εξετάσει τη συμφωνία με βάση τις πάγιες εθνικές θέσεις και όχι με βάση το στενό αντιπολιτευτικό της συμφέρον.

Η ελληνική κοινωνία έχει αρκετά διχαστεί όλα αυτά τα χρόνια από αδιέξοδες εθνικιστικές εξάρσεις και ανέξοδες υπερπατριωτικές κορώνες.Θα ήταν τραγικό λάθος να δώσουμε εμείς την ευκαιρία σε όσους αντιδρούν στη γειτονική χώρα να υπονομεύσουν τη συμφωνία,αν πράγματι ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που εδώ και χρόνια έχουμε θέσει.

Ψυχραιμία λοιπόν, νηφαλιότητα και στάθμιση των εθνικών μας συμφερόντων αντί εύκολους πανηγυρισμούς ή κραυγές για εσωτερική κατανάλωση.

"ΤΟ ΒΗΜΑ", ηλεκτρονική έκδοση


"ΕΣΤΙΑ", 13/06/18

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 13/06/18

"Φιλελεύθερος", 13/06/18

"Η ΑΥΓΗ", 13/06/18


ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ ολοκληρώνει έναν κύκλο διαπραγματεύσεων που έμοιαζε ατέρμονος, ενώ είχε προκαλέσει στις δύο χώρες βαθιές πολιτικές κρίσεις και είχε υποδαυλίσει εθνικιστικά ανακλαστικά που οδηγούσαν σε πλήρες αδιέξοδο.

Η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε έναν εξαιρετικά σαφή και σοφό δρόμο: υιοθέτησε μέχρι κεραίας τη λεγόμενη «εθνική γραμμή» που είχαν ακολουθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μετά το φιάσκο του 1992.

Μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων, με παράλληλη αναθεώρηση των συνταγματικών διατάξεων που θα μπορούσαν να υπονοήσουν βλέψεις «αλυτρωτισμού».

Την ίδια γραμμή υποστήριξαν κατά καιρούς ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς την περίοδο της πρωθυπουργίας του.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι προχωρώντας σε αυτό το πολιτικό διάβημα ιστορικών διαστάσεων, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έδειξαν απόλυτη σταθερότητα από την αρχή της διαπραγμάτευσης, αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος και χωρίς διάθεση συγκάλυψης όσων τους χωρίζουν ακόμα και από το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝ.ΕΛΛ.

Αλλά αυτό ακριβώς το «πολιτικό κόστος» ήταν που επί δεκαετίες εμπόδιζε τις δύο γειτονικές χώρες να λύσουν με έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό το ζήτημα του ονόματος.

Η δυσκολία βρίσκεται σήμερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες να επιλέξει ανάμεσα σε δυο πολιτικές στρατηγικές.

Η πρώτη ήταν να αναγνωρίσει ότι η κυβέρνηση κινείται στην εθνική τροχιά του 2008 και να προσθέσει το ειδικό βάρος του στην υποστήριξη της συμφωνίας.

Η δεύτερη ήταν να ακολουθήσει τις συμβουλές του αντιπροέδρου του και να υιοθετήσει τις ακρότητες των συλλαλητηρίων, με μοναδικό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Επέλεξε, καθώς φαίνεται, τη δεύτερη.

Είναι πραγματικά ειρωνεία της Ιστορίας ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το μακεδονικό ζήτημα για να προκαλέσει κυβερνητική κρίση, επαναλαμβάνοντας ως φάρσα την τραγωδία που έζησε ο πατέρας του το φθινόπωρο του 1993.

Και όπως τότε, έτσι και σήμερα, δεν κρίνεται μόνο η στάση του ίδιου, αλλά και η υπευθυνότητα των ηγετικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που καλούνται από τον αρχηγό τους να απαρνηθούν όσα υποστήριζαν μέχρι προχθές.

"Εφ.Συν", 13/06/18


"ΕΘΝΟΣ", 13/06/18

 

ένα φαινόμενο το οποίο είναι ανεξήγητο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι τοποθετούν σκοπίμως πυρκαγιές προκαλώντας καταστροφή στη φύση, στο περιβάλλον. Αυτό, όμως, είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, το οποίο ούτως ή άλλως πρέπει να μας απασχολήσει ενδελεχώς ως κοινωνία, κράτος. Σημειώνεται συναφώς ότι οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές αποτελούν μόνιμη απειλή και κατά των ανθρώπων. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις εμπειρίες του παρελθόντος.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως θα περάσουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Το έχουν αναφέρει και οι αρμόδιοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι προδήλως και ανησυχούν. Και ανησυχούν γιατί είναι σαφές πως γνωρίζουν περισσότερο από τον καθένα ποιες είναι οι δυνατότητες της Δύναμης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Το έχουμε πολλές φορές αναφέρει πως δεν νομιμοποιείται το κράτος να ασχολείται με το θέμα αυτό όταν προκύψει. Δεν μπορεί να ασχολούμαστε παραμονές καλοκαιριού ή στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ή ακόμη χειρότερα να σχεδιάζεται αντίδραση όταν βρεθούμε μπροστά σε μια καταστροφή.

ΕΙΜΑΣΤΕ μάρτυρες κάθε χρόνο του ίδιου σκηνικού. Όταν, λοιπόν, ξεσπάσει μια καταστροφική πυρκαγιά αρχίζουν οι συσκέψεις επί των συσκέψεων και ενίοτε και οι εξαγγελίες. Τι πρέπει να γίνει που δεν έγινε, πώς θα λειτουργήσουν οι μηχανισμοί κ.λπ. Δεν μπορεί, όμως, να διαπιστώνονται τα κενά και οι αδυναμίες όταν, για παράδειγμα, γίνεται η αξιολόγηση δεδομένων μετά από μια πυρκαγιά. Το γεγονός ότι δεν γίνονται, συνήθως, οι εξαγγελίες αυτές πράξεις αυτό σημαίνει πως και στο ζήτημα αυτό οι προσεγγίσεις είναι επιδερμικές. Δυστυχώς αυτή η προσέγγιση δεν αφορά μόνο στο θέμα των πυρκαγιών αλλά κι άλλων σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία, η χώρα μας. Είναι απόρροια νοοτροπιών, που δυστυχώς δεν αλλάζουν.

Η ΕΥΘΥΝΗ είναι του κράτους και όχι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όταν δεν υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια πώς θα στελεχωθεί αποτελεσματικά η Δύναμη; Όταν δεν υπάρχουν τα μέσα, πώς θα αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές; Πέρσι ετοιμάσθηκε μια έκθεση από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Πώς αξιοποιήθηκε; Ποιες εισηγήσεις έχουν εφαρμοστεί; Η έκθεση εκείνη των Εμπειρογνωμόνων, που συντάχθηκε από επιτροπή υπό τον δρα Γιώργο Μπούστρα, παρουσίασε πολλές χρήσιμες και επιβεβλημένες εισηγήσεις προς υλοποίηση. Για παράδειγμα, στην καταστροφική πυρκαγιά στη Σολιά διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε συντονισμός μεταξύ τριών υπουργείων και διαφορετικών υπηρεσιών. Κι αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό φυσιολογικό από τη στιγμή που οι υπηρεσίες ανήκουν σε τρία διαφορετικά υπουργεία. Λύθηκε αυτό το θέμα; Κάποιος πρέπει να μας ενημερώσει επί τούτου.

ΕΧΟΥΜΕ πολλές φορές ακούσει εξαγγελίες για προληπτικές ενέργειες αλλά και για την ανάγκη να ενισχυθούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής τόσο με εναέρια μέσα κατάσβεσης όσο και με την πρόσληψη εποχιακών αγροτικών πυροσβεστών. Έγιναν ή θα γίνουν; Αυτά να αναφερθούν τώρα και όχι μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά. Να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.



"αλήθεια", 13/06/18
"Ο Φιλελεύθερος", 13/06/18


"ΧΑΡΑΥΓΗ", 13/06/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 13/06/18

"ΠΟΛΙΤΗΣ", 13/06/18



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου