οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...-ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΩΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;...-ΑΛΛΑΓΗ ΟΥΔΕΜΙΑ...- ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ...-ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ ΨΗΦΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ...- ΚΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ Ο ΚΛΩΝΟΣ ΤΗΣ "Ε"...

Έξι κύρια άρθρα, από τα φύλλα του Σαββάτου

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ",
09-10/06/18

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 09/06/18

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 09/06/18

"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ",
09/06/18

"Η ΑΥΓΗ", 09/06/18

"Εφ.Συν/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 09-10/06/18



αλλάζει. Δεν διαφοροποιούνται ούτε όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις ούτε και όταν η χώρα διανύει προεκλογική περίοδο. Εκείνο που ενδεχομένως να αλλάζει, να διαφοροποιείται κάθε φορά, είναι η τακτική, κυρίως σε επίπεδο ρητορικής αλλά και πράξεων. Υπάρχει, βέβαια, η θέση, η εκτίμηση, ότι οι κινήσεις με το τουρκικό γεωτρύπανο που αναμένεται να πλεύσει στην περιοχή μας όπως και οι αντιδράσεις και απειλές της Τουρκίας κατά της Αθήνας για τους οκτώ στρατιωτικούς, που κατέφυγαν στην Ελλάδα, εντάσσονται στις προεκλογικές τακτικές του Ερντογάν. Όπως και η απαγωγή των δυο Ελλήνων στρατιωτών, που παραμένουν χωρίς κατηγορία στις τουρκικές φυλακές. Δεν είμαστε αυτής της άποψης, θα αναμένουμε, ωστόσο, τη μετά τις εκλογές τουρκική συμπεριφορά για να κρίνουμε.

ΕΙΝΑΙ πεποίθησή μας πως τα δύσκολα έπονται, για αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση που θα πρέπει να γίνει, κυρίως από το φθινόπωρο. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές κινήσεις και ενέργειες, κυρίως στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Χρειάζεται υπομονή αλλά και προετοιμασία για τη διαχείριση των όποιων κινήσεων γίνουν από τουρκικής πλευράς. Λαμβάνοντας υπόψη και τις προσεγγίσεις των διάφορων άλλων, ισχυρών, παικτών, θεωρούμε πως η συνεργασία και ο συντονισμός με άλλες χώρες είναι μονόδρομος. Δεν μπορούμε να ζούμε σε ψευδαισθήσεις ότι δήθεν ο Ερντογάν μετά που θα κερδίσει τις εκλογές θα στραφεί προς τη Δύση. Αυτή η εκτίμηση δεν τεκμηριώνεται ποσώς. Εάν θα γίνει, αυτό πρέπει να το δούμε και να το βιώσουμε.

ΕΧΕΙ παράλληλα, κατά την άποψή μας, σημασία πώς θα κινηθούν μεγάλοι παίκτες έναντι της Τουρκίας. Όπως για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση Τραμπ, που, όπως φάνηκε, δεν ακολουθεί πάντα τους βηματισμούς και τις θεωρίες της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρντεμεντ, θα κληθεί να αποφασίσει για τη στάση των ΗΠΑ έναντι του καθεστώτος Ερντογάν. Θα περιλάβει, για παράδειγμα, την Τουρκία στους ευρύτερους στρατηγικούς σχεδιασμούς της στην περιοχή; Η απάντηση δεν είναι εύκολη γιατί τα συμφέροντα πολλές φορές κερδίζουν την πολιτική και τις προθέσεις. Την ίδια ώρα δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι μεταξύ των κυβερνήσεων των δυο χωρών, ΗΠΑ και Τουρκίας, έχει ραγίσει το γυαλί και δεν φαίνεται να υπάρχει εμπιστοσύνη. Αυτό, η έλλειψη εμπιστοσύνη, είναι βασικός παράγοντας για την αποκατάσταση των σχέσεων. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι οι Αμερικανοί είναι άκρως ενοχλημένοι από τους στρατηγικούς εναγκαλισμούς του Ερντογάν με τον Βλαδιμίρ Πούτιν.

ΔΕΝ είναι καθόλου εύκολο να συμπληρωθεί το παζλ εάν δεν έχουμε ως δεδομένα όλα τα κομμάτια του. Εκείνο που έχει σημασία είναι να είμαστε πανέτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Άλλωστε δεν έχουμε άλλη επιλογή. Χρειάζεται, όμως, να το πράξουμε. Με αποφασιστικότητα και γνωρίζοντας ότι σε αυτό το μεγάλο παζλ έχουμε δυνατότητες να είμαστε κομμάτι του.

"O Φιλελεύθερος", 09/06/18


"ΧΑΡΑΥΓΗ", 09/06/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 09/06/18

"ΠΟΛΙΤΗΣ", 08/06/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου