οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

"...Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τις εξελίξεις που θα μπορούσε να φέρει σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα η κρίση στην Ιταλία...". Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι είναι ακριβώς αυτές οι εξελίξεις που απαιτούν από τους εταίρους και δανειστές να προχωρήσουν σε τολμηρές αποφάσεις όσον αφορά το ελληνικό χρέος, προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι η ελληνική οικονομία μπορεί μετά τη λήξη του προγράμματος να προχωρήσει χωρίς υποβοήθηση. Στην πλειονότητά τους τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η Ε.Ε. θα θελήσει, ενώπιον της απαιτητικής κατάστασης που προκύπτει με την Ιταλία, να κλείσει όσο περισσότερα ανοικτά μέτωπα μπορεί και, ως εκ τούτου, οι εταίροι θα συναινέσουν σε μια ομαλή ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος, χωρίς σκαμπανεβάσματα για τη συνέχεια. Ορισμένοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι η νέα πηγή αβεβαιότητας δεν αποκλείεται να ισχυροποιήσει εκείνες τις φωνές που θα ζητήσουν να θωρακισθεί με πρόσθετες εγγυήσεις η ελληνική έξοδος από το μνημόνιο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός πισωγυρίσματος...".

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


Η κρίση στον Νότο προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου
Tης Δώρας Αντωνίου

Τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία στην πορεία της χώρας μας να καλύψει το τελευταίο τμήμα της μνημονιακής της διαδρομής προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως ανέφεραν χθες συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα, το πρωθυπουργικό επιτελείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έχοντας την προσοχή του στραμμένη και στις αγορές και τον τρόπο που αυτές αντιδρούν στους πολιτικούς κραδασμούς στον ευρωπαϊκό Νότο. Επισήμως, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι, παρά τους κλυδωνισμούς που παρατηρήθηκαν και τις αυξήσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο και είναι διαχειρίσιμη. Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για την επίδραση μιας παρατεταμένης περιόδου αναστάτωσης και αβεβαιότητας.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τις εξελίξεις που θα μπορούσε να φέρει σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα η κρίση στην Ιταλία. Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι είναι ακριβώς αυτές οι εξελίξεις που απαιτούν από τους εταίρους και δανειστές να προχωρήσουν σε τολμηρές αποφάσεις όσον αφορά το ελληνικό χρέος, προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι η ελληνική οικονομία μπορεί μετά τη λήξη του προγράμματος να προχωρήσει χωρίς υποβοήθηση. Στην πλειονότητά τους τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η Ε.Ε. θα θελήσει, ενώπιον της απαιτητικής κατάστασης που προκύπτει με την Ιταλία, να κλείσει όσο περισσότερα ανοικτά μέτωπα μπορεί και, ως εκ τούτου, οι εταίροι θα συναινέσουν σε μια ομαλή ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος, χωρίς σκαμπανεβάσματα για τη συνέχεια. Ορισμένοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι η νέα πηγή αβεβαιότητας δεν αποκλείεται να ισχυροποιήσει εκείνες τις φωνές που θα ζητήσουν να θωρακισθεί με πρόσθετες εγγυήσεις η ελληνική έξοδος από το μνημόνιο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός πισωγυρίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στην Ιταλία αποτελούν την αχρείαστη περιπλοκή που προέκυψε και, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επηρεάσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, την ψήφιση των προαπαιτουμένων για την τέταρτη αξιολόγηση. Το αίτημα 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση και για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, καταδεικνύει την ανησυχία στις τάξεις των βουλευτών ότι το αφήγημα εξόδου από τα μνημόνια και έλευσης μιας νέας εποχής μπορεί να σκιασθεί από ένα δύσκολο νομοθέτημα, ακόμα κι αν αυτό είναι το τελευταίο της μνημονιακής περιπέτειας.

Από το Μαξίμου έσπευσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, αναφέροντας ότι και στο παρελθόν πάντοτε πριν από την ψήφιση πολυνομοσχεδίων υπήρχε συζήτηση και ενημέρωση των βουλευτών.




Spiegel για Ιταλία: Η θηλιά από σπαγγέτι... 
παρασύρει και την Ευρώπη

Με τίτλο «Ciao amore! Η Ιταλία αυτοκαταστρέφεται και παρασύρει και την Ευρώπη», κυκλοφόρησε το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σε πολυσέλιδο αφιέρωμά του αναφέρεται στο μέλλον της Ιταλίας μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης και πώς αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως την οικονομία της.

«Και τώρα λοιπόν η Ιταλία, ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, πυλώνας του ΝΑΤΟ και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Όταν αυτή η χώρα κλυδωνίζεται, τότε σείεται ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τώρα έρχεται η εκδίκηση για το γεγονός ότι μετά την οριακή παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρήκε ποτέ τη δύναμη να προβεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Και επίσης για το γεγονός ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν έδωσε ποτέ καμία απάντηση στις ιδέες του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη», παρατηρεί το Spiegel.



«Ποτέ δεν υπήρχε πολύς χρόνος για μεταρρυθμίσεις. Τώρα, όμως, με την ιταλική κρίση, ο χρόνος φαίνεται να τελειώνει πραγματικά. Aκόμη και οι αισιόδοξοι δεν περιμένουν κάτι περισσότερο από μια συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή κατά τη σημαντική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Ιουνίου. Ο φόβος ενδεχόμενης κατάρρευσης της Ιταλίας κάνει τώρα ακόμη πιο δύσκολο για την Άγκελα Μέρκελ να κινηθεί προς τον Μακρόν. Διότι ποιος Γερμανός συντηρητικός ψηφίζει ένα νέο προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση κρίσεων όταν η πρώτη κρίση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη; Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήθελε να ξεκινήσει με τον Μακρόν μια περίοδο μεταρρυθμίσεων, η Ιταλία όμως την παρασύρει και πάλι στη δίνη της κρίσης. Αυτό δεν ισχύει μόνον για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, αλλά για σχεδόν όλα τα μεγάλα πολιτικά σχέδια», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

Πηγή: DW

Υπό το άγρυπνο βλέμμα Ματαρέλα η κυβέρνηση Κόντε

ΡΩΜΗ. Η κυβέρνηση 5 Αστέρων/ Λέγκας με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε ορκίστηκε χθες το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο της Ιταλίας, δίνοντας τέλος στο μακροβιότερο σίριαλ σχηματισμού κυβέρνησης της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας (88 ημέρες). Ηταν η λήξη μιας επεισοδιακής εβδομάδας που ξεκίνησε με τον πρόεδρο Ματαρέλα να αναθέτει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι και εν συνεχεία να την «παγώνει», όταν διεφάνη ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα υποχωρούσαν στις απαιτήσεις του προεδρικού μεγάρου ως προς τον ένοικο του υπουργείου Οικονομικών.

Στην κυβέρνηση μετέχουν 13 άνδρες και πέντε γυναίκες, ενώ εννέα προέρχονται από τα 5 Αστέρια, επτά από τη Λέγκα και τρεις είναι τεχνοκράτες. Παρά τις αμφιβολίες ως προς τη σχέση της νέας κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι η Επιτροπή «δεσμεύεται να συνεργαστεί με τη νέα ιταλική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις». Πάντως, χθες έγινε γνωστό ότι οι έξι ευρωβουλευτές της Λέγκας και οι 13 από τους 14 ευρωβουλευτές των 5 Αστέρων νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ψήφισαν τροπολογία που ζητεί τη δημιουργία ευρωπαϊκών προγραμμάτων «για κράτη-μέλη που σκοπεύουν να διαπραγματευθούν την έξοδό τους από το ευρώ». Τα κονδύλια «θα λειτουργήσουν ως αποζημίωση για τις κοινωνικές και οικονομικές ζημίες που προξένησε η συμμετοχή στην Ευρωζώνη». Η τροπολογία καταψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των 750 ευρωβουλευτών, ενώ υπερψηφίστηκε από 90 ευρωβουλευτές.

Οι χρηματαγορές επανήλθαν χθες στα φυσιολογικά, με το Χρηματιστήριο του Μιλάνου να καλύπτει τις απώλειες που είχε σημειώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Ενώ οι χρηματαγορές ησύχασαν, εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι που ζουν στην Ιταλία ξύπνησαν σε καθεστώς αβεβαιότητας, ενώ ο πρόεδρος Ματαρέλα φρόντισε να επισημάνει στους εταίρους ότι το προεδρικό μέγαρο θα παρακολουθεί στενά την πολιτική για το προσφυγικό.

ΠΗΓΗ: Reuters, AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου