οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

"...Aπό τις σχετικές διακηρύξεις του "Εξοικονομώ" για τα υλικά με τα οποία πρέπει να επιτύχουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες το επιθυμητό αποτέλεσμα στο σπίτι τους ευνοείται ένας (!) συγκεκριμένος παραγωγός και ένας (!) εισαγωγέας προϊόντων πετροβάμβακα!!! Τούτων δοθέντων, κατά τον Μανιάτη, ο οποίος εν εξάλλω πρέπει να πω, με ενημέρωσε, αποκλείονται όλα τα άλλα θερμομονωτικά υλικά (όπως διογκωμένη & εξηλασμένη πολυστερίνη, πολυουρεθάνη, αφρώδης πολυουρία, πλάκες φελλού, ξυλόμαλλο κ.λπ.), υλικά τα οποία παράγονται από αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις και ανήκουν σε ισότιμη κατηγορία αντίδρασης στη φωτιά!..."

Από το "Στίγμα", του Γιώργου Παπαχρήστου

"ΤΑ ΝΕΑ", 01/06/18
Το σκάνδαλο του «Εξοικονομώ»

Εχω την αίσθηση ότι είναι πια κοινό κτήμα, πως τρέχει ένα πρόγραμμα υπό την επωνυμία "Εξοικονομώ" και στόχος του είναι, με κρατική/κοινοτική ενίσχυση, να θωρακισθούν οι κατοικίες και τα γραφεία ώστε να μειωθεί η ...ευρωβόρα κατανάλωση ενέργειας. Διαφημίσεις παίζουν στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, καταχωρήσεις γίνονται στον Τύπο, κι όλα αυτά με στόχο να κινητοποιηθούν όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται για να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα και για εκείνους και για τη χώρα. 

Αυτός είναι ο ...αγαθός στόχος. Διότι καθ' ά μου καταγγέλλει ο τα πάνθ' ορών στο χώρο της ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, και επί του συγκεκριμένου (αλίμονο…) "άστραψε" το δαιμόνιο ορισμένων! Με κάτι "φωτογραφίες" από δω, με κάτι διατάξεις από εκεί, κάτι αστερίσκους παραπέρα, κάτι υποπεριπτώσεις παρακάτω, επετεύχθη το αδιανόητο:
- από τις σχετικές διακηρύξεις του "Εξοικονομώ" για τα υλικά με τα οποία πρέπει να επιτύχουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες το επιθυμητό αποτέλεσμα στο σπίτι τους ευνοείται ένας (!) συγκεκριμένος παραγωγός και ένας (!) εισαγωγέας προϊόντων πετροβάμβακα!!!
Τούτων δοθέντων, κατά τον Μανιάτη, ο οποίος εν εξάλλω πρέπει να πω, με ενημέρωσε, αποκλείονται όλα τα άλλα θερμομονωτικά υλικά (όπως διογκωμένη & εξηλασμένη πολυστερίνη, πολυουρεθάνη, αφρώδης πολυουρία, πλάκες φελλού, ξυλόμαλλο κ.λπ.), υλικά τα οποία παράγονται από αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις και ανήκουν σε ισότιμη κατηγορία αντίδρασης στη φωτιά!..

Ο πρώην υπουργός διατείνεται ότι τα προϊόντα που αποκλείονται κατέχουν το 85% - 87% σε εφαρμογές εξωτερικής θερμομόνωσης και το 95% στις υπόλοιπες εφαρμογές θερμομόνωσης (δαπέδων, οροφών, δωμάτων, υπογείων κ.λπ.), και υποστηρίζει ότι αυτά προκύπτουν από στοιχεία που προέρχονται από διεθνείς οργανισμούς, καθώς επίσης από τους εγχώριους συνδέσμους, Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) και Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.).

Αντίλογος υπάρχει επί όλων αυτών; Εδώ είμαστε να τον ακούσουμε...


Θα παρέμβει ο Πρωθυπουργός;
Εγώ τώρα τεχνικός δεν είμαι και προφανώς δεν πρόκειται και να γίνω. Αλλά επειδή κυκλοφορεί στην πιάτσα πως το πρόγραμμα "Εξοικονομώ", το οποίο τώρα αφορά σε πολίτες, σύντομα θα επεκταθεί και στο Δημόσιο με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του, τα οποία είναι και αυτά ενεργοβόρα. Και επειδή εκεί δεν μιλάμε πια για το 1 δισ. του προγράμματος για τους ιδιώτες, αλλά για έναν προϋπολογισμό πάνω από 15 δισ. ευρώ, έχω την αίσθηση ότι είναι πλέον αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως όλοι ξέρουμε, είναι άτεγκτος σε αυτά τα θέματα, να διερευνήσει τι συμβαίνει!

Αν έχει δίκιο στα όσα υποστηρίζει ο Γιάννης Μανιάτης, μιλάμε για κολοσσιαίο σκάνδαλο, δεδομένου ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα εξελιχθεί μέσα σε συνθήκες ακραίου μονοπωλίου. Αυτά παιδιά δεν συμβαίνουν ούτε επί "πούρου" φιλελευθερισμού, όχι σε εμάς εδώ όπου κυβερνά η πρώτη φορά Αριστερά, κυβέρνηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου