οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

ΒΗΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΡΩΜΗ, ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ! ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ....-Ο ΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ...- Η ΚΑΤΑΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΙΣ ΠΕΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ....- ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ Ή ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ...- Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΨΕ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ....- ΤΟ "ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ" ΣΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ...- ΤΟΝ ΚΑΘΥΒΡΙΖΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΗΣ ΝΔ...- ΟΛΙΓΟΝ ΑΠΟ ΚΑΡΟΤΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΔ...-ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ, ΕΥΧΟΛΟΓΙΟ...

Εννέα κύρια άρθρα, από τον Τύπο της Πέμπτης

"ΤΑ ΝΕΑ", 07/06/18


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 07/06/18

ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ 

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σήμερα για τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων και την Παρασκευή για τη μεγάλη ομάδα υποψηφίων, των γενικών λυκείων φέρνουν για μια φορά ακόμα στο προσκήνιο τα πάθη της παιδείας στη χώρα μας. Όλως ...τυχαίως την ίδια μέρα θα συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για τις αλλαγές στις δομές της εκπαίδευσης, που βασικό του στοιχείο είναι ότι καταργεί την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Πέρα από την αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους, δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες, ότι το σχολείο δεν εκπληρώνει το ρόλο του. Ούτε προετοιμάζει τους μαθητές για τις πανελλαδικές, ούτε τους εφοδιάζει με τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ανταγωνιστούν τους συνομηλίκους τους σε ένα διαρκώς μεταλλασόμενο κόσμο.

Τις συνέπειες της σημερινής κατάστασης τις βιώνουν με οδυνηρό κόστος οι ελληνικές οικογένειες. Ανθεί μια βιομηχανία φροντιστηρίων με βαρύτατο οικονομικό κόστος σε μια δύσκολη μάλιστα εποχή, καθώς η συντριπτική πλειονότητα όσων διεκδικούν μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση καταφεύγουν σε αυτά για να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές. Για το μεγάλο μέρος των μαθητών η φοίτηση ιδιαίτερα στην Γ΄ Λυκείου αποτελεί πάρεργο, καθώς το βάρος της όποιας μαθησιακής διαδικασίας έχει μεταφερθεί στα φροντιστήρια.

Νομοσχέδια έρχονται και παρέρχονται, διακηρύξεις για αναβάθμιση της παιδείας, ακούγονται από όλο το πολιτικό φάσμα,αλλά η κατάσταση παραμένει αναλλοίωτη. Ενώ οι πάντες αναγνωρίζουν ότι η παιδεία αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση της χώρας, δεν μπορεί να διαμορφωθεί ένα στοιχειώδες πλαίσιο συναίνεσης για τις αλλαγές που χρειάζονται.

Το μόνο που επιβιώνει σταθερά είναι η κατεδάφιση όποιων θετικών στοιχείων έχουν εισαχθεί κατά καιρούς. Κατά τον κ.Γαβρόγλου η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι πρόσχημα για απολύσεις κι όχι μια απαραίτητη διαδικασία για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας! Υιοθετεί για μια ακόμα φορά συντεχνιακές απαιτήσεις μιας μερίδας συνδικαλιστών μετατρέποντας την αξιολόγηση σε "μπαμπούλα" αντί για κίνητρο.

Με ευκαιριακές κινήσεις ,με μικροκομματικά καιροσκοπικά κριτήρια όμως η παιδεία - και κυρίως η νέα γενιά - θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται και να απαξιώνονται. Κι όσοι καταφέρνουν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους και την αναξιοκρατία που αντιμετωπίζουν θα φεύγουν μετά στο εξωτερικό για να προσφέρουν αλλού τις γνώσεις τους.. Κι οι πολιτικοί μας ταγοί θα συνεχίζουν φυσικά να ομνύουν στην αναβάθμιση της παιδείας.

"TO BHMA", ηλεκτρονική έκδοση






"ΕΣΤΙΑ", 07/06/18

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 07/06/18

"Φιλελεύθερος", 07/06/18

"Η ΑΥΓΗ", 07/06/18

"Εφ.Συν", 07/06/18

"ΕΘΝΟΣ", 07/06/18





μέλη, να εργάζεται για να σβήσουν οι εστίες ανωμαλίας που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Το ίδιο ισχύει και για το Κυπριακό, το οποίο από το 1974 και εντεύθεν παραμένει ανοικτό και η επίλυσή του περνά μέσα από την άρση της ανωμαλίας. Δηλαδή, την άρση της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που από το 1974 παρανόμως έχει καταληφθεί με τη δύναμη των όπλων από την Τουρκία.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως ένα διεθνές ζήτημα περνά μέσα από διάφορες φάσεις. Συνομιλίες, εμπλοκή στις συζητήσεις, αδιέξοδο, επανάληψη προσπαθειών. Είναι προφανές πως τα δεδομένα διαμορφώνονται αναλόγως των εξελίξεων, είναι όμως πρόδηλο πως τίποτε δεν είναι στατικό. Όλα κινούνται, είτε προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω.

Ο ΑΝΤΟΝΙΟ Γκουτέρες από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του Διεθνούς Οργανισμού έχει εμπλακεί στο Κυπριακό. Συμμετείχε σε δυο Πενταμερείς Διασκέψεις για το Κυπριακό, χωρίς να επιτευχθεί αποτέλεσμα. Προσπάθησε, δεν πέτυχε και βεβαίως δεν είναι δική του η ευθύνη. Κατά την άποψή μας η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην κατοχική δύναμη, την Τουρκία. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα, σε μια προσπάθεια που αφορά ένα ζήτημα που παραμένει εδώ και 44 χρόνια άλυτο, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες. Σαφώς και ο χρόνος λειτουργεί εναντίον μας, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ποσώς ότι τα Ηνωμένα Έθνη μετά από την αποτυχία του Κραν Μοντάνα, θα εγκαταλείψουν ένα χρονίζον πρόβλημα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως δεν ευσταθούν οι αναφορές σε δημοσιεύματα ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν ενδιαφέρεται πλέον για το Κυπριακό. Το ενδιαφέρον του κ. Γκουτέρες υπέδειξε ο ΥΠΕΞ, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, καταδεικνύεται από την πρόθεσή του να διορίσει ειδικό απεσταλμένο. Υπήρξε, ανέφερε, βολιδοσκόπηση όλων των μερών για διορισμό ειδικού απεσταλμένου, προσθέτοντας ότι ήδη έχει δοθεί η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Τουρκοκυπρίων, της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν δόθηκε η συγκατάθεση της Τουρκίας, η οποία ενδέχεται να πράξει τούτο μετά τις τουρκικές εκλογές.

ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ που γίνονται από τρίτες κυβερνήσεις και διεθνείς παίκτες πως «έχουν βαρεθεί», «δεν θα ξανασχοληθούν με το Κυπριακό», το οποίο πολλές φορές χαρακτηρίζουν άλυτο, γίνονται εκ του πονηρού. Ποιον επηρεάζει περισσότερο η μη λύση; Τους Ελληνοκύπριους. Συνεπώς προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όσοι εξαγγέλλουν διακοπή των προσπαθειών. Να πιεστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά μπροστά στον φόβο της εγκατάλειψης των διεθνών προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

ΚΑΝΕΙΣ δεν νομιμοποιείται, πρωτίστως τα Ηνωμένα Έθνη να διακόψουν τις προσπάθειες λύσης. Είναι πεποίθησή μας πως η μη λύση οφείλεται στη διαχρονική στάσης της Τουρκίας. Είναι, όμως και αποτέλεσμα ότι συζητούμε τέσσερις δεκαετίες τώρα, σε λανθασμένη βάση. Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και όχι διακοινοτική διαφορά. Και οι πιέσεις αντί στην αδύνατη πλευρά πρέπει να στραφούν προς την αιτία της ανωμαλίας, της παρανομίας.


"O Φιλελεύθερος", 07/06/18



"αλήθεια", 07/06/18
"αλήθεια", 07/06/18


"ΧΑΡΑΥΓΗ", 07/06/18
                                                              "ΧΑΡΑΥΓΗ", 07/06/18



"ΠΟΛΙΤΗΣ", 06/06/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου