οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

ΥΕΘΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΚΙΣΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ...-ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΡΕΜΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΑΕΦ!....- ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ...- ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΘΥΜΩΜΕΝΟΙ....- Η ΝΕΑ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΗΧΑΝΗ....- ΚΑΜΩΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ...- ΟΙ ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ...- ΤΟ ΦΟΥΛ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΛΩΝΟΥ ΤΗΣ "Ε"...- ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΝ...

Εννέα κύρια άρθρα, από τον Τύπο της Παρασκευής

"ΤΑ ΝΕΑ", 08/06/18

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 08.06/18

ΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ" ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΙΑΜΑΧΙΕΣ 
ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Αρκετά πια με τις σκιαμαχίες του παρελθόντος για το "μακεδονικό". Το τι έγινε πριν δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια ελάχιστη σημασία έχει πλέον. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχασε μια ιστορική ευκαιρία να πετύχει μια εθνικά συμφέρουσα σύνθετη ονομασία γιατί ακριβώς κυριάρχησαν, για συγκυριακές κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες, συναισθηματικές εκρήξεις και εθνικά πάθη.

Οι πολίτες δικαιούνται ίσως να προτάσσουν συναισθήματα, θεμιτές ή αθέμιτες ανησυχίες. Οι πολιτικοί ηγέτες όμως οφείλουν να προτάσσουν το ευρύτερο εθνικό συμφέρον και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας. Να μην υποτάσσονται σε λαϊκίστικες αντιλήψεις και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες .Αυτήν ακριβώς που υπηρετεί σήμερα μια στείρα και αδιέξοδη παρελθοντολογία που ανακινείται μάλιστα από τον υπεύθυνο διαπραγματευτή της χώρας.

Ευθύνη για το κλίμα αυτό έχουν προφανώς και πολλά μέσα ενημέρωσης που επενδύουν στην πατριδοκαπηλία και τη συγκινησιακή φόρτιση ενός μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Η άγονη αυτή διαμάχη, την ώρα που υποτίθεται ότι βρισκόμαστε για πρώτη φορά κοντά σε μια συμφωνία, που διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα δεν οδηγεί πουθενά αλλού,παρά μόνο στην όξυνση των πολιτικών παθών.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οφείλουν να κάνουν σαφές στον ελληνικό λαό, ότι τα Σκόπια δεν αποτελούν απειλή για τη χώρα μας. Αντιθέτως μια συμφωνία κοινής αποδοχής διασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η μόνη σοβαρή και υπαρκτή απειλή για την Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, προέρχεται από την Τουρκία.

Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να τελειώνουμε με την ανοικτή πληγή στα βόρεια σύνορα μας. Μια μικρή χώρα που επιθυμεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιδιώκει τη συνεργασία δεν μπορεί, ούτε έχει τη δυνατότητα να απειλήσει ποτέ τη χώρα μας. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τις φοβίες και τις ανησυχίες του παρελθόντος, κι ας δούμε με πιο καθαρά μάτια το μέλλον.

"ΤΟ ΒΗΜΑ", ηλεκτρονική έκδοση



"ΕΣΤΙΑ", 08/06/18

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 08/06/18

"Φιλελεύθερος", 08.06.18

"Η ΑΥΓΗ", 08/06/18

"Εφ.Συν", 08/06/18

"ΕΘΝΟΣ", 08/06/18

 

πρέπει αυτές οι τοποθετήσεις να μας εφησυχάζουν. Δεν θεωρούμε, για παράδειγμα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τινάξουν τις γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με την Τουρκία επειδή οι σχέσεις τους αυτή την περίοδο δεν είναι καλές. Το συμφέρον και των δύο χωρών είναι να βρεθεί τρόπος αποκατάστασης των σχέσεων. Το είπε άλλωστε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια ομιλίας που παρέθεσε στη δεξαμενή σκέψης Heritage Foundation στην Ουάσινγκτον: «Δουλεύουμε με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές». Έκανε αναφορές με νόημα –κι αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας– στη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας. Αναφέρθηκε στον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας, αναλύοντας τη σημασία που έχει για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αυτή η γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας δεν εμποδίζει την Ουάσινγκτον να προειδοποιεί, για παράδειγμα, την Άγκυρα ότι θα έχει συνέπειες εάν προχωρήσει στην αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Κι αυτό έπραξε ο Αμερικανός αξιωματούχος και με δεικτικό τρόπο.

ΣΕ σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία ο ίδιος αξιωματούχος έστειλε μηνύματα που δεν μπορούν παρά να αξιοποιηθούν στο έπακρο από τη Λευκωσία. Τα μηνύματα αυτά δείχνουν πως η Κύπρος έχει σημασία για τις ΗΠΑ και τα στρατηγικά τους σχέδια. Είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της. Παράλληλα τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι «η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο και κάτι για το οποίο δεν θα μιλήσουμε».

ΕΙΝΑΙ σημαντικό στην πολιτική και στη διπλωματία να αξιοποιούνται οι συγκυρίες και οι εξελίξεις που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι στατικές, αλλά «τρέχουν». Σε αυτή τη φάση η Λευκωσία πρέπει να αξιοποιήσει δύο δεδομένα. Πρώτο τις κακές σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας και τη γεωπολιτική σημασία των ερευνών για εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ μας. Οφείλει η Λευκωσία να αξιοποιήσει στο έπακρο το γεγονός ότι μπορεί να παίξει ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή. Κι αυτό δεν αφορά μόνο στις ΗΠΑ αλλά και την Ε.Ε. Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ευρωπαϊκή επικράτεια, είναι το ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία ως μεγαλύτερη χώρα και δύναμη, μπορεί ασφαλώς να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο από την Κύπρο. Άλλωστε, η Αθήνα έχει ρόλο να διαδραματίσει και στα Βαλκάνια. Το είπε ξεκάθαρα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ. Ανέφερε πως οι ΗΠΑ υπολογίζουν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό την Ελλάδα ως έναν πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Συνεπώς ευκαιρίες προσφέρονται σε αυτή τη συγκυρία και θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

"O Φιλελεύθερος", 08/06/18

"αλήθεια", 08/06/18
"αλήθεια", 08/06/18




"ΧΑΡΑΥΓΗ", 08/06/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 08/06/18

"ΠΟΛΙΤΗΣ", 07/06/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου