οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Οι ταξιδιώτες από τις Ηνωµένες Πολιτείες της Αµερικής αποδεικνύονται η ταχύτερα αναπτυσσόµενη εθνική οµάδα τουριστών. Oχι µόνο αυξάνονται µε ρυθµούς άνω του 10% ετησίως, αλλά και η µέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι είναι υψηλότερη κατά 60% περίπου από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα...

Από την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


Οι Αμερικανοί ψηφίζουν Ελλάδα
και ξοδεύουν περισσότερα

Η µέση δαπάνη των Αµερικανών είναι 60% υψηλότερη 
από τους άλλους τουρίστες

Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ


















Με ρυθμό της τάξης του 30% αυξήθηκαν το 2023 οι αφίξεις Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα. Το όφελος για τον κλάδο και την οικονομία είναι διπλό, αφού οι Αμερικανοί δαπανούν κατά την παραμονή τους στη χώρα μας 60% περισσότερα χρήματα από τον μέσο τουρίστα.

Οι ταξιδιώτες από τις Ηνωµένες Πολιτείες της Αµερικής αποδεικνύονται η ταχύτερα αναπτυσσόµενη εθνική οµάδα τουριστών. Oχι µόνο αυξάνονται µε ρυθµούς άνω του 10% ετησίως, αλλά και η µέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι είναι υψηλότερη κατά 60% περίπου από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα.

Η σηµαντικά βελτιωµένη συνολική εικόνα της Ελλάδας στις Ηνωµένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασµό µε το αυξηµένο ενδιαφέρον των Αµερικανών για ταξίδια στη θάλασσα, αλλά και σε χώρες µε έντονο πολιτισµικό ενδιαφέρον και αρχαιότητες, έχουν συµβάλει σηµαντικά στην έλευσή τους στη χώρα. Επιπλέον, το γρήγορο και επιτυχηµένο άνοιγµα των ελληνικών προορισµών κατά τη διάρκεια της πανδηµίας, ήδη από το 2020, ενίσχυσε την εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την αξιοπιστία των υπηρεσιών εν γένει.

Αυτά επισηµαίνουν πηγές του Ινστιτούτου του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE), οι οποίες προσθέτουν πως µε βάση πρόσφατες έρευνες καταναλωτικής συµπεριφοράς στις ΗΠΑ (GWI - INSETE Intelligence), το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει αυξηµένο ενδιαφέρον για άλλους πολιτισµούς, ενώ το 62% αναζητεί στις διακοπές του ήλιο και θάλασσα σε υψηλής ποιότητας θέρετρα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το 2023 σηµειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ αφίξεων από τις ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα έχει µπει στους πέντε κορυφαίους µεσογειακούς προορισµούς που ενδιαφέρουν τους Αµερικανούς. Αυτοί είναι, κατά ιεραρχική σειρά, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κροατία. Σε ευρύτερη θεώρηση, πάντως, η Ελλάδα είναι µόλις στη 19η θέση (στοιχεία 2022) σε σχέση µε τους προορισµούς που επιλέγουν κυρίως οι Αµερικανοί για τις διακοπές τους. Στους πέντε πρώτους προορισµούς βρίσκονται κατά σειρά το Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο, ο Καναδάς, η ∆οµινικανή ∆ηµοκρατία και η Γαλλία. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό τουριστικό προϊόν µπορεί πλέον ευκολότερα να ανταποκριθεί στις υψηλότερες απαιτήσεις των Αµερικανών ταξιδιωτών, αλλά και των ανώτερων εισοδηµατικών τάξεων διεθνώς, όπως δείχνει η αύξηση των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων, αλλά και η αύξηση των µεγάλων ξένων επωνύµων αλυσίδων διαχείρισης στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2023 δείχνουν πως η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 29,2% σε σχέση µε το 2022, σε 1,406 εκατ. ταξιδιώτες. Πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ, µε το προηγούµενο να έχει καταγραφεί το 2019, µε 1,178 εκατ. αφίξεις. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που έφεραν οι επισκέπτες από τις Ηνωµένες Πολιτείες κατά την περυσινή χρονιά αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση µε το 2022 και διαµορφώθηκαν σε 1,367 δισ. ευρώ. ∆ηλαδή η µέση δαπάνη ανά ταξίδι των Αµερικανών στην Ελλάδα διαµορφώθηκε το 2023 περίπου στα 972 ευρώ, την ώρα που συνολικά στην Ελλάδα από όλες τις αγορές από τις οποίες έρχονται επισκέπτες η µέση δαπάνη ανά ταξίδι µειώθηκε κατά 2,7%, στα 603,3 ευρώ πέρυσι, σύµφωνα µε τα στοιχεία που µόλις δηµοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αξίζει να σηµειωθεί πως η υψηλότερη µέση κατά κεφαλήν δαπάνη σηµειώθηκε το 2021 και ξεπέρασε τα 700 ευρώ, ενώ αντίστοιχα και η µέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ ήταν πάνω από 1.000 ευρώ. Ωστόσο, η συγκεκριµένη χρονιά δεν είναι αντιπροσωπευτική, καθώς την περίοδο εκείνη ταξίδεψαν µόνο οι πολύ ευκατάστατες οικονοµικά πληθυσµιακές οµάδες, όπως δείχνουν τα στοιχεία διεθνώς.

Η αµερικανική αγορά είναι πλέον η τέταρτη µεγαλύτερη για τον ελληνικό τουρισµό µετά τη γερµανική, τη βρετανική και τη γαλλική και αν συνεχίσει µε αυτούς τους ρυθµούς θα ξεπεράσει τη γαλλική. Τα στοιχεία ωστόσο είναι ενθαρρυντικά και για τη φετινή χρονιά, καθώς ο προγραµµατισµός αεροπορικών θέσεων από τις ΗΠΑ είναι αυξηµένος ήδη και οι επιβεβαιωµένες κρατήσεις εισιτηρίων, σύµφωνα µε τα στοιχεία του airdata tracker του INSETE, για το 2024 είναι 3,2% υψηλότερες απ’ ό,τι την ίδια στιγµή το αντίστοιχο περυσινό διάστηµα (τέλη Ιανουαρίου).

Η αυξηµένη ζήτηση για την Ελλάδα δεν έχει διαφύγει βεβαίως της προσοχής των µεγάλων αµερικανικών αεροπορικών εταιρειών, που αυξάνουν τις απευθείας πτήσεις τους από αµερικανικούς προορισµούς προς την Αθήνα. Σύµφωνα µε τα µέχρι στιγµής διαθέσιµα στοιχεία του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών, φέτος στο ζενίθ της καλοκαιρινής περιόδου θα υπάρχουν κατά µέσον όρο 12 απευθείας πτήσεις την ηµέρα. Αυξηµένες είναι επίσης και οι συνδέσεις αµερικανικών πόλεων µε την Ελλάδα µέσω ενδιάµεσων προορισµών, όπως το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη ή η Κωνσταντινούπολη. Φυσικά, και η επιβατική κίνηση που τροφοδοτείται από τους Ελληνες στο εξωτερικό συντηρεί το αυξηµένο ενδιαφέρον των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα κάθε εβδοµάδα θα φτάσουν τις 82 φέτος το καλοκαίρι.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου