οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Οι αγρότες που έφτασαν χθες με τρακτέρ, αυτοκίνητα, λεωφορεία και πλοία από κάθε γωνιά της χώρας, και συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, δεν καθοδηγούνται, δεν υποστηρίζονται από κάποιο κόμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι λείπουν οι αφανείς και εμφανείς συστρατευόμενοι, αλλά το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από ομάδες αγροτών που συνεννοήθηκαν μεταξύ τους χωρίς να χρειαστεί να δείξουν κομματικές ταυτότητες ακόμα και αν έχουν. Ο μη σαφής κομματικός προσδιορισμός δείχνει το εύρος του προβλήματος αλλά και καθιστά δυσκολότερη τη διαχείρισή του...

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/02/24




Οι φιλικές κινητοποιήσεις

Του Πασχου Μανδραβελη

Τελικώς, τους είχαμε παρεξηγήσει. Οι αγρότες μπορεί να έκλεισαν τους δρόμους (συμβολικώς, όπως λένε), να δημιούργησαν ουρές χιλιομέτρων στον Μπράλο (πάντα στο πεδίο του συμβολικού), να παρέταξαν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα (από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύεται έστω να βγουν στην εθνική), να δημιούργησαν ασφυκτικές συνθήκες κυκλοφορίας στην Αθήνα (συμβολισμός που έχουμε συνηθίσει), αλλά τουλάχιστον βρίσκονταν σε εθνική αποστολή.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «το να έχω και κάποιους, το να έχουμε αγροτικές διαδηλώσεις στην πατρίδα μας είναι ένα μέσο πίεσης και δικό μου. Οταν εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ, θα πω: “Ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του “πρασινίσματος”, τη μετάβαση δηλαδή σε μια γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική”».

Καλό, μόνο που το ’χουμε ξαναδοκιμάσει. Για την ακρίβεια, κάναμε κοτζάμ δημοψήφισμα για να μπορέσει ο πρωθυπουργός να πιέσει τους εταίρους («το δημοψήφισμα είναι ενταγμένο μέσα στη διαπραγμάτευση», είχε πει ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης) και όλοι ξέρουμε πώς πήγε αυτό. Βεβαίως, τώρα το στοίχημα είναι μικρότερο και η πίεση των αγροτών (στην Γκραν Πλας και όχι στο Κάστρο Βοιωτίας) μπορεί να πιάσει τόπο. Ετσι ο πρωθυπουργός ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία, διότι ορθώς σκέφτεται ότι ένα 24ωρο ταλαιπωρίας των Αθηναίων και των εποχούμενων στην εθνική μπορεί να γλιτώσει την κυβέρνηση από μεγαλύτερες φασαρίες.

Κατανοητή η πολιτική μανούβρα, αλλά από την άλλη πλευρά ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις αν κάποιο στέλεχος της αντιπολίτευσης έλεγε ότι «αν έπρεπε να πάμε τυπικά με τον νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν ούτε στις εθνικές οδούς, ούτε στα κέντρα των πόλεων. Ομως, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί συντεταγμένοι οι αγρότες μας (...) θέλουν να κάνουν μια συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας. Στο κάτω κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν; Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία. (...) για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή»;

Τι θα άκουγε αυτό το στέλεχος της αντιπολίτευσης; Ολα όσα έσουραν στον συνδικαλιστή της ΑΔΕΔΥ, κ. Παντελή Βαϊνά, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών που έκλεισαν τον σέρβερ του ΕΚΠΑ με αποτέλεσμα το πρόβλημα στις διαδικτυακές εξετάσεις. Και αυτός είπε: «Για μία ώρα οι φοιτητές δεν έπαθαν τίποτα. Κάθε κινητοποίηση έχει κόστος»...











Ηχηρό «παρών» των αγροτών

Ζητούν επιπλέον μέτρα για το αυξημένο κόστος παραγωγής
και αλλαγές στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική – Εκατοντάδες
τρακτέρ έξω από τη Βουλή


Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ



Mαζική 
ήταν χθες η παρουσία των αγροτών στο Σύνταγμα. Τα τρακτέρ «πολιόρκησαν» τη Βουλή και χιλιάδες αγρότες έστειλαν δυνατό μήνυμα, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Εμείς παράγουμε αυτά που τρώτε. Εμείς παράγουμε και πουλάμε φθηνά αυτά που αγοράζετε εσείς εδώ ακριβά», τόνιζαν οι περισσότεροι, ζητώντας επιπλέον μέτρα για το αυξημένο κόστος παραγωγής και αλλαγές στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία αποτελεί κόκκινο πανί για τον αγροτικό κόσμο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Η «Κ» βρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος και συνομίλησε με αγρότες από όλη την Ελλάδα.

Πρώτη φορά εδώ και χρόνια η κινητοποίηση των αγροτών είναι τόσο μαζική και οργανωμένη, με τα τρακτέρ να «πολιορκούν» τη Βουλή και χιλιάδες αγρότες να φτάνουν στο Σύνταγμα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Τι διεκδικούν; Ασφαλώς λύση στα προβλήματά τους, τα οποία γίνονται όλο και πιο πιεστικά. «Και οι αγρότες έχουν πιεστεί όπως όλες οι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Και έχουν και αυτοί δικαίωμα να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα όπως όλοι μας. Δεν είναι κάποιοι επαρχιώτες που μπορούν να ζήσουν με ελάχιστα», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, που διδάσκει Ιστορία του Αγροτικού Κόσμου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Η συγκέντρωση κόσμου και αγροτικών μηχανημάτων μπροστά στο κτίριο του εθνικού κοινοβουλίου χθες, είναι μια δυνατή εικόνα-μήνυμα προς όλους τους καταναλωτές αγροτικών προϊόντων στην πρωτεύουσα και στα αστικά κέντρα. «Εμείς παράγουμε αυτά που τρώτε». Και ακόμα περισσότερο «εμείς παράγουμε και πουλάμε φθηνά αυτά που αγοράζετε εσείς εδώ ακριβά», όπως υπογραμμίζουν οι αγρότες.

«Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Κυρίως όμως το κόστος παραγωγής και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική», τονίζει ο Νίκος Παυλονάσιος, πρόεδρος της ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών), περιμένοντας την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης και των ομιλιών. Ο ίδιος έχει τη μονάδα του στα Φάρσαλα σε μια περιοχή όπου ο «Daniel» άλλαξε τα πάντα και οδήγησε πολλούς αγρότες σε πλήρες αδιέξοδο.

Ομως πέρα από τα επιμέρους προβλήματα, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί το κόκκινο πανί. «Γεωργία με τόσους περιορισμούς δεν μπορεί να υπάρξει. Bλέπετε στα άλλα κράτη τι γίνεται; Δεν είναι μόνο δικό μας το πρόβλημα», επισημαίνει. Η αναστολή για ένα χρόνο της εφαρμογής του μέτρου της αγρανάπαυσης (το 4% της έκτασης κάθε εκμετάλλευσης) για περιβαλλοντικούς λόγους, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, φανερώνει ότι το μήνυμα των ευρωπαϊκών κινητοποιήσεων, που ήταν εκκωφαντικό, βρήκε ανταπόκριση.

Σε πέντε μέρες, στις 26 Φεβρουαρίου η αναθεώρηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που μόλις τέθηκε σε εφαρμογή, θα τεθεί επισήμως στο τραπέζι στη συνεδρίαση EU MED-9 των εννιά χωρών του Νότου. Την ίδια μέρα το θέμα της απλούστευσης της ΚΑΠ θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ποτέ άλλοτε δεν συζητήθηκε αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τη χρονιά εφαρμογής της.

Τον Φεβρουάριο του 2016

Είναι η δεύτερη φορά που τα τρακτέρ περικυκλώνουν το ελληνικό κοινοβούλιο. Η πρώτη ήταν στις 12 Φεβρουαρίου 2016, τότε με πρωταγωνιστή τον αγροτοσυνδικαλιστή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα και αιτήματα τα οποία είχαν ενσωματώσει διεκδικήσεις ολόκληρης της κοινωνίας, όπως την προστασία της πρώτης κατοικίας και την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Δύο εβδομάδες νωρίτερα στις 28 Ιανουαρίου δεν είχαν πραγματοποιηθεί τα επίσημα εγκαίνια της Agrotica στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των αγροτών που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πύλη και αποκρούστηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Απέναντι στους αγρότες βρέθηκε τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα καθώς τα μπλόκα συνεχίστηκαν και μετά την κάθοδο στην Αθήνα, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας είχε συγκρίνει το κόστος των αγροτικών κινητοποιήσεων με εκείνο του 1997 που είχε φτάσει τα 13 δισ. δραχμές, ενώ όπως τόνισε, «χρειάστηκαν τρία χρόνια για να αποκατασταθεί η ζημιά στην αγορά».

Χωρίς κομματικές ταμπέλες

Οι αγρότες που έφτασαν χθες με τρακτέρ, αυτοκίνητα, λεωφορεία και πλοία από κάθε γωνιά της χώρας, και συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, δεν καθοδηγούνται, δεν υποστηρίζονται από κάποιο κόμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι λείπουν οι αφανείς και εμφανείς συστρατευόμενοι, αλλά το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από ομάδες αγροτών που συνεννοήθηκαν μεταξύ τους χωρίς να χρειαστεί να δείξουν κομματικές ταυτότητες ακόμα και αν έχουν. Ο μη σαφής κομματικός προσδιορισμός δείχνει το εύρος του προβλήματος αλλά και καθιστά δυσκολότερη τη διαχείρισή του.

«Οι παραγωγικοί και ταυτόχρονα σιωπηροί αυτοί οικονομικοί συντελεστές καλλιεργούν και μετασχηματίζουν την ύπαιθρο αενάως παραμένοντας σχεδόν αόρατοι στο κοινωνικό πεδίο», σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Σε κάθε αγροτική κινητοποίηση και χθες περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες προσπάθησαν να γίνουν ορατοί.

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/02/24


Γιώργος Αγγελούσης
Αταλάντη Φθιώτιδας. Kαλλιεργεί κηπευτικά, βαμβάκι, σιτάρι

Δεν πιστεύω ότι θα καταφέρουμε κάτι, αφού είπαν πως δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά και τι άλλο να κάνουμε; Επρεπε να έρθουμε. Δεν είχαμε καθόλου κέρδος φέτος. Τα μπαμπάκια τα πουλήσαμε 53 λεπτά – 65 λεπτά ήταν τα έξοδά μας.

Αντώνης Παπαϊωάννου
Κάστρο Βοιωτίας. Καλλιεργεί βαμβάκι, κρεμμύδια, σιτάρι, καλαμπόκι

Θέλουμε τον ελληνικό λαό στο πλευρό μας. Θα εξαφανιστούν τα προϊόντα από το ράφι, δεν θα φτάνουν στο σπίτι της Ελληνίδας νοικοκυράς. Ουρλιάζουν οι αγρότες. Είναι διαχρονικά τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας.

Απόστολος Χατζηγιάννης
Σοφάδες. Καλλιεργεί βαμβάκι, ντομάτες, σιτάρι, τριφύλλι, καλαμπόκι

Η Ελλάδα είναι τουρισμός και αγροτιά. Από τις αποζημιώσεις πήραμε ψίχουλα, ενώ είχαμε τεράστια καταστροφή σε όλη τη Θεσσαλία· δεν φτάνουν ούτε για τις πρώτες ανάγκες. Θέλουμε άμεσες και γρήγορες αποζημιώσεις, φθηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο

Κωνσταντίνος Μπάρας
Καρδίτσα. Καλλιεργεί καλαμπόκι, βαμβάκι, τριφύλλι, σιτάρι

Χρειαζόμαστε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Θέλουμε αποζημιώσεις, στην Καρδίτσα, και γενικά στη Θεσσαλία, πνιγήκαμε από την κακοκαιρία «Daniel». Θα μείνουμε εδώ τουλάχιστον μία ημέρα, και παραπάνω αν χρειαστεί.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου