οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Η Μόσχα έχει εκδηλώσει προς πάσα κατεύθυνση το ενδιαφέρον της να αναλάβει ο πρέσβης της στην Αθήνα το συγκεκριµένο συµβολικό πόστο. Εχουν, µάλιστα, σταλεί ρηµατικές διακοινώσεις προς κάθε ενδιαφερόµενο, προκειµένου να καταστεί σαφές ότι για τους Ρώσους η συµβολική σηµασία της θέσης του πρύτανη του διπλωµατικού σώµατος έχει αξία. ∆ιόλου παράδοξο, βεβαίως, καθώς η ανάληψη του πόστου θα έδινε στον κ. Μασλόβ τη δυνατότητα να οργανώνει συναντήσεις και θα υποχρέωνε τους δυτικούς οµολόγους του στο δυσάρεστο καθήκον να αρνηθούν να παραστούν.

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/02/24

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕ∆ΟΥ


Στις 30 Σεπτεµβρίου 2023 ο πρέσβης της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος αποχαιρετούσε (ως διπλωµάτης) το κτίριο της οδού Ξενοφώντος έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια. Ωστόσο, έκτοτε στους διπλωµατικούς κύκλους των Αθηνών επικρατεί µια µάλλον ανήσυχη ατµόσφαιρα, καθώς ο τέως πρέσβης τύγχανε, ως αρχαιότερος, να είναι και ο πρύτανης του διπλωµατικού σώµατος. 

Πρόκειται για µια αµιγώς τυπικού χαρακτήρα και συµβολική διάκριση, η οποία ακολουθεί κάθε οµήγυρη διπλωµατικών αντιπροσώπων σε πρωτεύουσες ανά τον πλανήτη. Στα καθήκοντα του πρύτανη του διπλωµατικού σώµατος περιλαµβάνονται πρωτοβουλίες, όπως η οργάνωση συναντήσεων µε τους οµολόγους του στην Αθήνα και άλλες κοινωνικού χαρακτήρα εκδηλώσεις. 

∆ικαιωµατικά η θέση ανήκει στον αµέσως επόµενο σε αρχαιότητα, τον πρέσβη της Ρωσικής Οµοσπονδίας στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόβ, ωστόσο ο πόλεµος στην Ουκρανία και οι ουσιαστικά ανύπαρκτες σχέσεις της Ελλάδας και των περισσοτέρων χωρών της Ε.Ε. µε τη Ρωσία, έχουν οδηγήσει σε µια ιστορία απίστευτη. Της αποχώρησης Κενεβέζου είχαν προηγηθεί –εις µάτην– εκκλήσεις από την Αθήνα προς τη Λευκωσία για µια µικρή παράταση, προκειµένου να µη δηµιουργηθούν τριβές µεταξύ των µελών του διπλωµατικού σώµατος, µεσούντος του πολέµου στην Ουκρανία.

Ο κ. Κενεβέζος είναι πλέον ιδιώτης, καθώς δεν είναι διπλωµάτης, οπότε εργάζεται στην ελεύθερη αγορά, ως εκ τούτου δεν έχει καµία οργανική σχέση µε τη µέχρι πρότινος εργασία του. Ωστόσο από την Αθήνα, επισήµως, αναζητείται τρόπος να παρακαµφθεί ο κ. Μασλόβ. Αµέσως επόµενος στη σειρά είναι ο Ούγγρος πρέσβης Ερικ Χάουπτ. ∆εδοµένης της ιδιαίτερης στάσης που γενικά κρατάει η Βουδαπέστη έναντι της Μόσχας, δεν είναι διόλου παράδοξο ότι δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβει αυτός τη θέση του πρύτανη, κατά παράβαση βεβαίως της, εθιµικά προσδιορισµένης, σειράς αρχαιότητας. Αναλόγως, κάτι τέτοιο δεν µπορεί να πράξει ούτε ο, οσονούπω (29.2) απερχόµενος, πρέσβης της Σερβίας, Ντούσαν Σπασόγεβιτς. 

Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, έχει δεχθεί να αναλάβει την υποχρέωση αυτή ο πρέσβης της Κροατίας στην Αθήνα Αλεξάνταρ Σούνκο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ενδιαµέσως η Μόσχα έχει εκδηλώσει προς πάσα κατεύθυνση το ενδιαφέρον της να αναλάβει ο πρέσβης της στην Αθήνα το συγκεκριµένο συµβολικό πόστο. Εχουν, µάλιστα, σταλεί ρηµατικές διακοινώσεις προς κάθε ενδιαφερόµενο, προκειµένου να καταστεί σαφές ότι για τους Ρώσους η συµβολική σηµασία της θέσης του πρύτανη του διπλωµατικού σώµατος έχει αξία. ∆ιόλου παράδοξο, βεβαίως, καθώς η ανάληψη του πόστου θα έδινε στον κ. Μασλόβ τη δυνατότητα να οργανώνει συναντήσεις και θα υποχρέωνε τους δυτικούς οµολόγους του στο δυσάρεστο καθήκον να αρνηθούν να παραστούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου