οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Η Ινδία είναι μια ανερχόμενη δύναμη, που ασκεί όλο και μεγαλύτερη επιρροή στα παγκόσμια πράγματα. Ορθώς λοιπόν ο έλληνας Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Από το σημείο αυτό βέβαια μέχρι να μιλά για «κοινό ήθος» και να χαρακτηρίζει «πραγματικό φίλο» έναν άνθρωπο που κατηγορείται ότι συλλαμβάνει ακτιβιστές και δημοσιογράφους, κλείνει ΜΚΟ με την κατηγορία ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, υπονομεύει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και παγώνει τους λογαριασμούς της αντιπολίτευσης, υπάρχει αναμφίβολα μια απόσταση....

"ΤΑ ΝΕΑ", 22/02/24

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ

«Τι είδους δημοκρατία γίνεται η Ινδία;», ρώτησε ο Tζον Ριντ των «Financial Times», επικαλούμενος χαρακτηρισμούς που έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς οι αντίπαλοι του Ναρέντρα Μόντι, όπως «εκλεγμένη απολυταρχία» και «αντιφιλελεύθερη δημοκρατία». «Οι όροι αυτοί δεν αποτυπώνουν όλη την αλήθεια», απάντησε η Ιντιρα Τζαϊσίνγκ. «Η χώρα μετατρέπεται σε θεοκρατικό κράτος. Και είναι πολύ, πολύ κρίμα, γιατί η Ινδία ήταν μοναδική στον κόσμο στο να φιλοξενεί τόσο πολλούς πιστούς».

H 83χρονη δικηγόρος έχει ιδρύσει μαζί με τον σύζυγό της την οργάνωση Lawyers Collective και έχει πρωταγωνιστήσει τις τελευταίες δεκαετίες σε πολύκροτες δίκες: έχει υπερασπιστεί από τα θύματα της χημικής καταστροφής της Μποπάλ, το 1984, μέχρι αεροσυνοδούς της Air India που δεν έπαιρναν προαγωγή επειδή ήταν γυναίκες και θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. «Είμαι γηραιότερη από το Σύνταγμα της Ινδίας», λέει, «και το βλέπω να καταρρέει μπροστά στα μάτια μου. Το κράτος θρησκείας παίρνει τη θέση του κράτους δικαίου». Η τελευταία ένδειξη ήταν ο καθαγιασμός από τον Μόντι ενός ινδουιστικού ναού που κτίστηκε στο σημείο όπου φανατικοί θρησκόληπτοι γκρέμισαν το 1992 ένα τζαμί.

Η Ινδία είναι μια ανερχόμενη δύναμη, που ασκεί όλο και μεγαλύτερη επιρροή στα παγκόσμια πράγματα. Ορθώς λοιπόν ο έλληνας Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Από το σημείο αυτό βέβαια μέχρι να μιλά για «κοινό ήθος» και να χαρακτηρίζει «πραγματικό φίλο» έναν άνθρωπο που κατηγορείται ότι συλλαμβάνει ακτιβιστές και δημοσιογράφους, κλείνει ΜΚΟ με την κατηγορία ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, υπονομεύει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και παγώνει τους λογαριασμούς της αντιπολίτευσης, υπάρχει αναμφίβολα μια απόσταση.

Υπάρχει και κάτι ακόμη: όπως γράφει ο Γκίντεον Ράχμαν στους «FT», o Μόντι περιλαμβάνεται στους καινούργιους φίλους του Πούτιν. Στην αρχή του χρόνου οι δύο άνδρες είχαν μια θερμή τηλεφωνική συνομιλία, όπου αλληλοευχήθηκαν καλή επιτυχία στις επικείμενες εκλογές. Η Ινδία έχει ανάγκη φυσικά τη Ρωσία, από αυτήν έχει αγοράσει ένα μεγάλο μέρος του στρατιωτικού της εξοπλισμού, ενώ επωφελείται και από το φτηνό ρωσικό πετρέλαιο. Κι έτσι, όταν ο εκπρόσωπος του κόμματος του Μόντι, του Bharatiya Janata, ρωτήθηκε τις προάλλες για τον θάνατο του Ναβάλνι, απάντησε: «Η Ρωσία ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας ισχυρός φίλος και σύμμαχος της Ινδίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πριν από λίγες ημέρες μια πολύ προχωρημένη δήλωση για το θέμα αυτό. Αλλά είναι σίγουρο ότι δεν το έθιξε στη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Ινδίας. Γιατί κι εκείνος μπορεί εύλογα να του έλεγε, «θυμίστε μου, είστε ο πρωθυπουργός της χώρας που το 59% των κατοίκων της δήλωσαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση πως η Ευρώπη πρέπει να πιέσει την Ουκρανία να διαπραγματευθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία – ένα ποσοστό που υπολείπεται μόνο εκείνου της Ουγγαρίας»;



                                                                  "ΤΑ ΝΕΑ", 22/02/24


Συμμαχία με γεωστρατηγική σημασία

Αμυντική συνεργασία και επενδύσεις στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Μόντι στο Νέο Δελχί, στα σκαριά συμφωνία και για τη «νόμιμη μετανάστευση» ινδών εργατών

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Εξι μήνες αφότου έδωσε τα χέρια με τον Ναρέντρα Μόντι συμφωνώντας από το Μαξίμου στην αναβάθμιση των ελληνο-ινδικών σχέσεων σε «στρατηγικές», ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην κυβερνητική έδρα της Ινδίας, στο ανάκτορο Rashtrapati Bhavan, με τριπλό στόχο. Οχι μόνο για να μη μείνουν στα λόγια αλλά να εξειδικευτούν τα βήματα συνεργασίας που είχαν συζητηθεί στην Αθήνα, ούτε μόνο για να αναζητηθούν νέες συμπράξεις, αλλά και για να εμπεδωθεί ο ρόλος της Αθήνας ως κομβικός στους σχεδιασμούς της πολυπληθέστερης χώρας και πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου να βρει «εξόδους» προς τη Δύση. Και αυτό γιατί στην τρέχουσα περίοδο υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας και εξελίξεων σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, η Αθήνα διακρίνει ευκαιρία να δράσει ως ενδιάμεσος. Με τα πρωθυπουργικά λόγια από το Νέο Δελχί «η Ελλάδα του σήμερα μπορεί να αποτελέσει το κατώφλι της Ινδίας προς την Ευρώπη».

Το φιλόδοξο IMEC

Βασικό πρότζεκτ που πλαισιώνει τη βούληση για στενότερες σχέσεις είναι το φιλόδοξο IMEC – ένας στρατηγικής σημασίας διάδρομος σύνδεσης Ινδίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης – που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ινδική προεδρία του G20 και στηρίζεται από τις ΗΠΑ. Το σχέδιο «πάγωσε» ο πόλεμος στη Γάζα, ωστόσο οι παρασκηνιακές προεργασίες δεν εγκαταλείπονται και η Αθήνα διεκδικεί ενεργή συμμετοχή. «Για την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος προϋπόθεση είναι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή» υπογράμμισε ο Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τη σταθερότητα «απαραίτητη συνθήκη» για οποιοδήποτε σχέδιο ευημερίας. Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι η Ινδία είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού Ωκεανού και αντίστοιχα η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις δύο χώρες να μοιράζονται, κατά την αποστροφή του, «ισχυρή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της Θάλασσας και πίστη στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Μητσοτάκης, θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ινδίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2028-2029 αλλά και θα υποστηρίξει τον «ευρύτερο διάλογο για τη μεταρρύθμιση» του ίδιου του οργανισμού
.
Εργάτες

Στο μεταξύ, σε διμερές επίπεδο κλειδώνει, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η συνεννόηση για ινδούς εργάτες γης στο πλαίσιο μιας «πολύ σημαντικής συμφωνίας», κατά τον Μητσοτάκη, για τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Από την πλευρά του ο Μόντι διέκρινε «νέες ευκαιρίες», πέραν του Μεταναστευτικού, στον τομέα της άμυνας, αλλά και στην κυβερνοασφάλεια. Ηδη οι αμυντικές σχέσεις Αθήνας – Νέου Δελχί αναπτύσσονται με διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, ενώ είναι σαφές ότι σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο η ελληνο-ινδική σχέση λειτουργεί και ως αντίβαρο στη συμμαχία Τουρκίας – Πακιστάν. Ειδικά μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ινδία έχει κάθε λόγο (για τη διαφύλαξη των δικών της εμπορικών συμφερόντων) να ενδιαφέρεται για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα – θέμα που συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή συνάντηση.
Ευκαιρίες

Οι επαφές της ελληνικής αποστολής σε Νέο Δελχί, Βομβάη και Μπανγκαλόρ μέχρι και αύριο, συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, του υφυπουργού Κώστα Φραγκογιάννη, πρωθυπουργικών συμβούλων και πολυμελούς επιχειρηματικής εκπροσώπησης, επικεντρώνονται στην προώθηση συνεργειών σε υποδομές, ναυτιλία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατά πληροφορίες, στο τετ α τετ με τον Μόντι ο Μητσοτάκης έριξε επιπλέον βάρος στα logistics ως τομέα στον οποίο υπάρχουν ευκαιρίες για τις ινδικές εταιρείες. Δημόσια οι δύο πρωθυπουργοί ανέδειξαν το στοίχημα να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο ως το 2030, ενόσω στελέχη ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων προχωρούσαν σε Β2Β συναντήσεις. Στην ινδική επιχειρηματική κοινότητα θα απευθυνθεί και ο Μητσοτάκης σήμερα, ενώ ήδη από το φόρουμ Raisina Dialogue προσπάθησε να πείσει για την ασφάλεια της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. «Αναπτυσσόμαστε, ελάτε μαζί μας σε αυτό το «ταξίδι»» είπε.




....από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ",22/02/24

Μόντι: Νέες ευκαιρίες για συνεργασία

Στις προοπτικές των σχέσεων Ελλάδας - Ινδίας αναφέρθηκε ο Ναρέντρα Μόντι

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ


Στρατηγική σύγκλιση για τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και συμφωνία να αυξήσουν με ταχύ ρυθμό την οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, διαπίστωσαν χθες, στη συνάντησή τους στο Νέο Δελχί, οι δύο πρωθυπουργοί Κυριάκος Μητσoτάκης και Ναρέντρα Μόντι.

Στην ενίσχυση της συνεργασίας προκειμένου Αθήνα και Νέο Δελχί να έρθουν πιο κοντά στους τομείς της άμυνας, της αντιτρομοκρατικής δράσης, της κυβερνοασφάλειας και της παροχής ασφάλειας στη θάλασσα συμφώνησαν χθες, μεταξύ άλλων, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ινδίας Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι στη συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου. Στην ατζέντα βρέθηκε, ακόμη, η ενίσχυση της συνεργασίας στην υψηλή τεχνολογία, στον τομέα των υποδομών και στην πράσινη μετάβαση, ενώ από τη συζήτηση δεν έλειψε, προφανώς, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η οποία αποτελεί χώρο σύγκλισης των στρατηγικών συμφερόντων των δύο χωρών και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναβρασμό.

Υπενθυμίζεται ότι δίχως κάποια σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα και στο Λεβάντε, από όποια από τις δύο άκρες του νήματος που ενώνει τα συμφέροντα Ελλάδας και Ινδίας κι αν ιδωθεί, τα στρατηγικά έργα διασύνδεσης των δύο χωρών, με κορυφαίο τον Διάδρομο Ινδίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης (IMEC), δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

«Οι συζητήσεις μας σήμερα έχουν ιδιαίτερο νόημα και είναι εξόχως παραγωγικές. Είναι πολύ ικανοποιητικό ότι προχωρούμε ταχύτατα, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας για διπλασιασμό του εμπορίου μας μέχρι το 2030. Εχουμε εντοπίσει νέες ευκαιρίες, για να δώσουμε νέα ενέργεια στη συνεργασία μας», είπε ο κ. Μόντι, επισημαίνοντας ότι η ναυτιλία και η διασυνδεσιμότητα είναι για την Ελλάδα και την Ινδία καίριας σημασίας.

«Αληθινός φίλος»

Ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, πέρα από την ατζέντα των συνομιλιών στην οποία αναφέρθηκε, υπογράμμισε τις κοινές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες. «Μοιραζόμαστε και οι δύο μια ισχυρή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, είμαστε και οι δύο πιστοί στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στη διπλωματία και τη σταθερότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Ινδού πρωθυπουργού.

«Στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Μόντι βρήκα έναν οραματιστή, έναν ηγέτη με αρχές και, τολμώ να πω, έναν αληθινό φίλο. Και η σημασία που αποδίδουμε στις σχέσεις μας με την Ινδία είναι εμφανής όχι μόνο στην αύξηση των διμερών μας επαφών κατά τον τελευταίο χρόνο, αλλά και στις συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στη γεωπολιτική διάσταση της σχέσης με την Ινδία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ινδίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2028-2029. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν, όμως, η παρατήρηση του κ. Μητσοτάκη σχετικά με τη θετική στάση της Ελλάδας «για τη μεταρρύθμιση του ίδιου του ΟΗΕ, προκειμένου να αντικατοπτρίζει περισσότερο τα μεταβαλλόμενα μοτίβα στην ανάπτυξη και την παγκόσμια ισχύ».

Εν ολίγοις η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της συζήτησης σχετικά με τη συμπερίληψη στις δομές λήψης αποφάσεων (άρα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας) των νέων δυνάμεων του κόσμου. «Θεωρούμε την Ινδία έναν από τους κύριους πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-ειρηνικού. Και δεδομένου του μεγέθους, της Ιστορίας και της στρατηγικής σημασίας σας, είναι πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Ινδία αναλαμβάνει με σθένος αυτόν τον νέο ηγετικό ρόλο. Θεωρούμε ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη δική μας περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας ουσιαστικά την εταιρική σχέση Ελλάδας και Ινδίας ως περίπου φυσική.

Οι επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην Ινδία δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα λιμάνια, η ναυτιλία και τα logistics.

Ο Ινδός πρωθυπουργός και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσαν στόχο τον διπλασιασμό του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μέχρι το 2030.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου