οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και στο Ταµείο Ανάκαµψης δίνουν «καθηµερινή µάχη», όπως αναφέρουν, για να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα ορόσηµα, χωρίς βέβαιο αποτέλεσµα. Η µεγαλύτερη ανησυχία αφορά το ενδεχόµενο προσφυγής σε κάποια σύµβαση, κάτι που µοιραία οδηγεί σε καθυστέρηση της ανάθεσης, αλλά και της δόσης, για την οποία αποτελεί προαπαιτούµενο. Η µόνη εναλλακτική είναι να ζητήσει η κυβέρνηση µερική πληρωµή της δόσης, κάτι που δεν έχει συµβεί µέχρι στιγµής.

Από την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/02/24

∆υσκολεύει η απορρόφηση πόρων 
από Ταµείο Ανάκαµψης

Πλέον δεν αρκούν µεταρρυθµίσεις, αλλά απαιτούνται
 οι συµβάσεις για τα έργα

Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Οι αναθέσεις των συµβάσεων τριών µεγάλων έργων, αλλά και η επίτευξη προόδου στο «Εξοικονοµώ» είναι οι µεγαλύτερες εκκρεµότητες για την υποβολή του 4ου αιτήµατος πληρωµών από το Ταµείο Ανάκαµψης, που τοποθετείται πλέον από την κυβέρνηση τον Απρίλιο. Οι µεγάλες εκκρεµότητες εντοπίζονται σε έργα στον Βοτανικό, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον οδικό άξονα βόρειας Κρήτης, αλλά και στην πρόοδο του προγράµµατος «Eξοικονοµώ». Οι εκκρεµότητες αυτές –που δεν είναι οι µόνες– επιβεβαιώνουν την ανησυχία ότι µε την πάροδο του χρόνου θα γίνεται όλο και δυσκολότερη η απορρόφηση των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης. Πλέον τα ορόσηµα περιλαµβάνουν και αναθέσεις έργων, κάτι που σκοντάφτει στην ανεπάρκεια των Αρχών του ∆ηµοσίου.

Οι αναθέσεις των συµβάσεων τριών µεγάλων έργων, αλλά και η επίτευξη προόδου στο «Εξοικονοµώ» είναι οι µεγαλύτερες εκκρεµότητες για την υποβολή του 4ου αιτήµατος πληρωµών από το Ταµείο Ανάκαµψης, που τοποθετείται πλέον από την κυβέρνηση τον Απρίλιο.

Τα έργα αυτά περιλαµβάνονται στα λεγόµενα ορόσηµα, δηλαδή στα προαπαιτούµενα για την 4η δόση και είναι τα εξής:

• Η ανάπλαση στον Βοτανικό, που αφορά τον χώρο πρασίνου και την οδοποιΐα, που αναµένεται να ανατεθεί τον Μάρτιο.

• Ο πεζόδροµος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, που αναµένεται επίσης να ανατεθεί τον Μάρτιο. Τα παραπάνω δύο έργα αποτελούν ένα ορόσηµο, αυτό που αφορά τις αστικές αναπλάσεις.

• Ο ΒΟΑΚ και συγκεκριµένα η ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου για την παραχώρηση του τµήµατος Χανίων - Ηρακλείου, που ελπίζεται να γίνει επίσης τον Μάρτιο.

• Το «Εξοικονοµώ» για τις επιχειρήσεις, για το οποίο δηµοσιεύθηκε η πρόσκληση για τον πρωτογενή τοµέα και το «Αλλάζω συσκευή», για το οποίο επίσης δηµοσιεύθηκε η πρόσκληση την προηγούµενη εβδοµάδα. Είναι από τα πιο δύσκολα ορόσηµα γιατί απαιτούνται 9.700 εγκρίσεις αιτήσεων.

Οι σηµαντικές παραπάνω εκκρεµότητες –δεν είναι οι µόνες– επιβεβαιώνουν την ανησυχία ότι µε την πάροδο του χρόνου θα γίνεται όλο και δυσκολότερη η απορρόφηση των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης. Κι αυτό γιατί τα ορόσηµα δεν είναι πλέον µόνο µεταρρυθµίσεις και ψήφιση νόµων, αλλά περιλαµβάνουν και αναθέσεις έργων, κάτι που σκοντάφτει στην ανεπάρκεια των Αρχών του ∆ηµοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην παθογένεια, εν γένει, του ελληνικού συστήµατος δηµοσίων έργων.

Ετσι, στο υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και στο Ταµείο Ανάκαµψης δίνουν «καθηµερινή µάχη», όπως αναφέρουν, για να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα ορόσηµα, χωρίς βέβαιο αποτέλεσµα. Η µεγαλύτερη ανησυχία αφορά το ενδεχόµενο προσφυγής σε κάποια σύµβαση, κάτι που µοιραία οδηγεί σε καθυστέρηση της ανάθεσης, αλλά και της δόσης, για την οποία αποτελεί προαπαιτούµενο. Η µόνη εναλλακτική είναι να ζητήσει η κυβέρνηση µερική πληρωµή της δόσης, κάτι που δεν έχει συµβεί µέχρι στιγµής.

Η 4η δόση, για την οποία αρχικά είχε αναφερθεί ότι το αίτηµα θα υποβαλλόταν το α΄ τρίµηνο φέτος, αφορά ποσό 3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. επιχορηγήσεις και τα 2,3 δισ. δάνεια.

Για τα δάνεια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει εκπληρωθεί το ορόσηµο που αφορά τη συµβασιοποίηση δανείων 4,5 δισ. ευρώ. Γενικώς, τα δάνεια είναι το πιο επιτυχηµένο κοµµάτι, αφού δίνει δυνατότητα γρήγορης και χαµηλότοκης χρηµατοδότησης επιχειρήσεων, αλλά βεβαίως είναι χρέος.

Μέχρι στιγµής από το Ταµείο Ανάκαµψης έχουν εισρεύσει 14,7 δισ. ευρώ, σε σύνολο 36 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα. Σύµφωνα µε την ενδιάµεση έκθεση για το Ταµείο Ανάκαµψης, που δηµοσιεύθηκε την περασµένη εβδοµάδα, η Ελλάδα περιλαµβάνεται στις 8 χώρες που έχουν υποβάλει και εισπράξει και την τρίτη δόση, δηλαδή µέχρι στιγµής έχει σχετικά καλή θέση.

Μόνο µία χώρα έχει υποβάλει 5 αιτήµατα και έχει εισπράξει ήδη 4 δόσεις, ενώ άλλες 3 χώρες έχουν υποβάλει 4ο αίτηµα, αλλά ακόµη δεν έχουν εισπράξει τη δόση.

Συνολικά, για το 4ο αίτηµα που ετοιµάζεται να υποβάλει η Ελλάδα, πρέπει να εκπληρώσει 20 ορόσηµα. Εκτός από τα 3 που προαναφέρθηκαν, πολλά έχουν ήδη ικανοποιηθεί και κάποια άλλα θεωρούνται αρκετά ασφαλή. Ανάµεσά τους είναι τα εξής:

• Τα νέα δικαστικά κτίρια, που υπεγράφησαν προχθές από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

• Η ανάθεση συµβάσεων για την οδική ασφάλεια σε 2.300 σηµεία.

• Συµβάσεις για έργα αποθήκευσης

σε µπαταρίες 700 MW. Οι δύο σχετικές προσκλήσεις έχουν δηµοσιευθεί.

• Η ανάθεση της σύµβασης για το έργο ενεργειακής αναβάθµισης του Ολυµπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ).

• Η κωδικοποίηση του Κώδικα ∆ιοικητικής ∆ιαδικασίας, που αναµένεται να ψηφιστεί µε κυβερνητικό νοµοσχέδιο τον Μάρτιο.

Εφόσον όλα πάνε καλά µε την 4η δόση, το πρόγραµµα προβλέπει ένα ακόµη αίτηµα, για την 5η δόση, εντός του 2024. Αυτή θα αφορά ποσό ύψους 3,6 δισ., εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα αφορούν δάνεια και 1,3 δισ. επιχορηγήσεις. Η δόση προϋποθέτει την ικανοποίηση 30 οροσήµων και στόχων.

Επενδύσεις

Εκτός όµως από την απορρόφηση των δόσεων, το ζητούµενο για τον προϋπολογισµό και την ανάπτυξη είναι και η υλοποίηση των επενδύσεων. Για φέτος προβλέπονται επενδύσεις 3,6 δισ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης και ήδη στο υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας υπολογίζουν ότι έχουν διατεθεί περίπου τα 400 εκατ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου