οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Με βάση την απόφαση που εγκρίθηκε από το σώμα του συνεδρίου, ωστόσο, η οποία δεν έχει ακόμα αναρτηθεί δημόσια, δύο δεδομένα μπαίνουν στο τραπέζι που ο Κασσελάκης δεν ανέφερε: το πρώτο είναι η φράση που αφορά την εμπιστοσύνη «για τις επόμενες εκλογικές μάχες, με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών», μια φράση που χρησιμοποιούν όλοι όσοι εντός του κόμματος σημειώνουν πως δεν έχει λάβει «λευκή επιταγή». Η ίδια απόφαση περιέχει και την εντολή για ανασύσταση του Εκτελεστικού Γραφείου, το οποίο θα συνεδριάζει να τακτικά – και αυτό βάζει μια ακόμα θεσμική δικλίδα στις αποφάσεις του κόμματος, σε βαθμό οργάνων. Και εκεί, τον πρώτο λόγο έχει η ομάδα που λειτούργησε «πυροσβεστικά» στο συνέδριο, με πρωτοβουλία της οποίας ακυρώθηκαν οι εκλογές και έδωσε στον Κασσελάκη την εμπιστοσύνη του κομματικού μηχανισμού...

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/02/24












ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ

Πώς θα αντέξουν ο ένας πλάι στον άλλον μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές; Η ερμηνεία του επεισοδιακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ από τις διάφορες εσωκομματικές πλευρές καθορίζει τις επόμενες διαχωριστικές γραμμές – και με τις δηλώσεις του χθες (ΕΡΤ) ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έδειξε διατεθειμένος να χαμηλώσει τους τόνους. «Εχω βγει ενισχυμένος, ένα ολόκληρο στάδιο σειόταν και έλεγε «κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη»» ανέφερε χαρακτηριστικά – εκτιμώντας πως, αν γίνονταν τελικά εκλογές, θα νικούσε με 90%. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως το αποτέλεσμα του συνεδρίου δεν θέτει κανένα ζητούμενο αμφισβήτησής του, καθώς έλαβε «τεράστια εντολή» να κάνει όλες τις καταστατικές αλλαγές που θέλει στο κόμμα, έχοντας την εμπιστοσύνη του κόμματος έως τις ερχόμενες εθνικές εκλογές.

«Δεν βγήκα λαβωμένος, τα στελέχη απέναντί μου είναι ελάχιστα, ας κοιτάξουν το συνέδριο» συνέχισε ο Κασσελάκης, μιλώντας για αλλαγές που θα μετασχηματίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια «μεγάλη προοδευτική παράταξη»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίο κόμμα, ακόμα και η λέξη «Συνασπισμός» δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα» σχολίασε όταν ρωτήθηκε για αλλαγές που αφορούν μέχρι και το όνομα του κόμματος, χωρίς ωστόσο να μπαίνει σε λεπτομέρειες για την «πρώιμη εικόνα» που έχει από τα ερωτηματολόγια. Αυτό που ξεκαθάρισε, επίσης, έχει να κάνει με την κατεύθυνση του κόμματος, καθώς έκανε λόγο για χώρο που εκφράζει την Κεντροαριστερά, με πολιτικό σχέδιο «της σύγχρονης Αριστεράς».

Βολές κατά Αλέξη Τσίπρα

Παράλληλα, ο Κασσελάκης εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα: αφενός δημοσιοποιώντας πως ο Μιχάλης Καλογήρου ενημέρωσε τον Μανώλη Καπνισάκη για την απουσία του πρώην πρωθυπουργού από το συνέδριο και για την ανάρτηση μόλις ένα λεπτό πριν αυτή δημοσιευθεί, αφετέρου λέγοντας πως παρέλαβε ένα κόμμα στο 17%, που «δεν είναι κυβερνητικό» και πως ο κύκλος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 έχει κλείσει. Κι επιπλέον ότι «ήταν λάθος» του προκατόχου του η απουσία του από το συνέδριο.

Με βάση την απόφαση που εγκρίθηκε από το σώμα του συνεδρίου, ωστόσο, η οποία δεν έχει ακόμα αναρτηθεί δημόσια, δύο δεδομένα μπαίνουν στο τραπέζι που ο Κασσελάκης δεν ανέφερε: το πρώτο είναι η φράση που αφορά την εμπιστοσύνη «για τις επόμενες εκλογικές μάχες, με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών», μια φράση που χρησιμοποιούν όλοι όσοι εντός του κόμματος σημειώνουν πως δεν έχει λάβει «λευκή επιταγή». Η ίδια απόφαση περιέχει και την εντολή για ανασύσταση του Εκτελεστικού Γραφείου, το οποίο θα συνεδριάζει να τακτικά – και αυτό βάζει μια ακόμα θεσμική δικλίδα στις αποφάσεις του κόμματος, σε βαθμό οργάνων. Και εκεί, τον πρώτο λόγο έχει η ομάδα που λειτούργησε «πυροσβεστικά» στο συνέδριο, με πρωτοβουλία της οποίας ακυρώθηκαν οι εκλογές και έδωσε στον Κασσελάκη την εμπιστοσύνη του κομματικού μηχανισμού. Από την πλευρά της, αυτή η ομάδα εμφανώς θεωρεί πως λειτούργησε υπεύθυνα, ώστε να μη φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, «κλείνοντας» ωστόσο τις σχέσεις της με εκείνους που στήριξαν, και από το βήμα, τον πρώην πρόεδρο.

Αιχμές για «ουδέτερους»

Η αντιπολίτευση που συσπειρώθηκε στο πρόσωπο της Ολγας Γεροβασίλη, με ευθεία αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, δεν αφήνει μόνο αιχμές για την ομάδα Κασσελάκη και τον στενό του πυρήνα, αλλά και για αυτή την ομάδα των «ουδέτερων», με επικεφαλής τους τρεις της πρότασης (Νίκο Παππά, Σωκράτη Φάμελλο, Γιώργο Τσίπρα) – σημειώνοντας πως και για εκείνους «έπεσαν οι μάσκες», καθώς το επόμενο διάστημα «θα αποκαλυφθεί πλήρως ποιοι και πόσο στηρίζουν τον πρόεδρο». Αυτά τα στελέχη θεωρούν πως η απόσταση ανάμεσά τους και στον «διχαστικό λόγο» που επέδειξε ο Κασσελάκης στο συνέδριο παραμένει – εκλαμβάνοντας ως στοχοποίηση τη φράση για τα «σταυρωμένα χέρια» στις πρώτες σειρές. Για κάποιους εξ αυτών, την ίδια σημασία έχει πως και ο Τσίπρας φαίνεται πως πια έχει διαχωρίσει τη θέση του από την τακτική Κασσελάκη, με το περιβάλλον του να προειδοποιεί μετά το πέρας του συνεδρίου πως «όλοι κρίνονται στο αποτέλεσμα».




"


...από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 27/02/24


































ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Δύσκολη αναμένεται η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι με απόφαση του συνεδρίου αποφεύχθηκε μια νέα αναμέτρηση για την ηγεσία. Ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε (στην ΕΡΤ) ότι θα παραμείνει πρόεδρος μέχρι τις προσεχείς εθνικές εκλογές, ενώ πρόσθεσε πως «το πιο εύκολο πράγμα για μένα θα ήταν να πήγαινα σε εσωκομματικές εκλογές και να τις κέρδιζα με 90%».

Μετά τέσσερις ηµέρες έντονου παρασκηνίου στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ζυµώσεων και φορτισµένου κλίµατος, που ξεπέρασε κατά πολύ τα πολιτικά όρια, οι διαλυτικές τάσεις στο κόµµα παραµένουν. Παρά τα όσα υποστηρίζουν στελέχη που πρόσκεινται στην ηγεσία, το «ταµείο» δεν είναι θετικό, καθώς η εικόνα που βγήκε προς τα έξω για την αξιωµατική αντιπολίτευση δεν ήταν ελκυστική. Γιατί κάποιος αµφιταλαντευόµενος ψηφοφόρος να παραµείνει στην Κουµουνδούρου ή γιατί πολίτες που έχουν «µετακοµίσει» στην «γκρίζα ζώνη» να επιλέξουν ένα κόµµα που αυτοαποδοκιµάζεται στην κορυφαία διαδικασία του; «Η εικόνα του συνεδρίου δεν ήταν καλή, αυτή είναι η πραγµατικότητα», παραδέχθηκε ο Γιώργος Τσίπρας µιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αυτό το κλίµα θα επιχειρήσει να αναστρέψει ο Στέφανος Κασσελάκης. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κ», ετοιµάζεται να προχωρήσει άµεσα σε αλλαγές που αφορούν πολιτικές θέσειςκλειδιά. Στον σχεδιασµό του δεν µπορεί παρά να περιλαµβάνεται η συγκρότηση του Εκτελεστικού Γραφείου, το οποίο είχε συνεδριάσει ελάχιστες φορές µε τη συµµετοχή ακόµη της Εφης Αχτσιόγλου. Παρά τις αρνήσεις του να το ενεργοποιήσει, πλέον υπάρχει η Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου που τον δεσµεύει. Το ζητούµενο είναι το συγκεκριµένο όργανο να αποκτήσει ρόλο «πρωινού καφέ», ο οποίος θα καθορίζει καθηµερινά τη «γραµµή» στα θέµατα της επικαιρότητας. Ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε τη µάχη του χειροκροτήµατος στο συνέδριο, ωστόσο γνωρίζει καλά πως αν το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό και αλλάξει ο πολιτικός χάρτης, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να περνάει στην τρίτη θέση, θα αµφισβητηθεί ξανά.

Το «restart» δεν θα είναι εύκολο, καθώς πλέον έχει απέναντί του έναν συγκροτηµένο αντιπολιτευτικό πόλο µε την Ολγα Γεροβασίλη επικεφαλής. Οι «µεταγραφές» στελεχών, όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Αθηνά Λινού και ο Χρήστος Σπίρτζης, καταδεικνύουν πως επετεύχθη µια ικανοποιητική συσπείρωση. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι η αντιπρόεδρος της Βουλής και κατ’ επέκταση ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφεραν να συνενώσουν όλα τα κοµµάτια της παλαιάς προεδρικής φρουράς. Ο Νίκος Παππάς, ο Σωκράτης Φάµελλος και ο Γιώργος Τσίπρας τράβηξαν τον δικό τους δρόµο, που τους ανέδειξε κερδισµένους του συνεδρίου µε την πρόταση της αναβολής των εκλογών, που εγκρίθηκε από το συνέδριο. Η κ. Γεροβασίλη δεν προτίθεται να φτιάξει κάποια δική της πλατφόρµα προκειµένου να αντιπολιτευθεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Προτάσσει την καλή πορεία του κόµµατος στις ευρωεκλογές και τη σύγκρουση απέναντι στη Νέα ∆ηµοκρατία. Είναι γεγονός, όµως, ότι θα παρακολουθεί στενά αν ο πρόεδρος κινείται µε συλλογικό τρόπο. Οι εσωτερικοί ανασχηµατισµοί που ετοιµάζονται δεν φαίνεται να αφορούν την αντιπρόεδρο της Βουλής.

Ολοι αναγνωρίζουν πως το συνέδριο που µόλις ολοκληρώθηκε δεν είχε καµία σχέση µε το σώµα που συγκροτήθηκε δύο χρόνια πριν. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν καθαρό πως δεν είχε τον έλεγχό του και η παρέµβασή του για προσφυγή στη βάση φάνηκε πολύ γρήγορα πως δεν είχε τύχη. Τι πέτυχε ο πρώην πρωθυπουργός; Τραβώντας µια διακριτή κόκκινη γραµµή, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν µπορεί πλέον να χρησιµοποιεί το πολιτικό του κεφάλαιο.

Πυρά από τον Κασσελάκη κατά του Τσίπρα

Το χάσµα που έχει προκληθεί µεταξύ του ιδίου και του Αλέξη Τσίπρα δεν έκρυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ µε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ (και στον Γ. Κουβαρά). Λίγες ώρες µετά το συνέδριο και την πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού να ζητήσει προσφυγή στη βάση, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως «εγώ σέβοµαι την πρωτοβουλία του τέως προέδρου. Νοµίζω ότι ήταν λάθος να µην εµφανιστεί στο συνέδριο». Ερωτώµενος για τις τωρινές σχέσεις τους ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για ένα ενδιαφέρον µικροπολιτικό ερώτηµα και συµπλήρωσε πως «ο κύκλος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 έχει κλείσει. Αρχίζει ένας καινούργιος κύκλος υπό την ηγεσία µου και έτσι θα πορευτούµε». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε µάλιστα πως παρέλαβε ένα κόµµα που δεν ήταν κυβερνητικό κόµµα.

Ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε πως δεν βγήκε λαβωµένος από το συνέδριο, επισηµαίνοντας για την Ολγα Γεροβασίλη ότι δεν επιθυµούσε να είναι πρόεδρος του κόµµατος. «Το πιο εύκολο πράγµα για µένα θα ήταν να πήγαινα σε εσωκοµµατικές εκλογές, να τις κέρδιζα µε 90% και να έλεγα “δείτε”... Πιστεύω θα ήταν µια ανούσια διαδικασία εφόσον η κ. Γεροβασίλη λέει ότι στις 10 Μαρτίου δεν θα είναι υποψήφια και εφόσον όλο το συνέδριο λέει δεν χρειάζεται αναβάπτιση, “τον στηρίζουµε, κάτω τα χέρια από τον Στέφανο”».

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε µετά το συνέδριο ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε να επιµένει στο θέµα της «λευκής επιταγής» που είχε ζητήσει την προηγούµενη εβδοµάδα από την Πολιτική Γραµµατεία. Στο ερώτηµα αν πήρε εντολή για όλες τις επόµενες εκλογές και όχι µόνο για τις ευρωεκλογές, απάντησε πως «το στάδιο το είπε ξεκάθαρα». Σε αυτό το θέµα πρόσθεσε: «Θα παραµείνω αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ µέχρι τις επόµενες εθνικές εκλογές. Εχω τεράστια εντολή από τα µέλη του κόµµατος να κάνω ακριβώς αυτό και έχω εντολή να µετασχηµατίσω τον ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα. Οποιος θέλει να µε αµφισβητήσει, µε χαρά να µε αµφισβητήσει. Εάν χρειαστεί να ξανακερδίσω, θα ξανακερδίσω. ∆εν είναι θέµα αλαζονείας, τα µέλη µίλησαν».

Ανοίγοντας ξανά θέµα αλλαγής ονόµατος σε σχέση µε το ερωτηµατολόγιο που έχει καταθέσει –και ήταν η αφορµή για να ξεκινήσουν οι αναταράξεις στην Κουµουνδούρου–, ο Στέφανος Κασσελάκης σηµείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενιαίο κόµµα αυτή τη στιγµή, άρα ακόµη και η λέξη “Συνασπισµός” στην ουσία δεν αντικατοπτρίζει την πραγµατικότητα».

Ανέφερε πως έλαβε εντολή να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόµενες εθνικές εκλογές, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο αλλαγής ονόµατος του κόµµατος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου