οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Τώρα που το ΚΥΣΕΑ έδωσε το “πράσινο φως” γιά την αποστολή της Φ/Γ “ΥΔΡΑ” στην Ερυθρά Θάλασσα, τώρα που προφανώς εσταθμίσθησαν όλα για τη συγκεκριμένη αποστολή, λίγες μόνον λέξεις μπορούν-και πρέπει να είναι στο στόμα όλων: “Καλή επιτυχία, καλοτάξιδο το πλήρωμα στην αποστολή που επωμίζεται”. Γιά όλα τα άλλα, έχουν γνώσιν οι φύλακες! Τόσον απλώς…

ΑΠΕΠΛΕΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ 
ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ aspides Η Φ/Γ "ΥΔΡΑ"


Με την Φ/Γ “ΥΔΡΑ” του ΠΝ, να έχει αποπλεύσει ήδη, από τα Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να μετάσχει-με τη Σημαία της Ελλάδος στον ιστό της- στη Ευρωπαίκή ναυτική επιχείρηση aspides στην Ερυθρά Θάλασσα, παραμένοντας γιά λίγες ημέρες στο Ναύσταθμο Κρήτης κάποιοι-αντί να εύχονται καλή επιτυχία στο πλήρωμα του πολεμικού μας πλοίου στην κρίσιμη,αλλά και απαραίτητη,αποστολή, στην οποία θα μετάσχει, στέλνουν φαρμακερά βέλη, με τη μορφή εισαγγελικών ερωτημάτων(…)σε ωσεί καλούμενους σε απολογία, όπως φαντάζονται!

Θεμιτή και σεβαστή βεβαίως η αποστολή του Τύπου, γιά τον έλεγχο και βελτίωση της κατάστασης των πραγμάτων, όπου δει, αλλά αυτό δεν σημαίνει και…συνδιοίκηση και συν-ευθύνη στη λήψη αποφάσεων, γιά τις οποίες η ευθύνη ανήκει στην υπεύθυνη και μόνη αρμόδια αρχή, αυτή της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.Επ’ ουδενί σε επιτήδειους τρίτους.

Διότι το θέμα είναι, τόσο ότι μπορεί να μην γνωρίζουν τα πάντα-ευτυχώς περισσότερο-και συνεπώς να φωνασκούν δίχως να γνωρίζουν επακριβώς, όσο και εξ ίσου ότι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται ορθώς την πραγματικότητα, είτε επειδή αδυνατούν να διαβάσουν ορθώς τα πράγματα, είτε από άγνοια, είτε από προκατάληψη και φανατισμό. Ό,τι κι αν ισχύει εκ των δύο ή και τα δύο προηγούμενα μαζύ, ως αλληλοσυμπληρούμενα, οι “ανησυχίες” τους τούς γυρίζουν μπούμερανγκ και τούς καθιστούν αφερέγγυους, πέραν της κακοπιστίας και στρεψοδικίας που προδίδουν ότι τούς διακατέχει.

Φρονώ, ότι ο “κόσμος” του ΠΝ δεν έχει ανάγκη έξωθεν συνηγόρων, γνωρίζοντας ότι η φυσική ηγεσία του Όπλου τους οφείλει να έχει ευήκοα ώτα εις όσα απασχολούν τα στελέχη, προχωρώντας στα βήματα που απαιτούνται κατά περίπτωση. Συνδικαλιστικού χαρακτήρα διαρροές αδικούν τη “μεγάλη εικόνα” του ΠΝ, με αρχή από την ηγεσία του Όπλου, που εμφανίζονται να παρουσιάζουν ως περίπου αδιάφορη γιά όσα τούς απασχολούν, πράγμα τουλάχιστον άκομψο και τελικώς αντιπαραγωγικό.

Τώρα που το ΚΥΣΕΑ έδωσε το “πράσινο φως” γιά την αποστολή της Φ/Γ “ΥΔΡΑ” στην Ερυθρά Θάλασσα, τώρα που προφανώς εσταθμίσθησαν όλα για τη συγκεκριμένη αποστολή, λίγες μόνον λέξεις μπορούν-και πρέπει να είναι στο στόμα όλων: “Καλή επιτυχία, καλοτάξιδο το πλήρωμα στην αποστολή που επωμίζεται”.

Γιά όλα τα άλλα, έχουν γνώσιν οι φύλακες! Τόσον απλώς…

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης


Δένδιας: Τα εθνικά συμφέροντα υπηρετεί
η αποστολή της Φ/Γ ΥΔΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα

«Κύριε Κυβερνήτα, στελέχη, προσωπικό της φρεγάτας, με την συμμετοχή στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, δεν κάνετε μόνο προβολή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας, αλλά υπηρετείτε το καθαρό εθνικό συμφέρον. Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμμετέχει στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας, τελικά της ειρήνης» είπε μεταξύ άλλων ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας απευθυνόμενος στο πλήρωμα της Φρεγάτας ΥΔΡΑ. 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, επισκέφθηκε σήμερα, την φρεγάτα «Ύδρα» στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, πριν τον απόπλου της για την Ερυθρά Θάλασσα, όπου θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ. 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δημήτριου – Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ και του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, από τον Κυβερνήτη της Φρεγάτας Αντιπλοίαρχο Χρήστο Δρούγκα ΠΝ, για την αποστολή της.


Κατά την επίσκεψή του ο κ. Δένδιας, απευθυνόμενος στον Κυβερνήτη, τα στελέχη και το πλήρωμα της Φρεγάτας, ανέφερε: 

«Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, κύριε Αρχηγέ του Στόλου, κύριε Κυβερνήτα, μέλη του πληρώματος, όπως ξέρετε η κατάσταση ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν έχει επιδεινωθεί. Επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από πυραύλους, από drones, αποτελούν απειλή κατά της σταθερότητας, της ασφάλειας, αλλά και της παγκόσμιας και ειδικά της ελληνικής οικονομίας. 

Αμέσως πριν σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λήφθηκε η τελική απόφαση να υποστηρίξουμε τη θαλάσσια επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΣΠΙΔΕΣ. Η συμμετοχή της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην παραπάνω Επιχείρηση, μαζί με την ανάληψη της Διοίκησης του επιχειρησιακού Στρατηγείου από την Ελλάδα με Έλληνα Διοικητή, εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά μας συμφέροντα. 

Έχω εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους που επιβάλλουν τη συμμετοχή μας και κατανοούμε όλοι ότι η συμμετοχή στην επιχείρηση εμπεριέχει κινδύνους, σημαντικούς κινδύνους. Αλλά το Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδας μας, με την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και τον επαγγελματισμό που διακρίνει τα στελέχη του, ιστορικά δεν έχει κρυφτεί απέναντι στις προκλήσεις. 

Η Ελλάδα ως ναυτιλιακή δύναμη με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, όπως επίσης και της ζωής των Ελλήνων ναυτικών. Και ως τμήματα της ελληνικής ναυτοσύνης καταλαβαίνετε απολύτως τι σημαίνει αυτό. Καταλαβαίνετε επίσης τη μεγάλη σημασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών.

 Νομίζω ότι η κάθε μια και ο καθένας στην Ελλάδα παρατηρεί τη σημαντική αύξηση του κόστους των προϊόντων εξαετίας της αύξησης του μεταφορικού κόστους μετά τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Επίσης, είναι εύκολα κατανοητή η ανάγκη της ελεύθερης επικοινωνίας με τα λιμάνια μας, τα οποία, εάν αυτό δεν συμβαίνει, θα χάσουν τη σημασία τους ως διαμετακομιστικά κέντρα, αλλά και επίσης ότι οι επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο και τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά λιμάνια. Η μείωση της κίνησης εμπορευμάτων στον Πειραιά, παραδείγματος χάρη, ανέρχεται σε 40% περίπου και αυτό έχει πολύ βαριές συνέπειες στην ελληνική οικονομία.

 Κύριε Κυβερνήτα, στελέχη, προσωπικό της φρεγάτας, με την συμμετοχή στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, δεν κάνετε μόνο προβολή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας, αλλά υπηρετείτε το καθαρό εθνικό συμφέρον.

 Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμμετέχει στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας, τελικά της ειρήνης. Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμπηχθεί ισχυρός αμυντικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην οποία συμμετέχετε είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει οργανώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ιστορία της. Μία επιχείρηση που έχει ελληνική ηγεσία και ελληνικό όνομα.

 Σας διαβεβαιώνω ότι οι ευχές μας και η σκέψη μας θα σας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής σας. Σε λίγες ώρες αποπλέετε. Θα ήθελα να σας ευχηθώ από καρδιάς, καλή επιτυχία. Να γυρίσετε καλά και ασφαλείς. Στις προθέσεις μου είναι να έρθω να σας δω και εκεί που θα είστε. Καλούς πλόες και καλή επιστροφή, 

Να είστε καλά».

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"




Το πεδίο δράσης της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Τις εντολές του Ιταλού εν πλω διοικητή της ευρωπαϊκής επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES περιμένουν πλέον ο κυβερνήτης και το πλήρωμα της φρεγάτας «Υδρα» ώστε να αποπλεύσουν για την Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να αναπτυχθεί στην επίμαχη περιοχή μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Παράλληλα, στη Λάρισα ολοκληρώθηκε η στελέχωση του χερσαίου στρατηγείου της επιχείρησης όπου καθήκοντα διοικητή ασκεί ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων πρόκειται να επισκεφθεί το στρατηγείο μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σε πλήρη ετοιμότητα


Η φρεγάτα «Υδρα» ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εν πλω δοκιμές και, όπως επισημαίνουν στην «Κ» αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, πλήρωμα και πλοίο είναι έτοιμα για την απαιτητική επιχείρηση. Αλλωστε, αποτελεί την πιο καλά εξοπλισμένη μονάδα κρούσης που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο ελληνικός Στόλος. Οι δοκιμές εστίασαν κυρίως στη λειτουργία των δύο συστημάτων εγγύς προστασίας Phalanx, του πυροβόλου των 5 ιντσών, του ραντάρ και των αισθητήρων οι οποίοι θα αναλάβουν να εντοπίσουν και να εγκλωβίσουν τις πιθανές απειλές. Ακόμη, δοκιμάστηκε η λειτουργία του συστήματος εντοπισμού εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ESM που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στη φρεγάτα, όπως και το σύστημα αντι-drone. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξονυχιστικός έλεγχος έγινε και στο σύστημα πρόωσης καθώς και τις γεννήτριες του πλοίου, ενώ τη θέση τους στη φρεγάτα πήραν το οργανικό ελικόπτερο με το πλήρωμά του αλλά και η ομάδα των ΟΥΚ που θα συνοδεύει την «Υδρα».

Τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού επισκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με την οποία άναψε και τυπικά το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη EUNAVFOR ASPIDES.

«Η συμμετοχή στην επιχείρηση εμπεριέχει κινδύνους, σημαντικούς κινδύνους. Αλλά το Π.Ν. της πατρίδας μας, με την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και τον επαγγελματισμό που διακρίνει τα στελέχη του, ιστορικά δεν έχει κρυφτεί στις προκλήσεις» ανέφερε ο κ. Δένδιας απευθυνόμενος στα στελέχη του πλοίου και τόνισε ότι «εκτός από την προβολή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας, η παρουσία της Φ/Γ
 “Υδρα” στην Ερυθρά Θάλασσα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον».

Η επιχείρηση

Η F-452 «Υδρα» θα έχει στο «πλευρό» της ακόμη τρία ευρωπαϊκά πλοία. Το ιταλικό αντιτορπιλικό D-552 Caio Duillio, στο οποίο επιβαίνει ο εν πλω διοικητής της επιχείρησης, τη γαλλική φρεγάτα D-653 Languedoc και τη γερμανική φρεγάτα F-221 Hessen που βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στον ναύσταθμο της Κρήτης.

Περιοχή δράσης, όπως καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, αποτελούν τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του Ορμούζ, τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Κόλπος του Αντεν, η Αραβική Θάλασσα, ο Κόλπος του Ομάν και ο Περσικός. Κύρια αποστολή της ευρωπαϊκής αρμάδας θα είναι η συνοδεία εμπορικών πλοίων, η συγκέντρωση πληροφοριών για την επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης στη θάλασσα και η προστασία της ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι, σύμφωνα με όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο. Η Επιτροπή όρισε και τους κανόνες εμπλοκής της επιχείρησης, η οποία έχει αμυντικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει πως η χρήση των οπλικών συστημάτων των πλοίων θα στοχεύει στην αντιμετώπιση απειλών, πυραύλων και μη επανδρωμένων (αεροσκαφών, επιφανείας και υποβρυχίων) και όχι σε επιθετικές ενέργειες εναντίον των Χούθι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου