οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

"...Αλλά τι δικαιούται που δεν το έχει αυτός ο ενωμένος και απρόβλεπτος λαός; Και από ποιους το δικαιούται; Εδώ ο ποιητής (Αλέξης Τσίπραες) δεν εξηγεί, και μας αφήνει να αυτοσχεδιάσουμε. Δικαιούμαστε χρήματα τα οποία μας στερεί ο νεοφιλελευθερισμός. Δικαιούμαστε υγεία που μας στερεί ο κορωνοϊός. Δικαιούμαστε αλληλεγγύη που μας στερεί η γερμανική Ευρώπη. Και προφανώς, δικαιούμαστε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που μας έλειψε κάτι μήνες, και αναγκαζόμαστε να διασκεδάζουμε με διάφορους ψιλούς και τις αναρτήσεις τους στο Τwitter. Αλλά πρωτίστως δικαιούμαστε λίγο γέλιο - και επιτέλους μας προσφέρεται από τους λογογράφους του τέως πρωθυπουργού, ο πανηγυρικός του οποίου θα μπορούσε να είναι πετυχημένο κείμενο για stand up comedy. Στους ζοφερούς καιρούς μας, το γέλιο είναι υγεία. Και αν ξέρει ο Τσίπρας, που είχε υπουργό τον Πολάκη, από πολιτικές για την υγεία! Κρίμα μόνο που το γέλιο θα μας κοπεί μαχαίρι όταν νικήσουμε τον κορωνοϊό. Επειδή θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί ο νεοφιλελευθερισμό..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/03/20

Ένα διάγγελμα πολύ αριστερό

Διαβάζω το διάγγελμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την 25η Μαρτίου. Με καθυστέρηση, γιατί τα καλά πράγματα πρέπει να ωριμάζουν: το κρασί, το τυρί και τα διαγγέλματα του Αλέξη Τσίπρα. Από ένα σύνολο κοινοτοπιών, κρατώ την πρώτη και την καλύτερη: τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Μια από τις προκλήσεις αυτές οφείλεται στις «αναταράξεις στην ΕΕ που ακόμη δεν λέει να καταλάβει ότι οικοδομήθηκε στην αρχή της αλληλεγγύης». Θαυμάζω: η ανάλγητη ΕΕ δεν λέει να καταλάβει ό,τι καταλαβαίνει ο Τσίπρας! Αλλά η ΕΕ, φυσικά, δεν ενώθηκε για την αλληλεγγύη όπως την εννοεί ο συγκεκριμένος πολιτικός. Δεν έγινε για να μοιράσει η πλούσια Γερμανία τα λεφτά της με τη φτωχότερη Ελλάδα - όπως η (όχι και τόσο) φτωχή Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να μοιράσει τα δικά της λεφτά με τη φτωχότερη Βουλγαρία. Βαρετό είναι, αλλά για να πάρει μια ιδέα περί τίνος πρόκειται ας ρίξει μια ματιά στη Βικιπαίδεια.

Με εντυπωσιάζει ακόμα το εξής απόσπασμα που προτείνει τον αριστερό τρόπο αντιμετώπισης του κωρονοϊού: «Ενα μέτωπο ζωής είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Για την υγεία όλων, και για την κοινωνική συνοχή. Για να μη μείνει κανένας αβοήθητος, ιδιαίτερα από τις κοινωνικά πιο ευάλωτες ομάδες». Θαυμάζω το κράμα μεταφυσικής και αριστερής πολιτικής που καταφέρνουν να συγκεράσουν οι λογογράφοι του πρώην πρωθυπουργού. Μέτωπο ζωής για την υγεία όλων; Κάλλιο πλούσιοι και υγιείς παρά φτωχοί και άρρωστοι δηλαδή. Μπράβο. Και πώς; «Για να μην επιστρέψουμε στις άδικες πολιτικές που οδήγησαν στην πρόσφατη οδυνηρή οικονομική κρίση, για να μην ξαναγίνει η Πολιτεία εχθρός των πολλών, (η) κυβέρνηση οφείλει να δώσει μάχη στην Ευρώπη για να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, απέναντι στις νεοφιλελεύθερες συνταγές». Το πιάσαμε το υπονοούμενο. Για να είμαστε πλούσιοι και υγιείς πρέπει να πολεμήσουμε τον νεοφιλελευθερισμό. Εμπρός της Γης οι κολασμένοι.

Κι αφού λύθηκε το πρόβλημα της πανδημίας, ο μεγάλος αρχηγός μπορεί πλέον να αναλάβει ρόλο ιστορικού και να μας νουθετήσει και περί του νοήματος του '21. Το οποίο '21, αν δεν το ξέρατε, «υπήρξε πάντοτε πηγή έμπνευσης στους αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη». Κατά συνέπεια, το '21 «μας διδάσκει ότι ένας μικρός λαός, όταν είναι ενωμένος και δεν είναι προβλέψιμος και πειθήνιος, κερδίζει αυτά που δικαιούται».

Αλλά τι δικαιούται που δεν το έχει αυτός ο ενωμένος και απρόβλεπτος λαός; Και από ποιους το δικαιούται; Εδώ ο ποιητής δεν εξηγεί, και μας αφήνει να αυτοσχεδιάσουμε. Δικαιούμαστε χρήματα τα οποία μας στερεί ο νεοφιλελευθερισμός. Δικαιούμαστε υγεία που μας στερεί ο κορωνοϊός. Δικαιούμαστε αλληλεγγύη που μας στερεί η γερμανική Ευρώπη. Και προφανώς, δικαιούμαστε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που μας έλειψε κάτι μήνες, και αναγκαζόμαστε να διασκεδάζουμε με διάφορους ψιλούς και τις αναρτήσεις τους στο Τwitter.

Αλλά πρωτίστως δικαιούμαστε λίγο γέλιο - και επιτέλους μας προσφέρεται από τους λογογράφους του τέως πρωθυπουργού, ο πανηγυρικός του οποίου θα μπορούσε να είναι πετυχημένο κείμενο για stand up comedy. Στους ζοφερούς καιρούς μας, το γέλιο είναι υγεία. Και αν ξέρει ο Τσίπρας, που είχε υπουργό τον Πολάκη, από πολιτικές για την υγεία!

Κρίμα μόνο που το γέλιο θα μας κοπεί μαχαίρι όταν νικήσουμε τον κορωνοϊό. Επειδή θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί ο νεοφιλελευθερισμός.

Γιαλαντζί Καραϊσκάκηδες

Δεν το λέει πουθενά η βιβλιογραφία για τον κορωνοϊό, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα γεμίσαμε γιαλαντζί Καραϊσκάκηδες.

Τι βλέπω; Τη μικρή αντιπολίτευση στον κόσμο της. Και πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κάγκελα: η Δούρου, ο Πολάκης, ο Κυρίτσης, ο Καρανίκας και ορισμένοι ακόμα ψιλοί επιστρέφουν στη στρατηγική της εχθροπάθειας. Στο Διαδίκτυο, μαχητές του χάους πυκνώνουν το hashtag «Μετά θα λογαριαστούμε». Ενας μάλιστα απειλεί σαν τον Καραϊσκάκη όταν γυρίσει (από τη λησμονιά;) να μας μπιπ. Μπιπ; Οίκτο αδερφέ, δεν είπαμε και τίποτα, λυπήσου μας.

Μερικοί αμετανόητοι θερμοκέφαλοι; Δεν είναι τυχαίοι. Μια περιφερειάρχης που δεν ανταποκρίθηκε όταν έσκασε το πρόβλημα στη βάρδια της, ένας σαματατζής υπουργός, ένας ευρωβουλευτής, ένας δημοσιογράφος που πριν λάβει πολιτικά αξιώματα είχε στηρίξει Αγανακτισμένους και μπάχαλα, ένας σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού. Ανεξαρτήτως από την υπόληψη που συνολικά απολαμβάνουν στην κοινωνία, δεν τους λες και τυχαία πρόσωπα. Αλλά καταλαβαίνω την ανάγκη να λένε μια κουβέντα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν και πολλοί τρόποι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους άνθρωποι που δεν έχουν πρόταση για τίποτα ούτε κανείς επιθυμεί απ’ αυτούς να εχουν πρόταση για οτιδήποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου