οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Κυριακάτικες εφημερίδες τέλος και συντάκτες υπό αναστολή

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΜΜΕ 

Από αυτή την εβδομάδα καταργούνται κυριακάτικες εφημερίδες. Θα κυκλοφορούν πλέον το Σάββατο, ώστε να μπορούν να διακινούνται από τα Σούπερ Μάρκετς, τα οποία πλέον είναι κλειστά την Κυριακή, παρ’ όλο ότι αρχικά είχαν ανοίξει για αυτό το λόγο!.. Παράλληλα οι δημοσιογράφοι υπό αναστολή θα δουλεύουν με μεροκάματο χαμηλότερο από αυτό του ανειδίκευτού και ουδείς γνωρίζει τι διαγράφεται στον ορίζονται μετά από μερικές εβδομάδες.

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ π. Α’ Αντιπρόεδρος Δημήτρης Τσαλαπάτης σε επιστολή του προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ , η οποία παραμένει εκτός λειτουργίας με ευθύνη της πλειοψηφίας. Επισημαίνει την ανάγκη σχεδίου εκτάκτου ανάγκης.

Στην επιστολή αναφέρεται:

Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Δεν είναι τυχαία η επιλογή να διατηρείται η ΕΣΗΕΑ εκτός λειτουργίας, με προβλήματα που γνωρίζετε και σας έχω επισημάνει από χρόνια πλην όμως υπάρχει προκλητική αδιαφορία.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες αλλά η πλειοψηφία των έξη στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, έχει καταδικάσει την ένωση να λειτουργεί ως «ρεσεψιόν» της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Από αυτή την εβδομάδα καταργούνται, χωρίς προειδοποίηση και ερήμην των εργαζομένων κυριακάτικες εφημερίδες. Θα κυκλοφορούν πλέον το Σάββατο, ώστε να μπορούν να διακινούνται από τα Σούπερ Μάρκετς, τα οποία πλέον είναι κλειστά την Κυριακή, παρ’ όλο ότι αρχικά είχαν ανοίξει για αυτό το λόγο!..

Είναι μια εξέλιξη που βεβαίως γνωρίζουν η πρόεδρος και ο ΓΓ αλλά αφήνουν, ως συνήθως να δημιουργηθούν τετελεσμένα. ’Ηδη η εφημερίδα που διευθύνει ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ, κυκλοφόρησε με ημερομηνία του περασμένου Σαββάτου, κάνοντας πρόβα με τον τρόπο αυτό.

Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις θα προκαλέσουν ντόμινο, και η ανακατανομή μεριδίων στις κυκλοφορίες και στη διαφήμιση σε σχέση με άλλες εφημερίδες που κυκλοφορούν Σάββατο ή Σαββατοκύριακο θα οδηγήσουν σε πρόσθετους κλυδωνισμούς .

Παράλληλα με την αναστολή συμβάσεων εργαζομένων στα ΜΜΕ, λόγω πανδημίας, δημιουργείται , με τη συνενοχή της πλειοψηφίας των έξη του ΔΣ, μοντέλο για Εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ χωρίς δημοσιογράφους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ενημέρωση και τις εργασιακές σχέσεις.

Οι συνάδελφοι μένουν σπίτι για να πάρουν, ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ για 45 μέρες 800 ευρώ, δηλαδή 17,77 ευρώ ημερησίως κατ ευθείαν από το Δημόσιο και εκεί κλείνει ο ορίζοντας.

Υποχρεώνονται να δουλεύουν από το σπίτι με τηλεργασία αλλά αντί να τους πληρώνουν το μισθό που δικαιούνται, τους δηλώνουν με αναστολή σύμβασης για να πληρωθούν με την επιδότηση!... Υποτίθεται ότι θα τους καταβάλουν την διαφορά μέχρι το μισθό που είχαν. Μόνο που κάποιοι δεν τους πλήρωναν ούτε τον καλό καιρό.

Ακούγεται όμως ότι το επόμενο στάδιο θα είναι VOUCHER.

Οι επιπτώσεις στον ΕΔΟΕΑΠ, που «ζορίζεται» είναι η επόμενη εξέλιξη, που έρχεται γάντι στην πλειοψηφία της διοίκησης του.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα και με την κοινωνία έγκλειστη μια καταιγίδα επικοινωνίας σαρώνει την ενημέρωση από τα ηλεκτρονικά Μέσα και αρκετά πρωτοσέλιδα .

Οι δημοσιογράφοι επιτρέπεται να υποβάλουν ΜΟΝΟ πέντε ερωτήσεις που υποβάλλονται εγγράφως εκ των προτέρων για να 6 το απόγευμα οι αρμόδιοι. Και όχι κάθε μέρα. Μπαίνουν στην ουρά και όταν έρθει η σειρά τους . Κάθε μέρα έχει οπωσδήποτε από μία ερώτηση ΜΟΝΟ η ΕΡΤ μια το ΑΠΕ, μία ένα site , μία δίνεται σε καθημερινή εφημερίδα και μία σε μία κυριακάτικη.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και για τα θέματα της οικονομίας και της αγοράς.

Κυβέρνηση και εργοδότες πρέπει να καταβάλουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ το δώρο του Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Οι θέσεις εργασίας να διατηρηθούν με τους συναδέλφους στις θέσεις τους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. ΝΑ υπάρξει ανάλογη μέριμνα για τους συνταξιούχους και τους ανέργους ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ και όχι φιλανθρωπία με δελτία και κουπόνια. Υπάρχει ο δρόμος της αλληλεγγύης.

Και βέβαια την ώρα που η πλειοψηφία του ΔΣ έχει οδηγήσει την ΕΣΗΕΑ σε κατάρρευση, η διοίκηση του ταμείου από την μία παραγγέλνει stress test για τα οικονομικά του ΕΔΟΕΑΠ και από την άλλη επιδίδεται σε κινήσεις δημοσίων σχέσεων και νοσοκομειακές συμβάσεις με γκρίζες ζώνες. Δύο τμήματα του ΕΔΟΕΑΠ έχουν σφραγιστεί, ενώ για τις συνταγές και τα παραπεμπτικά υπάρχουν λίστες αναμονής ασφαλισμένων για να εξυπηρετηθούν από το τηλέφωνο.

Ποιος αμφιβάλλει ότι η επιδίωξη που υπηρετεί η πλειοψηφία του ΔΣ είναι η εργοδοτική κατεύθυνση, που θέλει την ενημέρωση-εμπόρευμα, τα δικαιώματα σε καραντίνα και τη διαφωνία μαζί με το συνδικαλιστικό δικαίωμα στο γύψο;


30/03/2020

Δ.Ι. Τσαλαπάτη
ς


KAI ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ 
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ τις επιδόσεις αυταρχισμού της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η οποία εκφράζεται από τη πολιτικο-συνδικαλιστική σύμπραξη της κ.Μ. Αντωνιάδου και του κ. Σ. Καπάκου.

Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τι συμβαίνει και τι προμηνύεται, ούτε με την ιδιότητα εταίρων στη διαχείριση των θεμάτων της ΕΣΗΕΑ και τη διαχείριση εσόδων από κοινωνικό πόρο, ούτε βέβαια στα ζητήματα υγείας ζωής και ασφάλισης , ως συμμέτοχοι στην πλειοψηφία του ΔΣ στον ΕΔΟΕΑΠ.

Η νόμιμος εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ μας διαβεβαίωσε χθες, όπως είχε υποχρέωση, ότι θα εξασφαλιστεί κάθε δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης για ελεύθερη πρόσβαση εξ αποστάσεως στις διαδικασίες που αφορούν την ΕΣΗΕΑ. Ουδέν αναληθέστερον , όπως απεδείχθη

Ο αποκλεισμός μου είναι προφανής για λόγους που γνωρίζει η πλειοψηφία. Απλώς παρανομούν και είναι υπόλογοι. Το δικαίωμα μας στην ελευθερία της έκφρασης και άποψης είναι αδιαπραγμάτευτα.

Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι από σήμερα το πρωί ορίζεται ότι:

«…Στο τριακοστό τρίτο άρθρο της από 20.3.2020 Πράξης
Νομοθετικού Περιεχομένου (Α ́ 68) προστίθεται παρ. 3,
ως εξής:

«3. H λήψη των αποφάσεων των διοικητικών συμβουλί-
ων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μπορεί να
λαμβάνει χώρα και με τηλεδιάσκεψη για όλα ή για κάποια
από τα μέλη τους, με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό
μέσο, καθώς και δια περιφοράς. Σε όλες τις ανωτέρω
περιπτώσεις, οι υπογραφές των μελών του συλλογικού
οργάνου μπορούν να αντικαθίστανται με ανταλλαγή
μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα. Η παρούσα ισχύει έως τις 30
Ιουνίου 2020..»

Έχω την βεβαιότητα ότι οι δικηγόροι της ΕΣΗΕΑ που παρίστανται στη διαδικασία , με αποκλεισμό μέλους του ΔΣ, θα τους υποδείξουν την άμεση τήρηση της νομιμότητας και θα απαιτήσουν την θεραπεία ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Έχουν ήδη ενημερωθεί.

Στο μεταξύ οφείλονται απαντήσεις στα εξής:

-Ποια είναι η θέση της ΕΣΗΕΑ για συντάκτες υπό αναστολή;

-Ποια είναι η τοποθέτηση για την κατάργηση της έννοιας της εφημερίδας της Κυριακής;

-Πως αντιμετωπίζεται τo πρόβλημα με τις αθλητικές εφημερίδες;

- Θα υπάρξει προσφυγή στο ΕΣΡ για τις αναστολές συμβάσεων εργαζομένων σε ρδιοτηλεοπτικά Μέσα για τις μαζικές απολύσεις σε άλλα που παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό (πχ. Alpha TV Sport 94 FM , Legend 88,6 FM) ;

Δ. Ι. Τσαλαπάτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου