οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Η ΥΠΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ ΤΟΥ 430 π.Χ. ΣΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΑ ΤΟΥ 2020 μ.Χ. ΣΤΗΝ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ....

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"


"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 28-29/01/20



ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΝ. ΤΑΣΟΥΛΑ

Στις 19 Φεβρουαρίου 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Γενική Εκθεση για τη δραστηριότητα της ΕΕ το 2019. Η έντυπη μορφή της περιλαμβάνει 142 σελίδες, όλες από ανακυκλωμένο χαρτί, nautilus classic παρακαλώ, ενώ η διαδραστική έκδοση είναι διαθέσιμη σε μορφότυπο PDF, EPUB και HTML!

Την έκθεση προλογίζει η νέα πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο δε πρόλογός της τελειώνει με ένα ουρανόμηκες «Ζήτω η Ευρώπη»!

Στην έκθεση το κεφάλαιο που αφορά στους ηλεκτρικούς συσσωρευτές είναι εκτενέστερο από το κεφάλαιο που επιγράφεται «Μία υγιέστερη Ευρώπη», ενώ το κεφάλαιο με τίτλο «Ισχυρότερος Παγκόσμιος Παράγοντας» είναι το μεγαλύτερο! Σημειώνω ότι ως κύρια δράση προστασίας της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη η έκθεση αναφέρει την εκπόνηση εμπεριστατωμένων μελετών σχετικά με τα συστήματα υγείας των χωρών μελών.

Πάμε τώρα 2.450 χρόνια πίσω. Στα 430 π.Χ. όταν ο Περικλής, εκφωνώντας τον πιο δύσκολο λόγο της ζωής του, στους καταπτοημένους και αποδεκατισμένους από τον λοιμό του καλοκαιριού συμπολίτες του, τους καλούσε να παραμερίσουν τον πόνο για τις ατομικές τους συμφορές και να αφοσιωθούν στην υπόθεση της κοινής σωτηρίας. («Απαλγήσαντες δε τα ίδια του κοινού της σωτηρίας αντιλαμβάνεσθαι». Θουκυδίδης Β', 61). Ο ίδιος Περικλής που «επεβίω δύο έτη και εξ μήνας» από την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου, πριν αποβιώσει είχε πει στους Αθηναίους να φροντίσουν το ναυτικό τους και να μην επιδιώξουν νέες κατακτήσεις διαρκούντος του πολέμου. Οι Αθηναίοι όμως έκαναν ακριβώς τα αντίθετα…

Σήμερα καλούμαστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την κοινωνία, του «κοινού της σωτηρίας» δηλαδή, από την πανδημία. Και ο ασφαλέστερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι ο αυτοπεριορισμός στο σπίτι. Συγχρόνως, επειδή ο πόλεμος εξελίσσεται διμέτωπος στην υγεία και στην οικονομία, πρέπει να φροντισθούν, όπως τότε το ναυτικό, τώρα οι δομές υγείας και η πρόσβαση από όλους σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Η πρωτοβουλία των 9 ευρωπαίων ηγετών ανάμεσα στους οποίους είναι και ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποσκοπεί ακριβώς εκεί. Το κοινό χρεόγραφο που προτείνεται να εκδοθεί, σε συνδυασμό με τη διάθεση άφθονων δημοσιονομικών πόρων θα προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και τις δεινά πληττόμενες από την ύφεση οικονομίες.

Καθώς έληγε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, στο Bretton Woods των ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 1944, συμφωνήθηκε η νέα οικονομική αρχιτεκτονική του αναδυόμενου από τις στάχτες κόσμου. Η μεταπολεμική ραγδαία ανάπτυξη της Ευρώπης (και της Δυτικής Γερμανίας) στηρίχθηκε σε αυτή την αρχιτεκτονική.

Το κεφάλαιο «Ισχυρότερος Παγκόσμιος Παράγοντας» στη Γενική Εκθεση για τη δραστηριότητα της ΕΕ για το 2020 δεν έχει γραφεί ακόμη. Ξεκίνησε να γράφεται τώρα, χάρη στην πρωτοβουλία των 9 ηγετών και ξέρουμε τι έπαθαν οι Αθηναίοι που δεν άκουσαν τις συμβουλές του Περικλή…

-Ο Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας είναι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ
Χωρίς αμφιβολία ζούμε μια υγειονομική κρίση πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα, που πλήττει οριζόντια και χωρίς διακρίσεις κράτη, κοινωνίες, οικονομίες, συστήματα υγείας. Η ανθρωπότητα, παρά τα επιστημονικά επιτεύγματα και την έκρηξη της καινοτομίας στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και στα φάρμακα, εμφανίζεται ανίσχυρη και «αθωράκιστη» μπροστά σ' αυτή την απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Αυτό συμβαίνει γιατί η επικέντρωση της δημόσιας συζήτησης για τις προτεραιότητες στην πολιτική υγείας ήταν πάντα η αντιμετώπιση των μειζόνων παραγόντων κινδύνου για την ατομική υγεία, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νοσήματα «φθοράς» και ο καρκίνος, και δευτερευόντως τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Eτσι ο προσανατολισμός των συστημάτων υγείας και το διεθνές ερευνητικό - επενδυτικό ενδιαφέρον είχε ως στόχο κυρίως την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των αναγκών και όχι την προετοιμασία των χωρών και των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας έναντι αναδυόμενων απειλών που αφορούν όλο τον πληθυσμό, όπως οι μεταλλαγμένοι ιοί και οι πανδημίες τύπου Covid-19.

Τώρα φυσικά είναι η ώρα της μάχης. Και αυτό που προέχει είναι ο δραστικός περιορισμός της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, η μείωση των σοβαρών κρουσμάτων που χρειάζονται νοσηλεία, διασωλήνωση και ΜΕΘ και άρα η προστασία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και των ανθρώπων του από το λειτουργικό black out. Για να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό τις αναμενόμενες απώλειες από την πανδημία, χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση των αποφάσεων, σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καλά πολιτικά και επιχειρησιακά αντανακλαστικά και, κυρίως, έμπρακτη στήριξη με όλους τους διαθέσιμους τρόπους των δημόσιων δομών υγείας. Γιατί, πέραν των περιοριστικών μέτρων που έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την ανάσχεση του αυξητικού ρυθμού της πανδημίας, το παιχνίδι θα κριθεί στην ανταπόκριση και ανθεκτικότητα του ΕΣΥ και στο ηθικό του υγειονομικού προσωπικού. Γι' αυτό τώρα είναι η ώρα της γενναίας επένδυσης επιπλέον πόρων (ανθρώπινων και υλικών) στη δημόσια περίθαλψη. Αλλά και η ώρα της αποδοτικής αξιοποίησης όλων των δομών της (ειδικά της ΠΦΥ), όλου του ιατρικού και επιστημονικού δυναμικού της, η ώρα της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών όπως η κατ' οίκον φροντίδα ανθρώπων με χρόνια νοσήματα και σοβαρές παθήσεις, που χρειάζονται συστηματική ιατρική/νοσηλευτική παρακολούθηση και ρύθμιση και όχι απλώς τηλεφωνικές συστάσεις και οδηγίες.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλοι να αποφύγουμε τραγωδίες τύπου Ιταλίας ή Ισπανίας. Υπάρχουν κάποιες σχετικά αισιόδοξες ενδείξεις που θα επιβεβαιωθούν ή όχι τις επόμενες 10-15 μέρες. Το πολιτικό κλίμα της συνεννόησης αλλά και της αναγκαίας επισήμανσης των κενών, των ανεπαρκειών και των λαθών που προφανώς υπάρχουν, συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα των μέτρων. Αυτό που πρέπει όμως να δεσμευτούμε από σήμερα είναι ότι την κρίση δεν θα την πληρώσουν πάλι οι αδύναμοι, οι φτωχοί, οι πιο ευάλωτοι, ότι θα πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης για να μη διευρυνθούν οι ανισότητες, ότι δεν θα επιτρέψουμε να υποχωρήσουν τα κοινωνικά, τα εργασιακά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με το ΕΣΥ και την Κοινωνία όρθια, μπορούμε μετά την κρίση να αναστοχαστούμε για τις προτεραιότητες της Πολιτικής, για την αξία των δημόσιων συστημάτων καθολικής κάλυψης υγείας, για την πανθομολογούμενη αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις, για την ανάγκη «διεθνούς διακυβέρνησης» και νέου τύπου ρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου.

-Ο Ανδρέας Ξανθός είναι βουλευτής και πρώην υπουργός Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου