οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Πρόδηλο, τέλος, είναι ότι ο δίσκος που εβγαλε στο φύλλο του προηγούμενου Σαββατοκύριακου ο διευθυντής της «Εφ.Συν» Ν. Βουλέλης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, εξ ου και επέλεξαν να νερώσουν το κρασί της ιδεολογικής τους αγνότητας, όσο και όπου την είχαν.Ακόμη και η....έκκληση αντιστασιακών στο φύλλο της Παρασκευής γιά τον οβολόν στο "δίσκο του Βουλέλη" δεν εισακούσθηκε...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΜΕ ΠΑΤΕΝΤΑ ΔΕΞΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ...

ΤΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ Χ. ΜΗΧΙΩΤΗ


Πάει χάλασε κι η ΣΥΡΙΖΑίϊκη «Εφ.Συν», αυτή η έπαλξη μάχης της «ανεξάρτητης, συνεταιριστικής δημοσιογραφίας»,αυτή η όαση(...) στο χώρο των ΜΜΕ που εκαυχάτο φαρδειά-πλατειά ότι «μόνοι εργοδότες είναι οι αναγνώστες μας». Από χθες και γιά έναν (μόνον;...)μήνα οι εργαζόμενοι του φύλλου θα είναι κρατικοδίαιτοι με τη βούλα της ΠΝΠ, πανδημίας ένεκα, προσώρας έστω...Στο μέλλον, Κύριος οίδε! Και ταυτοχρόμως θα πολεμούν επί καθημερινής βάσεως την «Κυβέρνηση της Δεξιάς» από την οποία και θα πληρώνονται, καίτοι σε αναστολή εργασίας...

Έχουμε, λοιπόν και λέμε:

Ο ανυποψίαστος Έλλην που βγήκε στον δρόμο, εκτεθειμένος στον καραδοκούντα Κορωνοϊό, προκειμένου να προμηθευθεί το φύλλο του Σαββατοκύριακου, θα είδε έναν πρωτοσέλιδο «τίτλο πάλης» συγκείμενο από δύο υποενότητες:

-ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ 1.000.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ο οποίος παραπέμπει σε πέντε επεξηγηματικά χτυπήματα, και

-ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑΣ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ 






Εάν δε ο δύσμοιρος αναγνώστης δεν ανατρέξει στο Διαδίκτυο και μείνει στο προηγούμενο κάδρο, θα έχει να μονολογεί πόσο δίκιο έχει ο ΣΥΡΙΖΑίος ευρωβουλευτής, σύντροφος Κούλογλου, στα όσα κανοναρχεί ο τελευταίος από τον ιστότοπο του TVXS, από τα επαναλαμβανόμενα εβδομαδιαίως σημειώματά του «ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαίς».

Εάν, όμως, παρ’ ελπίδα, ανατρέξει ο αναγνώστης και στην ηλεκτρονική σελίδα του ΣΥΡΙΖΑίϊκου φύλλου στο Διαδίκτυο, θα συναντήσει, την ίδια στιγμή, διαφορετικό κύριο άρθρο, με την ανάγνωση του οποίου θα μπορούσε να βρει ότι, μεταξύ άλλων λεονταρισμών, αναφέρονται και τα εξής:

"Η «Εφ.Συν.» πληρώνει στην ώρα τους τα δεκαπενθήμερα στους ανθρώπους της (μέχρι και σήμερα, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα χρωστούμενο) και όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, δεν διαθέτει «βοηθητικές» ενέσεις από τα διάφορα ΚΕΕΛΠΝΟ και ολόκληρο το σύστημα (ούτε ένα ευρώ τραπεζικό δάνειο δεν έχει) και κυρίως δεν στηρίζεται στα υπερκέρδη κάποιου εφοπλιστή ιδιοκτήτη.

Η «Εφ.Συν.» ως μοναδικό της έσοδο από την πρώτη ημέρα της έκδοσής της έχει την κυκλοφορία της, δηλαδή τους αναγνώστες, και τη διαφήμιση. Καμία άλλη ενίσχυση δεν ήρθε ποτέ από κανένα φανερό ή κρυφό διάδρομο. Ακόμα και τα αυτονόητα και τόσο απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης των εφημερίδων που αποφάσισε καθυστερημένα την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα ανεστάλησαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Για την «Εφ.Συν.» λοιπόν, η μόνη λύση για τη συρρίκνωση της κυκλοφορίας των τελευταίων δύο-τριών εβδομάδων λόγω των πολλών κλειστών σημείων πώλησης, ήταν η προσωρινή, για έναν μήνα, αναστολή συμβάσεων του μεγαλύτερου αριθμού των συνεταιριστών και με τη σύμφωνη γνώμη τους. Εννοείται πως η εφημερίδα θα κυκλοφορεί κανονικά χωρίς να αλλάξει τίποτα.

Ανήκουμε στις επιχειρήσεις που χτυπάει αλύπητα η εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας και οι άνθρωποι μας δικαιούνται αυτό το μικρό βοήθημα που θα πάρουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην ίδια θέση" 




Γιά να το πούμε πιό απλά, όλο αυτό το «αντεργατικό πλαίσιο» το οποίο δαιμονολογεί καθημερινώς το φύλλο, επελέγη από τη «συνεταιριστική» εργοδοσία και τη διεύθυνση του φύλλου, ώστε περί τους 100 εργαζόμενους σε αυτό να εκδίδουν μεν την εφημερίδα καθημερινώς με τα κείμενά τους, αμοιβόμενοι, όμως, από τα χρήματα του κράτους, από το «λεφτόδενδρο Βρούτση» το οποίο τόσο λοιδωρείται κατά τα λοιπά!

Και γιά να μην φαίνεται η ίδια η «συνεταιριστική» εργοδοσία ότι προσκυνά τον Βρούτση, ζητεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους να το αιτηθούν, αναλαμβάνοντας η ίδια απλώς την τυπική διεκπεραίωση...

Ιδού τί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σχετικό μαίηλ που τους εστάλη:

«Αγαπητοί συνάδελφοι……..

.. Το ΔΣ της Εταιρείας, το ΔΣ του Συνεταιρισμού και η Διεύθυνση αποφάσισαν να
κάνουν χρήση των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 20.03.2020 που προβλέπει την προσωρινή αναστολή συμβάσεων εργασίας μέρους του προσωπικού των  επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό COVID-19 (ΦΕΚ  Α68/20.03.2020, αρθ. 11 παρ. 2α) και την ανάληψη της καταβολής των  μισθών από το κράτος.

Προς τον σκοπό αυτό αποφασίστηκε η παραμονή ως προσωπικού ασφαλείας όσων
συναδέλφων παραμένουν στις επάλξεις της Κολοκοτρώνη (23 άτομα) και η  προσωρινή αναστολή των συμβάσεων των λοιπών εργαζομένων (96 άτομα). Έτσι  για τον Απρίλιο η εταιρεία θα καλύψει όλους όσοι είναι προσωπικό  ασφαλείας ή συνεργάτες, ενώ θα καταβληθεί από το κράτος ο μισθός των  υπολοίπων εργαζομένων……………...

Μετά την υποβολή από την εταιρεία της σχετικής αίτησης θα σας αποσταλεί τις επόμενες ημέρες e-mail με τις σχετικές οδηγίες….»

Η πατρότητα του σχετικού εγγράφου αποδίδεται, όπως αναφέρουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, στον οικονομικό υπεύθυνο του «Συνεταιρισμού», με στενότατη οικογενειακή σχέση με μέλος του προεδρείου του ΕΔΟΕΑΠ (υπό το ΣΥΡΙΖΑίο Στ. Καπάκο), προερχόμενου από την οικονομική διεύθυνση της ένδοξης «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ».

Δεν είναι, όμως, αυτόνομο, το όλο θέμα, καθώς έχει έντονο παρασκήνιο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, σε επόμενη φάση, το κομματικό ιερατείο της Κουμουνδούρου επιδιώκει να εντάξει την «ΑΥΓΗ» και το Ρ/Ο Σταθμό «Στο Κόκκινο», κομματικές επιχειρήσεις υπό συγχώνευση, των οποίων έχει τοποθετηθεί ως συντονιστής ο σύντροφος Ελ. Αρβανίτης, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ-3 επί ΣΥΡΙΖΑιοκρατίας. Προς τούτο ο τελευταίος έχει αρχίσει τις βολιδοσκοπήσεις.



Συνεπώς, ως προς το θέμα «ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ 1.000.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ» που υπογράφεται από τη συντρόφισσα Χρ. Κοψίνη (προηγουμένως δημιοσιογράφο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» και συνεργάτιδα της Κων. Κούνεβα, πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ), η κατάσταση βελτιώνεται-έστω- γιά τους 100 της «Εφ.Συν» που θα πληρωθούν γιά ένα (τουλάχιστον) μήνα από το «λεφτόδενδρο Βρούτση», λοιδωρούμενο κατά τα λοιπά από διάφορους Καρτερούς, Πετρόπουλους κ.ο.κ. της καθημερινής προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως αναπάντητο παραμένει εάν, πότε και πώς, θα καταβάλει η εργοδοσία της «Εφ.Συν» το δώρο του Πάσχα, γιά την αβεβαιότητα του οποίου, ως προς τον χρόνο καταβολής, είχε τόσο κατηγορηθεί από το ίδιο φύλλο η Κυβέρνηση, γιά τις σχετικές της ανακοινώσεις. Εδώ, όμως, ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά; Ίδωμεν...

Εις ό,τι αφορά δε το σημείο του κύριου άρθρου περί μηδενικών οφειλών αναδρομικών στους εργαζόμενους της «Εφ.Συν», αυτό είναι μόνον στα χαρτιά, διότι, όπως κυκλοφορεί μετ’ επιτάσεως, οφειλές τριών μηνών τιτλοποιήθηκαν σε μετοχές του «συνεταιρισμού», δηλαδή σε αέρα! Και αυτό προκειμένου να δίδει το φύλλο «καθαρή εικόνα», οψέποτε επανέλθει το θέμα της κρατικής εποχορήγησης σε επιχειρήσεις Τύπου, διότι η προηγούμενη «ρύθμιση Πέτσα» είχε ανακληθεί- ως γνωστόν- καθώς τα αριστερά φύλλα δεν ήθελαν να περιλαμβάνονται μαζύ με το «Μακελειό».

Πέραν, όμως, των προηγουμένων το μείζον συνίσταται στη (μη) διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, μέσα από τη διαπλοκή που θα μπορούσε να προκύψει από τέτοια «πακέτα ενίσχυσης», αν και δεν θα είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο φύλλο λαμβάνει «δεξιό χρήμα», δεδομένου ότι, πρό των εκλογών, διένειμε σε φύλλο του Σαββατοκύριακου το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, προκαλώντας την οργή του Βαξεβάνειου «Documento»(δεν είναι γνωστοί οι λόγοι της αντίδρασης, δηλαδή «αρχών» ή φθόνου).

Συζητώντας πάντως με προβεβλημένα στελέχη της πρώην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ», μού έλεγαν, μού προεξοφλούσαν μάλλον, οτι ουδέποτε ένας Τεγόπουλος θα είχε στέρξει σε τέτοια πράγματα, διαφυλάσσοντας, ως κόρη οφθαλμού, την ανεξαρτησία του φύλλου από οποιαδήποτε χρηματοδότηση, που θα μπορούσε να αποτελέσει κερκόπορτα χειραγώγησης. Βεβαίως, όμως, προσέθεταν ουδείς μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο από ανθρώπους που έστησαν εν κρυπτώ τον κλώνο της «Ε», ωχρή σκιά της ένδοξης «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ».

Πρόδηλο, τέλος, είναι ότι ο δίσκος που εβγαλε στο φύλλο του προηγούμενου Σαββατοκύριακου ο διευθυντής της «Εφ.Συν» Ν. Βουλέλης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, εξ ου και επέλεξαν να νερώσουν το κρασί της ιδεολογικής τους αγνότητας, όσο και όπου την είχαν.



Ακόμη και η....έκκληση αντιστασιακών στο φύλλο της Παρασκευής γιά τον οβολόν στο "δίσκο του Βουλέλη" 
δεν εισακούσθηκε... 

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
ΥΓ: Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι χθεσινή ανακοίνωση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος» στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, συγκυβερνώσης με τη ΝΔ στη διοίκηση της Ενώσεως, στην οποία εκφράζεται η αντίθεση σε μεθοδεύσεις όπως οι προηγούμενες, είτε εξεδόθη γιά ξεκάρφωμα, είτε δεν ελήφθη διόλου υπ’ όψιν από τα διευθυντικά κλιμάκια της «Εφ.Συν».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου