οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Από τη στιγμή που η έκταση του προβλήματος είναι ακόμα άγνωστη, από το οικονομικό επιτελείο ξορκίζουν τη σκέψη να επικρατήσει το δυσμενές σενάριο, δηλαδή η εξέλιξη της επιδημίας πάνω από τρεις ή τέσσερις μήνες. Σε αυτή την περίπτωση έχουν ανακύψει ακραία σενάρια ακόμη και για τους μισθούς του Δημοσίου. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως με τα τωρινά δεδομένα δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο και ότι εφόσον η κρίση διαρκέσει για ένα λογικό διάστημα δεν τίθεται κανένα ζήτημα για τους μισθούς. Από αρχές Μαρτίου ο κρατικός προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί, καθώς οι δαπάνες έχουν εκτιναχθεί από τη λήψη μέτρων σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ τα έσοδα έχουν σχεδόν παγώσει λόγω των φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών, οδηγώντας στο κόκκινο τον κρατικό κουμπαρά...

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

                                        "ΤΑ ΝΕΑ", 30/03/20
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Ντέρμπι κορυφής με πολλά ημίχρονα ο αγώνας που διεξάγεται μεταξύ κρατικών διαθεσίμων και κορωνοϊού, με το οικονομικό επιτελείο να δίνει μάχη με τον χρόνο για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Οι φόβοι για ταμειακό πρόβλημα είναι υπαρκτοί εφόσον η πανδημία διαρκέσει πέραν του Ιουνίου, δεδομένου πως το συνολικό κόστος της παρέμβασης υπερβαίνει, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα 6 δισ. ευρώ τον μήνα.

Από τη στιγμή που η έκταση του προβλήματος είναι ακόμα άγνωστη, από το οικονομικό επιτελείο ξορκίζουν τη σκέψη να επικρατήσει το δυσμενές σενάριο, δηλαδή η εξέλιξη της επιδημίας πάνω από τρεις ή τέσσερις μήνες. Σε αυτή την περίπτωση έχουν ανακύψει ακραία σενάρια ακόμη και για τους μισθούς του Δημοσίου. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως με τα τωρινά δεδομένα δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο και ότι εφόσον η κρίση διαρκέσει για ένα λογικό διάστημα δεν τίθεται κανένα ζήτημα για τους μισθούς. Από αρχές Μαρτίου ο κρατικός προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί, καθώς οι δαπάνες έχουν εκτιναχθεί από τη λήψη μέτρων σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ τα έσοδα έχουν σχεδόν παγώσει λόγω των φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών, οδηγώντας στο κόκκινο τον κρατικό κουμπαρά.

Η κυβέρνηση βρίσκεται με το βλέμμα στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για δραστική αύξηση της χρηματοδότησης των κρατικών προϋπολογισμών και παράλληλα προχωρεί, μέρα με τη μέρα, σε ανασχεδιασμό των πακέτων στήριξης. Ολα εξαρτώνται από τη διάρκεια της πανδημίας, όπου σύμφωνα με το βασικό σενάριο (διάρκεια κρίσης έως τον Ιούνιο), η ύφεση, με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι στην Ελλάδα προς το 3%, ενώ στην Ευρώπη στο 5%.

Το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει εναλλακτικές πηγές, όπου μια λύση είναι η χρήση «μαξιλαριού» ύψους 31 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν παράλληλα κάποιες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συν οι υφιστάμενοι κοινοτικοί πόροι από το corona fund ύψους 37 δισ. ευρώ, από το οποίο στην Ελλάδα αντιστοιχούν 1,8 δισ. ευρώ. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια συζήτηση, η οποία έχει ανοίξει και σε επίπεδο ηγετών, που έχει να κάνει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ο οποίος διαθέτει περίπου 400 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, προσανατολισμένα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωναϊού.

Ως εκ τούτου, τις επόμενες ημέρες θα κριθεί το μέλλον όλης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναλόγως δηλαδή των συνολικών αποφάσεων της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας για τον τρόπο στήριξης των κρατών-μελών, ελπίζοντας στην έκδοση ευρωομολόγου, με παροχή τρισεκατομμυρίων ευρώ για τη «μετακορωναϊκή» εποχή. Κορυφαίοι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως η περίπτωση ενός νέου τύπου «μνημονίου», δηλαδή να ενταχθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες στην πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), δεν θα είναι λύση για την ευρωζώνη, που απειλείται με έναν νέο κύκλο ύφεσης και υψηλών δημόσιων χρεών. Το εν λόγω φάρμακο ξυπνά εφιαλτικές μνήμες για τη χώρα, με την ελληνική κυβέρνηση να θέλει να αποφύγει μια τέτοια προοπτική.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Mega υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ολιστικό σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομίας και πως αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις. Υπογράμμισε πως το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης είναι στο 2,5% του ΑΕΠ, που υπερβαίνει το μέσο ευρωπαϊκό του 2%, και επεσήμανε ότι μια συνετή κυβέρνηση και ένα συνετό υπουργείο Οικονομικών οφείλουν να είναι προσεκτικά, καθώς δεν γνωρίζουμε την έκταση της κρίσης. Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα της πανδημίας λέγοντας ότι "θα τα καταφέρουμε και πως παλεύουμε για το καλύτερο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου