οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

«Ολα, Μάκη, μού είπε γίνονται με υποδειγματικό τρόπο, μόνον μετά από ραντεβού που ορίζεται μετά από τηλέφωνο, στο χώρο που έχει διαφορφωθεί με 3-4 κλίνες το πολύ που απέχουν μεταξύ τους. Και η προσέλευση είναι πολύ καλή. Να σκεφθείς ότι μέχρι την Τρίτη είχαν συγκεντρωθεί και στα δύο Κέντρα Αιμοδοσίας περισσότερες από το 170 φυάλες»




Με την πανδημία του Κορωνοϊού να έχει μπει στη ζωή μας και τον τρόμο των εκ του σύνεγγυς επαφών στο απώγειο, μία συνήθεια ζωής, αυτή της προσφοράς αίματος, που είναι πολύτιμο σε πολλούς συνανθρώπους μας γιά ποικίλους λόγους επιβίωσης μπήκε σε δοκιμασία.



Οι φυάλες στις τράπεζες αίματος άρχισαν να μειώνονται σε επικίνδυνο βαθμό, γεγονός που ανάγκασε και τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να εκπέμψει SOS, τονίζοντας ότι ουδείς κίνδυνος συντρέχει γιά τους αιμοδότες, λόγω του Κορωνοϊού, δεδομένου ότι στις αιμοληψίες τηρούνται σχολαστικώς όλες οι απαιτούμενες συνθήκες ασφαλείας γιά όσους έρχονται να προσφέρουν αίμα...

Το θέμα, όμως, είναι τόσο σε επίπεδο διαβεβαιώσεων, αλλά πόσο στην πράξη οι πολίτες το αντιλαμβάνονται, παρακάμπτουν το-δικαιολογημένο, σε κάποιο βαθμό- φόβο, συνεχίζοντας να προσφέρουν αίμα, πολύτιμο σε μεταγγιζόμενους συνανθρώπους, γιά θεραπείες, εγχειρήσεις κλπ.

Εχουμε, λοιπόν, ευχάριστα νέα από το Ηράκλειο, από τη διπλή αιμοδοσία που τρέχει από την περασμένη Πέμπτη, με πρωτοβουλία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου(ΠΕΠΑΓΝΗ) και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, η πρώτη σε ειδικώς διαμορφωμένο χώρο στην είσοδο της Περιφέρειας Κρήτης (Πλ. Ελευθερίας) και η δεύτερη στο Θεατρικό Σταθμό (Παραλιακή λεωφόρος).

Αψευδής μάρτυς ο φίλος δημοσιογράφος στο Ηράκλειο, ο Γιώργος Λαμπράκης, που έδωσε αίμα την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Αιμοδοσίας του ΠΕΠΑΓΝΗ, με τον οποίο μίλησα χθες γιά τα Χρόνια Πολλά, γιά τη εθνική επέτειο. «Ολα, Μάκη, μού είπε γίνονται με υποδειγματικό τρόπο, μόνον μετά από ραντεβού που ορίζεται μετά από τηλέφωνο, στο χώρο που έχει διαφορφωθεί με 3-4 κλίνες το πολύ που απέχουν μεταξύ τους. Και η προσέλευση είναι πολύ καλή. Να σκεφθείς ότι μέχρι την Τρίτη είχαν συγκεντρωθεί και στα δύο Κέντρα Αιμοδοσίας περισσότερες από το 170 φυάλες»




Μού προσέθεσε μάλιστα, ότι η δική του προσέλευση ακολούθησε σχετική πρόσκληση της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων γιά αιμοδοσία των μελών της, «δίχως προαπαιτούμενο αυτό το αίμα να είναι μόνον γιά ‘Ελληνες» (....), όπως μού είπε με φιλοπαίγμωνα διάθεση. Κι εγώ, στο ίδιο μοτίβο του είπα «αυτό να τού πεις του ανταποκριτή της "Εφ.Συν" στο Ηράκλειο, συντρόφου Παν. Γεωργουδή που σάς έχει στη μπούκα».

Λοιπόν, γιά να σοβαρευθούμε: Ανάλογη προσέλευση πρέπει να υπάρξει παντού στην Ελλάδα, όπως στο Ηράκλειο.

Ας εμπιστευθούμε τον Τσιόδρα! 

Διότι εκτός από τη μάχη κατά του Κορωνοϊού, υπάρχει και η αγωνία μεταγγιζόμενων συνανθρώπων μας να εξασφαλίσουν το πολύτιμο αίμα που τούς χρειάζεται. Και δεν πρέπει, δεν έχουμε το δικαίωμα να τούς εγκαταλείψουμε. Είναι θέμα ζωής...

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου