οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

"...Ο Πολάκης στον συριζοστρατό της διχόνοιας και της επαναφοράς στο προσκήνιο των πρακτικών και της λογικής των «αγανακτισμένων» του 2010-2012 είναι όπως προανέφερα οπλαρχηγός. Ο Τσίπρας που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας τι βιολί βαράει, στην κατανομή αρμοδιοτήτων που έκανε με το που έχασε την εξουσία, τον τοποθέτησε τομεάρχη Εσωτερικών. Ασχολείται ο Πολάκης με θέματα του υπουργείου Εσωτερικών; Οχι. Μόνο με τα θέματα υγείας. Οπου τομεάρχης είναι ο Ανδρέας Ξανθός. Εχετε εσείς ακούσει τον Ξανθό να μιλάει για σκάνδαλα κατά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, και ειδικότερα των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση; Οχι. Γιατί δεν έχετε ακούσει; Διότι ο άνθρωπος είναι σοβαρός και δεν θέλει να εμπλακεί σε κάτι που το μόνο που κάνει είναι να διχάζει και να οξύνει. Παρακολουθεί σιωπηλός. Σου λέει, άσε να εκτίθεται ο άλλος. Στρατηγικά σωστά κάνει, πρακτικά όμως; Πώς μπορεί να ανέχεται να λέγονται όσα λέγονται, ενώ εκείνος γνωρίζει την αλήθεια; Ελπίζω μόνο, τον Τσίπρα να τον ενημερώνει..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"


"ΤΑ ΝΕΑ", 27/03/20
Διχασμός

Λοιπόν είναι μαγική η χώρα που ζούμε. Δεν ξέρω τι γίνεται αλλού, γιατί η ειδησεογραφία - δυστυχώς... - δεν μας ενημερώνει για το τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές του κόσμου, επί του συγκεκριμένου που θα αναλύσω εν συνεχεία, αλλά το πώς καταφέραμε να διχαστούμε και στην εποχή της πανδημίας είναι καταπληκτικό. Απίθανο. Εντυπωσιακό. Και πάντως, όταν όλα περάσουν, έχω την αίσθηση (κι αν δεν γίνει θα το εισηγηθώ με όλα τα μέσα) ότι ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας με αφορμή τον κορωνοϊό θα αποτελέσει case study (θέμα προς μελέτη, ας πούμε) για τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Μπορεί και για τα ελληνικά. Για κάποια τουλάχιστον. Για να αποδειχθεί πέραν πάσης αμφισβητήσεως ότι το σπέρμα του διχασμού ενταγμένο απόλυτα στο DNA του Ελληνα, έδρασε και πάλι. Βγήκε από το λαγούμι όπου το είχαμε καταχωνιάσει εδώ και λίγο καιρό, και έκανε τη θριαμβική επανεμφάνισή του. Υπουλα, όπως πάντα. Αλλά δυναμικά. Και με ορμή σαρωτική.

Και χωριστήκαμε, πλην κλείσει μήνας από την έλευσή του σε πλούσιους και φτωχούς. Σε φίλους της κυβέρνησης που τους προστατεύει η κυβέρνηση (αφού είναι φίλοι της) και στους άλλους, τους πολλούς, που δεν είναι φίλοι της και τους αφήνει να χαθούν. Σε έχοντες και κατέχοντες και μη έχοντες. Σε περιούσιους και σε απόβλητους. Σε σημαντικούς και σε αναλώσιμους ασήμαντους. Σε έχοντες μπάρμπα στην Κορώνη και σε ανήκοντες στον σωρό, στους πολλούς. Σε σελέμπριτι και σε ανώνυμους.

Και κάπως έτσι ξαναζούμε εποχές της «κάτω πλατείας» και των «αγανακτισμένων»...

Επιστροφή με ψευτιές


Εχει βοηθήσει βέβαια και η αξιωματική αντιπολίτευση να βγει ο διχασμός από το λαγούμι όπου τον είχαμε θάψει πανηγυρικά πέρυσι το καλοκαίρι. Δεν κρατιέται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν κρατιέται και το δείχνει με όλους τους δυνατούς τρόπους. Στις αναλύσεις που έχουν κάνει, διότι προφανώς όλο αυτό είναι αποτέλεσμα κάποιων αναλύσεων, πιστεύουν ότι στο τέλος της ημέρας θα έχει καταστραφεί πολιτικά ο Μητσοτάκης και η ΝουΔου του, και ο ελληνικός λαός θα πέσει στα γόνατα του Τσίπρα να του φωνάζει «Αλέξη μεσσία, σώσε μας, γύρνα πίσω και πάρε την εξουσία»!

Δεν ξέρω από πού τους προκύπτουν όλα αυτά, πώς δηλαδή τους βγαίνουν και τα υιοθετούν, γνωρίζω όμως ότι εκεί που θα έπρεπε να είμαστε πραγματικά όλοι ενωμένοι, υπάρχουν κάποιοι - όχι όλοι ευτυχώς... - που δουλεύουν μεθοδικά, σαν το σαράκι που τρυπώνει στο ξύλο και το κατατρώει, να πετύχουν τον διχασμό. Θεωρούν έτσι, ότι με την επικράτηση της διχόνοιας, θα επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος που είναι η «δεύτερη φορά Αριστερά», και άρα η επιστροφή στην εξουσία. Με ψευτιές, με θεωρίες συνωμοσίας, με άσφαιρες καταγγελίες, με υπερβολές, και πάνω απ' όλα με έναν ακραίο διχαστικό λόγο, υπονομεύουν ό,τι προσπαθεί να κάνει ο ελληνικός λαός για να αποφύγει την επιδείνωση της τραγωδίας...

Οπλαρχηγός της διχόνοιας


Πρωτοπόρος σε όλο αυτό, ο γνωστός Πολάκης. Κανονικός οπλαρχηγός του στρατού της διχόνοιας. Ανακαλύπτει παντού σκάνδαλα και κονόμες σε ό,τι κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η κάθε απόφαση που παίρνει, είναι για τον Πολάκη - και τους δικούς του - ένα σκάνδαλο, το οποίο ωφελεί α) μερικούς πλουσίους β) τα μονοπώλια στον χώρο της υγείας γ) τους κολλητούς της κυβέρνησης δ) τους πλούσιους έχοντες και κατέχοντες. Στοιχεία μηδέν φυσικά, αλλά αυτό είναι μια άλλη σοβαρή ιστορία. Αρμοδιότητος εισαγγελέα. Καταγγέλλει ας πούμε ότι το κράτος διπλασίασε την ημερήσια αποζημίωση των κρεβατιών σε ΜΕΘ (στις εντατικές δηλαδή) από 800 ευρώ σε 1.600. Μέγα, σου λέει, το σκάνδαλο. Μάλιστα. Αλλά περιέργως πώς ξεχνάει να μας ενημερώσει (παρότι το γνωρίζει, ολόκληρος υπουργός ήταν) ότι από την άλλη πλευρά, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ΕΣΥ για πολύ περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν πάψει εδώ και δύο εβδομάδες να δέχονται χειρουργικά περιστατικά τα οποία θα απαιτούσαν τη χρησιμοποίηση κρεβατιών στις εντατικές. Τα κρατάνε άδεια τα κρεβάτια για να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, όταν το ΕΣΥ φτάσει στα όριά του και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για τη φροντίδα νέων ασθενών. Επίσης κάθε κρεβάτι ΜΕΘ για να λειτουργήσει χρειάζεται γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν ξαπλώνει πάνω του ο ασθενής, συνδέεται μόνος του με τα μηχανήματα και αυτό είναι. Κάποιοι το κάνουν. Αυτοί οι κάποιοι δεν πρέπει να πληρωθούν; Πρέπει.

Γιατί τα κρύβει όλα αυτά ο Πολάκης; Γιατί θέλει να συντηρήσει την «παπάτζα» που διακινεί περί αρπαχτής, σκανδάλου και συναλλαγής της κυβέρνησης με τα συμφέροντα. Γιατί στην τελική είναι ο Πολάκης. Τι άλλο να προσθέσει κανείς. Αρκεί αυτό...

Η σωστή στρατηγική


Ο Πολάκης στον συριζοστρατό της διχόνοιας και της επαναφοράς στο προσκήνιο των πρακτικών και της λογικής των «αγανακτισμένων» του 2010-2012 είναι όπως προανέφερα οπλαρχηγός. Ο Τσίπρας που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας τι βιολί βαράει, στην κατανομή αρμοδιοτήτων που έκανε με το που έχασε την εξουσία, τον τοποθέτησε τομεάρχη Εσωτερικών. Ασχολείται ο Πολάκης με θέματα του υπουργείου Εσωτερικών; Οχι. Μόνο με τα θέματα υγείας. Οπου τομεάρχης είναι ο Ανδρέας Ξανθός. Εχετε εσείς ακούσει τον Ξανθό να μιλάει για σκάνδαλα κατά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, και ειδικότερα των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση; Οχι. Γιατί δεν έχετε ακούσει; Διότι ο άνθρωπος είναι σοβαρός και δεν θέλει να εμπλακεί σε κάτι που το μόνο που κάνει είναι να διχάζει και να οξύνει.

Παρακολουθεί σιωπηλός. Σου λέει, άσε να εκτίθεται ο άλλος. Στρατηγικά σωστά κάνει, πρακτικά όμως; Πώς μπορεί να ανέχεται να λέγονται όσα λέγονται, ενώ εκείνος γνωρίζει την αλήθεια; Ελπίζω μόνο, τον Τσίπρα να τον ενημερώνει...

Τα μέτρα

Από την άλλη, ακούω πολλά παράπονα ότι η κυβέρνηση κάτι κάνει με τις εργασιακές σχέσεις. Οτι βρήκε την ευκαιρία των έκτακτων μέτρων του κορωνοϊού για να «περάσει» ορισμένα μέτρα τα οποία δυσχεραίνουν τη θέση των εργαζομένων, καθώς λειτουργούν απολύτως υπέρ των επιχειρήσεων και των εργοδοτών. Κυβερνητικό στέλεχος στο οποίο απευθύνθηκα μου είπε ότι τα μέτρα Βρούτση στόχο έχουν να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις βαριές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός. Μου ανέφερε δε, και κάτι που το θεώρησα λογικό: για να υπάρχουν δουλειές και μετά τον κορωνοϊό, πρέπει να στηριχτούν οι επιχειρήσεις, ακόμη και αν αυτό μοιάζει σήμερα βλαπτικό για τους εργαζομένους.

Δεν έχω αντίλογο γι' αυτό. Απλώς, να το θυμόμαστε και μετά τον κορωνοϊό, ότι τα σημερινά μέτρα είναι πρόσκαιρα και θα ανακληθούν όταν η χώρα επανέλθει σε μια κανονική πορεία. Να μη χρησιμοποιηθεί δηλαδή η έκτακτη κατάσταση που συνιστά ο κορωνοϊός για να παγιωθεί ένα καθεστώς που θα ευνοεί τους εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου