οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΔΙΧΩΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ!...-"ΔΕΡΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ"...- ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΝΤΟΝΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΦΟΝΤΟ...- Η ΡΑΧΟΚΟΚΚΑΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...-ΣΕ ΚΑΚΑ ΧΕΡΙΑ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...-ΜΕ ΜΠΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ...- ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!...-ΣΥΡΙΖΑΙΪΚΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...

Οκτώ κύρια άρθρα, από τον Τύπο της Πέμπτης

απάνθρωπος φόρος, είναι ο ένας και μοναδικός λόγος για τον οποίο η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι ομόθυμη, ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη. Πρέπει να είναι μια καταδίκη χωρίς εκπτώσεις και χωρίς «ναι μεν αλλά».

Είναι ανεπίτρεπτο πολιτικοί ηγέτες να αποφεύγουν να καταδικάσουν τη βία, τις απειλές και τους τραμπουκισμούς ή να το κάνουν κατόπιν υποδείξεως. Είναι αντιδημοκρατικό να χωρίζουν τη βία σε καλή και κακή, αριστερή και δεξιά, πολλή και λίγη, δική μας και δική τους. Η βία είναι μία και είναι απεχθής απ' όπου και αν προέρχεται. Κι αυτό το μήνυμα οφείλει να στείλει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα σε όσους με βίαιες πράξεις επιχειρούν να στερήσουν την ελευθερία του λόγου ή να εκφοβίσουν θεσμούς της δημοκρατίας, όπως είναι η Δικαιοσύνη, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η προστασία από τη βία είναι κατεξοχήν καθήκον της κυβέρνησης. Και δεν μπορεί φυσικά να αποτελεί προνόμιο μόνο της ίδιας. Δεν μπορεί τα μέλη της να επιστρατεύουν διμοιρίες ΜΑΤ και κλούβες για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να αφήνουν στο έλεος της βίας φορείς άλλων θεσμών. Αν μη τι άλλο, το επιβάλλει η στοιχειώδης πολιτική εντιμότητα.

"ΤΑ ΝΕΑ", 24/05/18

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 24/05/18

Ο ΟΛΙΣΘΗΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ


Με τις επόμενες εβδομάδες να είναι καθοριστικές για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζονται ήδη για την επόμενη εκλογική μάχη. Η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή ήταν εμφανές ότι είχε ως υπόβαθρο τα διλήμματα και τις στοχεύσεις της κάλπης.

Η επιδίωξη του κ. Τσίπρα ήταν σαφής. Να περιχαρακώσει το χώρο του, να στοχοποιήσει τη ΝΔ ως ακραία συντηρητική δύναμη και ταυτόχρονα να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο εκφραστής της προόδου και ως ο αυθεντικός υπερασπιστής των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας. Είναι αξιοσημείωτο όμως ότι αν και επιχείρησε να θεωρήσει ως υποστηρικτή της προληπτικής γραμμής τον κ. Μητσοτάκη, απέφυγε ο ίδιος για πρώτη φορά να την αποκλείσει ως τελευταία έστω γραμμή άμυνας.

Από την άλλη πλευρά σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε τις κυβερνητικές επιλογές τόσο στη διαχείριση της οικονομίας, όσο και στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας και της ασφάλειας των πολιτών. Κεντρικό επιχείρημα τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και της κυρίας Γεννηματά η φενάκη της καθαρής εξόδου που συνοδεύεται ήδη από μια σειρά ψηφισμένα μέτρα, αλλά και υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που έρχονται οδηγώντας τη χώρα σε μια μακρόχρονη επιτροπεία.

Η σύγκρουση με επίκεντρο την επίθεση στον κ. Μπουτάρη και την αντιμετώπιση της,αλλά η κυβερνητική τακτική στο θέμα του "μακεδονικού" προδιαγράφουν σε μεγάλο βαθμό και το κλίμα που μας συνοδεύει μέχρι να στηθούν οι επόμενες κάλπες.Ένα σκηνικό συνεχούς σύγκρουσης, με κομμένες τις γέφυρες συνεννόησης, με προσωπικές επιθέσεις και κατηγορίες που εκ των πραγμάτων θα υπονομεύει την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας.

Οικονομία, εθνικά θέματα, κοινωνικά προβλήματα, θα βρεθούν για μια φορά ακόμα στο μίξερ του εθνολαϊκισμού. Απομονωμένος πολιτικά ο κ.Τσίπρας είναι εμφανές ότι θα συνεχίσει την τακτική που τον οδήγησε στην εξουσία προσπαθώντας με όλα τα μέσα να συσπειρώσει το εκλογικό του ακροατήριο που φυλλορροεί, μετά τη διάψευση των ελπίδων που καλλιέργησε.

Ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία αντέχει όμως μια ακόμα σύγκρουση μεταξύ της "αγνής αριστεράς" και του "διεφθαρμένου παλιού συστήματος" που ευθύνεται για όλα τα δεινά της χώρας.Μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για την πορεία της χώρας μετά την όποια έξοδο από το μνημόνιο.

Η καθαρή και κυρίως εθνικά συμφέρουσα λύση είναι μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την επόμενη μέρα να αποφασίσουν οι πολίτες ποιος και πως θα τη διαχειριστεί.

"ΤΟ ΒΗΜΑ", ηλεκτρονική έκδοση



"ΕΣΤΙΑ", 24/05/18


"Φιλελεύθερος", 24/05/18

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 24/05/18

"Η ΑΥΓΗ", 24/05/18

"Εφ.Συν", 24/05/18




της Κυπριακής Δημοκρατίας για έγκριση από την Κυβέρνηση, τη συμφωνία ΕΝΙ - ΤΟΤΑL, με την οποία η πρώτη θα παραχωρήσει το 50% των δικαιωμάτων της στο τεμάχιο 8 στον γαλλικό κολοσσό, με τον οποίο συνεργάζονται ήδη στα τεμάχια 6 και 11. Τη δημόσια ανακοίνωση της υποβολής αιτήματος της TOTAL για συνεργασία με την ΕΝΙ και στο τεμάχιο 8, έκανε στη Λευκωσία την περασμένη Δευτέρα, ο Στεφάν Μισέλ, εκ των προέδρων της ΤΟΤΑL αρμόδιος για την παραγωγή και τις ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η ΚΙΝΗΣΗ αυτή είναι αρκούντως σημαντική καθώς μπορεί να θεωρηθεί ως ενέργεια, η οποία συνιστά απάντηση προς τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το τεμάχιο 8, όπως ακριβώς και το 3, αμφισβητούνται από την κατοχική δύναμη μέσω απειλών (στο 3 υπήρξε και παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από τους Τούρκους). Σημειώνεται, παράλληλα, πως σχεδόν ολόκληρο το τεμάχιο 8 περιλαμβάνεται στους παράτυπους χάρτες που προωθεί η Τουρκία, ότι πρόκειται δήθεν για περιοχή συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.
ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ τη γαλλική κίνηση θα σημειώναμε πως συνιστά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το Παρίσι επιδιώκει να αναβαθμίσει τον ρόλο του στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι προφανές πως η δραστηριότητα μέσω της ΤΟΤΑL στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστά ευκαιρία και σημαντική δυνατότητα για να προωθήσει τους γαλλικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Η Γαλλία είναι μια σημαντική διεθνής δύναμη, διαχρονικά σύμμαχος της Κύπρου και είναι κατά την άποψή μας πολύ σημαντική η τελευταία αυτή εξέλιξη με την αναβαθμισμένη εμπλοκή της ΤΟΤΑL στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ του σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ενεργειακά περνά μέσα από συμμαχίες και συνεργασίες. Αυτό γίνεται εκ των πραγμάτων καθώς είναι προφανές πως η χώρα μας, λόγω και του μεγέθους και των δυνατοτήτων της, δεν έχει άλλη επιλογή από τη σύναψη συνεργασιών. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι ο βασικός προσανατολισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν εξαρχής η εμπλοκή μεγάλων διεθνών εταιρειών, οι οποίες να έχουν ως στήριγμα ισχυρές κυβερνήσεις. Αυτό σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει, αν και θα μπορούσαν να γίνουν και καλύτεροι χειρισμοί.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ της TOTAL αποτελεί παράδειγμα που επιβεβαιώνει ότι γίνονται σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός θα υλοποιηθεί. Σε μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα, το καθεστώς Ερντογάν, στέλνουν καθημερινά σχεδόν απειλητικά μηνύματα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο να αποτρέψουν, να ακυρώσουν τους σχεδιασμούς της χώρας μας. Εάν επιτρέψουμε τούτο, θα είμαστε ένα κράτος με περιορισμένη κυριαρχία. Συνεπώς, κινήσεις όπως αυτή με την αναβαθμισμένη εμπλοκή της γαλλικής εταιρείας TOTAL ενισχύουν την προσπάθεια υλοποίησης των σχεδιασμών αυτών. Αναμένουμε κι άλλες, παρόμοιες, ενέργειες είτε από την ίδια την εταιρεία, την TOTAL είτε και άλλες.

"Ο Φιλελεύθερος", 24/05/18


 

"αλήθεια", 24/05/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 24/05/18


"ΧΑΡΑΥΓΗ", 24/05/18
"ΠΟΛΙΤΗΣ", 24/05/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου