οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ...-ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ...- ΤΟ ΝΕΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ ΓΙΑ ΣΑΝΟΦΑΓΟΥΣ...

Τρία κύρια άρθρα, από  φύλλα της Κυριακής


Και αργότερα, στα χρόνια του Διαφωτισμού, χύθηκε πολύ μελάνι για την ορθή απόδοσή της.

Η Γαλλική Επανάσταση προέβλεψε τη διάκριση των εξουσιών ακριβώς για να κατοχυρώσει την ανεξαρτησία της, η οποία δυστυχώς ακόμη διεκδικείται.

Η παγκόσμια λογοτεχνία δημιούργησε εμβληματικά έργα για χάρη της και ο Οδυσσέας Ελύτης την ύμνησε με τρόπο μοναδικό: «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και μυρσίνη συ δοξαστική, μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου» έγραψε ο ποιητής, για να το μελοποιήσει αργότερα ο Μίκης Θεοδωράκης και να το χιλιοτραγουδήσει μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση ολόκληρος ο ελληνικός λαός.

Παρά ταύτα, στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία η Δικαιοσύνη κακοποιήθηκε πάμπολλες φορές και χρησιμοποιήθηκε κατά το δοκούν από ηγεσίες και εξουσίες.

Στα μεταπολιτευτικά χρόνια γεννήθηκαν ελπίδες, αλλά και πάλι οι κατά καιρούς εξουσιαστές δεν άντεξαν την ελευθέρωσή της. Από την εποχή του Βαγγέλη Γιαννόπουλου μέχρι σήμερα οι παρεμβάσεις περίσσεψαν.

Στις μέρες μας η εθνολαϊκή κυβέρνηση, με διπλές παραστάσεις από τις χειρότερες εκδοχές κακοποίησης του θεσμού της Δικαιοσύνης, επιχείρησε κατά τρόπο μοναδικό την εργαλειοποίηση και χειραγώγησή της προκειμένου να επιτύχει την εξόντωση των αντιπάλων της και να εδραιώσει την εξουσία της.

Απειρα τα παραδείγματα που βεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Και βεβαίως η ίδια η κατάσταση της Δικαιοσύνης και η αντίληψη που κυριαρχεί στις τάξεις του ελληνικού λαού είναι δηλωτικά της προβληματικότητας που διακρίνει τον θεσμό.

Αυτή την ώρα η Δικαιοσύνη, και η απονομή της δικαιοσύνης, αποδίδεται από όλους τους ερευνητές, Ελληνες και ξένους, ως μείζονος σημασίας για την πορεία της οικονομίας και της χώρας διαρθρωτικό πρόβλημα.

Η δομή και η συγκρότησή της, η εξάρτησή της από την εκάστοτε κυβέρνηση και τα περιορισμένα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, την καθυστέρησή της επιβεβαιώνουν και τις παρεμβάσεις κάθε λογής κυκλωμάτων επιτρέπουν.

Το ελληνικό σύστημα Δικαιοσύνης δεν αποδίδει το περί δικαίου αίσθημα, οι κάθε λογής παρεμβάσεις νοθεύουν την κρίση των δικαστών, οι υποθέσεις καρκινοβατούν, δεν δημιουργούν βεβαιότητα απονομής δικαίου, ούτε συγκροτούν ισχυρές βάσεις επίλυσης διαφορών. Με αποτέλεσμα να γενικεύεται η καχυποψία για τη χώρα και να αποθαρρύνονται όσοι θα ήθελαν να τοποθετηθούν και να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Για να μην αναφερθούμε στις συνεχείς συντεχνιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις του ίδιου του σώματος των δικαστών, το οποίο ουκ ολίγες φορές αποφασίζει κατά τα συμφέροντά του, διεκδικώντας ρόλο ακόμη και στην άσκηση δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Τα πρόσφατα περιστατικά, η πομπώδης παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και πλήθος άλλων γεγονότων μαρτυρούν και βεβαιώνουν ότι η Δικαιοσύνη μόνο τυφλή και αδέκαστη δεν είναι.

Δεν χωρεί πια αμφιβολία ότι η χώρα οφείλει να ανασυγκροτήσει συνολικά τη Δικαιοσύνη. Να κατοχυρώσει την ανεξαρτησία της, να διευκολύνει τη λειτουργία της, αλλά και να ορίσει το πεδίο δράσης της.

Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν να πάψει ο ευθύς διορισμός των ανωτάτων δικαστών από την κυβέρνηση.

Η ίδια η Δικαιοσύνη να καταλήγει βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και προσόντων σε έναν δυνητικό κατάλογο υποψηφίων για τις επίμαχες θέσεις, αυτοί να παρουσιάζονται στη Βουλή, να εκτίθενται στην κρίση και αξιολόγηση αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών και βάσει συγκεκριμένων αποτελεσμάτων να επιλέγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τώρα είναι η ώρα για ριζικές αποφάσεις. Οσο διατηρείται το σημερινό καθεστώς παρεμβάσεων και εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, η Δημοκρατία θα χάνει και η χώρα θα διολισθαίνει σταθερά σε τριτοκοσμικές καταστάσεις...

"ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 20/05/18
   

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 20/05/18 
"Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 20/05/18




λειτουργία του κράτους. Δεν είναι καινούργιο ότι υπάρχει μια αδυναμία του κράτους να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Τι φταίει; Πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες. Μπορεί να υποστηρίξει κανείς πως οι διαχρονικές στρεβλώσεις ( ρουσφέτι, αναξιοκρατία, ανεπαρκής έλεγχος, ωχαδελφισμός ), λειτουργούν σε βάρος της αποτελεσματικότητας του κράτους. Αυτό είναι σωστό. Και γι' αυτή την κατάσταση ευθύνεται ολόκληρο το σύστημα. Διαχρονικές παθογένειες, τις οποίες βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. Όσο δεν αλλάζει η κατάσταση πραγμάτων, οι παθογένειες αυτές θα γιγαντώνονται.

ΤΗΝ ίδια ώρα, το θέμα είναι και η προσωπική ευθύνη του καθενός. Εάν όλα τα κακά φορτώνονται στο σύστημα- και σωστά- δεν υπάρχουν άραγε και προσωπικές ευθύνες; Το σύστημα, άλλωστε, δεν είναι απρόσωπο. Οι μηχανισμοί δεν είναι μόνο δομές αλλά και άνθρωποι, οι οποίοι στελεχώνουν. Είναι σαφές πως τα τελευταία γεγονότα έχουν ενισχύσει σημαντικά την απαξίωση των πολιτών έναντι των πολιτικών και ευρύτερα του κράτους. Αυτό είναι ανησυχητικό καθώς η απαξίωση ενίοτε συνδέεται με την απραξία. Η απόρριψη δεν σημαίνει κατά την άποψή μας αδράνεια. Γιατί με αυτόν τον τρόπο τίποτε δεν αλλάζει.

Το ζητούμενο είναι να μην κάνουμε αξιολόγηση των μηχανισμών, να εντοπίζουμε προβλήματα και στρεβλώσεις μετά από τραγωδίες. Μετά που θα θρηνούμε ανθρώπινες ζωές. Η κοινωνία δεν μπορεί να παρακολουθεί και να κρίνει. Πρέπει να δράσει αποτελεσματικά. Η έγνοια των πολιτών είναι η κοινωνική ειρήνη και ευημερία. Αυτά δεν μπορούν ποσώς να επιτευχθούν όταν δεν λειτουργεί το σύστημα. Στην αρχαία Ελλάδα, ο φιλόσοφος Αριστοτέλης ( στα Πολιτικά), είχε ορίσει το κράτος ως μια πολιτική κοινότητα προσανατολισμένη στην επίτευξη του κοινού καλού. Αυτό θα πρέπει να ακολουθείται και σήμερα για να έχει μέλλον η χώρα, η ανθρωπότητα εν γένει. Το κοινό μέλλον σημαίνει αλληλεγγύη αλλά και κανόνες λειτουργίας, που θα ισχύουν για όλους το ίδιο.

ΟΙ στρεβλώσεις προδήλως και ζημιώνουν την κοινωνία, τους πολίτες, τη δημοκρατία. Η αδιαφάνεια, η ελλειμματική λειτουργία του κράτους σαφώς και πλήττουν τη δημοκρατία. Δημιουργούν ελλείμματα και στη δημοκρατία.
Η κοινωνία, οι πολίτες, στις σημερινές συνθήκες που ζούμε, δεν ανέχονται πλέον τις στρεβλώσεις. Ιδιαίτερα όταν αυτές οδηγούν σε τραγωδίες. Όλα αυτά θα πρέπει να τερματισθούν. Και για να γίνουν αυτά, θα πρέπει να υπάρξει δυναμική αντίδραση των πολιτών και να επιδεχθεί αποφασιστικότητα από την Πολιτεία.

ΤΟ γενικό συμπέρασμα είναι πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους, τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ζημιώνουν τη χώρα, την κοινωνία, τους πολίτες. Αυτές οι στρεβλώσεις θα μπορούσαν σαφώς και να διορθωθούν. Εξαρτάται από τη βούληση και την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών του κράτους να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Κοντολογίς να λειτουργήσει κανονικά η κρατική μηχανή. Για να γίνει αυτό χρειάζεται αρκετή δουλειά, αποτελεσματικότητα και πολιτική βούληση. Χρειάζεται, παράλληλα και συμμετοχή των πολιτών. Από τα μουρμουρητά στην πράξη, την παραγωγική συμμετοχή στα δρώμενα. Μόνο έτσι θα αλλάξουν οι στρεβλώσεις.

"O Φιλελεύθερος", 20/05/18

"αλήθεια", 20/05/18


"ΧΑΡΑΥΓΗ", 20/05/18


"η σημερινή", 20/05/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου