οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ...- ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΟΙ "ΡΟΥΒΙΚΩΝΕΣ"...- ΕΒΑΛΑΝ ΤΙΣ ΠΑΛΑΒΟΜΑΡΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ!...-ΨΕΥΔΟΔΙΛΗΜΜΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΥΣΙΑ...- ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΝΟΧΩΡΟΥΜΕ ΤΑ "ΠΑΙΔΙΑ"...--ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΤΥΠΟΙΣ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ...- ΤΟ "Η ΕΜΕΙΣ, 'Η ΑΥΤΟΙ" ΣΕ ΟΡΟΥΣ...ΓΚΡΑΜΣΙ...- ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΓΙΑΤΙ ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΒΕΡΕΣ;...- ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ....

Εννέα κύρια άρθρα, από τον Τύπο της Παρασκευής


Πρόκειται για πραγματικό άθλο. Η χώρα όχι μόνο έχασε μία τριετία και χρεώθηκε με πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Οχι μόνο είδε ελπίδες να διαψεύδονται και νέα βάρη να φορτώνονται στους ώμους των φορολογουμένων. Βλέπει και μια κυβέρνηση να πράττει άλλα με τους θεσμούς στις κλειστές αίθουσες και άλλα να λέει δημοσίως. Να επιμένει να εξωραΐζει μια εικόνα που είναι τραγική.


Είναι η εικόνα μιας χώρας που και ακριβότερα θα δανείζεται και πιο ευάλωτη θα είναι στις διαθέσεις των αγορών, ενώ την ίδια ώρα οι πολίτες της θα ζουν σε ένα καθεστώς σκληρής μνημονιακής επιτήρησης χωρίς τη μνημονιακή προστασία, χωρίς δηλαδή τον φθηνό δανεισμό που εξασφάλιζε το πρόγραμμα. Αυτά δυστυχώς είναι τα αποτελέσματα εκείνης της περήφανης διαπραγμάτευσης.

Οι συνέπειες εκείνης της πολιτικής, αλλά και της συνολικότερης «αυταπάτης» που διακατείχε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικώς πληρώνονται ακόμη. Και θα συνεχίσουν να πληρώνονται όσο η κυβέρνηση επιμένει στην ατελέσφορη τακτική της απόκρυψης της αλήθειας. Σε μια τακτική που το μόνο αποτέλεσμα που παράγει είναι άθλοι σαν κι αυτόν.


"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 25-27/05/18


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 25/05/18

"ΕΣΤΙΑ", 25/05/18


"Φιλελεύθερος", 25-28/05/18

"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 25/05/18

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 25/05/18


"Η ΑΥΓΗ", 25/05/18


"Εφ.Συν/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 25-27/05/18


"ΕΘΝΟΣ", 25/05/18




τελεσίγραφο. Το τελεσίγραφο αυτό αφορά στον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος 18 μηνών για «σουλούπωμα» της κυπριακής οικονομίας σε όλα τα «ανοικτά μέτωπα». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τις απαιτήσεις της και τις κωδικοποιεί σε πέντε συστάσεις, για μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, εγκαθίδρυση ηλεκτρονικού συστήματος δικαιοσύνης, επιτάχυνση μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ανάπτυξη και επανέναρξη ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της εκπαίδευσης/κατάρτισης. Κοντολογίς, θέτουν οι Βρυξέλλες όλα όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν από την Κυπριακή Δημοκρατία. Θέτουν όλα τα επείγοντα ζητήματα, που συνιστούν διαχρονικές παθογένειες του συστήματος, του κράτους. Στο έγγραφο οι Βρυξέλλες καθιστούν σαφές ότι τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν «υπερβολικές ανισορροπίες», στις οποίες εντάσσεται και η Κύπρος, έχουν τεθεί σε διαδικασία παρακολούθησης, με στόχο την εκπλήρωση των συστάσεων που τέθηκαν. Δηλαδή, δεν μπορούμε να… ξεφύγουμε. Κι αυτό είναι καλό για τη χώρα.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως επείγει η μεταρρύθμιση ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, ιδίως όσον αφορά στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και τη διακυβέρνηση των κρατικών οντοτήτων και των τοπικών Αρχών.

ΕΚΕΙΝΟ που τονίζεται είναι η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της εφαρμογής συνολικής στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών τροποποιήσεων που επιτρέπουν την αποτελεσματική επιβολή των απαιτήσεων και διευκολύνουν την πώληση δανείων. Ενσωμάτωση και ενίσχυση της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών και των συνταξιοδοτικών ταμείων. Αυτό σαφώς και δεν χρειαζόταν να υποδειχθεί από πλευράς των Ευρωπαίων τεχνοκρατών. Είναι ένα πρόβλημα που ενώ είναι ορατό, βασανιστικό και συνιστά μόνιμο κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας εν γένει, ωστόσο, δεν γίνονται κινήσεις προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισής του.

ΕΙΝΑΙ πρόδηλο πως δεν αρκούν οι εξαγγελίες, οι βαρύγδουπες δηλώσεις και τα μπόλικα «θα». Αυτό που προέχει και εκείνο το οποίο ζητούν οι πολίτες και η κοινωνία είναι πράξεις. Από τις συστάσεις που γίνονται καθίσταται ξεκάθαρο πως πολλές είναι οι μαύρες τρύπες, πολλά τα κενά και οι στρεβλώσεις. Τα ψέματα κάποτε τελειώνουν και θα πρέπει αυτό το κράτος να βρεθεί αντιμέτωπο με τα μεγάλα προβλήματα. Όχι, μόνο, για να γίνουν διαπιστώσεις, να αναγνωριστεί η ύπαρξη των προβλημάτων, αλλά για να επιλυθούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμορφώσει το έγγραφο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και τούτο στάλθηκε προς το Συμβούλιο ECOFIN. Η μπάλα, πλέον, βρίσκεται στα πόδια της Λευκωσίας, που καλείται μέσα σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα να προβεί σε όλες τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις. Για τη Λευκωσία είναι μονόδρομος η θετική ανταπόκριση στις υποδείξεις της Κομισιόν. Δεν είναι θέμα επιβολής, αλλά ανάγκης η χώρα να προχωρήσει μπροστά. Κι αυτό θα γίνει και μέσα από μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, όπως την περιγράφει το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επαναλαμβάνουμε, αυτά που υποδεικνύονται έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού.

"Ο Φιλελεύθερος",  25/05/18

 
 "αλήθεια", 25/05/18


"ΧΑΡΑΥΓΗ", 25/05/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 25/05/18

"ΠΟΛΙΤΗΣ", 24/05/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου