οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Η ΙΤΑΛΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΑ ΝΕΡΑ....-ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...- "ΒΕΒΑΙΗ ΛΥΣΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ; ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ...- ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ...- ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ: ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ...- ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ;...- ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΕ Ο ΕΓΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ!...-

Επτά κύρια άρθρα, από φύλλα του Σαββάτου

Η απόσταση ασφαλώς από τις εξαγγελίες έως την εφαρμογή είναι μεγάλη. Μένει να φανεί, με άλλα λόγια, εάν τα δύο κόμματα είναι αποφασισμένα να διαβούν τον Ρουβίκωνα ή εάν θα σταματήσουν στις κόκκινες γραμμές των ευρωπαίων εταίρων. Σε κάθε περίπτωση, η Ιταλία περπατάει ήδη σε τεντωμένο σκοινί. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν χαθεί αυτή η ισορροπία του τρόμου και πέσει, θα παρασύρει μαζί της ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωζώνης: η αλυσίδα δεν αντέχει να χάσει τον τρίτο μεγαλύτερο κρίκο της.

Το συμπέρασμα είναι ότι το κοινό νόμισμα μπαίνει και πάλι σε αχαρτογράφητα νερά. Με τους πλέον αδύναμους κρίκους, όπως είναι ο ελληνικός, να είναι οι πλέον ευάλωτοι απέναντι σε καταιγίδες, ξέρες και καρχαρίες. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει τους σχεδιασμούς της, να εκπονήσει εναλλακτικά σχέδια ενόψει του τέλους του προγράμματος, όπως είναι η προληπτική γραμμή στήριξης. Δεν το είχε κάνει το καλοκαίρι '15, όταν χάραζε τη δική της τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Εάν δεν το κάνει ούτε σήμερα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ολέθριο.

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 19-20/05/18


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19/05/18

"ΕΣΤΙΑ", 19-20/05/18

"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 19/05/18

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 19/05/18

"Η ΑΥΓΗ", 19/05/18


"Εφ.Συν/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 19-20/05/18



άρχισε, μεταξύ άλλων, η συζήτηση γύρω από τα γήπεδα. Αναφέρθηκε πως τα γήπεδα καλαθόσφαιρας είναι από άσφαλτο, από τσιμέντο. Είναι προφανές πως με αυτό το υλικό όποιος πέσει κάτω έχει μεγάλες πιθανότητες να τραυματιστεί. Μετά το τραγικό συμβάν και παρά τα όσα αναφέρθηκε πως ανά το παγκόσμιο τα σχολεία διαθέτουν μόνο άσφαλτο στα γήπεδά τους, στη συνέχεια ανακαλύφθηκε ότι υπάρχουν ελάχιστες μονάδες με γήπεδα στην Κύπρο, από 5 έως 20, που διαθέτουν ταρτάν. Αυτό σημαίνει πως οι προδιαγραφές δεν αναφέρονται μόνο σε γήπεδα με τσιμεντένιο δάπεδο. Συνεπώς μπορούν να γίνουν και με ταρτάν.

ΜΕΤΑ το τραγικό γεγονός, τον άδικο χαμό του Σταύρου, άρχισαν οι συζητήσεις για διορθωτικές κινήσεις, τις οποίες και δεν σκέφτηκαν στο παρελθόν. Η πρώτη κίνηση- που σαφώς έπρεπε να γίνει προ καιρού- είναι η ενίσχυση, αναβάθμιση της ασφάλειας στα σχολεία. Αναφέρθηκε από τον υπουργό Παιδείας ότι θα αρχίσει από τις αρχές Ιουνίου η εξέταση για τη βελτίωση των προδιαγραφών και των πολιτικών ασφαλείας των σχολικών μονάδων. Όπως δήλωσε στον «Φ», ανάμεσα στα ζητήματα, συμπεριλαμβάνονται τα υλικά επίστρωσης των γηπέδων, το πρωτόκολλο των πρώτων βοηθειών, η λειτουργία των Σχολικών Εφορειών, η περίφραξη των σχολείων. Είναι σαφές πως πρωτόκολλα και προδιαγραφές θα πρέπει να αναθεωρούνται όταν αποδεικνύονται στην πορεία και στην πράξη οι αδυναμίες. Είναι σαφές πως οι ανάγκες αλλάζουν, όπως και τα δεδομένα, πρωτίστως όμως, τα ζητήματα ασφαλείας σαφώς και θα πρέπει να αναβαθμίζονται συνεχώς.

ΤΟ ζητούμενο είναι, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, να κινείται το κράτος προληπτικά και αποτρεπτικά. Θα πρέπει το κράτος να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών του. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τα σχολεία αλλά και ευρύτερα. Είναι υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τους πολίτες όπως και να τους διασφαλίζει τα δικαιώματά τους στην Παιδεία και στην Υγεία. Βασικοί πυλώνες σε μια κοινωνία, που θέλει να παρουσιάζεται ανθρωποκεντρική.

ΤΟ ίδιο ισχύει και για τα νοσοκομεία. Το κράτος οφείλει, είναι υποχρεωμένο, να διασφαλίζει μέσα από δομές και στελέχωση ότι οι ασθενείς θα αντιμετωπιστούν όπως πρέπει. Είναι σαφές πως υπάρχει υποστελέχωση. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως αυτή η υποστελέχωση θα επηρεάζει τους πολίτες. Δεν επηρεάζει σίγουρα την επάρκεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν μπορεί κρύβουν τα λάθη πίσω από το γεγονός ότι υπάρχουν κενά και αδυναμίες στα νοσοκομεία. Ότι, δηλαδή, δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και επιδέχονται βελτίωσης οι συνθήκες λειτουργίας. Επηρεάζουν οι αδυναμίες; Σαφώς και επηρεάζουν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν οφείλουν οι αρμόδιοι να είναι προσεκτικοί και να λειτουργούν στον μέγιστο βαθμό. Το θέμα δεν είναι συνδικαλιστικό και είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι έτσι αντιμετωπίσθηκε από τους γιατρούς. Το θέμα αφορά ζωές και την υγεία των πολιτών.

"Ο Φιλελεύθερος", 19/05/18

"αλήθεια", 19/05/18


"ΧΑΡΑΥΓΗ", 19/05/18

"ΠΟΛΙΤΗΣ", 18/05/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου