οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ "ΩΣ ΕΔΩ" ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΠΝ ΜΠΟΥΤΑΡΗ...-Η ΑΒΑΣΤΑΚΤΗ ΔΟΛΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕ ΗΛΙΝΤΕΝ...- ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΤΥΠΗΜΑ...- ΟΙ ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ...-

Έξι κύρια άρθρα, από φύλλα της Δευτέρας
"ΤΑ ΝΕΑ", 21/05/18



"ΕΣΤΙΑ", 21/05/18

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 21/05/18


"Φιλελεύθερος", 21/05/18

"Εφ.Συν", 21/05/18

"ΕΘΝΟΣ", 21/05/18



πως οι μέχρι τώρα καλές σχέσεις των δυο χωρών εκτιμάται πως θα αναβαθμιστούν μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για λόγους που γίνεται από όλους κατανοητός. Στη βρετανική πρωτεύουσα βρέθηκε όταν, όπως είναι γνωστό, σε άλλες χώρες της Ευρώπης θεωρείται λίγο-πολύ ανεπιθύμητος.

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ο Ερντογάν επανέλαβε εαυτόν κατά τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Για παράδειγμα, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν απέφυγε τον πειρασμό να στείλει μηνύματα στη Λευκωσία αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής. Ενδέχεται το μήνυμά του να είχε αποδέκτες και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ για θέματα της ενέργειας. Μιλώντας στο Chatham House, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα είναι αντιμέτωπη με μία διαρκή απειλή ασφαλείας εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει τις «μονομερείς επιχειρήσεις» ως προς την αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Αυτή η τοποθέτηση εμπεριέχει το στοιχείο της απειλής καθώς έσπευσε να προσθέσει ότι πραγματικά το εννοεί όταν μιλά για απειλή για την ασφάλεια της περιοχής. Δεν είναι, ασφαλώς, πρώτη φορά που ο Ερντογάν στέλνει απειλητικά μηνύματα. Το γεγονός ότι επέλεξε να επαναλάβει αυτά που λέγει συνήθως από τα προεκλογικά μπαλκόνια στην Τουρκία ή μετά από συσκέψεις του τουρκικού κράτους από το Λονδίνο έχει τη σημασία του. Η στάση του έναντι της Κύπρου, στο θέμα ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, δεν είναι προεκλογική αλλά εκφράζει την πάγια πολιτική της χώρας του. Γι’ αυτό και θεωρούμε πως θα πρέπει να προσεγγίσουμε με ανησυχία τις τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς.

ΕΙΝΑΙ προφανές ότι για την Τουρκία είναι στρατηγικής σημασίας το θέμα των ενεργειακών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο. Εάν η Άγκυρα τεθεί εκτός των σχεδιασμών αυτών, θα χάσει έδαφος και θα ανατραπούν σε μεγάλο βαθμό οι σχεδιασμοί της. Στην ομιλία με θέμα το παγκόσμιο και περιφερειακό όραμα της Τουρκίας ο Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των ευρύτερων σχεδιασμών και επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από παραδοσιακούς του συμμάχους, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί να μη διανύουν οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον την καλύτερη περίοδο, όμως είναι σαφές πως διατηρούνται καθώς τα εκατέρωθεν συμφέροντα είναι μεγάλα και σημαντικά. Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ έχουν απολέσει τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο στη Μέση Ανατολή μετά από την απόφαση μεταφοράς της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ. Αυτή η τοποθέτηση συνδέεται με την επιλογή της Άγκυρας να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου. Ένα εγχείρημα που δεν είναι καθόλου εύκολο και μάλλον ανέφικτο καθώς μεγάλες δυνάμεις στον αραβικό κόσμο, όπως η Αίγυπτος, δεν πρόκειται να αποδεχθούν μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτό από την τουρκική ηγεσία, η οποία επιμένει σε αυτή την επιλογή.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως η Τουρκία θέλει να καταστεί περιφερειακή δύναμη. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει εάν το καθεστώς Ερντογάν επιμένει στην ίδια συμπεριφορά και εμμένει στις επεκτατικές του βλέψεις. Εάν τούτο δεν το συνειδητοποιήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα χάσει το τρένο, όση δύναμη και να έχει. Πολιτική και οικονομική.


"Ο Φιλελεύθερος", 21/05/18

"αλήθεια", 21/05/18
"αλήθεια", 21/05/18


"ΧΑΡΑΥΓΗ", 21/05/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 21/05/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου