οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

"...Στα ελληνικά η λέξη «Ιλιντεν» σημαίνει ημέρα του Προφήτη Ηλία. Παραπέμπει σε δύο γεγονότα, την εξέγερση του 1903 εναντίον των Οθωμανών και την ίδρυση μιας σλαβομακεδονικής οργάνωσης του 1944 που είχε αντιναζιστικό χαρακτήρα. Για την Αθήνα εκείνο που διασφαλίζεται με τη συγκεκριμένη λύση είναι το erga omnes και, συνεπακόλουθα, η αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ...."



Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (ηλεκτρονική έκδοση)







Στα ελληνικά η λέξη «Ιλιντεν» σημαίνει ημέρα του Προφήτη Ηλία. Παραπέμπει σε δύο γεγονότα, την εξέγερση του 1903 εναντίον των Οθωμανών και την ίδρυση μιας σλαβομακεδονικής οργάνωσης του 1944 που είχε αντιναζιστικό χαρακτήρα. Για την Αθήνα εκείνο που διασφαλίζεται με τη συγκεκριμένη λύση είναι το erga omnes και, συνεπακόλουθα, η αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν, επίσης, θετικό ότι ιστορικά γίνεται παραπομπή σε γεγονότα (τις εξεγέρσεις του Ιλιντεν, το 1903 και το 1945) του 20ού αιώνα, αποκόπτοντας τελείως την ΠΓΔΜ από την αρχαία Μακεδονία και, φυσικά, την αντίστοιχη πολιτική που είχε ακολουθήσει ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Πολιτικά, η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» συσπειρώνει και τους Σλαβομακεδόνες της ΠΓΔΜ, δίχως να αποξενώνει τους Αλβανούς. Σημειώνεται, επίσης, ότι η συγκεκριμένη πρόταση από τον Ζόραν Ζάεφ έρχεται λίγους μήνες αφότου τα Σκόπια και η Σόφια υπέγραψαν ένα σύμφωνο φιλίας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια παράγραφο η οποία προσδιορίζει τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ ως κοινούς κληρονόμους της εξέγερσης του Ιλιντεν (το 1903).

Στο συγκεκριμένο θέμα το πρόβλημα εντοπίζεται, για ακόμα μία φορά, στην ιστορική ερμηνεία των εξεγέρσεων του Ιλιντεν. Ειδικά ως προς τη σοσιαλιστική εκδοχή της αντιναζιστικής οργάνωσης του 1944 εναντίον των ναζί, με φορέα την «Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας», η οποία είναι γνωστή με το ακρωνύμιο ASNOM.

Η εξέγερση τότε ήταν μεν αντιναζιστική, είχε όμως ως στόχο της την «ενοποίηση» της γεωγραφικής Μακεδονίας, περιλαμβανομένης της ελληνικής, αλβανικής, βουλγαρικής και ενός μέρους της Σερβίας. Η ASNOM περιλαμβάνεται στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ ήδη, όπου, ωστόσο, επισημαίνεται πως η χώρα «δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι οποιουδήποτε γειτονικού κράτους».

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει επικρίσεις γι’ αυτή την επιλογή, με αιχμή τη δράση των κομιτατζήδων, δηλαδή των ενόπλων σωμάτων που έδρασαν στις αρχές του αιώνα στην οθωμανική –ακόμα– Μακεδονία (ελληνική και μη) εναντίον των μη σλαβικών (ή μη βουλγαρικών, ανάλογα με τη θεώρηση) πληθυσμών.

Ξεκάθαρες εγγυήσεις
Προκειμένου να ξεπεραστούν αυτοί οι σκόπελοι, η Αθήνα θα ζητήσει ξεκάθαρες εγγυήσεις ότι η παραπομπή στο Iλιντεν θα συνοδεύεται από μια πολύ διακριτή αναφορά πως η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις από την Ελλάδα.

Ορισμένες άλλες πηγές εκτιμούν ότι σε αυτές τις διατυπώσεις μπορεί να προστεθούν και άλλες, οι οποίες θα περιγράφουν την εξέγερση του Ιλιντεν το 1903 ως γεγονός ευρύτερης σημασίας, διότι σε αυτό δεν συμμετείχαν μόνο Σλάβοι και Βούλγαροι, αλλά και Βλάχοι καθώς και Ελληνες. Να «αποχρωματιστεί», εν ολίγοις, η αυστηρά σλαβομακεδονική πλευρά του.



ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΣΙΠΡΑ...


«Θέλουμε μια λύση που να αντέχει στον χρόνο με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ένα πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική εδώ και δεκαετίες» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «υπερασπιζόμαστε μια εθνική γραμμή που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες και είναι κτήμα της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως όσων έχουν κατά καιρούς διαχειριστεί κρίσιμα εθνικά θέματα».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μας βαραίνει η ευθύνη της συνεννόησης θέλουμε λύση βιώσιμη που να αντέξει στον χρόνο ως εκ τούτου δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και υπερασπιζόμαστε τις βασικές πτυχές της εθνικής γραμμής που δεν είναι άλλη από μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό που απαιτεί τη συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά των γειτόνων που θα οδηγήσει στην εξάλειψη κάθε μορφή αλυτρωτισμού».

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια δύσκολη υπόθεση νομίζω όμως ότι την διαχειριζόμαστε με ευθύνη για αυτό θέλω να ενημερώσω εσάς και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Σε κρίσιμα εθνικά θέματα είναι κρίσιμο να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση για να αντέξει η λύση στον χρόνο».

Παυλόπουλος: Απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση

Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη σημασία της «όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης» μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

«Η πρωτοβουλία σας για ενημέρωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές τους, οι οποίες είναι θεμιτές και φυσικές, ωστόσο στα μεγάλα εθνικά θέματα, απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, καθώς, όπως είπε, αυτό καθιστά τη χώρα «ακόμη πιο δυνατή σε διαπραγματευτικό επίπεδο».

Στροφή 180 μοιρών από Τσίπρα
Οι κινήσεις αυτές αποτελούν στροφή 180 μοιρών για την κυβερνητική ηγεσία. Μόλις προχθές, ο πρωθυπουργός δήλωσε από τη Σόφια ότι είναι μεν διαθέσιμος να ενημερώσει όποιον ζητήσει ενημέρωση, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν κρίνω, βεβαίως, ότι βρισκόμαστε σε μια καμπή που θα πρέπει, για να προλάβω και επόμενες ερωτήσεις σας, να προχωρήσω σε διάφορες συγκλήσεις συμβουλίων ή κλήσεις αρχηγών».

Η θέση αυτή άλλαξε χθες το πρωί και σε αυτό συνέτεινε εν πολλοίς η δημοσιοποίηση από την πλευρά των Σκοπίων της νέας πρότασης για το όνομα, το «Μακεδονία του Ιλιντεν». Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε μάλιστα τηλεφωνικά χθες με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη, με τον οποίο συμφώνησαν να γίνει σήμερα η σχετική ενημέρωση ώστε να μη συμπέσει με τη συζήτηση στη Βουλή για τη Novartis.

Με δεδομένο ότι η προσθήκη ενός νέου ονόματος στη διαπραγμάτευση αποτελεί από μόνη της σημαντική εξέλιξη, αλλά και του κλίματος που μεταδόθηκε από τα Σκόπια ότι σχεδόν υπάρχει συμφωνία πάνω σε αυτή την ονομασία, η κυβερνητική ηγεσία βρέθηκε για άλλη μία φορά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να δεχθεί κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για μυστική διπλωματία και για έλλειψη ενημέρωσης πάνω σε σημαντικές παραμέτρους της διαπραγμάτευσης.

Προοπτική που κάθε άλλο παρά θα βοηθούσε στην αναζήτηση κλίματος συναίνεσης και υποστήριξης πιθανής συμφωνίας, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας από τη Σόφια μόλις προχθές.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Απαράδεκτο να τίθεται προς συζήτηση 
το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν»



Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είχε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Παράλληλα οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας "μακεδονικού" έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο».

Τέλος, η ΝΔ τονίζει ότι «οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι' αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου