οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

"...Πάνε οι μεγάλες συνεδριάσεις. Μόνο τρεις ώρες και κάτι τους πήρε, φαντάζομαι οι άνθρωποι είπαν και τα νέα τους μετά τις διακοπές. Εστω κι έτσι, όμως, δεν έλειψαν οι (πολλές) γκρίνιες, κυρίως για τα αντανακλαστικά του κόμματος που αποδείχθηκαν μάλλον σκουριασμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: πέρασαν ένα ολόκληρο πρωινό κοροϊδεύοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ταλέντο του στα θαλάσσια σπορ, αλλά δεν είχαν ιδέα πως ο Πρωθυπουργός σε λίγη ώρα θα έφτανε στην Βουλή για να ανακοινώσει την άρση των capital controls. Εν ολίγοις, πιάστηκαν στον ύπνο...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 28/08/19


Πιάστηκαν στον ύπνο με τα capital controls


Σύμφωνοι, η Κουμουνδούρου δεν είναι το καλύτερο μέρος για να περνάει κανείς ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα. Γι' αυτό και οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν να ξεπετάξουν με συνοπτικές διαδικασίες το οργανωτικό κομμάτι του μετασχηματισμού του κόμματος. Πάνε οι μεγάλες συνεδριάσεις. Μόνο τρεις ώρες και κάτι τους πήρε, φαντάζομαι οι άνθρωποι είπαν και τα νέα τους μετά τις διακοπές. Εστω κι έτσι, όμως, δεν έλειψαν οι (πολλές) γκρίνιες, κυρίως για τα αντανακλαστικά του κόμματος που αποδείχθηκαν μάλλον σκουριασμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: πέρασαν ένα ολόκληρο πρωινό κοροϊδεύοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ταλέντο του στα θαλάσσια σπορ, αλλά δεν είχαν ιδέα πως ο Πρωθυπουργός σε λίγη ώρα θα έφτανε στην Βουλή για να ανακοινώσει την άρση των capital controls. Εν ολίγοις, πιάστηκαν στον ύπνο.

Πασοκογενείς

Εν τω μεταξύ, στην Κουμουνδούρου χθες μαζεύτηκαν πολλά γνώριμα πρόσωπα (πλην του Νίκου Φίλη, που αναρρώνει), όμως πασοκογενής της νέας σοδειάς ούτε για δείγμα. Σύμφωνα με τον πράκτορά μου, ο Αλέξης Τσίπρας θα τους δει μέσα στην εβδομάδα, στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, ώστε να συνεχίσουν τις διεργασίες για τη δημιουργία μιας κοινής οργανωτικής επιτροπής που θα οδηγήσει το κόμμα στο συνέδριο - στο οποίο, θυμίζω, ακόμα δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει εκλογή αρχηγού από τη βάση. Οι πρώην πασόκοι, μαθαίνω, έχουν αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις στους παλαιούς συριζαίους, ιδιαίτερα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης. «Είναι επειδή δεν τον ξέρουν ακόμα» λένε οι άσπονδοι φίλοι του στη Χαριλάου Τρικούπη. Κακό του κεφαλιού τους, λέω εγώ. Μιλάμε, πάντως, για βιβλίο σε συνέχειες και έχω την υποψία ότι στον ΣΥΡΙΖΑ μάς φυλάνε τα νόστιμα για σήμερα. Αναμένω με ανυπομονησία.

Επισκέψεις

Πραγματικά, τόση δράση η Κουμουνδούρου είχε να δει από τις εκλογές του 2015. Γιατί χθες, ο Τσίπρας υποδέχτηκε στο γραφείο του και τη Βασιλική Θάνου, κατόπιν επιστολής που η ίδια έστειλε σε όλα τα κόμματα για την αποπομπή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώθηκε «για τα μείζονα θεσμικά και επιχειρησιακά ζητήματα που εγείρονται από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τον ορισμό νέας ηγεσίας στην Ανεξάρτητη Αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα οποία θέτουν εν αμφιβόλω την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της Επιτροπής». Επισήμως η κυβέρνηση δεν αντέδρασε, όμως κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν πως «οι μάσκες έπεσαν. Η κ. Θάνου επέστρεψε στο σπίτι της».

Προαναγγελίες

«Ολα στο τραπέζι». Με αυτές τις λέξεις ο Στέλιος Πέτσας άνοιξε το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και την επιβολή των capital controls. Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Πως η κυβέρνηση θα εξετάσει αυτά τα θέματα «στην πορεία» και πως μέχρι τότε έχει «προγραμματισμένες προτεραιότητες», αλλά «διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι». Μόνο ως παραθυράκι μπορώ να το ερμηνεύσω.

Κεντροαριστερές συνάξεις

Για τα μέσα Σεπτεμβρίου ακούω πως ετοιμάζεται η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής - και θα έχει απολογιστικό χαρακτήρα, καθώς τα στελέχη αναμένεται να συζητήσουν για το πριν και το μετά της κάλπης. Γι' αυτόν τον σκοπό, άλλωστε, συγκροτείται και αρμόδια επιτροπή, με επικεφαλής την Εύη Χριστοφιλοπούλου. Κι όσοι κρατάτε κεντροαριστερό καρνέ, μην ξεχνάτε πως έχει προαναγγελθεί ακόμα μια προγραμματική συνδιάσκεψη, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει τον Νοέμβριο.

Εξαρχειώτες


Η αλήθεια είναι πως τόσο τα πολιτικά στελέχη όσο και οι υπάλληλοι με γραφεία στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν πολλές φορές κινδυνέψει από μολότοφ και διάφορων ειδών μπάχαλα στα Εξάρχεια - ακόμα και σφαίρες έχουν προσπαθήσει να ρίξουν στην είσοδο του ΠΑΣΟΚ. Ομως συνεχίζουν να δηλώνουν Εξαρχειώτες. «Δουλεύουμε καθημερινά εδώ. Η παρουσία μας εδώ είναι επιλογή, είναι πολιτική πράξη. Μακριά από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για πρόσκαιρες εντυπώσεις» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, με ένα μικρό καρφί σε έναν πρώην σύντροφο που σήμερα βρίσκεται στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Αμαζόνιος


Α, όλα κι όλα - μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε για το ΚΚΕ, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Περισσός έχει το know-how στις πορείες. Η χθεσινή διαδήλωση της ΚΝΕ για το κλίμα έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας είχε και τρομερά συνθήματα. Από το στρατευμένο «ούτε Τραμπ ούτε Μακρόν, τη λύση θα τη δώσει η πάλη των λαών» μέχρι το σουρεάλ (και προσωπικό μου αγαπημένο) «Στου Αμαζονίου τις πυρκαγιές ποτίζουνε τα κέρδη τους οι καπιταλιστές». Υποκλίνομαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου