οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

"...Πριν από αυτό, όμως, το υπουργείο αποφάσισε να ελέγξει το ίδιο τους φακέλους και ανακάλυψε ότι ο Τοπαλίδης δεν είχε αντίστοιχο πιστοποιητικό του διδακτορικού τίτλου που είχε δηλώσει στο βιογραφικό του - και ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, δεν ήταν καν προαπαιτούμενος για τη θέση. Το υπουργείο, μαθαίνω, επικοινώνησε με τον υποψήφιο, ο οποίος παραδέχτηκε το λάθος του και ζήτησε συγγνώμη, και ο Βασίλης Κικίλιας τον έπαψε αμέσως από υποψήφιο. «Ηταν θέμα ηθικής τάξης», σχολίαζαν υπουργικές πηγές στον πράκτορά μου, καθώς ο Κικίλιας θέλει να δείξει ότι σε τέτοια θέματα δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/08/19


Νέα ήθη και έθιμα στο Υπουργικό

Ξεχάστε αυτά που ξέρατε: τα υπουργικά συμβούλια επί Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχουν την κλασική δομή των συνεδριάσεων που ζήσαμε μεταπολιτευτικά. Οι διαφορές φάνηκαν ήδη από το χθεσινό, όπου συζητήθηκαν δύο νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Υποδομών, αλλά και η αλλαγή ηγεσίας στον Αρειο Πάγο και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Ο Πρωθυπουργός δεν έκανε την παραδοσιακή εισαγωγή, ενώ πρώτος πήρε τον λόγο ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, υφυπουργός Υποδομών, για να εισηγηθεί το νομοσχέδιο για τα διπλώματα οδήγησης, που περιλαμβάνει αλλαγές και για τις γνωστές - ειδικά στην ελληνική περιφέρεια - «γουρούνες». Μιλάμε, όμως, γι' άλλη μια αλλαγή: οι υφυπουργοί δεν παρίστανται πλέον στις συνεδριάσεις. Η παρουσία Κεφαλογιάννη ήταν απαραίτητη, καθώς ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Αχ. Καραμανλής, απουσίαζε λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας. Με διαβεβαιώνουν ότι η ασθένεια δεν ήταν διπλωματική.

Ασκήσεις ισορροπίας

Από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και από το Μέγαρο Μαξίμου στην Κουμουνδούρου, όπου ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα βήμα πίσω μπροστά στις αντιδράσεις σχετικά με την εκλογή προέδρου από τη βάση. Γι' αυτό και το κλίμα ήταν γενικώς καλό και ιδιαζόντως σιωπηλό. Οταν, ας πούμε, ο Πάνος Σκουρλέτης τοποθετήθηκε, ζητώντας όποιος έχει πρόβλημα μαζί του να το πει ευθέως, οι σύντροφοί του έκαναν επιμελώς την πάπια - δεν του είπαν, δηλαδή, αυτά που λένε γι' αυτόν στις προσωπικές τους συζητήσεις. Στα ενδιαφέροντα της ημέρας και η επανεμφάνιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που προσέθεσε στο καλό κλίμα κρατώντας χαμηλούς τόνους και στηρίζοντας τη διεύρυνση. Αλλά και οι γκρίνιες που ακούστηκαν για την πρόθεση της ηγεσίας να ζητά πλέον το 40% της βουλευτικής αποζημίωσης υπέρ κόμματος, αντί του 20%. Οχι, βέβαια, πως το 20% το έδιναν όλοι. Ή τουλάχιστον, έτσι λέει ο κομματικός θρύλος. Αφού ξεμπέρδεψε, πάντως, με το κόμμα, ο Τσίπρας σήμερα έχει συνεδρίαση της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Τον ξετρύπωσε

Τώρα θα σας πω μια ιστορία από το υπουργείο Υγείας. Είχε έρθει η ώρα η ηγεσία του υπουργείου να προτείνει τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών. Ο Γιώργος Τοπαλίδης ήταν ένας εκ των υποψηφίων, που είχε ακολουθήσει κανονικά τη διαδικασία. Οι φάκελοι των υποψηφίων, που περιείχαν τους τίτλους σπουδών, θα έφταναν τη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για έγκριση. Πριν από αυτό, όμως, το υπουργείο αποφάσισε να ελέγξει το ίδιο τους φακέλους και ανακάλυψε ότι ο Τοπαλίδης δεν είχε αντίστοιχο πιστοποιητικό του διδακτορικού τίτλου που είχε δηλώσει στο βιογραφικό του - και ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, δεν ήταν καν προαπαιτούμενος για τη θέση. Το υπουργείο, μαθαίνω, επικοινώνησε με τον υποψήφιο, ο οποίος παραδέχτηκε το λάθος του και ζήτησε συγγνώμη, και ο Βασίλης Κικίλιας τον έπαψε αμέσως από υποψήφιο. «Ηταν θέμα ηθικής τάξης», σχολίαζαν υπουργικές πηγές στον πράκτορά μου, καθώς ο Κικίλιας θέλει να δείξει ότι σε τέτοια θέματα δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του.

Παραμένει ο Πάιατ

Τι νομίζετε πως είναι οι Αμερικανοί, τίποτα ερασιτέχνες; Μαθαίνω πως η θητεία του Τζέφρι Πάιατ αναμένεται να ανανεωθεί για έναν χρόνο, μιας που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν συνηθίζουν να αλλάζουν πρέσβη όταν αλλάζει η κυβέρνηση στη χώρα που υπηρετεί. Ασε που υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα στην περιοχή και ο σημερινός πρέσβης θεωρείται βαθύς γνώστης των ζητημάτων. Αλλά, επειδή ακριβώς οι ΗΠΑ ξέρουν από διπλωματία, το φύλλο πορείας για την επόμενη στάση του Πάιατ έχει ήδη βγει - και, μαθαίνω, γράφει Ουάσιγκτον. Υπόσχομαι να επανέλθω.

Οικονομική διπλωματία

Μία εικόνα εξωστρέφειας με σύγχρονα χαρακτηριστικά θέλει να δώσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών στην οικονομική διπλωματία της χώρας. Στόχος η οικονομική διπλωματία να γίνει ένα μέσο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη. Μαθαίνω πως ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει και οι πρώτες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι στα σκαριά - και με ορίζοντα τετραετίας. Εξαιρετικά φιλόδοξο, θα μπορούσε να πει κάποιος. Ο αρμόδιος υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης, ξεκινά άμεσα τα ταξίδια και τις διεθνείς επαφές, με πρώτο σταθμό την Ολλανδία, όπου θα συνοδεύσει τον Μητσοτάκη, ενώ θα ακολουθήσουν οι επαφές στη ΔΕΘ, οι ΗΠΑ στα τέλη Σεπτέμβρη, αλλά και η Διεθνής Εκθεση της Σαγκάης, όπου η Ελλάδα θα είναι μία από τις τιμώμενες χώρες.

Ορθοδοξία

«Ασχολήθηκε προσωπικά και είναι από εκείνους που έχουν συναισθανθεί την προσφορά του Αγίου Ορους στην Ορθοδοξία». Τάδε έφη ο απερχόμενος διοικητής Κώστας Δήμτσας για τη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με την αθωνική πολιτεία. Χωρίς άλλα σχόλια. Ο Δήμτσας, βεβαίως, ευχαρίστησε και τον Ιερώνυμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου