οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

"...Οι εφιαλτικές εικόνες με τις ουρές των πολιτών στα ΑΤΜ των κλειστών τραπεζών που έσπευδαν να «σηκώσουν» το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ δεν ξεχνιούνται. Το οριστικό κλείσιμο αυτής της δραματικής εκκρεμότητας η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Η κατάργηση των διατάξεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Τσίπρα για τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων αίρει όλους τους παράγοντες ανασφάλειας του τραπεζικού συστήματος και οδηγεί στην «κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας»...."

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/08/19

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/08/19


ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗ

Πενήντα μήνες μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2015, τα σύνορα στις συναλλαγές των Ελλήνων με το εξωτερικό ανοίγουν πλήρως, με τους τελευταίους περιορισμούς να περνούν στην ιστορία. Η επιχειρηματική κοινότητα και κάθε καταθέτης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, φοιτητές, αλλά και όσοι χρειάζονται νοσηλεία στο εξωτερικό μπορούν να διακινούν τα χρήματά τους χωρίς φραγμούς από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, όταν και τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις της τροπολογίας η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Οι οικογένειες των φοιτητών στο εξωτερικό δεν θα χρειάζεται να λάβουν έγκριση από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για να πληρώσουν τα δίδακτρα των παιδιών τους. Οσοι χρειάζονται νοσηλεία στο εξωτερικό παύουν να βαρύνονται και από το άγχος της συλλογής δικαιολογητικών για την αιτιολόγηση της ανάγκης να εξάγουν ακόμα και σε χώρα της ΕΕ ποσά της τάξεως των 2.000 ευρώ, ενώ ο εμπορικός κόσμος μπορεί να διενεργεί χωρίς περιορισμούς κεφαλαίων συναλλαγές χωρίς τον βραχνά των 100.000 ευρώ την ημέρα. Οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα γίνονται απόλυτα προσβάσιμες από τους καταθέτες όπου κι αν αυτοί βρίσκονται, χωρίς τον παραμικρό περιορισμό στις πληρωμές μέσω καρτών ή στις αναλήψεις.

Την πλήρη άρση των capital controls ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως αποκαθίσταται πλήρως η διακίνηση κεφαλαίων κλείνοντας οριστικά «έναν τετραετή κύκλο ανασφάλειας και ανοίγοντας έναν νέο κύκλο αισιοδοξίας για τη χώρα, την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε λίγα λεπτά αργότερα την τροπολογία για πλήρη άρση των capital controls η οποία αποτελεί προϊόν συνεργασίας με την Τράπεζα της Ελλάδος και έχει τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, καθώς και των αρμόδιων ευρωπαϊκών εποπτικών φορέων. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας στο υπουργείο Οικονομικών, όπου «κλείδωσαν» οι αποφάσεις.

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ. Με τις διατάξεις της τροπολογίας, οι τελευταίοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων περνούν στην ιστορία και όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές η πλήρης άρση των capital controls αναμένεται να φέρει πιο κοντά τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. «Η αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Για λόγους τήρησης της νομιμότητας, προβλέπεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας, η διατήρηση της αρμοδιότητας διενέργειας ελέγχων συμμόρφωσης με τους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων κατά τον χρόνο και υπό τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ίσχυσαν από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και η δυνατότητα των Αρχών αυτών για τη διενέργεια νέων ελέγχων, είτε αυτεπάγγελτα δειγματοληπτικά είτε κατόπιν καταγγελίας. 

Επίσης παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις περί ποινικής ευθύνης για παραβάσεις που έλαβαν χώρα κατά τον χρόνο ισχύος της βραχείας τραπεζικής αργίας και των μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων, ενώ προβλέπεται ότι «το ηλεκτρονικό αρχείο της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών σφραγίζεται και τηρείται αναλλοίωτο , σε αδρανή κατάσταση» από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το αρχείο αυτό, στο οποίο επί της ουσίας καταγράφεται όλη η ιστορία των capital controls από την επιβολή τραπεζικής αργίας και τις ατελείωτες ουρές καταθετών σε απόγνωση στα ATM για την ανάληψη 60 ευρώ έως την πλήρη άρση τους, θα είναι προσβάσιμο από τις εποπτικές αρχές, καθώς και από κάθε ελεγκτική, δικαστική ή εισαγγελική αρχή για τη διερεύνηση πράξεων ή παραλείψεων που σχετίζονται με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς κατά τον χρόνο ισχύος τους. Η διαγραφή των στοιχείων αυτών μπορεί να γίνει αφού περάσουν 20 χρόνια, έπειτα από απόφαση του υπουργού Οικονομικών και της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.



TOY ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ισχυρός πολιτικός συμβολισμός της πλήρους άρσης των capital controls που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και της ψήφισης της σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών από το σύνολο των κομμάτων - πλην ΚΚΕ που επέλεξε το «παρών» - είναι προφανής. Οι περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στη χώρα στις 28 Ιουνίου 2015 ήταν το επιστέγασμα του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ερασιτεχνισμών και πειραματισμών που επισφραγίστηκαν με το δημοψήφισμα-«φιάσκο» και βεβαίως με την υιοθέτηση του τρίτου Μνημονίου.

Οι εφιαλτικές εικόνες με τις ουρές των πολιτών στα ΑΤΜ των κλειστών τραπεζών που έσπευδαν να «σηκώσουν» το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ δεν ξεχνιούνται. Το οριστικό κλείσιμο αυτής της δραματικής εκκρεμότητας η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Η κατάργηση των διατάξεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Τσίπρα για τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων αίρει όλους τους παράγοντες ανασφάλειας του τραπεζικού συστήματος και οδηγεί στην «κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στη Βουλή για να ανακοινώσει ο ίδιος την προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησής του «που γίνεται πράξη πριν από το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχαμε θέσει», όπως είπε, για την αποκατάσταση της πλήρους ομαλότητας στην κίνηση κεφαλαίων. «Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν» δήλωσε, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που άφησε σε εκκρεμότητα η προηγούμενη κυβέρνηση», υπενθυμίζοντας το «χαοτικό περιβάλλον» της περιόδου επιβολής των capital controls που είχε διαμορφωθεί «εξαιτίας της ανερμάτιστης πολιτικής της τότε κυβέρνησης και της ανεύθυνης και τυχοδιωκτικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015».

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ. Η κίνηση της κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Δημήτρη Τζανακόπουλου κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι ήρθε στη Βουλή για να ανακοινώσει «μια προδιαγεγραμμένη οικονομική και πολιτική εξέλιξη, που ήταν η άρση των capital controls, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας στην πραγματικότητα το αντιπολιτευτικό εκείνο αφήγημα περί της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ διερωτήθηκε «πού ακριβώς πήγαν όλες εκείνες οι υποσχέσεις περί της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων». «Αφού ήταν προδιαγεγραμμένη, γιατί δεν την κάνατε;» ήταν η απάντηση του Σταϊκούρα, ενώ στο θέμα παρενέβη με δήλωσή του και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι ο μόνος λόγος που δεν είχε γίνει πλήρης άρση επί των ημερών του «ήταν η διστακτικότητα των τραπεζών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των εκλογών», αν και αναγνώρισε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό βήμα, πλήρως προετοιμασμένο ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η παρέμβασή του, ύστερα από αρκετό καιρό, δεν παρέμεινε αναπάντητη από κυβερνητικής πλευράς, με τον Σταϊκούρα να σχολιάζει ότι Τσακαλώτος και ΣΥΡΙΖΑ «αντί να ζητήσουν συγγνώμη που επέβαλαν τα capital controls και προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία, έχουν το πολιτικό θράσος να ζητούν και τα ρέστα». Ενώ δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις με επίκεντρο έναν από τους πρωταγωνιστές των δραματικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «θριαμβολογείτε για την άρση των capital controls για τα οποία είχατε εργαστεί σκληρά συμβουλεύοντας τους καταθέτες να τραβάνε τις καταθέσεις τους την ώρα που μας κατηγορούσατε για το bank run που ξεκίνησε ξεδιάντροπα ο δικός σας ο κ. Στουρνάρας». 

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν τις βολές Σταϊκούρα που είπε ότι «πάει πολύ» να μιλούν κάποιοι για το 2015, σημειώνοντας πως με τους χειρισμούς που έγιναν «χάθηκαν τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ από την ελληνική οικονομία και κοινωνία». «Παραλάβατε το χρέος στα 324 δισ. και το παραδώσατε 30 Ιουνίου στα 356 δισ. Καλή συνέχεια» σημείωσε, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος απευθυνόμενος σε Τζανακόπουλο και Βαρουφάκη συνέστησε: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν. Οταν έχεις στο ιστορικό σου αυτό το εξάμηνο, λίγη μετριοφροσύνη δεν βλάπτει».

 ..από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 27/03/19


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 27/03/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου