οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

"...Κρατήστε τις ημερομηνίες 6 και 7 Οκτωβρίου. Τότε, όλα δείχνουν, θα βρεθεί στην Αθήνα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Σκοπός της επίσκεψης, με ενημέρωσε ο πράκτοράς μου, είναι οι επίσημες υπογραφές της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ, η οποία αφορά τη βάση της Σούδας, αλλά όχι μόνο αυτή. Η πρόσκληση, μαθαίνω, ήρθε από την πλευρά του Νίκου Δένδια, ο οποίος επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο ΥΠΕΞ. Η αμερικανική πλευρά θέλει πριν από την επίσκεψη να έχουν κλειδώσει όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Στην ατζέντα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, τα ελληνοτουρκικά και οι προκλήσεις της Αγκυρας, η ενδυνάμωση της συνεργασίας Αθήνας - Ουάσιγκτον, τα εξοπλιστικά και οι αναβαθμίσεις αμυντικών συστημάτων, η πολιτική στην περιοχή των Βαλκανίων, ο νέος οικονομικός ρόλος της Ελλάδας μετά την κρίση, οι επενδύσεις στη χώρα μας και (φυσικά) οι εξελίξεις όσον αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, όπως διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τη διευρυμένη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/08/19



Ο Πομπέο στην Αθήνα, με γεμάτο καλάθι

Το φθινόπωρο είναι μπροστά, αλλά ξεκίνησα να μετράω επισκέπτες - ακόμα και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Κρατήστε τις ημερομηνίες 6 και 7 Οκτωβρίου. Τότε, όλα δείχνουν, θα βρεθεί στην Αθήνα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Σκοπός της επίσκεψης, με ενημέρωσε ο πράκτοράς μου, είναι οι επίσημες υπογραφές της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ, η οποία αφορά τη βάση της Σούδας, αλλά όχι μόνο αυτή. Η πρόσκληση, μαθαίνω, ήρθε από την πλευρά του Νίκου Δένδια, ο οποίος επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο ΥΠΕΞ. Η αμερικανική πλευρά θέλει πριν από την επίσκεψη να έχουν κλειδώσει όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Στην ατζέντα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, τα ελληνοτουρκικά και οι προκλήσεις της Αγκυρας, η ενδυνάμωση της συνεργασίας Αθήνας - Ουάσιγκτον, τα εξοπλιστικά και οι αναβαθμίσεις αμυντικών συστημάτων, η πολιτική στην περιοχή των Βαλκανίων, ο νέος οικονομικός ρόλος της Ελλάδας μετά την κρίση, οι επενδύσεις στη χώρα μας και (φυσικά) οι εξελίξεις όσον αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, όπως διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τη διευρυμένη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ.

Βερολίνο - Θεσσαλονίκη απευθείας

Πάντως, οφείλω να ομολογήσω, η κυβέρνηση βρίσκεται όντως σε φθινοπωρινό κλίμα. Και φθινόπωρο σημαίνει ΔΕΘ. Μαθαίνω πως, μετά το ταξίδι στο Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνεται στη Θεσσαλονίκη, όπου προγραμματίζει μπαράζ επαφών με παραγωγικούς φορείς ενόψει της πρώτης του ΔΕΘ ως Πρωθυπουργού. Την Πέμπτη ο Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Βερολίνο. Την Παρασκευή, οι προπαρασκευαστικές συσκέψεις θα γίνουν με φόντο τον Λευκό Πύργο, με τη σύνθεση να είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Αναμένω, βέβαια, απόβαση ενισχυμένου κυβερνητικού κλιμακίου στη συμπρωτεύουσα.

«Ακυρο» από την Γκρέτα

Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, μιας που δεν έχουν πια κυβερνητικά ταξίδια, ετοιμάζονται πυρετωδώς για το Φεστιβάλ της Νεολαίας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Κι αυτό γιατί θεωρούν πως κάθε κόμμα εξουσίας που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει μια στοιχειώδη παρεμβατικότητα στα πανεπιστήμια. Είχαν, λοιπόν, την εξής ιδέα: να καλέσουν τη νεαρή υπέρμαχο του περιβάλλοντος, Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η Γκρέτα, όμως, έριξε «άκυρο» - όχι επειδή έμαθε τις «επιτυχίες» της προηγούμενες κυβέρνησης στον περιβαλλοντικό τομέα, αλλά επειδή δεν ταξιδεύει με αεροπλάνα.

Νέα Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σήμερα κληρώνει για τα νέα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Εκεί, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης θα προτείνει τους αντικαταστάτες της Βασιλικής Θάνου και των άλλων τριών μελών της ανεξάρτητης Αρχής που απομακρύνθηκαν λόγω ασυμβιβάστου. Οι προτεινόμενοι είναι ο Γιάννης Λιανός, η Καλλιόπη Μπενετάτου, η Μαρία Ιωαννίδου και η Μαρία - Ιωάννα Ράντου για τις θέσεις του προέδρου, του αντιπροέδρου και των δύο τακτικών μελών - εισηγητών, αντίστοιχα. Πάντως ενόψει της τοποθέτησής τους, δεν πέρασε απαρατήρητη η χθεσινή πολύωρη παρουσία της απελθούσας Βασιλικής Θάνου στο καφενείο της Βουλής. Εχοντας μπροστά της έναν μπλε φάκελο και πίνοντας φυσικό χυμό πορτοκαλιού, η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου κοιτούσε συνεχώς το κινητό της. Στο πλαίσιο των επαφών που επιδιώκει με τα πολιτικά κόμματα για να διατυπώσει τις ενστάσεις της - έχει, θυμίζω, προσφύγει στο ΣτΕ καταγγέλλοντας ως παράνομη την απομάκρυνσή της - είδε τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.

Προκλήσεις και νεύρα

Καμιά φορά κοιτάζοντας το Αιγαίο νομίζω πως ζω τη μέρα της μαρμότας. Καμία υποχώρηση στην πολιτική των προκλήσεων δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει η Τουρκία, η οποία προχώρησε σε τέσσερις νέες υπερπτήσεις στο Αιγαίο πάνω από τα νησιά Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι. Από την αρχή του χρόνου, οι υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά έχουν φτάσει τις 43, ήτοι σχεδόν τις διπλάσιες από πέρυσι. Στρατιωτικές πηγές, πίσω από το μπαράζ παραβιάσεων, βλέπουν τον εκνευρισμό των τούρκων χειριστών, που έχουν στόχο να δηλώσουν παρουσία στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας την αναχαίτισή τους άμεση και αποτελεσματική.

Εκπαιδευτικές αλλαγές

Habemus νέα ηγεσία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το οποίο πέρασε μια περίοδο αναταράξεων και αντιδράσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας αναλαμβάνει τα ηνία. Ο οποίος, ακούω, έως σήμερα έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα του ιδρύματός του. Παράλληλα, στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) πρόεδρος ορίστηκε η δικηγόρος Γεωργία Παπαευθυμίου, ενώ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης ανέλαβε ο ηλεκτρολόγος - μηχανικός Κωνσταντίνος Δέρβος.
...οι ενστάσεις του κλώνου της "Ε", και...

"Εφ.Συν", 27/08/19
...από την "ΕΣΤΙΑ"

"ΕΣΤΙΑ", 27/08/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου