οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

"...Ο Νίκος Κοτζιάς δεν θέλει να συμμετάσχει στην υπόθεση αυτή, διότι ο Τσίπρας θέλει να τον χώσει και αυτόν στην Προοδευτική Συμμαχία μαζί με τα ρετάλια του ΠΑΣΟΚ που έχει μαζέψει από δω κι από κει. Ο άλλος θέλει να προσέλθει περίπου ως ομότιμος εταίρος, έχει «καβάντζα» και μερικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα έβλεπαν θετικά τη συνεργασία μαζί του, σου λέει, πού πας να με χώσεις τώρα; Με Τζουμάκα, Μπίστη, Ραγκούση και λοιπούς; Δεν θέλω. Θα τραβήξω τον (μοναχικό) μου δρόμο, και όπου με βγάλει. Παλαιότερα σε μια κουβέντα που είχαμε κάνει, μου είχε πει ότι προσδοκά στη συνεργασία με «άφθαρτα, καθαρά» στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς που είναι έτοιμα να συμβάλουν στη δημιουργία μιας πραγματικά προοδευτικής παράταξης απέναντι στη δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"


"ΤΑ ΝΕΑ", 27/01/20
Το "όχι" του Πράττω

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, η ανακοίνωση επί του θέματος αναμένεται σήμερα, αλλά η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. Δεν πρόκειται περί γρίφου, αλλά περί μιας σοβαρής εξελίξεως η οποία εδώ και τρεις ημέρες συνταράσσει και αναστατώνει τα όνειρα της μεγάλης προοδευτικής παρατάξεως που στήνει μετά μυρίων κόπων και βασάνων ο πρόεδρος Αλέξης, ο άχαστος: την Παρασκευή συναντήθηκε, έπειτα από πολύ καιρό έχω να προσθέσω, με τον φίλο μου Νίκο Κοτζιά, της κίνησης Πράττω, και με στόχο τη διερεύνηση της πιθανότητας συνεργασίας της Πράττω με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Αλλά η συνάντηση δεν πήγε καλά - ο Αλέξης είχε νεύρα, άγνωστο γιατί, ο Κοτζιάς έχει μια εμμονή με αυτά, τέλος πάντων, «πηγές» της κίνησης έκαναν γνωστό ότι έτσι όπως διαμορφώνεται το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν τους ενδιαφέρει να μετέχουν: «Εμείς δεν μιλάμε για συμμετοχή μας στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Δεν μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Εμείς μιλάμε για ένα ευρύτερο μέτωπο, για μια συμπόρευση των περισσοτέρων προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Σήμερα θα συνεδριάσει και η γραμματεία τής Πράττω για να επισημοποιήσει την άρνηση, που είναι ήδη δεδομένη και υπαρκτή.

...και πώς προέκυψε

Ο Νίκος Κοτζιάς δεν θέλει να συμμετάσχει στην υπόθεση αυτή, διότι ο Τσίπρας θέλει να τον χώσει και αυτόν στην Προοδευτική Συμμαχία μαζί με τα ρετάλια του ΠΑΣΟΚ που έχει μαζέψει από δω κι από κει. Ο άλλος θέλει να προσέλθει περίπου ως ομότιμος εταίρος, έχει «καβάντζα» και μερικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα έβλεπαν θετικά τη συνεργασία μαζί του, σου λέει, πού πας να με χώσεις τώρα; Με Τζουμάκα, Μπίστη, Ραγκούση και λοιπούς; Δεν θέλω. Θα τραβήξω τον (μοναχικό) μου δρόμο, και όπου με βγάλει. Παλαιότερα σε μια κουβέντα που είχαμε κάνει, μου είχε πει ότι προσδοκά στη συνεργασία με «άφθαρτα, καθαρά» στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς που είναι έτοιμα να συμβάλουν στη δημιουργία μιας πραγματικά προοδευτικής παράταξης απέναντι στη δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό είχε αποφασίσει να υποστηρίξει τον Παύλο Γερουλάνο ως υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας...

Κλείνοντας την... κοτζιάδα, αναφέρω απλώς ότι ο ίδιος ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο Αλέξη τον άχαστο. Οχι το αντίθετο. Και πως η συνάντηση δεν είχε τίποτε το «θερμό», όπως θα περίμενε κανείς από μια συνάντηση δύο πρώην συνεργατών. Αντιθέτως είχε πολλή αμηχανία. Στην αρχή τουλάχιστον (πληροφορίες από τον άνθρωπό μου στην Κουμουνδούρου...).

Ζητούνται μέλη

Ευκαιρίας δοθείσης, και επειδή, όσο να 'ναι, ενδιαφέρομαι και εγώ τρελά για το πώς εξελίσσεται το εγχείρημα της συλλογής πασοκορεταλιών προς ενίσχυση της διάτρητης ως κουρελούς στο τσαντίρι του Καραγκιόζη, Προοδευτικής Συμμαχίας, ενημερώνω ότι η «πολυσυλλεκτικότητα» του χώρου εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο. Μηδέν από μηδέν, μηδέν. Μην τους είδατε, μην τους απαντήσατε τους πασόκους. Διαβάζουν και διάφορα για τους σεχταρισμούς που υφίστανται από Σκουρλέτηδες, Τσακαλώτους κ.λπ. όσοι ήδη έκαναν το μεγάλο βήμα και πέρασαν απέναντι, και σου λένε, «αυτοί είναι χειρότεροι από τους δικούς μας».

Οι εγγραφές μέσω ί-syriza έχουν κολλήσει, δεν γράφεται πια κανείς! Οι του οργανωτικού του κόμματος δίνουν έναν τόνο αισιοδοξίας στο εντελώς απαισιόδοξο γεγονός: «Δεν έχουν εγγραφεί ούτε τα δικά μας μέλη», ανέφεραν σε μια ενημέρωση προ ημερών. Και το αποδίδουν στον ηλεκτρονικό... «αναλφαβητισμό» των μελών!

Ετσι αποφασίστηκε να αλλάξει το κλίμα, διά της αλλαγής μεθόδου συσπείρωσης. Τώρα γίνονται στοχευμένες προσεγγίσεις. Τοπικά στελέχη ενημερώνουν τα «κεντρικά» για το ποια πασοκοστελέχη της περιφέρειάς τους έχουν αποστασιοποιηθεί από το τοπικό ΚΙΝΑΛ. Το αμέσως επόμενο βήμα, και αφού γίνει ένα πρώτο τσεκάρισμα, είναι να βρεθεί τρόπος προσέγγισης του αποστασιοποιημένου. Φίλος, συγγενής, συνεργάτης, επιστρατεύεται να προσεγγίσει τον τοπικό «πράσινο» παράγοντα και να τον «ψήσει» να ενταχθεί και αυτός στην Προοδευτική Συμμαχία. Μιλάμε πρακτικές της δεκαετίας του '60, αλλά τι να γίνει, που το άλλο, το «μαζικό» δεν περπάτησε;

(Μια στεναχώρια εγώ, δεν μιλιέμαι...)

Τακτική κατηφόρας

Επί του ιδίου: η εμπνευσμένη αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα βάζω τα ρέστα μου στην εισβολή ΜΑΤ στην κατάληψη της οδού Ματρόζου και τα διατρέξαντα στην κατοικία του φιλήσυχου σκηνοθέτη κυρίου Ινδαρέως άρα Μητσοτάκης=χούντα ή στη βασιλόπιττα του Βορίδη άρα Μητσοτάκης=κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, αποτυπώνεται ήδη στις δημοσκοπήσεις με κάτι 15άρες διαφορές από τη ΝουΔου.

Αυτό ποσώς εξ όσων αποδεικνύεται απασχολεί τον Αλέξη τον άχαστο και τους συν αυτώ, που συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο. Οτι το περίφημο 32% έχει πέσει ήδη στο 20%, δεν τους λέει τίποτε - αν και λογικά πρόκειται για ρεκόρ για αντιπολιτευόμενο κόμμα. Είναι δυνατόν να χάνεις μέσα σε έξι - εξίμισι μήνες 12 ολόκληρες μονάδες; Με ρυθμό σχεδόν δυο μονάδες τον μήνα; Προφανώς, ούτε αυτό τους λέει κάτι, εκεί στην Κουμουνδούρου, πράγμα που το θεωρώ λογικό: άμα η ανάλυσή σου, σου λέει ότι ευθύνεται ο συστημικός Τύπος που στηρίζει την κυβέρνηση, γιατί να κάνεις τον κόπο να σκάψεις βαθύτερα;

Πράσινο vertigo

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και του καραβοτσακισμένου ΚΙΝΑΛ. Του οποίου η αντιπολίτευση είναι κάτι μεταξύ «βαδίζω και παραμιλώ» και «αλλού πατάω και αλλού βρίσκομαι», με αποτέλεσμα αυτό το καθολικό vertigo να διατρέχει το κόμμα από πάνω προς τα κάτω. Προσοχή παρακαλώ στα μηνύματα που προκύπτουν από τις σχετικές έρευνες της κοινής γνώμης: ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απώλειες της τάξεως των 12 μονάδων, το ΚΙΝΑΛ είναι κολλημένο στο 5,7%! Τουτέστιν όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να εισπράξει κάτι από τις βαριές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους έξι - εξίμισι μήνες που λέγαμε και που κυβερνάει η Δεξιά, αλλά έχει χάσει και δυο μονάδες από το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου.

Αν έχει καμιά εξήγηση ο φίλος μου ο Χρήστος Πρωτόπαπας, εκτός από το να κυνηγάει μάγισσες όταν δεν αμολάει αϊτό, εδώ είμαι να την φιλοξενήσω...

Κατάθεση με εκπλήξεις

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσία θα «φιλοξενήσει» αύριο η Προανακριτική Επιτροπή που έχει συσταθεί στη Βουλή για να διερευνήσει τις ευθύνες του Δημ. Παπαγγελόπουλου στη σκευωρία με την οποία ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο της Novartis δέκα ιδιαίτερα γνωστά πρόσωπα της (τότε) αντιπολίτευσης. Πρόκειται για τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος είχε χρηματίσει επί μια 4ετία επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας - τα δύο τελευταία δε της θητείας του, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε από την κυρία Ελένη Ράικου κατά την κατάθεσή της στην Προανακριτική Επιτροπή ότι είχε δεχθεί διαφόρων ειδών πιέσεις από τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, και για υποθέσεις οι οποίες δεν σχετίζονταν με το σκάνδαλο της Novartis. Και η Προανακριτική έκανε το αυτονόητο - να τον καλέσει για κατάθεση.

Δεν έχω ιδιαίτερη πληροφόρηση, αλλά μόνο μια φευγαλέα αίσθηση ότι η κατάθεση του κ. Αθανασίου θα είναι μια κατάθεση η οποία θα εκπλήξει, για πολλούς και διαφόρους λόγους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου