οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

"...Εκ πρώτου πρόχειρου υπολογισμού θα μπορούσε κανείς να προσθέσει τα 480 χρόνια προ Χριστού και τα 2020 χρόνια μετά Χριστόν και να καταλήξει στο αποτέλεσμα των 2.500 ετών. Εντούτοις η αντίστροφη αρίθμηση για τα προ Χριστού έτη, καθώς και η κανονική αρίθμηση για τα μετά Χριστόν έτη, οδηγεί σε διαφορετικό αποτέλεσμα, υπό τον όρο ότι σε κανένα ημερολόγιο δεν αναφέρεται ούτε αριθμείται έτος μηδέν. Για την ευκολότερη κατανόηση του θέματος ας υποθέσουμε ότι ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε 7 ημέρες αργότερα από την 25η Δεκεμβρίου, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου. Τότε το αμέσως προηγούμενο της γέννησης ημερολογιακό έτος (01/01 έως 31/12) ορίζεται ως έτος 1 προ Χριστού και το ημερολογιακό έτος που αρχίζει με τη γέννηση ορίζεται ως έτος 1 μετά Χριστόν. Συνεπώς η ναυμαχία της Σαλαμίνας που έγινε την 22α Σεπτεμβρίου 480, κατά την 22α Σεπτεμβρίου του έτους 1 προ Χριστού συμπληρώνει 480 - 1 = 479 έτη. Στην επομένη επέτειο, δηλαδή την 22α Σεπτεμβρίου του έτους 1 μετά Χριστόν συμπληρώνει τα 480 έτη και κατ’ επέκταση την 22α Σεπτεμβρίου του έτους 2020 μετά Χριστόν συμπληρώνει 480 + (2.020 - 1) = 480 + 2.019 = 2.499 έτη. Κατόπιν αυτού, το έτος που συμπληρώνονται τα 2.500 χρόνια από τα δύο αυτά κοσμοϊστορικά γεγονότα είναι το 2021 και όχι το 2020. Το γεγονός αυτό προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να συνεορτάσει τα 2.500 χρόνια του αρχαίου μεγαλείου της με τα 200 χρόνια της ένδοξης απελευθερωτικής Επανάστασης του 1821...."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", και...

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 29/01/20


1. Εντατικά μαθήματα γεωγραφίας επειγόντως


Κύριε διευθυντά,


Υπάρχει η λογική της συνοπτικής οριοθέτησης της χώρας μας με την αναφορά των ακραίων «σημείων» της σε Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση. Αρκεί, βεβαίως, να αναφέρονται τα ορθά «σημεία». Ομως:

– «Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή αυτής της γης, από το Διδυμότειχο ώς τη Γαύδο και από τους Οθωνούς ώς το Καστελλόριζο» (Αλ. Τσίπρας στο Καστελλόριζο, 17.04.2018) και

– «[…]να στείλω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Ελληνες, σε όλες τις Ελληνίδες, από το Καστελλόριζο έως την Κέρκυρα και από τη Γαύδο έως τον Εβρο, θέλω να γνωρίζουν…» (Κυρ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, 13.12.2019).

Από την επικαιρότητα που παρακολουθώ δεν προκύπτει ότι η χώρα πρόσφατα στερήθηκε τους Οθωνούς ή για κάποιο διάστημα στο παρελθόν ό,τι βρίσκεται βόρεια από το Διδυμότειχο έως το Ορμένιο, ενώ η Στρογγύλη εξακολουθεί να βρίσκεται ανατολικά του Καστελλόριζου. Ισως κάποια (κοινά) μαθήματα γεωγραφίας της χώρας μας, των ιδίων ή των λογογράφων τους, να βελτίωναν την κατάσταση;

Δεν εξισώνονται οι δύο περιπτώσεις. Οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες από τον πολιτικό με την, κατά τεκμήριο, ευρύτερη παιδεία.

Δημ. Χατζηδάκης, Δρ χημικός μηχανικός

2. Οι δύο επέτειοι και τα μαθηματικά


Κύριε διευθυντά,

Με την έλευση του σωτηρίου έτους 2020 ανακοινώθηκε ότι φέτος συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που αμφότερες συνέβησαν το 480 π.Χ. Λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας που οι αναμετρήσεις αυτές μεταξύ Ελλήνων και Περσών είχαν για τη δημιουργία του αποκαλούμενου δυτικού πολιτισμού, είναι εύλογη η από ελληνικής πλευράς προετοιμασία του εορτασμού των επετείων αυτών και η παγκόσμια δημοσιότητα με την οποία πρέπει να περιβληθούν.

Το ερώτημα που η αναγγελία αυτή μου δημιούργησε είναι κατά πόσον φέτος συμπληρώνονται πράγματι αυτά τα 2.500 έτη και κατόπιν αυτού επιδόθηκα σε μια προσπάθεια σωστού υπολογισμού αυτού του χρονικού διαστήματος. Εκ πρώτου πρόχειρου υπολογισμού θα μπορούσε κανείς να προσθέσει τα 480 χρόνια προ Χριστού και τα 2020 χρόνια μετά Χριστόν και να καταλήξει στο αποτέλεσμα των 2.500 ετών. Εντούτοις η αντίστροφη αρίθμηση για τα προ Χριστού έτη, καθώς και η κανονική αρίθμηση για τα μετά Χριστόν έτη, οδηγεί σε διαφορετικό αποτέλεσμα, υπό τον όρο ότι σε κανένα ημερολόγιο δεν αναφέρεται ούτε αριθμείται έτος μηδέν.

Για την ευκολότερη κατανόηση του θέματος ας υποθέσουμε ότι ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε 7 ημέρες αργότερα από την 25η Δεκεμβρίου, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου. Τότε το αμέσως προηγούμενο της γέννησης ημερολογιακό έτος (01/01 έως 31/12) ορίζεται ως έτος 1 προ Χριστού και το ημερολογιακό έτος που αρχίζει με τη γέννηση ορίζεται ως έτος 1 μετά Χριστόν. Συνεπώς η ναυμαχία της Σαλαμίνας που έγινε την 22α Σεπτεμβρίου 480, κατά την 22α Σεπτεμβρίου του έτους 1 προ Χριστού συμπληρώνει 480 - 1 = 479 έτη. Στην επομένη επέτειο, δηλαδή την 22α Σεπτεμβρίου του έτους 1 μετά Χριστόν συμπληρώνει τα 480 έτη και κατ’ επέκταση την 22α Σεπτεμβρίου του έτους 2020 μετά Χριστόν συμπληρώνει 480 + (2.020 - 1) = 480 + 2.019 = 2.499 έτη.

Κατόπιν αυτού, το έτος που συμπληρώνονται τα 2.500 χρόνια από τα δύο αυτά κοσμοϊστορικά γεγονότα είναι το 2021 και όχι το 2020. Το γεγονός αυτό προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να συνεορτάσει τα 2.500 χρόνια του αρχαίου μεγαλείου της με τα 200 χρόνια της ένδοξης απελευθερωτικής Επανάστασης του 1821.

Ελπίζω οι διαπιστώσεις αυτές να ληφθούν υπ’ όψιν από τους κρατικούς αρμοδίους που προετοιμάζουν τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Δημήτρης Καράμπελας, Χημικός μηχανικός ΕΜΠ


3. Ημέρες κρίσιμες, ώρα για αλήθειες


Κύριε διευθυντά,

Ως καθημερινός αναγνώστης της έγκριτης εφημερίδας «Καθημερινή», αλλά και ως καθημερινός τηλεθεατής του ΣΚΑΪ, στο δελτίο ειδήσεων των 8 μ.μ., που σχολιάζετε την επικαιρότητα, επιτρέψατέ μου, παρακαλώ, να σας συγχαρώ για μια ακόμα φορά για την προσφορά σας και τη σωστή και εποικοδομητική συμβολή σας στα εν Ελλάδι τεκταινόμενα.

Σοφά και προνοητικά επισημαίνετε στο άρθρο σας της Κυριακής 26/1: «Για να μην απογοητευθούμε αδίκως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι κανείς δεν θα πολεμήσει και δεν θα θυσιάσει ανθρώπινες ζωές για λογαριασμό άλλου».

Αυτά περίπου μας διεμήνυσε και ο Μεγάτιμος Ηρωας και Ευεργέτης των Σφακίων και όχι μόνο, ο Γεώργιος Ξενουδάκης, πρώτος Κρης βουλευτής στη Βουλή των Ελλήνων κατά τα έτη 1885-1887, όταν αγορεύοντας από του βήματος της Βουλής είπε: «Τα μεγάλα κράτη εργάζονται να κατακτήσωσι, ουχί να ελευθερώσωσι. Μη λοιπόν παρ’ αυτών περιμένωμεν, αλλά από τον πατριωτισμό και την ομόνοια... Μη λοιπόν από την άπληστον πολιτική της Ευρώπης περιμένετε, μη ματαιοπονείτε εις ευμετάβλητους οργανισμούς, ους από 60 έτη δεν κατορθώσατε να στερεώσητε αλλά από την αυταπάρνησιν και την γενναιότητα... Μετά της Τουρκίας ούτε είχομεν, ούτε θα έχωμεν φιλίαν...».

Αυτά είναι ολίγα από τα μηνύματα που μας άφησε, ως παρακαταθήκη και ως εθνικός ευεργέτης, ο προαναφερόμενος ήρωάς μας.

Νικος Γ. Νταμπακάκης, Ιστοριοδίφης, Ηράκλειο

4. Η αφίσα στο μετρό και περί πεποιθήσεων

Κύριε διευθυντά,

Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να αναφερθώ στο άρθρο του Παντελή Μπουκάλα, στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» της Τρίτης 14/1/2020, με τίτλο «Τα έμβρυα στο μετρό».

Λυπήθηκα πολύ για το γεγονός ότι η «Καθημερινή», μια εφημερίδα η οποία για πολλά χρόνια θεωρείται ότι εκφράζει τις απόψεις μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας μας, η οποία, εκτός των άλλων, σέβεται και τιμά τις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις, διέθεσε χώρο στην πρώτη σελίδα της, για να εκφράσει ο αρθρογράφος κ. Π. Μπουκάλας τις προσωπικές απόψεις του, με την ευκαιρία της αφίσας που αναρτήθηκε στο μετρό σχετικά με τις αμβλώσεις. Εχω τη γνώμη ότι ο κ. Π. Μπουκάλας βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει με διάφορους ειρωνικούς και ψευδείς τρόπους τις αντιεκκλησιαστικές και αντιχριστιανικές πεποιθήσεις του, μη σεβόμενος το μέρος εκείνο των αναγνωστών οι οποίοι συμπορεύονται με τις αρχές της ορθοδόξου πίστεως.

Δεν υπεισέρχομαι στα όσα γράφει περί οργανώσεων-σφραγίδες που φυτοζωούν κ.λπ., διότι φαίνεται από τα γραφόμενά του ότι έχει πλήρη άγνοια των πραγμάτων.

Χρήστος Γιαμβρίας, Ομότιμος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

5. Εύγε στην «Κ» και για τις ειδικές εκδόσεις

Κύριε διευθυντά,

Με την ανατολή του καινούργιου χρόνου θέλω να ευχηθώ σε σας προσωπικά, στην οικογένειά σας, αλλά και σε όλο το προσωπικό της αγαπητής μας «Καθημερινής», ένα υγιές και γεμάτο χαρούμενες στιγμές 2020.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να σημειώσω ότι η «Καθημερινή» μας εκπλήσσει συχνά ευχάριστα με τις πρόσθετες χρήσιμες, επετειακές ή όχι, ειδικές εκδόσεις που τη συνοδεύουν. Νομίζω λοιπόν ότι δεν θα ήταν άσκοπο να μας χαρίσει προσεχώς σε ειδική έκδοση και το νέο μεταρρυθμισμένο Σύνταγμά μας. Θα είναι χρήσιμο να θυμηθούμε όχι μόνο τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις μας ως πολίτες αυτής της χώρας!

Γεώργιος Ν. Δελένδας

...από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/01/20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου