οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

"...Μπορώ να κάνω χίλιες υποθέσεις για το τι συζητούσαν: από την προσέγγιση των δύο χώρων για τη δημιουργία μιας πλατιάς προοδευτικής δημοκρατικής παρατάξεως έως το πώς θα συγχρονίσουν τα (αντιπολιτευτικά) βήματά τους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και από τα δικαιολογημένα παράπονα του ΚΙΝΑΛ απέναντι στην επιχείρηση λεηλασίας που επιχειρεί εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς έως την πεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΚΙΝΑΛ και η πρόεδρός του έχουν συνάψει μυστική συμφωνία με την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα αποφύγω τις υποθέσεις. Και θα μείνω σε αυτό που μου ανέφερε ο Κώστας Γείτονας όταν τον εξέπληξα με την πληροφόρηση που είχα περί της συναντήσεως. «Με τον Αλέκο ρε γνωριζόμαστε από παλιά, πολύ παλιά, από το Τεχνικό Επιμελητήριο, που ήταν τότε να δεις με τον Ιωαννίδη και τους άλλους, και είπαμε να πιούμε έναν καφέ να θυμηθούμε τα παλιά»! Τώρα γιατί εγώ, την ώρα που μου τα έλεγε αυτά, είχα τη φευγαλέα αίσθηση ότι ήταν έτοιμος να σκάσει και ο ίδιος στα γέλια, είναι κάτι που μπορεί και να μου φάνηκε. Ξέρω εγώ;..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 28/01/20


Τραπεζώματα

Το δείπνο έγινε σε κατοικία στα Κάτω Πετράλωνα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, και οικοδεσπότης ήταν ένας από τους γνωστότερους δικηγόρους της Αθήνας, σε θέματα αστικού δικαίου. Ανήκει στην upper class των δικηγόρων της χώρας, δραστηριοποιούμενος (με μεγάλη επιτυχία, θα υπογραμμίσω) στον χώρο των δημοσίων έργων - έλαμψε στις δεκαετίες του '90 και του millenium ως βασικός συνήγορος της έως τότε μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της χώρας, η οποία κατέρρευσε άμα τη εμφανίσει της κρίσεως. Για ένα φεγγάρι δε, έχοντας και αυτός δεχθεί (κατακούτελα...) την «πετριά» της πολιτικής, χρημάτισε βουλευτής νομού της Κεντρικής Ελλάδος, αλλά και υφυπουργός, μέχρι που η κρίση ανάγκασε και αυτόν να επιστρέψει στο γήπεδο που καλύτερα παντός γνωρίζει, στη δικηγορία.

Προς το τέλος της εβδομάδας λοιπόν, οργάνωσε στο σπίτι του δείπνο με επίσημη προσκεκλημένη την άρτι εκλεγείσα νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, φίλη του. Και την ευωχία του πλουσίου τραπεζιού του, απήλαυσαν πλην της κυρίας Προέδρου, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κύριος Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κύριος Ιωάννης Σαρμάς, αλλά και πασίγνωστος στους χώρους των δημοσίων έργων πρόεδρος της μεγαλύτερης ίσως σήμερα ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας. Ολοι δε μετά κυριών και συντρόφων.

Το δείπνο κράτησε ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, και οι μετέχοντες σε αυτό είχαν να λένε για την εμπνευσμένη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου, η οποία διαβεβαίωνε ότι «δεν τον γνώριζε τον άνθρωπο» μέχρι που της υπέβαλε τη σχετική πρόταση. Και πως της είναι ακόμη αδύνατον να προσαρμοσθεί στην ιδέα ότι αλλάζει εντελώς η ζωή της.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το δείπνο, δεσμεύθηκα να μην αποκαλύψω δεδομένου ότι θα εκθέσω σε κινδύνους την πηγή μου, και δεν το επιθυμώ...

Τραπεζώματα ΙΙ

Το δεύτερο, αξιοσημείωτο, «τραπέζι» δεν ήταν ακριβώς τραπέζι. Ηταν καφές. Στην κεντρικότατη Μεγάλη Βρεταννία έγινε χθες το μεσημέρι, και αν συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μου, ήταν γιατί τελευταία στιγμή ανέβαλα μια δική μου συνάντηση εκεί, και κατά δεύτερον γιατί αυτοί που απολάμβαναν τον καφέ τους συζητώντας χαμηλόφωνα, ήταν δυο παλαιές καραβάνες της πολιτικής, που ακόμη και σήμερα έχουν ρόλο δίπλα στους αρχηγούς τους. Δεν κρατώ άλλο σε αγωνία το αναγνωστικό μου κοινό: ο ένας ήταν ο Κώστας Γείτονας, επί πολλά χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα και του Κ. Σημίτη, αλλά και μέντορας της προέδρου Φώφης (Γεννηματά). Ο δεύτερος ήταν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μέντορας ως γνωστόν του Αλέξη Τσίπρα και εκ των μετριοπαθών του ιερατείου που περιβάλλει τον πρώην πρωθυπουργό.

Μπορώ να κάνω χίλιες υποθέσεις για το τι συζητούσαν: από την προσέγγιση των δύο χώρων για τη δημιουργία μιας πλατιάς προοδευτικής δημοκρατικής παρατάξεως έως το πώς θα συγχρονίσουν τα (αντιπολιτευτικά) βήματά τους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και από τα δικαιολογημένα παράπονα του ΚΙΝΑΛ απέναντι στην επιχείρηση λεηλασίας που επιχειρεί εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς έως την πεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΚΙΝΑΛ και η πρόεδρός του έχουν συνάψει μυστική συμφωνία με την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα αποφύγω τις υποθέσεις. Και θα μείνω σε αυτό που μου ανέφερε ο Κώστας Γείτονας όταν τον εξέπληξα με την πληροφόρηση που είχα περί της συναντήσεως. «Με τον Αλέκο ρε γνωριζόμαστε από παλιά, πολύ παλιά, από το Τεχνικό Επιμελητήριο, που ήταν τότε να δεις με τον Ιωαννίδη και τους άλλους, και είπαμε να πιούμε έναν καφέ να θυμηθούμε τα παλιά»!

Τώρα γιατί εγώ, την ώρα που μου τα έλεγε αυτά, είχα τη φευγαλέα αίσθηση ότι ήταν έτοιμος να σκάσει και ο ίδιος στα γέλια, είναι κάτι που μπορεί και να μου φάνηκε. Ξέρω εγώ;

Φάκα

Ευκαιρίας δοθείσης ο αγαπημένος Κώστας (τον γνωρίζω περισσότερο από 40 χρόνια...) επιχείρησε να με επικρίνει ότι δήθεν δεν είμαι αντικειμενικός με το ΚΙΝΑΛ, με αφορμή αυτά που έγραφα χθες, περί του καθολικού vertigo που έχει πλήξει το κόμμα. Και μου ανέπτυξε τη θεωρία ότι ενώ μετεκλογικά επισήμανα το ισχνό σχεδόν 8% που «έπιασε» το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές, δεν έγραψα τίποτε όταν οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν 9% ή και διψήφιο νούμερο. Δεν θέλησα να τον πικράνω, τον αγαπάω άλλωστε, και δεν επέμεινα άλλο στη συζήτηση, διότι μετά άρχισε να μου λέει πως παίρνει μεν το ΚΙΝΑΛ από τις τωρινές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτές επί του παρόντος δεν καταγράφονται, διότι αθροίζονται στους αναποφάσιστους. Οπότε δεν είχε (κανένα) νόημα να το συνεχίσουμε.

Επί του ιδίου θέματος έλαβα και SMS από τον Χρήστο Πρωτόπαπα, ο οποίος μου έγραψε σχετικά: «Γιώργο μου σε περιμένω την Καθαρή Δευτέρα να πετάξουμε αετό και να πιούμε ουζάκι. Θα σου πω και από κοντά τι μου είπε η μάγισσα που κυνηγούσα. Θα έχουμε εξελίξεις».

Αυτό το τελευταίο, μου μοιάζει με τυράκι της φάκας...

Περιοδεία

Εχω και σήμερα νέα του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος όπως ενημέρωσα και χθες έριξε μια ωραιότατη πόρτα στον πρόεδρο Αλέξη τον άχαστο, κατά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή. Ο Κοτζιάς λοιπόν ξεκινάει περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, αρχής γενομένης την Τετάρτη από την εύανδρο Ηπειρο. Θα μιλήσει στα Γιάννενα σε εκδήλωση στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών για το βιβλίο τού τέως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ανήκοντος στο κλίμα του, Γιάννη Καραγιάννη. Το βιβλίο που έχει τίτλο «ZASTAVA με σπασμένα φρένα» είναι ένα μικρό διαμάντι και ο Κοτζιάς αξιοποιεί την παρουσίαση του βιβλίου για να τοποθετηθεί επί όσων εξελίσσονται στην εξωτερική πολιτική της χώρας, και τα οποία τον έχουν καταστήσει ιδιαιτέρως ανήσυχο.

Μετά την Ηπειρο θα επισκεφθεί πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας και θα καταλήξει για επαφές με τους δικούς του, της κίνησης Πράττω δηλαδή, στη Θεσσαλονίκη...

Νέα παράταξη

Εξελίξεις δεν φαίνονται στο προσκήνιο, ούτε άμεσα ούτε μεσοπρόθεσμα. Αλλά οι Πράσινοι αποφάσισαν να οργανωθούν και να πάψουν να είναι η οικολογική «τσόντα» των μεγάλων κομμάτων, που τους θυμούνται παραμονές των εκλογών, τους βάζουν ένα-δυο πρόσωπα στα ψηφοδέλτια και αυτό είναι όλο. Ο Νίκος Χρυσόγελος, το πάλαι ευρωβουλευτής, αλλά και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος εκ Θεσσαλονίκης, μαζί με μερικούς άλλους από το περιβαλλοντικό κίνημα, αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα, δημιουργώντας δική τους αυτόνομη παράταξη. Για τον λόγο αυτόν, δίνουν το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στο κέντρο Γιάντες, στην οδό Βαλτετσίου, και μαζί ραντεβού σε «πράσινους» κάθε λογής, οπότε και θα εξαγγείλουν συνέδριο, όπως λένε, «ίδρυσης ενός νέου, αυτόνομου, ενωτικού Πράσινου κόμματος, από παλιά και νέα στελέχη».

Καλή επιτυχία, Νίκο και Μιχάλη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου