οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

"...Κανείς απ' όσους αποδοκίμαζαν τη βία και τον εθνικιστικό λαϊκισμό των «αγανακτισμένων» δεν χαίρεται σήμερα με τα παθήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν χαίρεται επειδή κανείς δημοκράτης δεν μπορεί να χαίρεται με την ανάδυση ενός νέου εθνικιστικού ριζοσπαστισμού, που δικαιολογεί νέες ακρότητες. Ελπίζω ότι η αντιπολίτευση δεν θα μπει στον πειρασμό να επιδοκιμάσει και να ανεχτεί αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 26/03/19
 ΟΤΑΝ ΕΞΕΔΙΩΧΘΗ 
Ο ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ , ΚΑΙ...

Θυμάστε το 2011 εκείνον το μαθητή που μούντζωνε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου τους επίσημους και τον χειροκροτούσε ολόκληρο το αντιμνημονιακό μπλοκ; Θυμάστε τους αγανακτισμένους που κυνηγούσαν τους μνημονιακούς προδότες, τους υποτακτικούς του Δ΄ Ράιχ και των οργάνων του; Θυμάστε ότι στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκε η παρέλαση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ουσιαστικά εξεδιώχθη; Θυμάστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδοκίμαζε τον όχλο και τα συνθήματά του, ότι ο Πάνος Σκουρλέτης με ανακοίνωσή του θεωρούσε ότι τα έκτροπα ήταν αντάξια της επετείου;

Προσωπικώς δεν μπορώ να ξεχάσω. Δεν ξεχνώ ότι αυτοί που σήμερα κυβερνούν είναι στην κυβέρνηση ακριβώς επειδή προσέβαλαν τους πολιτικούς αντιπάλους τους ως ξεπουλημένους και προδότες. Υπόσχονταν ότι θα σκίσουν τα Μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο, αλλά όταν πήραν την εξουσία παραλίγο να στείλουν αδιάβαστη τη χώρα - το τι θα μας συνέβαινε μπορεί κανείς να το υποθέσει βλέποντας σήμερα τα παθήματα της Βρετανίας και υπολογίζοντας το μέγεθος της οικονομίας μας αλλά και τη γειτνίαση της χώρας μας με την Τουρκία. Στο τέλος, υπέγραψαν το δικό τους, αχρείαστο ώς την επέλασή τους Μνημόνιο, και συνέχιζαν να κυβερνούν προσπαθώντας να δείξουν στους Ευρωπαίους ότι έχουν μεταστραφεί κι ότι είναι καλά παιδιά. Προς τούτο, έκλεισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, φροντίζοντας να δείξουν ότι εκτός από καλά παιδιά είναι και διεθνιστές - κι ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι ξεπουλημένοι εθνικιστές. Πήραν πολλά μπράβο γιατί είναι διεθνιστές. Εχουν όμως ένα θέμα, δεν μπορούν να τα μεταφράσουν σε ψήφους...

Λίγο πριν από τις εκλογές, το κυβερνητικό παραμύθι εξαντλείται. Εξαντλούνται και οι συμβολισμοί - ο πιο πρόσφατος, ο συμβολισμός των ευκλεών ονομάτων, κατέρρευσε με την αγοραία περίπτωση της Λοΐζου, έμεινε απλώς μια ακόμα υποστηρικτική σέλφι του Πρωθυπουργού με κάποια που έκλεβε το ελληνικό Δημόσιο. Εξαντλείται όμως και η ανοχή του πληθυσμού. Για να εμφανιστούν δημοσίως τα μέλη της κυβέρνησης χρειάζονται πια φρουρούς. Δεν είναι ωραίο αυτό - κι ας θερίζουν ό,τι βλακωδώς έσπειραν.

Πάντως, κανείς απ' όσους αποδοκίμαζαν τη βία και τον εθνικιστικό λαϊκισμό των «αγανακτισμένων» δεν χαίρεται σήμερα με τα παθήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν χαίρεται επειδή κανείς δημοκράτης δεν μπορεί να χαίρεται με την ανάδυση ενός νέου εθνικιστικού ριζοσπαστισμού, που δικαιολογεί νέες ακρότητες. Ελπίζω ότι η αντιπολίτευση δεν θα μπει στον πειρασμό να επιδοκιμάσει και να ανεχτεί αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

"ΤΑ ΝΕΑ", 26/03/19

...Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ
ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΪΝ

Υπήρχε κάποτε η μουσολινική Mare Nostrum, τη θυμηθήκαμε πάλι με την ερντογανική «Γαλάζια Πατρίδα» - και τώρα έρχονται κάποιοι να επεκτείνουν το Αιγαίο ώς το Καστελλόριζο, ίσως και μακρύτερα: «πίσω από τον Ζάγρο, από τα Φράατα πέρα». Κοινό στοιχείο όλων αυτών των θαλάσσιων θεωρήσεων δεν είναι μόνο ότι παραγνωρίζουν τη λογική και τη γεωγραφία, αυτό το κάνουν και οι οπαδοί της Επίπεδης Γης, αλλά ότι θεωρούν, όπως η πρώην υπουργός και υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Νοτοπούλου, ότι στην πολιτική «βούληση χρειάζεται, όχι να είσαι Αϊνστάιν».

Ο μεγάλος φυσικός, μπορεί να ήταν δημιουργός της Θεωρίας της Σχετικότητας, αλλά θα δίσταζε να θεωρήσει το Καστελλόριζο «νησί του Αιγαίου» ακόμη και αν ο πρώην δήμαρχος του ακριτικού νησιού του παρουσίαζε τα μυστικά ντοκουμέντα που κατέχει και τα οποία αποδεικνύουν ότι «το Καστελλόριζο βρίσκεται στο Αιγαίο». Ακόμη και αν έβλεπε τα σεισμογραφήματα του προέδρου του ΟΑΣΠ, που αποδεικνύουν ότι μπορεί να μη φθάνουν τα θαλάσσια κύματα ώς εκεί αλλά φθάνουν τα σεισμικά κύματα και επομένως το «Καστελλόριζο είναι αναπόσπαστο τμήμα του αιγαιακού γεωδυναμικού χώρου», πάλι δεν θα πειθόταν για τη θέση του νησιού - μάλλον θα ανησυχούσε σοβαρά για το τι θα συμβεί στη χώρα μας σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.

Από βούληση όμως, άλλο τίποτα: πριν από τη σημερινή αιγαιοπελαγίτικη υστερία, την εποχή της μακεδονικής υστερίας της δεκαετίας του 1990, το Αιγαίο έφθασε ώς το Πακιστάν με την ανακάλυψη εκεί των Καλάς, απογόνων της στρατιάς του Μεγαλέξαντρου, σύμφωνα με τότε πρώην δημάρχους και σεισμολόγους. Οι θεωρίες εγκαταλείφθηκαν περί το 2010, όταν οι προύχοντες των Καλάς αναγνώρισαν τον Νίκολα Γκρούεφσκι ως κατευθείαν απόγονο των Μακεδόνων αντί του Αντώνη Σαμαρά: τους είχε περιποιηθεί πιο πλουσιοπάροχα ο παμπόνηρος Σλαβομακεδόνας.

Βεβαίως, ουδείς γεωγράφος, σεισμολόγος, νυν ή πρώην δήμαρχος άλλης χώρας θα αναγνωρίσει ότι το Καστελλόριζο ανήκει στο Αιγαίο, όπως και καμιά χώρα, πλην της Κύπρου, δεν αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει 10 μίλια εθνικό εναέριο χώρο. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσιρώνης, που τόλμησε να αμφισβητήσει την αιγαιακότητα του απώτατου ελληνικού νησιού, φοβήθηκε και αναγκάστηκε να ανακαλέσει: «Ποτέ δεν είπα ότι το Καστελλόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο».

Διαπιστώνουμε λοιπόν πως ούτε Αϊνστάιν είναι ούτε βούληση έχει ο πρώην οικολόγος πρώην υπουργός - αλλά το θέμα δεν είναι ο καιροσκοπισμός των πολιτικών· το θέμα είναι ότι θα χάσουμε και το πλοίο της γραμμής και τα Κύθηρα και το Καστελλόριζο και το Αιγαίο και τα αβγά και τα πασχάλια, αν υποκύψουμε στην ηλίθια πολιτική βουλησιαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου