οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

"...Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAΝ) για διακοπή, από το 2021, του ισχύοντος συστήματος αλλαγής της ώρας ανά εξάμηνο, και δίνει στο κάθε κράτος - μέλος το περιθώριο να επιλέξει, ώς τον Απρίλιο του 2020, ποια από τα δύο ωράρια, χειμερινό ή θερινό, επιθυμεί να κρατήσει. Για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, η τελευταία οριστικά αλλαγή ώρας θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 ενώ για τα κράτη - μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή αυτή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/03/19
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Θ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η συζήτηση - διαφωνία για το κατά πόσο μας συμφέρει ή όχι η αλλαγή του ωραρίου από χειμερινό σε θερινό έχει την τιμητική της. Οι μεν θρηνούν για την απώλεια μιας ώρας ύπνου, οι δε πανηγυρίζουν που «αργεί να νυχτώσει». To ντιμπέιτ αυτό αναμένεται να φουντώσει τους επόμενους μήνες, ώσπου τον Απρίλιο του 2020 η συζήτηση θα κλείσει οριστικά.

Χθες η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAΝ) για διακοπή, από το 2021, του ισχύοντος συστήματος αλλαγής της ώρας ανά εξάμηνο, και δίνει στο κάθε κράτος - μέλος το περιθώριο να επιλέξει, ώς τον Απρίλιο του 2020, ποια από τα δύο ωράρια, χειμερινό ή θερινό, επιθυμεί να κρατήσει.

Για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, η τελευταία οριστικά αλλαγή ώρας θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 ενώ για τα κράτη - μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή αυτή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Η αλλαγή της ώρας θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ού αιώνα, αφορούσε την αλλαγή των δεικτών του ρολογιού κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα και είχε ως σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της καλύτερης αξιοποίησης του φωτός. Γι' αυτό τον λόγο και η θερινή ώρα στα αγγλικά αναφέρεται επισήμως ως Daylight Saving Time (DST), Ωρα Εξοικονόμησης Φωτός Ημέρας.

Κατά διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, η αλλαγή της ώρας χρησιμοποιήθηκε προσωρινά από τη Γερμανία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ για λόγους αύξησης της παραγωγικότητας των εργοστασίων τους, αλλά και ψυχολογικής ανάτασης των στρατευμάτων τους, καθώς η ημέρα γινόταν μεγαλύτερη. Στην Ελλάδα το σύστημα δοκιμάστηκε ανεπιτυχώς το 1932 και καθιερώθηκε, όπως και στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, το 1975.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η αμφισβήτηση του συστήματος αυτού εντάθηκε, ύστερα από επιστημονικές έρευνες που έδειξαν ότι οι αλλαγές στην ώρα επιφέρουν μη αναγκαία αποδιοργάνωση του ρυθμού ύπνου που με τη σειρά της επηρεάζει αρνητικά μια σειρά από τομείς της ανθρώπινης ζωής. Στην κατάργηση της αλλαγής συνηγόρησαν επίσης και διαπιστώσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν παρατηρείται πλέον εξοικονόμηση ενέργειας.

«Οι νέες τεχνολογίες και οι διαφορετικός τρόπος ζωής δείχνουν ότι πλέον δεν κερδίζουμε τίποτα από την αλλαγή της ώρας, για την ακρίβεια δεν εξοικονομούμε» επανέλαβε χθες η σουηδέζα ευρωβουλευτής Μαρίτα Ούλβσκογκ.

Ετσι, τον Φεβρουάριο του 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε, με ψήφισμά του, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προβεί σε «διεξοδική αξιολόγηση της ισχύουσας οδηγίας σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα και να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρησή της». Εν συνεχεία, η Κομισιόν διοργάνωσε δημόσια διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες, εκ των οποίων το 84% τάχθηκε υπέρ της διακοπής των εξαμηνιαίων αλλαγών, ενώ το 16% κατά. Επικριτές πάντως της σχετικής ψηφοφορίας αμφισβήτησαν την αντιπροσωπευτικότητά της καθώς, όπως υποστηρίζουν, στην έρευνα κυριάρχησαν οι Γερμανοί, αποτελώντας το 70% των συμμετεχόντων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση, τον Σεπτέμβριο του 2018, για διακοπή της αλλαγής του ωραρίου εντός του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όμως προτίμησε να δώσει στα κράτη - μέλη περισσότερο χρόνο. Μία από τις βασικές δυσκολίες που είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ακανόνιστο ψηφιδωτό διαφορετικών ζωνών ώρας. Ετσι οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ελπίδα «οι χώρες της ΕΕ και η Επιτροπή να συντονιστούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η εφαρμογή της θερινής ώρας σε ορισμένες χώρες και της χειμερινής ώρας σε άλλες δεν θα διαταράξει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».

Αναφερόμενη στη δυσκολία αυτή, η Ούλβσκογκ δήλωσε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ένα "πάτσγουορκ" διαφορετικών ωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά συνέπεια αναμένουμε από τα κράτη - μέλη να συντονίσουν τις αποφάσεις τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου