οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

"...Θέλω να ρωτήσω αν η ελληνική κυβέρνηση στήριξε, και με ποιον τρόπο, αυτή την υποψηφιότητα. Διότι δεν είναι που δεν την πρότεινε για τη θέση, παρότι επί πολλά χρόνια μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ντόρα απολαμβάνει της αποδοχής των περισσότερων μελών του Συμβουλίου, είναι ότι δεν έκανε και τίποτε για να την προωθήσει. Το επισημαίνω, διότι ο υπουργός Κατρούγκαλος των Εξωτερικών, σε μια δική μου ερώτηση στο Φόρουμ των Δελφών, πριν από έναν μήνα, μου είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα την υποστήριζε αυτή την υποψηφιότητα. Απ' ό,τι φαίνεται, δεν την υποστήριξε. Ή ενδεχομένως ο ίδιος το επιχείρησε, αλλά τα σκοτεινά υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, τα οποία είναι επιφορτισμένα, πλην όλων των άλλων, να διαφυλάσσουν και την ιδεολογικοπολιτική καθαρότητα της κυβέρνησης, τον απέτρεψαν. Επικράτησε προφανώς το στενό κομματικό συμφέρον, που μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση «σιγά μη βοηθήσουμε την αδερφή του Κυριάκου για να καταλάβει μια τόσο σπουδαία θέση»...."


"ΤΑ ΝΕΑ", 29/03/19

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Ψάχνει δώρα γιά τα Σκόπια

Στην «ασφάλεια» του «σιδερόφρακτου» πανταχόθεν Μακεδονία Παλάς κατέφυγε ο πρόεδρος Τσίπρας προκειμένου να κάνει την πρώτη «εντός έδρας» ανάλυση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την έγκρισή της και από την ελληνική Βουλή. Η ομιλία που εκφώνησε χθες το βράδυ σε «ειδικό» κοινό (επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων κ.λπ.) στόχευε στο να προσελκύσει κόσμο από αυτές τις κατηγορίες, προκειμένου να τον ακολουθήσουν στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας στα Σκόπια. Λέγεται πως η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, ότι προετοιμάζεται πυρετωδώς και από τις δύο πλευρές και πως το «σενάριό» της προβλέπει ότι ο πρόεδρος Τσίπρας θα εμφανιστεί ενώπιον των Βορειομακεδόνων (τι γράφω ο άνθρωπος…) ως ο... Αγιοβασίλης με τα δώρα - εξού και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου οι οποίοι θα τον συνοδεύσουν (αυτοί αποφεύγουν να κάνουν επενδύσεις στον τόπο τους και ο Τσίπρας θα τους εμφανίσει ως έτοιμους να επενδύσουν στα Σκόπια, διότι το πρόβλημα που είχαν να το κάνουν έως τώρα ήταν ότι δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών!!!).

Οπως πληροφορήθηκα, και το πληροφορήθηκα εγκύρως, για την επίσκεψη αυτή, και την επιτυχία της, έχουν κινητοποιηθεί οι πάντες - «καλέστε όποιον ξέρετε, φίλο ή συγγενή, και πείτε του να έρθει για να είμαστε πολλοί».

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν οι προσπάθειες είχαν αποτέλεσμα και πόσοι τελικά έχουν ανταποκριθεί στο προσκλητήριο, αλλά θέλω να δω αν μεταξύ τους θα περιλαμβάνονται τα βαριά ονόματα της διαπλοκής, που τον στήριξαν και εξακολουθούν να τον στηρίζουν…

Τι φοβάται;

Οπως προανέφερα, η «πρώτη» με τις Πρέσπες του Πρωθυπουργού έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στον απολύτως «ασφαλισμένο» χώρο του Μακεδονία Παλάς, όπου δεν μπορούσε να πλησιάσει ούτε κουνούπι.

Διερωτώμαι πώς, αφού είναι τόσο σίγουρος για τις ευεργετικές επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, καταφεύγει σε μια κλειστή ομιλία σε ένα ξενοδοχείο, και δεν βγαίνει στην Πλατεία Αριστοτέλους, ας πούμε, να εξηγήσει στους Θεσσαλονικείς το έργο - να πάνε όλοι να τον ακούσουν.

Δεν θέλει Πλατεία Αριστοτέλους; Ας πάει Καμάρα, ας πάει Πλατεία Συντριβανίου, ας πάει έστω Λευκό Πύργο. Τον διαβεβαιώ ότι ύστερα από δύο πρόσφατες επισκέψεις μου στην πόλη το ακροατήριο, το μεγάλο ακροατήριο, είναι εξασφαλισμένο.

Διότι θα πάνε όλοι, δεν θα λείψει κανείς, και χωρίς να χρειαστεί να επιστρατευθούν φίλοι και γνωστοί για να καλέσουν κόσμο. Αυθορμήτως θα προσέλθουν, φέρε χαρτί να σ' το υπογράψω, που λένε. Να ρωτήσει και τον υπουργό του, τον Νίκο τον Παππά, τον υπουργό του τίποτα, αν δεν με πιστεύει…

Φιλάω και σταυρό, βέβαια…

Κατάντια

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι κυβερνητικές «επιτυχίες» στον χώρο της δημόσιας Υγείας, τις οποίες απεύχομαι να διαπιστώσει κανείς εκ του σύνεγγυς (δεν υπάρχει μεγαλύτερη κατάρα σήμερα από το να βρεθείς στην ανάγκη να έχεις μια απευθείας επαφή με το ΕΣΥ…). Στους 122 έχουν φτάσει οι νεκροί από τη γρίπη Η1Ν1, αυτή την, κατά τον αρμόδιο «πολλά βαρύ και όχι» υπουργό Πολάκη, «μέτρια χρονιά», γεγονός το οποίο επιτρέπει στον αρμόδιο υπουργό που προανέφερα να τσαλαβουτάει στα λασπωμένα νερά του Διαδικτύου.

Είναι δε τέτοια η εξάρτησή του από το Διαδίκτυο, αλλά και το πάθος που τον διακατέχει κατά ορισμένων προσώπων, ώστε ο τύπος δεν κοιμάται. Διαβάστε ανάρτησή του στις 2 και κάτι, τα ξημερώματα, με στόχο, φυσικά, τον Γιάννη Στουρνάρα:

«Αμα για τον ΠΑΣΧΑ έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, όταν ασκηθούν οι διώξεις για τη γυναίκα του για την απευθείας ανάθεση του συνεδρίου E-HEALTH και τη μαϊμού διαφημιστική δαπάνη για τον καρκίνο μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, τι άραγε θα κάνει;;;;;;»!!!

Επιστήμων υποτίθεται, γιατρός με ευαισθησίες για την ανθρώπινη ζωή, επιφορτισμένος από τον Πρωθυπουργό με τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι ο γραφέας Πολάκης. Ειλικρινά, δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει κανείς με αυτή την κατάντια...

Ρεζίλι διεθνώς

Η Ντόρα Μπακογιάννη κόπηκε από την τελική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης - θέση καίρια για την Ελλάδα, αν την καταλάμβανε. Με αφορμή λοιπόν διάφορα χαιρέκακα σχόλια που διάβασα εδώ κι εκεί, θέλω να ρωτήσω αν η ελληνική κυβέρνηση στήριξε, και με ποιον τρόπο, αυτή την υποψηφιότητα. Διότι δεν είναι που δεν την πρότεινε για τη θέση, παρότι επί πολλά χρόνια μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ντόρα απολαμβάνει της αποδοχής των περισσότερων μελών του Συμβουλίου, είναι ότι δεν έκανε και τίποτε για να την προωθήσει.

Το επισημαίνω, διότι ο υπουργός Κατρούγκαλος των Εξωτερικών, σε μια δική μου ερώτηση στο Φόρουμ των Δελφών, πριν από έναν μήνα, μου είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα την υποστήριζε αυτή την υποψηφιότητα. Απ' ό,τι φαίνεται, δεν την υποστήριξε. Ή ενδεχομένως ο ίδιος το επιχείρησε, αλλά τα σκοτεινά υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, τα οποία είναι επιφορτισμένα, πλην όλων των άλλων, να διαφυλάσσουν και την ιδεολογικοπολιτική καθαρότητα της κυβέρνησης, τον απέτρεψαν. Επικράτησε προφανώς το στενό κομματικό συμφέρον, που μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση «σιγά μη βοηθήσουμε την αδερφή του Κυριάκου για να καταλάβει μια τόσο σπουδαία θέση». Μπράβο, έχω να επικροτήσω! Για άλλη μία φορά τα καταφέραμε να διχαστούμε διεθνώς και να εκτεθούμε πολλαπλώς. Οπου δει. Υπενθυμίζω ότι την Ντόρα Μπακογιάννη την είχε προτείνει για τη συγκεκριμένη θέση η Κυπριακή Δημοκρατία, αναγνωρίζοντας σε αυτήν την προσφορά της στην κυπριακή υπόθεση αλλά και την απήχηση που έχει διεθνώς ως προσωπικότητα.

Αντε και σ' άλλα με υγεία, βρε…

Δικαίωση

Οσο να πεις, μια δικαίωση την αισθάνθηκα χθες. Πληροφορούμενος ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κύριος Ζάεφ αποκάλυψε ότι ο δικός μας, κατά τη συνάντηση που είχαν πέρυσι στη Σόφια, «είχε συμφωνήσει στο όνομα Δημοκρατία του Ιλιντεν» για τα Σκόπια!..

Είναι αυτό που τον προλάβαμε στο τσακ - εγώ βασικά που «έβαλα τις φωνές» και εν συνεχεία κινητοποιήθηκαν πολλοί και διάφοροι, του Προέδρου Προκόπη και του Ευ. Βενιζέλου προεξαρχόντων, διότι ο δικός μας δεν είχε πάρει τίποτε χαμπάρι!

Αγνοούσε παντελώς την Ιστορία. Κι όταν πιάστηκε στα πράσα να μην ξέρει τί του γίνεται, άρχισε - κλασικά… - τα ψέματα. «Δεν συζήτησα ποτέ τέτοιο θέμα, όλα είναι fake news κ.λπ., κ.λπ.». Να που δεν ήταν. Ο ίδιος έλεγε ψέματα. Πινόκιο κανονικός αυτό το παιδί…

Τιμή στον Ανδρέα

Με τον προσήκοντα σεβασμό και με τη σοβαρότητα που απαιτεί το γεγονός, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ, η Κεντροαριστερά εν γένει, ετοιμάζονται μεθαύριο Κυριακή να τιμήσουν, σε μια μεγάλη εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τον ηγέτη που άλλαξε την Ελλάδα, τον Ανδρέα Παπανδρέου. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, που συμπληρώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, και στο πλαίσιο του έκτακτου συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσικό αφιέρωμα, προβολή ταινίας αφιερωμένης στη ζωή και στο έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και ομιλίες - χαιρετισμούς από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. Των δύο ομιλιών θα προηγηθεί συναυλία της Συμφωνικής Μαντολινάτας Ελλάδας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Π. Μπαρμπάτη και θα τραγουδήσουν οι Α. Κορωναίος, Ε. Δάβου, Π. Κοντός. Μετά τις ομιλίες θα υπάρξει συναυλία από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» υπό τη διεύθυνση του φίλου μου Ηλία Ανδριόπουλου, ο οποίος επανεμφανίζεται δεν ξέρω κι εγώ έπειτα από πόσα χρόνια. Το «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες, 3 του Σεπτέμβρη να περνάς» (το γράφω και μου σηκώνεται η τρίχα) του Ηλία, σε στίχους του αξεπέραστου Μάνου Ελευθερίου, θα το ερμηνεύσει ένας άλλος φίλος μου, ο Μανώλης Μητσιάς.

Εννοείται ότι θα είμαι κι εγώ εκεί - δεν το χάνω με τίποτε αυτό…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου